Početna Recenzije 18. Tabor Film Festival: "Catstream" - Jeste li se kastrirali?

18. Tabor Film Festival: “Catstream” – Jeste li se kastrirali?

-

Angažirani film najčešće poziva na promišljanje društvenih konflikata, da bi u krajnjoj konzekvenci izazvao konkretnu akciju. Izuzmemo li opća mjesta ekološke problematike, mnogo rjeđe smo upućeni na filmove koji propituju naš odnos prema životinjama, a izvan diskursa njihovog iskorištavanja u industrijskom ili zabavljačkom kontekstu. Pristup kućnim ljubimcima najčešće se doživljava samorazumljivim, bez potrebe za razbijanjem stereotipa koje nesvjesno zadržavamo. Međutim, način na koji tretiramo ljubimce, otkriva mnogo i o društvu koje ga strukturira. Pritom moramo preokrenuti uobičajenu retoriku minimalne intervencije i prihvatiti odgovornost koja proizlazi iz stvorene ovisnosti o čovjeku.

“Catstream” (Dinaridi film, 2020.), najnoviji film Sunčice Ane Veldić, polazeći od nužnosti kontrole mačje populacije, a koja se postiže invazivnim metodama kastracije i sterilizacije, djelomično se dotiče svega navedenog. Iako će konačni učinak neminovno biti barem osvješćivanje posljedica neadekvatnog tretmana kućnih ljubimaca, dokumentarac ni u jednom trenutku ne otkriva namjeru eksplicitnog angažmana. Uz konkretni problem i načine njegova rješavanja, kao neizravan produkt filma proizlazi presjek stavova dijela građana, koji se protežu u rasponu od negiranja problema, prebacivanja odgovornosti pa do uobičajene bešćutnosti prema nezaštićenim životinjama.

Film je imao svjetsku premijeru na 18. Tabor Film Festivalu, na kojem je osvojio i Posebno priznanje žirija. Redateljica u njemu prati nekoliko dana u životu aktivistice Mirne Kirin, koja u sklopu šire inicijative na Mljetu kastrira mačke i vraća ih u stanište, sprečavajući njihovo nekontrolirano razmnožavanje. Pritom ne nastoji biti simpatična, već instinktivno reagira na opstrukcije sredine bez razumijevanja za njen rad. Upravo je neposrednošću i diskretnom kamerom fokusiranom na njene pokrete, od hvatanja mačaka do konkretnog zahvata, postignuta autentičnost i povjerenje gledatelja. Gledatelj s protagonisticom obilazi otok, doživljava bizarne ili simpatične susrete iz čega proizlazi neobičan amalgam mediteranskog ugođaja i društvene akcije.

Ovo nije prvi film Sunčice Ane Veldić posvećen sličnoj temi. Nakon eksperimentalnog filma “Catamine” (Kinoklub Zagreb, 2019.) koji izraz pronalazi u svojevrsnoj artificijelnosti postignutoj, kako prizorima onesposobljenih mačaka, tako i zvučnom kulisom, ovaj put jasnije obrise zadobiva konkretna akcija, ali i redateljičino povezivanje dvije prakse, veterinarsko-aktivističke i filmske.

Uspješno izbjegavajući dociranje, film funkcionira i bez poznavanja konteksta u kojem je snimljen kao svjedočenje drugačije akcije.

No, “Catstream” je prije svega film o neinformiranim stavovima i nepovoljnoj atmosferi kad je u pitanja zaštita životinja. U društvu nepovjerljivom prema medicinskim postupcima, tema kastracije zbog svojih konotacija često izaziva projiciranje vlastitih strahova na životinje. Anegdotalni elementi u filmu, poput pitanja upućenog protagonistici zašto ne kastrira sebe, možda izazivaju smijeh, no simptomatični su kao ilustracija nataloženih frustracija i nezdravog odnosa prema tjelesnosti, koji se onda pogrešno reflektira na životinje. Utoliko postaje jasno do koje je mjere nužna edukacija o načinu postupanja prema ljubimcima. Budući da u tom segmentu postoje ekonomske prepreke, volonterska priroda dokumentiranih akcija nastoji doskočiti problemu. Tu se naravno postavlja pitanje volje lokalnih zajednica da podrže slične poteze.

