PočetnaVijestiOtvorene prijave za 33. Dane hrvatskog filma

Otvorene prijave za 33. Dane hrvatskog filma

|

Dani hrvatskog filma pozivaju na prijavu filmova za 33. izdanje, koje će se održati od 17. do 20. listopada 2024. u karlovačkom Kinu Edison.

Prijave su otvorene u sljedećim kategorijama:

• kratkometražni i srednjometražni igrani film (do 60 minuta)
• dokumentarni film
• animirani film
• eksperimentalni film
• namjenski film (uključuje i glazbeni spot)

U obzir za selekciju ulaze svi filmovi hrvatskih autora i/ili većinskih producenata koji su nastali između dvaju izdanja Dana hrvatskog filma, odnosno u 2023. i 2024. godini, a da pritom nisu bili prijavljeni na proteklo festivalsko izdanje.

Filmovi se prijavljuju na službenim stranicama festivala putem internetskog sustava kojem se može pristupiti na sljedećoj poveznici, a prijave traju do 17. srpnja 2024. Filmove mogu prijaviti redatelji, producenti i nacionalna filmska tijela, odnosno svi koji imaju pravo i ovlaštenje za zastupanje i prijavljivanje filmova. Selekcijski primjerak filma mora biti posljednja varijanta filma. Selekciju će provesti petero članova Hrvatskog društva filmskih kritičara.

Filmovi odabrani za službeni natjecateljski program kandidirat će za nagrade Velikog žirija (Grand Prix te one za režiju, scenarij, fotografiju, montažu, glazbu i oblikovanje zvuka, uz mogućnost dodjele priznanja za specijalni umjetnički doprinos u poljima scenografije, kostimografije, maske, specijalnih i vizualnih efekata te glume), Nagradu “Jelena Rajković” Društva hrvatskih filmskih redatelja namijenjenu redateljima do 30 godina starosti, nagradu Glasa koncila “Zlatna uljanica” te Nagradu za etiku i ljudska prava.

Dani hrvatskog filma su nacionalna kulturna manifestacija kojoj je svrha predstaviti, promicati i u ravnopravnom natjecanju vrednovati godišnju produkciju kratkometražnog i srednjometražnog igranog, dokumentarnog, animiranog, eksperimentalnog i namjenskog filma. Svrha Festivala također je pružiti uvid u nacionalnu filmsku baštinu i suvremena kretanja u regionalnim kinematografijama u kojima participiraju domaći autori i producenti, odnosno ponuditi i retrospektivnu i diskurzivnu kontekstualizaciju hrvatske kinematografije.

Ulaz na sve projekcije i događanja 33. Dana hrvatskog filma bit će besplatan.


Komentari

Komentirajte

Napišite komentar
Unesite ime

Najnovije

Kino na pruzi

Objavljujemo tekst nastao povodom programa "Kino na pruzi", koji je Dina Pokrajac selektirala za projekt "Kino Trešnja".

Dvije Zlatne Arene za “Našu djecu” Silvestra Kolbasa

"Naša djeca" (Factum, 2024.) Silvestra Kolbasa osvojila su dvije Zlatne Arene na netom završenom, 71. Pulskom filmskom festivalu.

“Hearts of Darkness: A Filmmaker’s Apocalypse” – “Kako ću odustati od sebe?”

U drugom eseju ovogodišnjih "Klasika" bavimo se dokumentarnim filmom "Hearts of Darkness: A Filmmaker's Apocalypse" (1992).

“U Rijeci se osjeća nedostatak vizije i strateškog promišljanja kulture”

Marin Lukanović i Borko Novitović za naš portal govore o svom dugogodišnjem djelovanju unutar riječke udruge Filmaktiv, koja je ove godine napunila 20 godina postojanja.

Preminuo filmski i kazališni kritičar Tomislav Kurelec

U Zagrebu je, u 83. godini, preminuo filmski i kazališni kritičar te redatelj Tomislav Kurelec.

13. Škola dokumentarnog filma: Bez šminke

U zagrebačkom Dokukinu KIC 18. su lipnja premijerno prikazani završni radovi 13. Škole dokumentarnog filma.

Mašinokoreografije Alaina Resnaisa

Zanimanje Alaina Resnaisa za mašine, mogu se donekle pripisati posleratnom industrijskom "boomu" 1950-ih u Francuskoj.

Petnaesta Nagrada “Vedran Šamanović” Ani Hušman za film “Radije bih bila kamen”

Ovogodišnja, petnaesta po redu Nagrada "Vedran Šamanović", pripala je Ani Hušman za film "Radije bih bila kamen" (2024).

“Burden of Dreams” – Film važniji od života

Četvrtu sezonu "Klasika svjetske dokumentaristike" otvaramo tekstom o dokumentarcu "Burden of Dreams" (1982) Lesa Blanka.

Fotopokret i kinostazis Abbasa Kiarostamija

U drugom tekstu esejističkog serijala "Mineur/majeur" bavimo se manje poznatim filmovima iranskog redatelja Abbasa Kiarostamija.