PočetnaVijestiOkrugli stol 18. Škole medijske kulture 'Dr. Ante Peterlić' na temu medijske...

Okrugli stol 18. Škole medijske kulture ‘Dr. Ante Peterlić’ na temu medijske pismenosti

-

U sklopu 18. Škole medijske kulture “Dr. Ante Peterlić” u Trakošćanu, organiziran je okrugli stol na temu medijske pismenosti. Polaznici seminarskih i radioničkih programa tako su postali sudionici radijske emisije “Zašto tako”, koju kreira urednica i nagrađivana novinarka Višnja Biti kroz svoj jedinstveni način rada, snimajući ih uživo bez naknadne intervencije.

Kako učiti medijsku pismenost? Koliko su mladi učenici u osnovnim i srednjim školama danas pismeni i zašto se toliko o tome govori?, samo su neka od pitanja upućena polaznicima seminarskih i radioničkih programa.

U razgovoru su sudjelovali dr.sc. Bruno Kragić, predsjednik Savjeta Škole; Vera Robić-Škarica, voditeljica Škole; profesorica hrvatskog jezika i književnosti Mirjana Jukić; urednica i novinarka Višnja Biti te tridesetak polaznika.

“Najveće postignuće Škole medijske kulture ‘Dr. Ante Peterlić’ je vraćanje medijske kulture natrag u nastavne programe te teorijsko i praktično obrazovanje učitelja i profesora u osnovnim i srednjim školama, koji predaju četvrto područje hrvatskog jezika. Škola je omogućila i razvoj izvannastavnih aktivnosti te kroz filmske družine polaznici mogu učiti o medijskoj kulturi’, rekla je Vera Robić-Škarica, voditeljica Škole medijske kulture “Dr. Ante Peterlić”.

Škola medijske kulture “Dr. Ante Peterlić” vrijedan je doprinos razvijanju medijske, posebice filmske kulture, a to potvrđuje i činjenica da se program održava uz preporuku Ministarstva znanosti, obrazovanja i sporta Republike Hrvatske.

“Kada je Škola pokrenuta 1999. godine, polaznici su bili isključivo profesori koji su kasnije širili ideje medijske kulture. Kasnije su mnogi njihovi učenici, zapravo potaknuti time, dolazili u Školu medijske kulture. Možemo uočiti da se osnovna struktura Škole mijenja, i danas su polovica polaznika mladi ljudi koji planiraju studirati filmsku umjetnost. To je jedan od pokazatelja da smo i dalje središnje mjesto izvaninstitucionalnog obrazovanja”, rekao je predsjednik Savjeta Škole medijske kulture “Dr. Ante Peterlić”, dr. sc. Bruno Kragić.

Program Škole raspoređen je u 90 nastavnih sati, a svrha programa je dati temeljna znanja za provedbu nastave i stjecanje stvaralačkih i radnih iskustava korisnih za nastavu.

“Nastojimo implementirati medijsku kulturu u nastavu jezika, književnosti, lektire i izražavanja i stvaranja. Pokrenuli smo i radijsku i filmsku skupinu te tamo djecu ne podučavamo samo teoriji, nego se ona mogu i praktički izraziti tako da mogu uvidjeti svoje jače i slabije strane”, rekla je Mirjana Jukić, profesorica u Osnovnoj školi Rudeš u Zagrebu.

18. Škola medijske kulture “Dr. Ante Peterlić” traje do nedjelje, 28. kolovoza, a u subotu će biti predstavljeni uradci radioničkih programa.


Komentari

Komentirajte

Napišite komentar
Unesite ime

Najnovije

AI i virtualni svjetovi u Dokukinu KIC

U zagrebačko Dokukino KIC dolazi novi ciklus dokumentaraca "AI i virtualni svjetovi", koji istražuje snage, slabosti i ograničenja umjetne inteligencije.

Večeras u Sinju dokumentarac o ratnoj fotografkinji Lee Miller

Večeras na platno sinjske Palacine dolazi dokumentarac "Uhvatiti Lee Miller" / "Capturing Lee Miller" (2020) redateljice Terese Griffiths.

Tri nagrade za hrvatske dokumentarce na 20. Međunarodnom festivalu dokumentarnog filma o ljudskim pravima Verzió

Tri nagrade osvojili su hrvatski dokumentarci na 20. Međunarodnom festivalu dokumentarnog filma o ljudskim pravima Verzió.

55. Revija hrvatskog filmskog stvaralaštva: Prva nagrada dokumentarcu “Korijen” Dore Fodor

U Zagrebu se od 24. do 26. studenog održavala 55. Revija hrvatskog filmskog stvaralaštva.

“Nakon svadbe” Mateja Kľúčika najbolji dokumentarni film 10. STIFF-a

"Nakon svadbe" (2022) slovačkog redatelja Mateja Kľúčika proglašen je najboljim dokumentarnim filmom 10. STIFF-a.

Klasici svjetske dokumentaristike, 3. sezona

“Darwinova noćna mora” – Predatorske ribe i oružje u kolijevci čovječanstva

Posljednji esej treće sezone "Klasika" rezerviran je za dokumentarni film "Darwinova noćna mora" (2004) Huberta Saupera.

“Mali Dieter želi letjeti” – Ekstatično do neba

"Mali Dieter želi letjeti" (1997) spada među najpoznatija dokumentaristička djela velikog njemačkog redatelja Wernera Herzoga.

“Titicut Follies” – Čiste sobe i tužni varijetei

U trećem eseju treće sezone "Klasika svjetske dokumentaristike" pišemo o dokumentarcu "Titicut Follies" (1967) Fredericka Wisemana.

“Crumb” – Umjetnost kao jedini izbor

Dokumentarac "Crumb" (1994) Terryja Zwigoffa o strip-umjetniku Robertu Crumbu, spada među najistaknutije primjerke doku-biografskog žanra.

“Shermanov marš” – Generali i ljubavnici

Treću sezonu "Klasika svjetske dokumentaristike" otvaramo s dokumentarcem "Shermanov marš" / "Sherman's March" (1985) Rossa McElweeja.

Dokultura, 3. sezona

Snaga je u detalju

Posljednji esej treće sezone "Dokulture" donosi tekst o hrvatskim filmskim vaninstitucionalnim programima.

Fiksiranje na margini

Shvatimo li film kao neizostavni dio kulture i umjetničkog stvaralaštva, obrazovni je sustav prva točka stjecanja šireg filmskog znanja.

Steći filmsku kulturu – od apstrakcije prema konzumerizmu

Prvi esej treće sezone "Dokulture" bavi se (ne)dostupnošću filmova široj publici, naročito iz kuta dokumentarnog roda.