Kao što sama redateljica ističe u intervjuu za Arteist, intencija filma nije faktografski pristup i arhiviranje volonterskog rada, već prenošenje realnog iskustva s terena, sa svim implikacijama koje ono donosi. Tako nastao materijal ima višestruke tendencije, s jedne strane svjedoči o neodgovornom pristupu kućnim ljubimcima, s druge prikazuje teškoće angažmana na individualnoj razini, bez potpore zajednice. Uspješno izbjegavajući dociranje, film funkcionira i bez poznavanja konteksta u kojem je snimljen kao svjedočenje drugačije akcije. Takav pristup daje novu dimenziju filmovima o konkretnim društvenim pokretima; ne inzistirajući na aktivističkoj crti, ona ipak ne može ostati zanemarena.

"Catstream"

O FILMU:

Scenarij i režija: Sunčica Ana Veldić
Producentica: Tena Gojić
Direktor fotografije: David Oguić
Montaža: Jan Klemsche i Sunčica Ana Veldić
Produkcija: Dinaridi film
Zemlja podrijetla: Hrvatska
Godina proizvodnje: 2020.
Trajanje: 19 minuta

Komentari

Komentirajte

Napišite komentar
Unesite ime

Najnovije

Otvorene prijave za radionice 7. Star Film Festa

Otvorene su prijave za radionice 7. Star Film Festa, koji će se od 3. do 5. rujna održati u Sisku.

Liburnia uplovljava u Gomirje

Najnovije projekcije programa "Liburnia uplovljava" održat će se u mjestu Gomirje pokraj Ogulina, 8. i 13. kolovoza.

“I’ll Be Gone in the Dark” – Izađi na svjetlo

Mini-serijal "I'll Be Gone in the Dark" (koredatelji Myles Kane, Josh Koury i Elizabeth Wolff; 2020.) jedno je od najboljih TV-iskustava 2020. godine.

Tomislav Radić – Zaboravljeni dokumentarist (X)

Posljednji tekst prve sezone serijala tekstova "Rastrimo zastrto", u kojem se prisjećamo zaboravljenih dokumentaraca Tomislava Radića.

Objavljen program 21. Mediteran Film Festivala

Ovogodišnji, 21. Mediteran Film Festival koji se od 19. do 22. kolovoza tradicionalno trebao održati u Širokom Brijegu, prebačen...

Nastavlja se program 15. SKORO DOKUarta

Predstojećeg vikenda (subota i nedjelja, 8. i 9. kolovoza od 21 sat) u Bjelovaru se nastavlja program 15. SKORO DOKUarta.

Hrvoslava Brkušić: “Nepredviđene situacije mjesta su kreativnih mogućnosti u montaži”

Montažerka Hrvoslava Brkušić zatvara premijernu sezonu "Pogleda iza objektiva", serije intervjua na portalu Dokumentarni.net.

66. TV BAFTA-e: “Leaving Neverland” najbolji doku-serijal, Arthur Cary naj-redatelj

U Londonu su sinoć dodijeljene 66. po redu TV BAFTA-e za najbolja britanska televizijska ostvarenja u 2019. godini.

Pula počinje potkraj kolovoza, Motovun na turneji

Pokreću se koronavirusom odgođena najnovija izdanja Pulskog filmskog festivala, odnosno Motovun Film Festivala.

“Što je film? (ep. 13): Faktografski ili dokumentarni film” – Vrijeme i istina

U posljednjim ovosezonskim "Prozorima" naglasak je stavljen na epizodu serijala "Što je film?" (1987) voditelja Ante Peterlića.