Početna Recenzije "Roman Polanski: Wanted and Desired" - Dašak novog pogleda na već ispričanu...

“Roman Polanski: Wanted and Desired” – Dašak novog pogleda na već ispričanu priču

-

Za poljsko-francuskog redatelja Romana Polanskog uistinu se ne može reći da je proživio dosadan i monoton životni vijek. Redatelj kultnih filmova poput “Rosemary’s Baby”, “Chinatown” i “The Pianist”, doživio je i – preživio – peripetija za tri života. Od preživljavanja holokausta bježeći iz krakovskog židovskog geta, do tragične smrti svoje žene Sharon Tate, a na kraju i optužbe za silovanje 13-godišnje Samanthe Gailey, sada već davne 1977. godine.

Dokumentarni film redateljice Marine Zenovich“Roman Polanski: Tražen i obožavan”“Roman Polanski: Wanted and Desired” (2008), koncentrirao se upravo na potonje razdoblje seksualnog skandala krajem 1970-ih, koje je ovom redateljskom virtuozu uvelike oblikovalo nastavak životnog puta, popraćenog budnim očima osuđivački nastrojene šire javnosti.

Fascinanto djeluje činjenica kako vam jedan izolirani događaj može preokrenuti cijeli život naopačke. A kad vas taj isti događaj, s više ili manje intenziteta, prati i sljedećih – gotovo 40 godina – onda čak i izraz poput “promjena života” dobija izražene eufemističke konotacije. Što se, zapravo, dogodilo tog 10. ožujka 1977. godine u kući Jacka Nicholsona?

Potpunu istinu vjerojatno nikad nećemo doznati, ali većina neumoljivih činjenica je već odavno poznata. Nakon pristanka svoje majke, tada 13-godišnja Samantha Gailey odlazi na fotografsko snimanje kod poznatog redatelja, koji u to vrijeme surađuje s francuskim izdanjem časopisa Vogue.

Koliko je “Slučaj Polanski” baziran na sirovosti dvostrukih standarda? Opraštamo li redatelju pedofiliju pod kišobranom širih vidika i umjetničke talentiranosti? Bi li, primjerice, Samanthina majka digla toliku buku da se radilo o nezaposlenom vodoinstalateru iz Krapine? Smije li čovjek uopće pogriješiti i gdje povlačimo univerzalnu zamišljenu granicu tog oprosta?

Ubrzo zatim Polanski stupa u seksualni odnos s djevojčicom, unatoč činjenici kako je bio svjestan njenih “nejakih godina”. Poslije su skandal “podebljale” priče o navodnom prisilnom drogiranju maloljetne žrtve, no redatelj je te tvrdnje religiozno odbacivao, tvrdeći da se sami seksualni čin bazirao na dobrovoljnoj bazi. Medijski cirkus, teško breme osuda i neučinkovitost američkog suda, Polanskog na kraju prisiljavaju na bijeg u Francusku, gdje uspješno djeluje i danas…

Dosta je rijeka proteklo od tih vremena. Polanski se u međuvremenu posuo pepelom, danas već odrasla Gailey mu je oprostila, no slučaj i dalje ne prestaje puniti novinske stupce. Što se točno dogodilo te noći? Zašto je Polanski uopće pobjegao iz SAD-a i postoji li realna bojazan o pristranosti američkog suda u redateljevom medijski eksponiranom slučaju? Na ta, a i na još pokoje pitanje pokušala je dati odgovor redateljica Marina Zenovich u svom dokumentarcu “Roman Polanski: Wanted and Desired” iz 2008. godine.

Zenovich je samo djelomično uspjela preskočiti visoko podignutu ljestvicu. Nažalost, dio publike koji se nadao dubljem poniranju iza životnih kulisa slojevitog i misterioznog redatelja, ostat će dobrano zakinuti za svoj inicijalni optimizam. Koliko je “Slučaj Polanski” baziran na sirovosti dvostrukih standarda? Opraštamo li redatelju pedofiliju pod kišobranom širih vidika i umjetničke talentiranosti? Bi li, primjerice, Samanthina majka digla toliku buku da se radilo o nezaposlenom vodoinstalateru iz Krapine? Smije li čovjek uopće pogriješiti i gdje povlačimo univerzalnu zamišljenu granicu tog oprosta?

