PočetnaVijestiHrvatski dokumentarci na 21. Doclisboi i 27. Ji.hlavi

Hrvatski dokumentarci na 21. Doclisboi i 27. Ji.hlavi

|

Hrvatski dokumentaristi i njihovi filmovi ponovno putuju diljem Europe. Tako će na 21. Međunarodnom festivalu u Lisabonu – Doclisboi biti prikazan dokumentarac “Đe je kruva nema gladi”, a na 27. Međunarodnom festivalu dokumentarnog filma Ji.hlava filmovi “Brod” i “Između revolucija”.

Krenimo najprije s najvećim portugalskim i jednim od značajnijih europskih festivala dokumentarnog filma, lisabonskom Doclisboom. Isti će biti održan od 19. do 29. listopada, a u programu “Green Years” posvećenog studentskim i filmovima mladih autora, među devetnaest filmskih ostvarenja svoje mjesto našao je i hrvatski dokumentarac “Đe je kruva nema gladi” (Akademija dramske umjetnosti u Zagrebu, 2023.). Film je režirala Katarina Lukec, producentica je ispred ADU-a Dora Sabljić, a donosi svakodnevicu stanovnika krševitih područja Kninske krajine, uglavnom srpskih sela i povratnika nakon akcije Oluja.

U Lisabon putuje i hrvatska producentica Tamara Babun (Wolfgang&Dolly). Ona će na godišnjem skupu “Jumpgate”, u sklopu industrijskog programa “Nebulae”, zajedno s osam ostalih kolega u usponu, pričati s deset iskusnih producenata o svojim producentskim iskustvima te pripadajućim projektima.

Na najvećem doku-festu ovog dijela Europe, 27. Međunarodnom festivalu dokumentarnog filma Ji.hlava (24. – 29.10.), međunarodnu će pak premijeru doživjeti novi dokumentarac Elvisa Lenića, “Brod” (2023). Film je nastao u produkciji Kinematografa, producentice Dijane Cetine Mlađenović, te donosi svjedočanstva bivših radnika pulskog brodogradilišta Uljanik. Dokumentarac je imao svjetsku premijeru na ovogodišnjoj Puli, a u Češkoj će se prikazati u sklopu natjecateljske konkurencije “Opus Bonum”, zajedno s još šesnaest ostalih naslova.

Jihlavu će pohoditi i manjinska hrvatska koprodukcija “Između revolucija” / “Between Revolutions” / “Între revoluții” (Activ Docs / Restart; 2023.) rumunjskog redatelja Vlada Petrija, koja će biti prikazana u sklopu natjecateljskog programa “Testimonies”, za filmove o važnim društvenim i inim fenomenima.


Komentari

Komentirajte

Napišite komentar
Unesite ime

Najnovije

Niz hrvatskih dokumentaraca i projekata na 17. Beldocsu

Na ovogodišnjem, 17. Beldocsu (22. - 29. svibnja), bit će prikazan cijeli niz hrvatskih dokumentarnih filmova.

17. Subversive Film Festival: “Favoriten” – Gospođa Idiskut i njeno odeljenje

"Favoriten" (2024) austrijske autorke Ruth Beckermann, prati jedno odeljenje najveće osnovne škole u bečkoj četvrti Favoriten.

Karla Crnčević: “Zajednica iz ‘Zemlje za nas’ funkcionira kao sigurno mjesto”

Redateljica Karla Crnčević porazgovarala je s nama prije skorašnje premijere svog filma "Zemlja za nas" (Zagreb film, 2024.).

Jučer otvoren 17. Subversive Festival

U zagrebačkom kinu Kinoteka jučer je otvoreno sedamnaesto izdanje Subversive Festivala.

Projekcija “El Shatt – nacrt za utopiju” u Hrvatskom državnom arhivu

U Hrvatskom državnom arhivu, 23. svibnja u 18 sati, bit će prikazan film "El Shatt - nacrt za utopiju" Ivana Ramljaka.

Otvorene prijave za 18. DORF

Otvorene su prijave za osamnaesto izdanje Festivala dokumentarnog rock filma DORF.

Dina Pokrajac: “Život bez kapitalizma itekako je moguć”

Direktorica i selektorica programa Subversive Film Festivala, Dina Pokrajac za naš portal najavljuje njegovo sedamnaesto izdanje.

Goran Dević: “Kad su vidjeli da politička elita dolazi preko reda, ljudi su zaključili da cijepljenje nije loše”

Jedan od najvećih hrvatskih živućih dokumentarista, Goran Dević govori o svom najnovijem dokumentarcu, "Paviljon 6" (2024).

Art-kino: “Tijelo” Petre Seliškar i retrospektiva Wernera Herzoga

Na repertoar riječkog Art-kina dolazi dokumentarni film "Tijelo" Petre Seliškar i velika retrospektiva Wernera Herzoga.

Ivanu Ramljaku ovogodišnja Nagrada “Vladimir Nazor” za najbolji film

Ovogodišnja Nagrada "Vladimir Nazor" za najbolji film, pripala je Ivanu Ramljaku za njegov dokumentarac "El Shatt - Nacrt za utopiju".