Foto: Kadar iz dokumentarnog filma "Pijana ulica"

Riječka Jedrarska ulica, lokalno poznatija kao Pijana, dobila je svoj dokumentarni film koji će svečanu premijeru imati za samo otvorenje nove sezone Ljetnog Art-kina, u srijedu, 14. lipnja u 21.30 sati.

“Pijana ulica” (2017) novi je film redatelja Marina Lukanovića, nastao u produkciji Filmkativa, u trajanju 29 minuta. Ova mala, neugledna i gotovo nevidljiva uličica u strogom centru Rijeke koju brojni doživljavaju više prolazom nego ulicom, zapravo je poprište gradskih događanja svojstvenijih trgovima. Tu se miješaju odvjetnici i ribari, aktivni kulturnjaci i nogometaši u penziji, stari Fiumani i novopridošli Riječani, alkoholičari i mala djeca. Tu je živo, sve pršti od smijeha, glazbe, svađe, trgovanja, pjesme, od ranog jutra do kasne večeri – ulica je sukus onog prikrivenog mediteranskog duha Rijeke, žive energije, jakih emocija, velikih kontrasta sabijenih u uskom prostoru. Jednako to prepoznaju i njeni starosjedioci ali i nova urbana generacija koja ostavlja vlastiti trag u prostoru, postupno ga gentrificirajući.

Režiju “Pijane ulice” potpisuje Marin Lukanović koji je, s Anom Jurčić, bio zadužen i za njegovu fotografiju. Montažerka je Marta Batinić, glazbu je skladao Marjan Nećak, obradu slike potpisuje Aleks Katunar, a obradu zvuka Daniel Žuvela.

Nakon svečane premijere u Ljetnom Art-kinu 14. lipnja, kojoj će nazočiti redatelj i filmska ekipa, publika će “Pijanu ulicu” moći pogledati i 16. lipnja u 21 sat te 17. i 18. lipnja u 19 sati. Ulaznice je moguće rezervirati na [email protected].

Marin Lukanović diplomirao je filmologiju na sveučilištu u Bologni. Od 2000. radi na filmu u Italiji i Hrvatskoj, kao suradnik i autor. Surađuje s važnijim kazalištima u Hrvatskoj, Srbiji, Sloveniji i Makedoniji, kao redatelj i oblikovatelj videa. Režirao je dokumentarne filmove “Standardna priča” (2005., nagrada na Pulskom filmskom festivalu), “Rikard Benčić, na primjer” (2008., suredateljica Nadija Mustapić), “Kazalište, po riječki” (2010) i “Delta – obilje umjetnosti” (2015., nagrada ArTVision za najbolji dokumentarni film u sklopu programa “Giornate degli autori” venecijanske Mostre).

Filmaktiv je neprofitna organizacija koju čine kreativni i dinamični pojedinci okupljeni s ciljem razvoja nezavisne kulture i poticanja društvene promjene kroz neformalnu edukaciju, produkciju i promociju audiovizualne umjetnosti. Snažno orijentiran prema društveno angažiranom filmu, Filmaktiv realizira brojne radionice dokumentarnog filma, producira dokumentarne, eksperimentalne i animirane filmove (“Plenumovi”, “Naseljenici”, “BFF”, “Polazište za čekanje”, “Prva jutarnja”…) te organizira ili sudjeluje u organizaciji filmskih festivala i revija.

Komentiraj

Please enter your comment!
Please enter your name here