PočetnaVijestiDva hrvatska dokumentarca u natjecateljskoj konkurenciji 16. Docudaysa

Dva hrvatska dokumentarca u natjecateljskoj konkurenciji 16. Docudaysa

|

U Kijevu upravo traje 16. Međunarodni festival dokumentarnog filma o ljudskim pravima Docudays (22. – 30.3.), jedan od najznačajnijih takve vrste u svijetu. Svake godine ukrajinska metropola ugosti više desetaka filmova na temu ljudskih prava, uz brojne goste i bogat popratni program poput raznih panel-diskusija i masterclassova. Samo ove godine, primjerice, bit će organizirani razgovori na temu prava na pravično suđenje i utjecaj društvenih mreža na tinejdžere, case study vezan za dokumentarni film “U procijepu” / “Minding the Gap” itd.

Natjecateljska konkurencija Docudaysa sastoji se od tri kategorije: međunarodnih srednjemetražnih i dugometražnih filmova (DOCU/WORLD), međunarodnih kratkometražnih filmova (DOCU/SHORT) te domaće sveminutne konkurencije  (DOCU/UKRAINE). Pobjednike biraju pripadajući tročlani žiriji, odnosno studentski žiri sastavljen od pet ljudi, koji bira najbolji film iz svih natjecateljskih programa. Svakom slavljeniku jedne od spomenutih konkurencija pripada tisuću dolara, kao i dobitniku Posebne nagrade žirija.

A sad zapravo da kažemo i najvažniju vijest vezanu za ovogodišnji Docudays, barem što se tiče domaće dokumentarističke scene. Hrvatska kinematografija opremila je šesnaesto izdanje ukrajinskog festivala s dva filma u kratkometražnoj natjecateljskoj konkurenciji. Za nagradu će se ovdje boriti “Blink” (ROOM 100, 2017.), debitantski dokumentarac Jakova Labrovića o autorovom bratu koji boluje od shizofrenije; odnosno “Tak kak je” (Akademija dramske umjetnosti u Zagrebu, 2018.) Arsena Oremovića o muškarcu kojem bivša žena brani viđanje njihove kćeri. Potonjem filmu koji razotkriva svu apsurdnost domaćeg pravosudno-socijalnog aparata ovo će biti međunarodna premijera.

Našim nefikcijskim uzdanicama pravdu će dijeliti tročlani žiri sastavljen od danskog redatelja Simona Lerenga Wilmonta, sirijskog montažera Qutaibe Barhamjija te američke programske direktorice (festivali u Palm Springsu i Chicagu) Alisse Simon. Dodajmo da će u popratnom, nenatjecateljskom programu DOCU/ART, biti prikazana srpsko-hrvatska (This and That Productions / Nukleus film) koprodukcija “Okupirani bioskop” (2018) srpske autorice Senke Domanović.


Komentari

Komentirajte

Napišite komentar
Unesite ime

Najnovije

“Sretni kamperi” – Posljednje ljeto

"Sretni kamperi" film je koji može dojmiti dijelom svojih vizuala, ali i umoriti činjenicom dominantno nepoticajnog variranja više-manje istog.

17. Gledalište Kinokluba Zagreb – Oblačići s trotočjem

17. Gledalište Kinokluba Zagreb, održano je u zagrebačkoj Kinoteci od 29. svibnja do 1. lipnja.

“Bez sunca” – Jedini primjer svoje vrste

"Bez sunca" i Sandor Krasna ne mogu se postavljati u hijerarhiju, niti podvrći ozbiljnoj kritici, jer ostaju jedini primjeri svoje vrste.

“To Kill a Tiger” – Poruka nade iz Indije

"To Kill a Tiger" (2022) Nishe Pahuje bavi se osjetljivom, mučnom temom silovanja trinaestogodišnje indijske djevojčice Kiran.

Drugi filmsko-diskurzivni program HDFK-a: Filmska kritika i kustoske prakse u Aziji 

Hrvatsko društvo filmskih kritičara nastavlja sa serijom filmsko-diskurzivnih programa pod nazivom "Kritika i društvo".

17. Gledalište: “Oda” – Crvena avet

Mia Maros Živković je u filmu "Oda" ispisala dimenzijama malu, skromnu, intimističku, no dojmom oveliku odu hrabrim, ustrajnim ženama.

17. Beldocs: “Porodica na određeno vrijeme” – Putovanje onkraj providnog

"Porodica na određeno vrijeme" vizualno je i sadržajno poticajno ostvarenje, koje gledatelja okupira modifikacijama prepoznatljivih tema i motiva.

Dva dokumentarca u glavnom programu 71. Pulskog filmskog festivala

U glavnom programu 71. Pulskog filmskog festivala našla su se i dva hrvatska dokumentarna filma.

“Stop Making Sense” – Veliko djelo, veliko odijelo

Vizuali iz "Stop Making Sense" Jonathana Demmea zauvijek će ostati urezani u kolektivnoj svijesti, kao prva asocijacija na Talking Heads.

“The War Game” – Ogledni primjerak pseudodokumentarnog filma

U prvom eseju "Dokumentiranje fikcije" bavimo se Oscarom nagrađenim filmom "The War Game" (1966) redatelja Petera Watkinsa.