PočetnaVijestiZavršen 2. Cherry Pop Festival

Završen 2. Cherry Pop Festival

-

U Zagrebu se od 16. do 18. studenog održavao 2. Cherry Pop Festival, koji je u kontekstu umjetnosti te uz popratne edukativne i diskurzivne sadržaje potaknuo otvoreni dijalog o fenomenu ljudske seksualnosti u svim njezinim aspektima. Drugo izdanje festivala istražilo je odnos između seksualnosti i rada, bilo da se radi o svijetu seksualnih radnica/ka ili radu na vlastitom seksualnom zdravlju. Cherry Pop se održavao u Dokukinu KIC, Kulturno informativnom centru i Pogonu.

U dvije međunarodne konkurencije (Glavna i Studentska) prikazana su ukupno 33 kratkometražna filma, a glavni žiri (Nikki Bohm, Viktor Zahtila i Nikica Zdunić) dodijelio je nagradu “Sweet Cherry” za najbolji film, australskoj redateljici Holly Bates za “House of Whoreship” (2023) zbog “nemoralizirajućeg prikaza seksualnog rada te zbog činjenice kako se radi o filmu napravljenom od strane seksualnih radnica za seksualne radnice.” Glavni žiri dodijelio je i Posebna priznanja dokumentarno-eksperimentalnom “Two Years” (2022) Gabriela Lapierrea te domaćoj animatorici Matei Kovač za film “Y” (2023).

Studentski žiri (Sara Grgurić, David Gašo i Rea Bušić) dodijelio je “Sour Cherry” za najbolji studentski film Janu Krevatinu (Akademija dramske umjetnosti u Zagrebu) za film “Joža” (2023) iz razloga jer “jednostavno i nenametljivo tematizira važan i aktualan problem kroz glavni ženski lik, koji predstavlja otpor simboličnoj društvenoj nadmoći i poziva na reakciju.” Studentski žiri dodijelio je i Posebna priznanja filmovima “5/3/0” (2023) Danila Stanimirovića i “Postsocijalistička tela” (2022) Laure Terese Lintner.

Popratni filmski program “Cherry Pick” predstavio je tri dokumentarna naslova koja se bave seksualnim radom: “Mutzenbacher” (2022) austrijske redateljice Ruth Beckermann, “Slava kurvi” / “Whores’ Glory” (2011) Michaela Glawoggera te dokumentarni film Dane Budisavljević “Sve 5!” (Factum, 2004.), čija je projekcija ujedno bila i najposjećeniji program festivala.

2. “Cherry Pop Pan-Erotikum”

Ovogodišnje izdanje “Cherry Pop Pan-Erotikuma” donijelo je okrugli stol na temu “Regulacija seksualnog rada u Hrvatskoj” na kojoj su sudjelovali Marija Antić (Institut Ivo Pilar), Mina (aktivistica za prava seksualnih radnika/ca, članica SWAN-a) i Dana Budisavljević (redateljica, producentica). Sudionice su razgovarale o uvjetima i razlozima deregulacije seksualnog rada u Hrvatskoj, temi koja u domaćoj javnoj sferi ne zauzima dovoljno prostora.

U Pogonu se održala visoko posjećena “Radionica intimnosti: mašta, želja, granice” – edukativni interaktivni program osmišljen s ciljem produbljivanja razumijevanja intimnosti te ostvarivanja snažnije povezanosti sa samim sobom, kao i s partnerom ili partnericom.

Kao najava festivala na uličnom muralu kod Dokukina KIC održan je plesni performans “Gdje seks prestaje, a posao počinje?” u izvedbi Ele Kupres Đorđević (aranžman), Roberta Janđela i Frana Gamulina, a koji je istražio nijanse unutarnjeg svijeta emocija i iskustava kroz koje u svakodnevnom životu prolazi seksualna radnica. Performans je popratila istoimena videoinstalacija i izložba postavljena u prostoru Galerije na katu (KIC) tijekom dana održavanja festivala. Na drugom izdanju Cherry Popa organizran je i “Erotski kviz” kojeg je u klubu “Ro & Do” vodio Mario Kovač.


Komentari

Komentirajte

Napišite komentar
Unesite ime

Najnovije

AI i virtualni svjetovi u Dokukinu KIC

U zagrebačko Dokukino KIC dolazi novi ciklus dokumentaraca "AI i virtualni svjetovi", koji istražuje snage, slabosti i ograničenja umjetne inteligencije.

Večeras u Sinju dokumentarac o ratnoj fotografkinji Lee Miller

Večeras na platno sinjske Palacine dolazi dokumentarac "Uhvatiti Lee Miller" / "Capturing Lee Miller" (2020) redateljice Terese Griffiths.

Tri nagrade za hrvatske dokumentarce na 20. Međunarodnom festivalu dokumentarnog filma o ljudskim pravima Verzió

Tri nagrade osvojili su hrvatski dokumentarci na 20. Međunarodnom festivalu dokumentarnog filma o ljudskim pravima Verzió.

55. Revija hrvatskog filmskog stvaralaštva: Prva nagrada dokumentarcu “Korijen” Dore Fodor

U Zagrebu se od 24. do 26. studenog održavala 55. Revija hrvatskog filmskog stvaralaštva.

“Nakon svadbe” Mateja Kľúčika najbolji dokumentarni film 10. STIFF-a

"Nakon svadbe" (2022) slovačkog redatelja Mateja Kľúčika proglašen je najboljim dokumentarnim filmom 10. STIFF-a.

Klasici svjetske dokumentaristike, 3. sezona

“Darwinova noćna mora” – Predatorske ribe i oružje u kolijevci čovječanstva

Posljednji esej treće sezone "Klasika" rezerviran je za dokumentarni film "Darwinova noćna mora" (2004) Huberta Saupera.

“Mali Dieter želi letjeti” – Ekstatično do neba

"Mali Dieter želi letjeti" (1997) spada među najpoznatija dokumentaristička djela velikog njemačkog redatelja Wernera Herzoga.

“Titicut Follies” – Čiste sobe i tužni varijetei

U trećem eseju treće sezone "Klasika svjetske dokumentaristike" pišemo o dokumentarcu "Titicut Follies" (1967) Fredericka Wisemana.

“Crumb” – Umjetnost kao jedini izbor

Dokumentarac "Crumb" (1994) Terryja Zwigoffa o strip-umjetniku Robertu Crumbu, spada među najistaknutije primjerke doku-biografskog žanra.

“Shermanov marš” – Generali i ljubavnici

Treću sezonu "Klasika svjetske dokumentaristike" otvaramo s dokumentarcem "Shermanov marš" / "Sherman's March" (1985) Rossa McElweeja.

Dokultura, 3. sezona

Snaga je u detalju

Posljednji esej treće sezone "Dokulture" donosi tekst o hrvatskim filmskim vaninstitucionalnim programima.

Fiksiranje na margini

Shvatimo li film kao neizostavni dio kulture i umjetničkog stvaralaštva, obrazovni je sustav prva točka stjecanja šireg filmskog znanja.

Steći filmsku kulturu – od apstrakcije prema konzumerizmu

Prvi esej treće sezone "Dokulture" bavi se (ne)dostupnošću filmova široj publici, naročito iz kuta dokumentarnog roda.