PočetnaRecenzije(1. DokuMA Film Festival) "Kroz Elenine uši" - Jer bolest ne određuje...

(1. DokuMA Film Festival) “Kroz Elenine uši” – Jer bolest ne određuje ljudsko postojanje

-

Iz Nizozemske nam dolazi dokumentarni film “Kroz Elenine uši” / “Through Ellen’s Ears” (2011) redateljice Saskie Gubbels koji je svoju (pret)premijeru doživio na IDFA-i, najvećem svjetskom festivalu dokumentarnog filma.

11-godišnja Ellen je gluha od rođenja. Uostalom kao i većina njezine obitelji i školskih prijatelja. Kako polako ulazi u tinejdžerske godine, glavna junakinja Gubbelsinog filma mora donijeti jednu od najvažnijih odluka u svojem mladom životu: nastaviti školovanje u internatu za gluhe osobe ili početi pohađati normalnu školu za osobe s poteškoćama sluha.

Suprotno roditeljskim željama, Ellen se odlučila za drugu opciju, unatoč spoznaji kako će se umjesto znakovnim jezikom, s novim kolegama i profesorima morati sporazumijevati vlastitim glasom, odnosno čitanjem sa sugovornikovih usana.

“Poznajem svijet gluhih, ali u budućnosti želim naučiti normalno govoriti”, odlučno je rekla svojim najbližima mala Nizozemka koja se ne odvaja od svoje najbolje prijateljice Myrthe, također osobe s problemima sluha.

17-minutni “Kroz Elenine uši” vjerojatno neće vrištati s headlinerskih naslovnica važnijih svjetskih filmskih festivala, no njegova snaga ionako leži u decentnoj i prije svega edukativno-senzibilizirajućoj strani medalje, koja bi trebala osigurati što bezbolniju integraciju osoba s invaliditetom u, uvjetno rečeno, normalno društvo.

17-minutni “Kroz Elenine uši” vjerojatno neće vrištati s headlinerskih naslovnica važnijih svjetskih filmskih festivala, no njegova snaga ionako leži u decentnoj i prije svega edukativno-senzibilizirajućoj strani medalje, koja bi trebala osigurati što bezbolniju integraciju osoba s invaliditetom u, uvjetno rečeno, normalno društvo.

Nizozemka je izbjegla uobičajenu patronizirajuću patetiku, koncentriravši se isključivo na mentalnu snagu, čvrstoću i nepokolebljivost jedne još uvijek krhke djevojčice, na kojoj bi joj pozavidjele i višestruko starije i zrelije individue.

Dovoljno se samo prisjetiti scene u kojoj Ellen vokalno naručuje kolače u lokalnoj slastičarnici, a koja je poslužila kao idealna metafora generalnog tona “Kroz Elenine uši”, ali i životnih zapreka koje će joj u budućnosti stajati na putu.

Gubbels je na taj način tisućama Ellena dala ljudsko lice i naličje, kroz svoj kratki film provlačeći iznimno bitnu poruku: “Bolest ili fizička mana ne mogu i ne smiju određivati jedno ljudsko biće”. I upravo to i jest najveća i jedina bitna pobjeda dokumentarnog filma “Kroz Elenine uši”.

"Kroz Elenine uši" / "Through Ellen's Ears"

O FILMU:

Režija: Saskia Gubbels
Godina proizvodnje: 2011.
Zemlja podrijetla: Nizozemska
Trajanje: 17 minuta

Komentari

Komentirajte

Napišite komentar
Unesite ime

Najnovije

21. Human Rights Film Festival: “Čovjek u crnom” – Čujna crnina

Wang Xilinov život kroz film "Čovjek u crnom" (2023) Wang Binga izražen je kao još jedan stavak u životu ovog kompozitora.

21. Human Rights Film Festival: “Projekt” – Odmatanje slojeva zbilje

"Projekt" (2023) Dane Komljena jezgru ima u prenamijenjenom trgovačkom kompleksu u nigerijskom Lagosu.

21. Human Rights Film Festival: “Draga Fiona” – U potrazi za idealnim gledateljem

Film "Draga Fiona" / "Dearest Fiona" (2023) redateljice Fione Tan mogao bi poslužiti kao eskperiment potrage za idealnim gledateljem.

Znanstveni skup “Filmologija, kritika, umjetnost” povodom osamdesetog rođendana Hrvoja Turkovića

Povodom osamdesetog rođendana Hrvoja Turkovića, u Zagrebu će se od 9. do 10. prosinca održavati znanstveni skup "Filmologija, kritika, umjetnost".

21. Human Rights Film Festival: “Gdje su nestali svi osmijesi?” – Izvana gladac, iznutra jadac

Na ovogodišnjem HRFF-u prikazat će se i film "Gdje su nestali svi osmijesi?" / "Where Have All the Smiles Gone" (2023) Anje Strelec.

Klasici svjetske dokumentaristike, 3. sezona

“Darwinova noćna mora” – Predatorske ribe i oružje u kolijevci čovječanstva

Posljednji esej treće sezone "Klasika" rezerviran je za dokumentarni film "Darwinova noćna mora" (2004) Huberta Saupera.

“Mali Dieter želi letjeti” – Ekstatično do neba

"Mali Dieter želi letjeti" (1997) spada među najpoznatija dokumentaristička djela velikog njemačkog redatelja Wernera Herzoga.

“Titicut Follies” – Čiste sobe i tužni varijetei

U trećem eseju treće sezone "Klasika svjetske dokumentaristike" pišemo o dokumentarcu "Titicut Follies" (1967) Fredericka Wisemana.

“Crumb” – Umjetnost kao jedini izbor

Dokumentarac "Crumb" (1994) Terryja Zwigoffa o strip-umjetniku Robertu Crumbu, spada među najistaknutije primjerke doku-biografskog žanra.

“Shermanov marš” – Generali i ljubavnici

Treću sezonu "Klasika svjetske dokumentaristike" otvaramo s dokumentarcem "Shermanov marš" / "Sherman's March" (1985) Rossa McElweeja.

Dokultura, 3. sezona

Snaga je u detalju

Posljednji esej treće sezone "Dokulture" donosi tekst o hrvatskim filmskim vaninstitucionalnim programima.

Fiksiranje na margini

Shvatimo li film kao neizostavni dio kulture i umjetničkog stvaralaštva, obrazovni je sustav prva točka stjecanja šireg filmskog znanja.

Steći filmsku kulturu – od apstrakcije prema konzumerizmu

Prvi esej treće sezone "Dokulture" bavi se (ne)dostupnošću filmova široj publici, naročito iz kuta dokumentarnog roda.
Režija: Saskia Gubbels<br> Godina proizvodnje: 2011.<br> Zemlja podrijetla: Nizozemska<br> Trajanje: 17 minuta(1. DokuMA Film Festival) "Kroz Elenine uši" - Jer bolest ne određuje ljudsko postojanje