Film ne nudi odgovore na ta pitanja. A ne nudi niti recentniji intervju s Polanskim, što uvelike narušava redateljičinu vjerodostojnost kojoj ne pomaže ni tek sporadično pojavljivanje žrtve navodnog silovanja. Konačni dojam otkriva tek distanciranu kolaž glazuru ujednačenog, ali razvučenog i odveć suhoparnog dokumentarnog djela.

S druge pak strane, Marina Zenovich je širem gledateljstvu podastrla niz slabo poznatih detalja iza kulisa vjerojatno najviše medijski eksponiranog suđenja 70-ih godina. Suđenja u kojem je nesposobni sudac Laurence Rittenbad odnio lavovski dio krivice za redateljev bijeg iz SAD-a. Čak i tadašnji tužitelj Roger Gunson pred kraj filma naglašava činjeničnu ljudsku dramu s poznatim redateljem te tromim i nezainteresiranim američkim pravosudnim aparatom u naslovnim ulogama. Samim time bijeg u Francusku bio je ne samo mogući, nego i jedini preostali izlaz traumatiziranom umjetniku.

"Roman Polanski: Tražen i obožavan" / "Roman Polanski: Wanted and Desired"

O FILMU:

Režija: Marina Zenovich
Godina proizvodnje: 2008.
Zemlje podrijetla: SAD / Ujedinjeno Kraljevstvo
Trajanje: 99 minuta

Komentari

Komentirajte

Napišite komentar
Unesite ime

Najnovije

Danas počinje 24. Međunarodni festival dokumentarnog filma u Jihlavi

U Češkoj danas počinje 24. Međunarodni festival dokumentarnog filma u Jihlavi, koji će potrajati od 27. listopada do 8. studenog.

Al Jazeera Balkans: “Ponoćni putnik” i “Ivanova igra”

Al Jazeera Balkans na svom će programu ovog tjedna prikazati "Ponoćnog putnika" Hassana Fazilija te "Ivanovu igru" Tomislava Žaje.

Danas počinje 63. DOK Leipzig, niz hrvatskih projekata u industrijskom programu

Danas (ponedjeljak, 26.10.) počinje 63. Međunarodni festival dokumentarnog i animiranog filma u Leipzigu - DOK Leipzig.

“Hall of Fame”: Chantal Akerman

Filmsko-diskurzivni program "Hall of Fame - vodič kroz povijest dokumentarnog filma", donosi dvije projekcije posvećene Chantal Akerman.

18. Liburnia Film Festival: “Zašto mama vazda plače?” – Sjećanja iz Pustograda

"Zašto mama vazda plače?" (2019) Karmen Obrdalj, prati glavnu protagonisticu Enu na putovanju u grad iz djetinjstva.

“Push” – Kupi jeftino, prodaj skupo pa sve opet ponovi

Fredrik Gertten u dokumentarcu "Push" (2019) ispituje širi kontekst stanovanja kao jednog od osnovnih ljudskih prava.

“Totally Under Control” – Tragična farsa virusa i Trumpa

Autori "Totally Under Control" film koriste kao ozbiljnu optužnicu protiv američke vlade, čiji je iskonski grijeh ignoriranje znanosti u korist političke (i vjerojatno financijske) dobiti.

Case study “Jedne od nas”: Zahvatiti šire od filmske slike

Na ovogodišnjem ZagrebDoxu održan je i case study dokumentarnog filma "Jedne od nas" (2020) hrvatskog redatelja Đure Gavrana.

Hrvatski filmovi na Doclisboi, Jihlavi i Viennaleu

U razmaku od nekoliko dana počinju 18. Međunarodni festival dokumentarnog filma Doclisboa te 24. Međunarodni festival dokumentarnog filma u Jihlavi.

16. ZagrebDox: Hrvatski filmovi – Svijetao ogranak tmurne godine

Dokumentarni.net donosi detaljan osvrt na hrvatske dokumentarne filmove sa 16, odnosno posebnog izdanja ZagrebDoxa.