PočetnaRecenzije21. Zagreb Film Festival: "Sestrinstvo parne kupelji" - Prekid linije šutnje

21. Zagreb Film Festival: “Sestrinstvo parne kupelji” – Prekid linije šutnje

-

Snimiti dokumentarni film koji autentično progovara o marginaliziranom (ženskom) transgeneracijskom iskustvu, a da je istovremeno vizualno zanimljiv i autorski odvažan, i dalje nije samorazumljiv čin. Najčešće jedan od momenata preuzima primat, dok smo drugi spremni zanemariti u korist važnosti teme i njena probijanja u javni prostor. Na netom završenom Zagreb Film Festivalu, zahvaljujući sekciji “Nagrada publike LUX” – u organizaciji Europskog parlamenta i Europske filmske akademije, prikazan je dokumentarac “Sestrinstvo parne kupelji” / “Smoke Sauna Sisterhood” / “Savvusanna sõsarad” (2023) redateljice Anne Hints. Ideja programa “Lux” jest posredstvom festivala povećati vidljivost relevantnih europskih ostvarenja, a u ovom je slučaju doprinio i rodovskoj raznolikosti.

Film Anne Hints s razlogom je zapažen; funkcionira kao zaokružena cjelina s vještim smjenama totala netaknute prirode i prizora interijera tradicionalnih kupelji na sjeveru Europe, preciznije Estonije. Pritom kadrovi ledom okovanog krajolika, za kojima slijede oni bujajuće prirode, suptilno naznačuju vremenski raspon kojem svjedočimo. U središtu je interesa skupina žena koja se redovito okuplja u skoro ritualnom pročišćivanju u tradicionalnoj kupelji, jednako revitalizirajućeg učinka po fizičko i psihičko stanje. Dok boravak u sauni iz njih izvlači svu nečistoću i negativnost, osnažujući razgovori, u kojima ne prezaju niti od verbalizacije traumatičnih sjećanja, funkcioniraju kao daljnja razina samouspostavljenog terapijskog učinka. Konačni je rezultat na solidarnosti izniklo sestrinstvo – kako ga imenuje redateljica, koje zastupa autentičnu vezu, zasnovanu na temeljima razumijevanja i samosvojne razmjene iskustva, nasuprot izvanjskoj prisili.

Glavnina filma odvija se u parnim kupeljima, pri čemu Hints balansira između distance i prisutnosti; postavivši kameru diskretno među protagonistice, osigurava im onoliko prostora koliko su spremne preuzeti. Fokusom na dijelove razasutih i isprepletenih tijela stvara niz vinjeta utemeljenih na igri svjetla i sjene, koje prizivaju skoro baroknu estetiku. Kamera bazirana na smjeni toplo-hladnih tonova, istovremeno reflektira stupnjevitost emocionalnih stanja protagonistica, baš kao i ekstremne polove prirode koja ih okružuje. Gradeći skladne minijature, naga tijela ne izlaže, već inkorporira u sliku na način na koji ih sudionice artikuliraju, pri čemu je cilj totalno prihvaćanje tjelesnosti kao integralnog dijela bića, nasuprot društveno generiranim predrasudama. Već prvi ekspresivni kadar majke i djeteta, kontrastom i položajem asocirajući historijske artefakte koji slave ženskost, ima amblematsku vrijednost svrgavanja tradicionalnog pristupa majčinstvu kao društvenoj funkciji u korist njegovanja produktivnog odnosa.

U dokumentaristici mnogo od uspjeha zavisi o volji sudionika za uključivanjem, baš kao i mogućnosti vjerodostojnog angažmana, što su pretpostavke koje “Sestrinstvo parne kupelji” pomiče prema skoro prirodnoj nadogradnji zatečenih inspirativnih praksi.

Ispunjavanje praznina prešućene ženske povijesti konkretnom iskustvenom perspektivom, dodatno je potencirano stiliziranom pojavom starije žene, vizualno prezentirane kao zaštitnice, evokativne poganske božice majke, potencijalne utemeljiteljice mjesta koje otkrivamo. No, film ne zapada u zamku naoko oplemenjujućih, ustvari besadržajnih mantri povratka prirodi ili zazivanja arhajske prošlosti, kao benignu kompenzaciju za nezadovoljavajuću poziciju, a čija je stvarna funkcija internalizacija i prihvaćanje ustanovljenog društvenog poretka. Integrirajući ritmičnost tipičnu za ritualne napjeve ili suvremene new age modifikacije, razotkrivanjem neprekinute linije zlostavljanja, marginaliziranja i izostavljanja potreba žena, provodi svojevrsnu profanizaciju i pomak u uvriježenom pristupu tradicijama.

Dezintegracija slike evidentno starije žene ima za cilj preobraziti se u eho ponavljajućih praksi, povratno utjelovljenih u ispovijestima naših suvremenica, ne bi li se preko priča o odrastanju, obiteljskim nesuglasicama i društveno uvjetovanoj hladnoći odnosa, konačno slomile u odbacivanju tabua otvorenog razgovora o abortusu, menstruaciji ili istospolnim vezama, neodjeljivim od punine življenog iskustva. Reminiscencije na nekadašnje društvene zadatosti pokazuju se podudarne današnjim, poentirajući čvrstoću diskursa, koji pojmove odbija ili naprosto prešućuje, ukorijenjen duboko u nametnutoj ideji ženske suvišnosti. Širok generacijski raspon svjedočanstava omogućava osvijestiti izostanak suštinske promjene, kao i značaj uspostavljanja sigurnog prostora, zajednice usmjerene na osiguravanje potpore, kao prvog koraka prema samopouzdanom zauzimanju zasluženog društvenog položaja.

