Početna DokuMA DokuMA 2014. (1. DokuMA Film Festival) "Kroz Elenine uši" - Jer bolest ne određuje...

(1. DokuMA Film Festival) “Kroz Elenine uši” – Jer bolest ne određuje ljudsko postojanje

-

Iz Nizozemske nam dolazi dokumentarni film “Kroz Elenine uši” / “Through Ellen’s Ears” (2011) redateljice Saskie Gubbels koji je svoju (pret)premijeru doživio na IDFA-i, najvećem svjetskom festivalu dokumentarnog filma.

11-godišnja Ellen je gluha od rođenja. Uostalom kao i većina njezine obitelji i školskih prijatelja. Kako polako ulazi u tinejdžerske godine, glavna junakinja Gubbelsinog filma mora donijeti jednu od najvažnijih odluka u svojem mladom životu: nastaviti školovanje u internatu za gluhe osobe ili početi pohađati normalnu školu za osobe s poteškoćama sluha.

Suprotno roditeljskim željama, Ellen se odlučila za drugu opciju, unatoč spoznaji kako će se umjesto znakovnim jezikom, s novim kolegama i profesorima morati sporazumijevati vlastitim glasom, odnosno čitanjem sa sugovornikovih usana.

“Poznajem svijet gluhih, ali u budućnosti želim naučiti normalno govoriti”, odlučno je rekla svojim najbližima mala Nizozemka koja se ne odvaja od svoje najbolje prijateljice Myrthe, također osobe s problemima sluha.

17-minutni “Kroz Elenine uši” vjerojatno neće vrištati s headlinerskih naslovnica važnijih svjetskih filmskih festivala, no njegova snaga ionako leži u decentnoj i prije svega edukativno-senzibilizirajućoj strani medalje, koja bi trebala osigurati što bezbolniju integraciju osoba s invaliditetom u, uvjetno rečeno, normalno društvo.

17-minutni “Kroz Elenine uši” vjerojatno neće vrištati s headlinerskih naslovnica važnijih svjetskih filmskih festivala, no njegova snaga ionako leži u decentnoj i prije svega edukativno-senzibilizirajućoj strani medalje, koja bi trebala osigurati što bezbolniju integraciju osoba s invaliditetom u, uvjetno rečeno, normalno društvo.

Nizozemka je izbjegla uobičajenu patronizirajuću patetiku, koncentriravši se isključivo na mentalnu snagu, čvrstoću i nepokolebljivost jedne još uvijek krhke djevojčice, na kojoj bi joj pozavidjele i višestruko starije i zrelije individue.

Dovoljno se samo prisjetiti scene u kojoj Ellen vokalno naručuje kolače u lokalnoj slastičarnici, a koja je poslužila kao idealna metafora generalnog tona “Kroz Elenine uši”, ali i životnih zapreka koje će joj u budućnosti stajati na putu.

Gubbels je na taj način tisućama Ellena dala ljudsko lice i naličje, kroz svoj kratki film provlačeći iznimno bitnu poruku: “Bolest ili fizička mana ne mogu i ne smiju određivati jedno ljudsko biće”. I upravo to i jest najveća i jedina bitna pobjeda dokumentarnog filma “Kroz Elenine uši”.

"Kroz Elenine uši" / "Through Ellen's Ears"

O FILMU:

Režija: Saskia Gubbels
Godina proizvodnje: 2011.
Zemlja podrijetla: Nizozemska
Trajanje: 17 minuta

Komentari

Komentirajte

Napišite komentar
Unesite ime

Najnovije

Poziv hrvatskim autorima za prijavu na DOK Film Market

U suradnji s HAVC-om, DOK Leipzig je otvorio poziv hrvatskim autorima za prijavu na ovogodišnje izdanje DOK Film Marketa.

3. AJB DOC: U srazu s virtualnim

Donosimo osvrt na 3. Festival dokumentarnog filma Al Jazeere Balkans, koji se u nešto drugačijim okolnostima održavao od 11. do 15.9.

Šesnaest filmova u Međunarodnoj konkurenciji 16. ZagrebDoxa

Na ovogodišnjem ZagrebDoxu u natjecateljskoj konkurenciji prikazat će se i šesnaest filmova iz međunarodnog programa.

29. Dani hrvatskog filma: “O jednoj mladosti” – Balada o prolaznosti

"O jednoj mladosti" Ivana Ramljaka univerzalno je prepoznatljiva priča, filozofična balada o prolaznosti, mijenama, iznevjerenim nadama.

Održane premijerne Nagrade Dokumetar: “Mačka je uvijek ženska” najbolji film, tri nagrade za “Na vodi”

U Dokukinu KIC sinoć su održane premijerne Nagrade Dokumetar, posvećene valorizaciji godišnje produkcije hrvatskog dokumentarnog filma.

Dodjelom nagrada i priznanja završen 3. AJB DOC

Dodjelom nagrada i priznanja sinoć je završen 3. AJB DOC.

Završen SKORO 15. DOKUart

Prvim bjelovarskim auto–kinom u nedjelju, 13. rujna, završen je SKORO 15. DOKUart, bjelovarski festival dokumentarnog filma.

3. AJB DOC: “Uhvaćeni u mreži” – Vjera u ljudski rod

"Caught in the Net" (2020) ostvario je svoju plemenitu edukacijsku, društveno korisnu namjenu, što zaslužuje nemalu pohvalu.

Posebno izdanje ZagrebDoxa od 4. do 11. listopada

Ovogodišnje posebno izdanje ZagrebDoxa održat će se od 4. do 11. listopada u Kinu SC i Teatru &TD Studentskog centra u Zagrebu