PočetnaRecenzije"Carmine Street Guitars" - #GuitarPorn

“Carmine Street Guitars” – #GuitarPorn

-

O glazbi i glazbenicima snimljeno je nebrojeno mnogo dokumentarnih filmova; po pitanju glazbenih instrumenata situacija je posve drugačija. Stvari će se ovih dana ipak promijeniti jer u zagrebačko Dokukino KIC u petak, 17. siječnja, dolazi dokumentarni film “Carmine Street Guitars” (2018) kanadskog redatelja Rona Manna, koji je hrvatsku premijeru doživio na prošlogodišnjem izdanju vinkovačkog DORF-a. Naslov filma odnosi se na istoimenu malu radionicu glazbala iz njujorškog Greenwich Villagea u kojoj majstor Rick Kelly sa svojim pomoćnicima (uključujući i njegovu 93-godišnju majku Dorothy) ručno izrađuje luksuzne gitare čija tijela izrađuje od drveta. Ne bi to bilo bogznakako revolucionarno, da Kelly drveni materijal koji gitaru znači ne crpi s raznih starih zgrada diljem Velike jabuke, poput barova, kupleraja i crkvi. Njegova radnja je osnovana sedamdesetih godina 20. stoljeća, a na trenutnoj lokaciji nalazi se već trideset godina. Mjesto je to na kojem Kelly s mnogo ljubavi proizvodi unikatne instrumente čija ljepota odražava strast ručnog rada graditelja prema samim glazbalima, koliko i prema gradu od čijih komadića iste stvara.

“Carmine Street Guitars” sadrži i nenametljivo edukativnu komponentu, pa ćemo ponešto saznati i o često neobičnom procesu nabavke drva za buduće gitare. Rick Kelly, naime, posjeduje specifične kriterije u odabiru drvenog materijala, gledajući osim kvalitete drveta i njegovu povijesnu težinu. Naravno, puko promatranje gitara, koliko god lijepe bile, ne može biti dovoljno, već ih trebamo i čuti. Radnja filma podijeljena je u nekoliko dana tijekom jednog tjedna u kojem Kellyjev glazbeni dućan posjećuju brojni slavni gosti. Među njima se ističu virtuoz jazz gitare Bill Frisell koji će odsvirati naljepši glazbeni trenutak filma, zatim Jamie Hince iz benda The Kills koji prepričava kako ga je ozljeda natjerala na sasvim novi način sviranja gitare, ili genijalni Marc Ribot, poznat po jedinstvenom zvuku gitare u sastavu Toma Waitsa, kojeg smo lani imali priliku ponovno gledati i slušati u Hrvatskoj na SuperUho festivalu. Tu su i briljantni Nels Cline iz benda Wilco, zatim Charlie Sexton, dugogodišnji pobočnik Boba Dylana te Lenny Kaye, gitarist u bendu punk poetese Patti Smith. Kellyjevu radnju tijekom filma će posjetiti i mnogi drugi koji se dolaze diviti umijeću njujorškoga graditelja gitara, zauzvrat uljepšavajući ozračje svojom zadivljujućom svirkom na njegovim instrumentima.

Autor filma Ron Mann možda je najpoznatiji po svojoj dokumentarnoj biografiji Roberta Altmana iz 2014. godine (“Altman”), dok njegov dokumentarac “Carmine Street Guitars” odiše ugodnom, opuštenom i prijateljskom atmosferom na tragu igranih filmova “Dim” / “Smoke” (1995) i “Dim u lice” / “Blue in the Face” (koredatelj Paul Auster, 1995.) Waynea Wanga iz sredine devedesetih u kojima pratimo slične susrete i razgovore u jednoj bruklinškoj prodavaonici cigareta. Spomenuta filmska ostvarenja s Mannovim dokumentarcom povezuje i zajednički posjetitelj, slavni redatelj Jim Jarmusch koji osim filmaške karijere također svira i gitaru u sastavu SQÜRL. Da je kojim slučajem Lou Reed živ, zasigurno bi i on našao svoje mjesto u “Carmine Street Guitars” kao i u Wangovom filmu. Budući da nije, ovdje ga mijenja njegov gitarski tehničar Stewart Hurwood koji nam otkriva detalje o svojoj zvučnoj instalaciji postavljenoj u čast preminulom prijatelju i suradniku.

Ovaj mali-veliki film pun ljubavi ostat će nam urezan u pamćenje kao jedan od posljednjih dokaza da i usred kaotičnih ritmova megalopolisa, negdje ipak tiho otkucava toplo ljudsko srce.

