PočetnaVijestiZavršen 2. Cherry Pop Festival

Završen 2. Cherry Pop Festival

|

U Zagrebu se od 16. do 18. studenog održavao 2. Cherry Pop Festival, koji je u kontekstu umjetnosti te uz popratne edukativne i diskurzivne sadržaje potaknuo otvoreni dijalog o fenomenu ljudske seksualnosti u svim njezinim aspektima. Drugo izdanje festivala istražilo je odnos između seksualnosti i rada, bilo da se radi o svijetu seksualnih radnica/ka ili radu na vlastitom seksualnom zdravlju. Cherry Pop se održavao u Dokukinu KIC, Kulturno informativnom centru i Pogonu.

U dvije međunarodne konkurencije (Glavna i Studentska) prikazana su ukupno 33 kratkometražna filma, a glavni žiri (Nikki Bohm, Viktor Zahtila i Nikica Zdunić) dodijelio je nagradu “Sweet Cherry” za najbolji film, australskoj redateljici Holly Bates za “House of Whoreship” (2023) zbog “nemoralizirajućeg prikaza seksualnog rada te zbog činjenice kako se radi o filmu napravljenom od strane seksualnih radnica za seksualne radnice.” Glavni žiri dodijelio je i Posebna priznanja dokumentarno-eksperimentalnom “Two Years” (2022) Gabriela Lapierrea te domaćoj animatorici Matei Kovač za film “Y” (2023).

Studentski žiri (Sara Grgurić, David Gašo i Rea Bušić) dodijelio je “Sour Cherry” za najbolji studentski film Janu Krevatinu (Akademija dramske umjetnosti u Zagrebu) za film “Joža” (2023) iz razloga jer “jednostavno i nenametljivo tematizira važan i aktualan problem kroz glavni ženski lik, koji predstavlja otpor simboličnoj društvenoj nadmoći i poziva na reakciju.” Studentski žiri dodijelio je i Posebna priznanja filmovima “5/3/0” (2023) Danila Stanimirovića i “Postsocijalistička tela” (2022) Laure Terese Lintner.

Popratni filmski program “Cherry Pick” predstavio je tri dokumentarna naslova koja se bave seksualnim radom: “Mutzenbacher” (2022) austrijske redateljice Ruth Beckermann, “Slava kurvi” / “Whores’ Glory” (2011) Michaela Glawoggera te dokumentarni film Dane Budisavljević “Sve 5!” (Factum, 2004.), čija je projekcija ujedno bila i najposjećeniji program festivala.

2. “Cherry Pop Pan-Erotikum”

Ovogodišnje izdanje “Cherry Pop Pan-Erotikuma” donijelo je okrugli stol na temu “Regulacija seksualnog rada u Hrvatskoj” na kojoj su sudjelovali Marija Antić (Institut Ivo Pilar), Mina (aktivistica za prava seksualnih radnika/ca, članica SWAN-a) i Dana Budisavljević (redateljica, producentica). Sudionice su razgovarale o uvjetima i razlozima deregulacije seksualnog rada u Hrvatskoj, temi koja u domaćoj javnoj sferi ne zauzima dovoljno prostora.

U Pogonu se održala visoko posjećena “Radionica intimnosti: mašta, želja, granice” – edukativni interaktivni program osmišljen s ciljem produbljivanja razumijevanja intimnosti te ostvarivanja snažnije povezanosti sa samim sobom, kao i s partnerom ili partnericom.

Kao najava festivala na uličnom muralu kod Dokukina KIC održan je plesni performans “Gdje seks prestaje, a posao počinje?” u izvedbi Ele Kupres Đorđević (aranžman), Roberta Janđela i Frana Gamulina, a koji je istražio nijanse unutarnjeg svijeta emocija i iskustava kroz koje u svakodnevnom životu prolazi seksualna radnica. Performans je popratila istoimena videoinstalacija i izložba postavljena u prostoru Galerije na katu (KIC) tijekom dana održavanja festivala. Na drugom izdanju Cherry Popa organizran je i “Erotski kviz” kojeg je u klubu “Ro & Do” vodio Mario Kovač.


Komentari

Komentirajte

Napišite komentar
Unesite ime

Najnovije

5. Nagrada Dokumetar: “Valerija” Sare Jurinčić najbolji hrvatski dokumentarac 2023. godine

"Valerija" Sare Jurinčić osvojila je Dokumetar za najbolji hrvatski dokumentarni film 2023. godine.

“Buena Vista Social Club” – Druga prilika za vječnost

U četvrtom nastavku "Rockdocsa" pišemo o dokumentarcu "Buena Vista Social Club" (1999) Wima Wendersa.

“Sretni kamperi” – Posljednje ljeto

"Sretni kamperi" film je koji može dojmiti dijelom svojih vizuala, ali i umoriti činjenicom dominantno nepoticajnog variranja više-manje istog.

17. Gledalište Kinokluba Zagreb – Oblačići s trotočjem

17. Gledalište Kinokluba Zagreb, održano je u zagrebačkoj Kinoteci od 29. svibnja do 1. lipnja.

“Bez sunca” – Jedini primjer svoje vrste

"Bez sunca" i Sandor Krasna ne mogu se postavljati u hijerarhiju, niti podvrći ozbiljnoj kritici, jer ostaju jedini primjeri svoje vrste.

“To Kill a Tiger” – Poruka nade iz Indije

"To Kill a Tiger" (2022) Nishe Pahuje bavi se osjetljivom, mučnom temom silovanja trinaestogodišnje indijske djevojčice Kiran.

Drugi filmsko-diskurzivni program HDFK-a: Filmska kritika i kustoske prakse u Aziji 

Hrvatsko društvo filmskih kritičara nastavlja sa serijom filmsko-diskurzivnih programa pod nazivom "Kritika i društvo".

17. Gledalište: “Oda” – Crvena avet

Mia Maros Živković je u filmu "Oda" ispisala dimenzijama malu, skromnu, intimističku, no dojmom oveliku odu hrabrim, ustrajnim ženama.

17. Beldocs: “Porodica na određeno vrijeme” – Putovanje onkraj providnog

"Porodica na određeno vrijeme" vizualno je i sadržajno poticajno ostvarenje, koje gledatelja okupira modifikacijama prepoznatljivih tema i motiva.

Dva dokumentarca u glavnom programu 71. Pulskog filmskog festivala

U glavnom programu 71. Pulskog filmskog festivala našla su se i dva hrvatska dokumentarna filma.