PočetnaRecenzije"Jonestown: The Life and Death of Peoples Temple" - Propovjednički belzebub iz američke Indiane

“Jonestown: The Life and Death of Peoples Temple” – Propovjednički belzebub iz američke Indiane

|

Sredinom studenog 1978. godine, u gvajanskom gradiću Jonestown, vođa kulta Peoples TempleJim Jones – u smrt je odveo 909 osoba, od kojih preko 300 djece. Trenutak prije nego što će si i sam oduzeti život, polusuvisli i vjerojatno drogirani Jones razvlači jedan od svojih posljednih bureka, mumljajući kako se “ovdje ne radi o samoubojstvu, već o revolucionarnom prosvjedu protiv nehumanih uvjeta koji vladaju u ovdašnjem društvu”.

909… Pokušajte izbrojiti do spomenutog broja. Uzimajući u obzir neki prosjek, koliko bi vam trebalo da ispunite tu zadaću? Dvije minute? Tri? Sad zamislite da iza svakog tog broja stoji nečiji sin, brat, otac… Živa osoba od krvi i mesa sa svim svojim strahovima i nadanjima. Jedan broj za svaku ugašenu sudbinu.

Jedan broj za svaki uništeni potencijal. I riječi belzebubovog američkog zemaljskog poslanika: “Prestanite histerizirati! Ne bojte se umrijeti! Taj čin moramo obaviti s dostojanstvom”. Jim Jones i konačni hod po 909 stepenica ništavila…

Možemo li si uopće dočarati posljednje trenutke tih ubogih nesretnika krajem 70-ih u gvajanskom Jonestownu? S čim se to, zapravo, i može uspoređivati? Zamislite situaciju u kojoj u jednom trenutku obavljate svoje uobičajene kućanske poslove, a u drugom – na zapovijed jeibvjetarskog vođe kulta – mirno stojite u redu čekajući smrtonosnu tekućinu zašećerenog cijanida.

Trenutak kasnije pred očima vam umiru majka. Pa žena. A onda i kćer. Sad je red i na vas. Već odavno niste ljudsko biće. Uostalom, sve izgleda kao san. Kao nešto što se događa drugima. Mehanički uzimate čašicu s prozirnim napitkom i prinosite je ustima. Desetak sekundi kasnije sve je gotovo. Sve što ste ikad predstavljali i značili završava u lokalnoj gvajanskoj vukojebini. Kraj.

Izvrstan dokumentarac redatelja Stanleyja Nelsona – “Jonestown: The Life and Death of Peoples Temple” – uvodi nas u život Jima Jonesa, vođe kulta Peoples Temple, koji je odrastao u poprilično disfunkcionalnoj obitelji u saveznoj američkoj državi Indiana. Otac James bio je alkoholičar, a navodno je i neskriveno koketirao s lokalnom podružnicom Ku Klux Klana. S druge strane, mali Jim već od malena je pokazivao granične psihopatske sklonosti, ubijajući male životinje i pokazujući nezdravu opsjednust religijom i smrću.

Izvrstan dokumentarac redatelja Stanleyja Nelsona“Jonestown: The Life and Death of Peoples Temple” (2006) – uvodi nas u život Jima Jonesa, vođe kulta Peoples Temple, koji je odrastao u poprilično disfunkcionalnoj obitelji u saveznoj američkoj državi Indiana.

Otac James bio je alkoholičar, a navodno je i neskriveno koketirao s lokalnom podružnicom Ku Klux Klana. S druge strane, mali Jim već od malena je pokazivao granične psihopatske sklonosti, ubijajući male životinje i pokazujući nezdravu opsjednust religijom i smrću.

Natprosječno inteligentni Jones početkom 50-ih pristupa metodističkoj crkvi, a s vremenom počinje organizirati i prve masovne religiozne konvencije. S vremenom se broj njegovih sljedbenika eksponencijalno povećava, a njegova – sad već dobrano nabubrena religijska grupa Peoples Temple – krajem 60-ih broji nekoliko tisuća članova, pretežno Afroamerikanaca.

Iako je u početku temeljen na religijskim načelima, Jonesov kult s vremenom gubi vjerski prefiks i u potpunosti se okreće totilarističko-utopističkoj verziji vlastite stvarnosti. Stvarnosti pune smrtonosnih doza stockholmskog sindroma i piramidalnom kultu ličnosti temeljene na strahu i majstorskom okretanju manipulativnih poluga.