Paralelno s pričom o glazbi i gitarama, sviranjem i izložbom glazbala od kojih će svakom zaljubljeniku u ovaj instrument procuriti sline – a zaposlenica Cindy ih na Instagramu (slobodno ih upratite) s potpunim pravom označiti kao #guitarporn – film prati i promjene u samom New Yorku čiji je identitet sazdan i kroz male obrte poput Kellyjeva dućana. Para ipak pokreće svijet, pa pod naletom borgovske gentrifikacije slične old school oaze rapidno ustupaju svoje mjesto raznim bezdušnim ispostavama instant-konzumerizma. Sam Kelly ostao je vjeran analagnom procesuiranju stvarnosti: ne koristi internet, niti mobitel, odbijajući klečanje pred izazovima poslovanja 21. stoljeća. No, u njegov dućan u srcu lukrativnog Greenwich Villagea osim glazbenika ulaze i neki agenti koji gledaju kako bi prostor otkupili. Carmine Street Guitars ipak odolijeva zovu zarade, slaveći dugotrajnu tradiciju kao otok duha i prkosa, usred velegrada gdje živi i dovoljno onih koji se klanjaju isključivo dolarskom božanstvu.

Nemojte se prestrašiti naslova – “Carmine Street Guitars” nije tek žanrovski film za uski krug obožavatelja gitarske glazbe i pripadajućih instrumenata. Naravno, i jednog i drugog ćete se nauživati u osamdesetak minuta Kellyjevog filma, ali ovdje je prije svega riječ o lijepom dokumentarnom iskustvu; filmu koji zrači ugodnom, opuštajućom energijom, neodoljivom i širem krugu gledatelja od tvrdokornih glazbenih fanova. Jedno priznanje za kraj: pod utjecajem Mannovog filma višepotpisani autor Kellyjev je dućan dodao na ne pretjerano dugačak popis mjesta koja želi posjetiti prije negoli ga vrag uzme k sebi. Ako se to i ne dogodi, ovaj mali-veliki film pun ljubavi ostat će nam urezan u pamćenje kao jedan od posljednjih dokaza da i usred kaotičnih ritmova megalopolisa, negdje ipak tiho otkucava toplo ljudsko srce.

"Carmine Street Guitars"
Režija: Ron Mann
Scenarij: Len Blum
Producent: Ron Mann
Kamera: Becky Parsons i John M. Tran
Montaža: Robert Kennedy
Glazba: Dallas i Travis Good
Zemlja podrijetla: Kanada Trajanje: 80 minuta

Komentari

Komentirajte

Napišite komentar
Unesite ime

Najnovije

U Art-kinu predstavljanje filmova polaznika 3. Nove škole dokumentarnog filma

U riječkom Art-kinu u utorak će biti organizirano predstavljanje filmova polaznika 3. Nove škole dokumentarnog filma.

Dokukino KIC: Novi ciklus “Hall of Famea” i “20 dana u Mariupolju”

U zagrebačko Dokukino KIC između ostalog dolazi novi ciklus programa "Hall of Fame - vodič kroz povijest dokumentarnog filma".

Fantomske niti

U zagrebačkom Dokukinu KIC nedavno je održan program "Čile: Filmom protiv zaborava".

Hrvatski dokumentarci u Sloveniji i Rumunjskoj

Predstojećih dana i tjedana šest hrvatskih dokumentarnih filmova bit će prikazano na festivalima u Sloveniji i Rumunjskoj.

“Na Adamantu: Nitko nije savršen” Nicolasa Philiberta od 21. ožujka u hrvatskim kinima

U hrvatska kina od 21. ožujka dolazi dokumentarac "Na Adamantu: Nitko nije savršen" (2023) Nicolasa Philiberta.

“The Barber of Little Rock” – Banking while black

"The Barber of Little Rock" američkog redateljskog dvojca John Hoffman - Christine Turner, osvojio je ovogodišnjeg kratkometražnog doku-Oscara.

96. Oscari: Očekivani Zlatni kipić za “20 dana u Mariupolju” Mstislava Černova

U losanđeleskom Dolby Theatreu sinoć je održana 96. po redu svečana dodjela nagrade Oscar.

Otvorene prijave za treći “AJD Industry Days @ AJB DOC”

Otvorene su prijave za treći "AJD Industry Days @ AJB DOC", koji se održava u sklopu Festivala dokumentarnog filma Al Jazeere Balkans.

Ususret Oscarima u Dokukinu KIC

Vikend u zagrebačkom Dokukinu KIC posvećen je programu "Ususret Oscarima".

[VIDEO] Tamara Babun: “Crowdfunding ne može biti redoviti način financiranja filmova”

Producentica Tamara Babun za naš portal govori o svojoj producentskoj kući Wolfgang&Dolly te između ostalog i novom projektu 'Sakupljač snova'.
Režija: Ron Mann<br> Scenarij: Len Blum<br> Producent: Ron Mann<br> Kamera: Becky Parsons i John M. Tran<br> Montaža: Robert Kennedy<br> Glazba: Dallas i Travis Good<br> Zemlja podrijetla: Kanada<br< Godina proizvodnje: 2018.<br> Trajanje: 80 minuta"Carmine Street Guitars" - #GuitarPorn