PočetnaNajaveProjekcija dokumentarca "Što da se radi?" Gorana Devića u Dokukinu KIC

Projekcija dokumentarca “Što da se radi?” Gorana Devića u Dokukinu KIC

|

Dugometražni dokumentarni film “Što da se radi?” (Petnaesta umjetnost, 2023.) redatelja Gorana Devića bit će prikazan u Zagrebu u petak, 3. svibnja u Dokukinu KIC u 18 sati, uz gostovanje spomenutog autora, kao i producenta Hrvoja Osvadića. Razgovor će moderirati filmska kritičarka Višnja Pentić.

Goran Dević u filmu dokumentira desetogodišnju borbu sindikata Tvornice željezničkih vozila Gredelj, nakon što je 2012. taj tvornički gigant zbog političkih razloga stavljen u stečaj. Film prati otpuštene radnike, sindikalne vođe i stečajne upravitelje, donoseći nam sliku svijeta rada koji nestaje. Priča kojom se bavi ovaj film paradigmatična je priča Hrvatske, ali i ostalih istočnoeuropskih tranzicijskih zemalja. Radnici koji su se odazvali prvim redovima nacionalnih kontrarevolucija, a koji su se u većini slučajeva borili za te narode u ratu, s povratkom mira postali su gubitnici tranzicije. Aktivni u razgradnji starog, protagonisti ovog filma nisu uspjeli izgraditi novo društvo.

“Prije deset godina pisao sam scenarij za igrani film koji je tematizirao pobunu radnika u jednoj fikcionalnoj tvornici. Nisam bio pretjerano zadovoljan kako mi je išlo pisanje, osjećao sam da o temi premalo znam. U medijima sam vidio vijest o tragičnom događaju koji se dogodio neposredno nakon velikih javnih prosvjeda sindikata Gredelja – jedan radnik podigao je ruku na sebe, jer je smatrao da nije dovoljno napravio za spas svoje tvornice. Jako me to pogodilo pošto sam sličan događaj opisivao u svom fikcionalnom scenariju. Zamolio sam sindikalce Gredelja da me prime u svoje društvo sljedećih dana dok im traju prosvjedi, da bih iz prve ruke mogao svjedočiti njihovoj borbi. Mislio sam da će mi materijal koji bih snimao ručnom kamericom pomoći u pisanju igranog scenarija. Taj scenarij nisam nikada napisao, a s radnicima Gredelja ostao sam sljedećih deset godina”, rekao je potkraj prošle godine Goran Dević za naš portal.

“Što da se radi?” je premijerno prikazan na prošlogodišnjem Sarajevo Film Festivalu, a krajem prošle godine hrvatska premijera realizirana je u sklopu zagrebačkog 21. Human Rights Film Festivala. Film je prikazan je na nizu festivala diljem Europe, dok je na prošlogodišnjem Filmskom festivalu Slobodna zona nagrađen Posebnim priznanjem.

Dokumentarac se prikazuje u Hrvatskoj u sklopu KineDoka, mreže za alternativnu distribuciju europskih dokumentarnih filmova, koja okuplja više od dvjesto netradicionalnih prikazivačkih mjesta u šest europskih zemalja.


Komentari

Komentirajte

Napišite komentar
Unesite ime

Najnovije

17. Subversive Film Festival: “Moj ukradeni planet” – Nakon revolucije

"Moj ukradeni planet" sjetan je film, natopljen s mnogo gorčine, jer je autorica u svojoj domovini Iranu provela više od četrdeset godina.

17. Subversive Film Festival: “Stanari” – Tri sprovoda i dva štrajka glađu

"Stanari" / "The Flats" (2024) Alessandre Celesije, usmjereni su na posljedice Nevolja (The Troubles / Na Trioblóidi), kako ih zovu u Irskoj.

Renata Poljak: “Imamo dokumentarna svjedočenja o ženama strašne snage”

Renata Poljak je na 20. ZagrebDoxu, u sklopu Regionalne konkurencije, predstavila svoj najnoviji film, "Šume šume" (2024).

Tri dana dokumentaraca na 18. Vox Feminae Festivalu

Tri dana filmskog programa 18. Vox Feminae Festivala donosi raznoliku selekciju filmova koji se bave temama rodne ravnopravnosti, seksualnosti i ženskog nasljeđa.

Niz hrvatskih dokumentaraca i projekata na 17. Beldocsu

Na ovogodišnjem, 17. Beldocsu (22. - 29. svibnja), bit će prikazan cijeli niz hrvatskih dokumentarnih filmova.

17. Subversive Film Festival: “Favoriten” – Gospođa Idiskut i njeno odeljenje

"Favoriten" (2024) austrijske autorke Ruth Beckermann, prati jedno odeljenje najveće osnovne škole u bečkoj četvrti Favoriten.

Karla Crnčević: “Zajednica iz ‘Zemlje za nas’ funkcionira kao sigurno mjesto”

Redateljica Karla Crnčević porazgovarala je s nama prije skorašnje premijere svog filma "Zemlja za nas" (Zagreb film, 2024.).

Jučer otvoren 17. Subversive Festival

U zagrebačkom kinu Kinoteka jučer je otvoreno sedamnaesto izdanje Subversive Festivala.

Projekcija “El Shatt – nacrt za utopiju” u Hrvatskom državnom arhivu

U Hrvatskom državnom arhivu, 23. svibnja u 18 sati, bit će prikazan film "El Shatt - nacrt za utopiju" Ivana Ramljaka.

Otvorene prijave za 18. DORF

Otvorene su prijave za osamnaesto izdanje Festivala dokumentarnog rock filma DORF.