PočetnaRecenzije(1. DokuMA Film Festival) "Kroz Elenine uši" - Jer bolest ne određuje ljudsko postojanje

(1. DokuMA Film Festival) “Kroz Elenine uši” – Jer bolest ne određuje ljudsko postojanje

|

Iz Nizozemske nam dolazi dokumentarni film “Kroz Elenine uši” / “Through Ellen’s Ears” (2011) redateljice Saskie Gubbels koji je svoju (pret)premijeru doživio na IDFA-i, najvećem svjetskom festivalu dokumentarnog filma.

11-godišnja Ellen je gluha od rođenja. Uostalom kao i većina njezine obitelji i školskih prijatelja. Kako polako ulazi u tinejdžerske godine, glavna junakinja Gubbelsinog filma mora donijeti jednu od najvažnijih odluka u svojem mladom životu: nastaviti školovanje u internatu za gluhe osobe ili početi pohađati normalnu školu za osobe s poteškoćama sluha.

Suprotno roditeljskim željama, Ellen se odlučila za drugu opciju, unatoč spoznaji kako će se umjesto znakovnim jezikom, s novim kolegama i profesorima morati sporazumijevati vlastitim glasom, odnosno čitanjem sa sugovornikovih usana.

“Poznajem svijet gluhih, ali u budućnosti želim naučiti normalno govoriti”, odlučno je rekla svojim najbližima mala Nizozemka koja se ne odvaja od svoje najbolje prijateljice Myrthe, također osobe s problemima sluha.

17-minutni “Kroz Elenine uši” vjerojatno neće vrištati s headlinerskih naslovnica važnijih svjetskih filmskih festivala, no njegova snaga ionako leži u decentnoj i prije svega edukativno-senzibilizirajućoj strani medalje, koja bi trebala osigurati što bezbolniju integraciju osoba s invaliditetom u, uvjetno rečeno, normalno društvo.

17-minutni “Kroz Elenine uši” vjerojatno neće vrištati s headlinerskih naslovnica važnijih svjetskih filmskih festivala, no njegova snaga ionako leži u decentnoj i prije svega edukativno-senzibilizirajućoj strani medalje, koja bi trebala osigurati što bezbolniju integraciju osoba s invaliditetom u, uvjetno rečeno, normalno društvo.

Nizozemka je izbjegla uobičajenu patronizirajuću patetiku, koncentriravši se isključivo na mentalnu snagu, čvrstoću i nepokolebljivost jedne još uvijek krhke djevojčice, na kojoj bi joj pozavidjele i višestruko starije i zrelije individue.

Dovoljno se samo prisjetiti scene u kojoj Ellen vokalno naručuje kolače u lokalnoj slastičarnici, a koja je poslužila kao idealna metafora generalnog tona “Kroz Elenine uši”, ali i životnih zapreka koje će joj u budućnosti stajati na putu.

Gubbels je na taj način tisućama Ellena dala ljudsko lice i naličje, kroz svoj kratki film provlačeći iznimno bitnu poruku: “Bolest ili fizička mana ne mogu i ne smiju određivati jedno ljudsko biće”. I upravo to i jest najveća i jedina bitna pobjeda dokumentarnog filma “Kroz Elenine uši”.

"Kroz Elenine uši" / "Through Ellen's Ears"

O FILMU:

Režija: Saskia Gubbels
Godina proizvodnje: 2011.
Zemlja podrijetla: Nizozemska
Trajanje: 17 minuta

Komentari

Komentirajte

Napišite komentar
Unesite ime

Najnovije

“To Kill a Tiger” – Poruka nade iz Indije

"To Kill a Tiger" (2022) Nishe Pahuje bavi se osjetljivom, mučnom temom silovanja trinaestogodišnje indijske djevojčice Kiran.

Drugi filmsko-diskurzivni program HDFK-a: Filmska kritika i kustoske prakse u Aziji 

Hrvatsko društvo filmskih kritičara nastavlja sa serijom filmsko-diskurzivnih programa pod nazivom "Kritika i društvo".

17. Gledalište: “Oda” – Crvena avet

Mia Maros Živković je u filmu "Oda" ispisala dimenzijama malu, skromnu, intimističku, no dojmom oveliku odu hrabrim, ustrajnim ženama.

17. Beldocs: “Porodica na određeno vrijeme” – Putovanje onkraj providnog

"Porodica na određeno vrijeme" vizualno je i sadržajno poticajno ostvarenje, koje gledatelja okupira modifikacijama prepoznatljivih tema i motiva.

Dva dokumentarca u glavnom programu 71. Pulskog filmskog festivala

U glavnom programu 71. Pulskog filmskog festivala našla su se i dva hrvatska dokumentarna filma.

“Stop Making Sense” – Veliko djelo, veliko odijelo

Vizuali iz "Stop Making Sense" Jonathana Demmea zauvijek će ostati urezani u kolektivnoj svijesti, kao prva asocijacija na Talking Heads.

“The War Game” – Ogledni primjerak pseudodokumentarnog filma

U prvom eseju "Dokumentiranje fikcije" bavimo se Oscarom nagrađenim filmom "The War Game" (1966) redatelja Petera Watkinsa.

Dodjela Nagrade Dokumetar u Dokukinu KIC

U organizaciji portala Dokumentarni.net, u zagrebačkom Dokukinu KIC će u utorak, 18. lipnja u 19 sati, po peti put biti dodijeljena Nagrada Dokumetar.

17. Beldocs: Razbijanje utopije o dominantne poretke

Na ovogodišnjem Beldocsu svjedočili smo još jednom presjeku produkcije srpskog dokumentarnog filma.

“Posljednji valcer” – Film koji se pušta glasno

"Posljednji valcer" / "The Last Waltz" (1978) Martina Scorsesea publika i kritika nazivaju jednim od najboljih rock filmova svih vremena.
Režija: Saskia Gubbels<br> Godina proizvodnje: 2011.<br> Zemlja podrijetla: Nizozemska<br> Trajanje: 17 minuta(1. DokuMA Film Festival) "Kroz Elenine uši" - Jer bolest ne određuje ljudsko postojanje