Narativni su slojevi ostvarenja poduprti vizualnim proširenjima prema okviru nepreglednog divljeg krajolika, da bi se iz njega pomaljale individue, svaka jedinstveni svijet. Redateljica protagonisticama pristupa brižno, jednoj će prikazati lice, drugu će zadržati u sjeni, ne bi li se tjelesno i emocionalno ogolile do mjere koju smatraju primjerenom. “Sestrinstvo parne kupelji” uravnoteženo funkcionira na suradnji, ni u jednom trenutku ne prekoračujući granice, dok se različiti elementi prirodno nadopunjavaju čineći mozaik raznorodnih impresija, slika i čuvstava. Adresirani fenomeni daleko su od svake plakatnosti baš zbog životnosti protagonistica, dok će njihova opća raspoznatljivost omogućiti ostvarivanje produktivnih veza prema publici. Riječ je o dijeljenim i identičnim doživljajima, neovisnim o prostorno vremenskim koordinatama, što dodatno dimenzionira redateljica transformirana u vrstu glasnogovornice kolektiva, čijim posredovanjem izrečeno zadobiva konkretno obličje. U dokumentaristici mnogo od uspjeha zavisi o volji sudionika za uključivanjem, baš kao i mogućnosti vjerodostojnog angažmana, što su pretpostavke koje “Sestrinstvo parne kupelji” pomiče prema skoro prirodnoj nadogradnji zatečenih inspirativnih praksi.

"Sestrinstvo parne kupelji" / "Smoke Sauna Sisterhood" / "Savvusanna sõsarad"
Scenarij i režija: Anna Hints
Producentica: Marianne Ostrat
Direktor fotografije: Ants Tammik
Montaža: Qutaiba Barhamji, Anna Hints, Hendrik Mägar, Martin Männik i Tushar Prakash
Glazba: Eeter i Edvard Egilsson
Zemlje podrijetla: Estonija / Francuska / Island
Godina proizvodnje: 2023.
Trajanje: 89 minuta

Komentari

Komentirajte

Napišite komentar
Unesite ime

Najnovije

AI i virtualni svjetovi u Dokukinu KIC

U zagrebačko Dokukino KIC dolazi novi ciklus dokumentaraca "AI i virtualni svjetovi", koji istražuje snage, slabosti i ograničenja umjetne inteligencije.

Večeras u Sinju dokumentarac o ratnoj fotografkinji Lee Miller

Večeras na platno sinjske Palacine dolazi dokumentarac "Uhvatiti Lee Miller" / "Capturing Lee Miller" (2020) redateljice Terese Griffiths.

Tri nagrade za hrvatske dokumentarce na 20. Međunarodnom festivalu dokumentarnog filma o ljudskim pravima Verzió

Tri nagrade osvojili su hrvatski dokumentarci na 20. Međunarodnom festivalu dokumentarnog filma o ljudskim pravima Verzió.

55. Revija hrvatskog filmskog stvaralaštva: Prva nagrada dokumentarcu “Korijen” Dore Fodor

U Zagrebu se od 24. do 26. studenog održavala 55. Revija hrvatskog filmskog stvaralaštva.

“Nakon svadbe” Mateja Kľúčika najbolji dokumentarni film 10. STIFF-a

"Nakon svadbe" (2022) slovačkog redatelja Mateja Kľúčika proglašen je najboljim dokumentarnim filmom 10. STIFF-a.

Klasici svjetske dokumentaristike, 3. sezona

“Darwinova noćna mora” – Predatorske ribe i oružje u kolijevci čovječanstva

Posljednji esej treće sezone "Klasika" rezerviran je za dokumentarni film "Darwinova noćna mora" (2004) Huberta Saupera.

“Mali Dieter želi letjeti” – Ekstatično do neba

"Mali Dieter želi letjeti" (1997) spada među najpoznatija dokumentaristička djela velikog njemačkog redatelja Wernera Herzoga.

“Titicut Follies” – Čiste sobe i tužni varijetei

U trećem eseju treće sezone "Klasika svjetske dokumentaristike" pišemo o dokumentarcu "Titicut Follies" (1967) Fredericka Wisemana.

“Crumb” – Umjetnost kao jedini izbor

Dokumentarac "Crumb" (1994) Terryja Zwigoffa o strip-umjetniku Robertu Crumbu, spada među najistaknutije primjerke doku-biografskog žanra.

“Shermanov marš” – Generali i ljubavnici

Treću sezonu "Klasika svjetske dokumentaristike" otvaramo s dokumentarcem "Shermanov marš" / "Sherman's March" (1985) Rossa McElweeja.

Dokultura, 3. sezona

Snaga je u detalju

Posljednji esej treće sezone "Dokulture" donosi tekst o hrvatskim filmskim vaninstitucionalnim programima.

Fiksiranje na margini

Shvatimo li film kao neizostavni dio kulture i umjetničkog stvaralaštva, obrazovni je sustav prva točka stjecanja šireg filmskog znanja.

Steći filmsku kulturu – od apstrakcije prema konzumerizmu

Prvi esej treće sezone "Dokulture" bavi se (ne)dostupnošću filmova široj publici, naročito iz kuta dokumentarnog roda.
Scenarij i režija: Anna Hints<br> Producentica: Marianne Ostrat<br> Direktor fotografije: Ants Tammik<br> Montaža: Qutaiba Barhamji, Anna Hints, Hendrik Mägar, Martin Männik i Tushar Prakash<br> Glazba: Eeter i Edvard Egilsson<br> Zemlje podrijetla: Estonija / Francuska / Island<br> Godina proizvodnje: 2023.<br> Trajanje: 89 minuta21. Zagreb Film Festival: "Sestrinstvo parne kupelji" - Prekid linije šutnje