I dok se u početku kultom širio osvježavajući miris zajedništva, pripadnosti i rušenja nametnutih ograničenja, dolaskom u Gvajanu stvari polako počinju izmicati kontroli. Umjesto malog raja i slobodarske komune, Jonestown uskoro postaje Jonesov morbidni poligon za liječenje vlastitih demona i rastuće paranoičnosti, uzrokovane uživanjem velikih količina LSD-a i marihuane.

Tko je onda Jim Jones i kako je moguće da jedna osoba za sobom u smrt povuče gotovo tisuću ljudi? Jer, koliko god gledali “Jonestown: The Life and Death of Peoples Temple”, teško se oteti dojmu o perfidnoj i narcisoidnoj individui s naglašenim sociopatskim poremećajem. Osobi bez digniteta i bez savjesti.

U krajnjem slučaju osobi s malignim poimanjem svijeta koji ga okružuje. Čovjeka s mesijanskim kompleksom, koji je od vlastite arogancije napravio kult ličnosti. Malog sociopatskog Isusa s ružnim okvirima za naočale. Kojem se u završnom činu sebemrzačke orgije pridružilo 909 nevinih duša…

"Jonestown: The Life and Death of Peoples Temple"

O FILMU:

Režija: Stanley Nelson
Godina proizvodnje: 2006.
Zemlja podrijetla: SAD
Trajanje: 86 minuta

Komentari

Komentirajte

Napišite komentar
Unesite ime

Najnovije

Goran Dević: “Kad su vidjeli da politička elita dolazi preko reda, ljudi su zaključili da cijepljenje nije loše”

Jedan od najvećih hrvatskih živućih dokumentarista, Goran Dević govori o svom najnovijem dokumentarcu, "Paviljon 6" (2024).

Art-kino: “Tijelo” Petre Seliškar i retrospektiva Wernera Herzoga

Na repertoar riječkog Art-kina dolazi dokumentarni film "Tijelo" Petre Seliškar i velika retrospektiva Wernera Herzoga.

Ivanu Ramljaku ovogodišnja Nagrada “Vladimir Nazor” za najbolji film

Ovogodišnja Nagrada "Vladimir Nazor" za najbolji film, pripala je Ivanu Ramljaku za njegov dokumentarac "El Shatt - Nacrt za utopiju".

Petra Seliškar: “‘Tijelo’ je dokaz kako nastaviti živjeti i voljeti život”

Redateljica Petra Seliškar i glavna protagonistica Urška Ristić, za naš su portal pričali o dokumentarnom filmu "Tijelo" (2023).

Uskoro se održava 17. Gledalište Kinokluba Zagreb

Sedamnaesto po redu Gledalište Kinokluba Zagreb, održavat će se od 29. svibnja do 1. lipnja u kinu Kinoteka.

Opatijska projekcija dokumentarca “Funne: Djevojke koje sanjaju more”

U sklopu programa "Liburnia uplovljava", u Opatiji će se prikazati dokumentarac "Funne: Djevojke koje sanjaju more" (2016) Katije Bernardi.

Nagrada hrvatskom projektu na 39. DOK.fest Münchenu

Projekt hrvatskog dokumentarnog filma "Kuće na pijesku" redatelja Vida Begića osvojio je industrijsku nagradu na 39. DOK.fest Münchenu.

Pobjednik CPH:DOX-a predvodi dokumentarnu konkurenciju 17. Subversive Film Festivala

Od 20. do 26. svibnja u kinu Kinoteka i Dokukinu KIC održat će se 17. izdanje Subversive Film Festivala, uz lijep broj dokumentarnih filmova.

Projekcija “Tijela” Petre Seliškar uz razgovor s autoricom i glavnom protagonisticom

U zagrebačkom Dokukinu KIC sutra će se održati projekcija filma "Tijelo" Petre Seliškar uz razgovor s autoricom i glavnom protagonisticom.

Svjetska premijera “Paviljona 6” Gorana Devića na 31. Sheffield DocFestu

Hrvatski dokumentarist Goran Dević svoj će najnoviji dokumentarni film "Paviljon 6" (2024) najprije predstaviti na 31. Sheffield DocFestu.
Režija: Stanley Nelson<br> Godina proizvodnje: 2006.<br> Zemlja podrijetla: SAD<br> Trajanje: 86 minuta"Jonestown: The Life and Death of Peoples Temple" - Propovjednički belzebub iz američke Indiane