PočetnaRecenzije19. Festival 25 FPS: "Zamišljene budućnosti: Turizam" - Utopijske slike

19. Festival 25 FPS: “Zamišljene budućnosti: Turizam” – Utopijske slike

|

Kad su umjetnici Kosa Bokšan i Petar Omčikus 1968. godine inicirali Međunarodne susrete likovnih umjetnika u Veloj Luci, osnovna zamisao bila im je pretvoriti taj korčulanski grad u novo središte umjetničkih eksperimenata iz cijeloga svijeta. U tri navrata koliko se održala, manifestacija je doista doprinijela kulturnoj vidljivosti tadašnje Jugoslavije, oživjela lokalnu zajednicu i ponudila mogućnosti suradnje i aktivnog stvaranja u gotovo svim granama kreativnoga rada. Više od pedeset godina nakon utopijske projekcije koju je predstavljala, ostavština drugih Međunarodnih susreta u Veloj Luci 1970. predmet je istraživanja umjetnika, nezavisnog kustosa i istraživača Darka Fritza u njegovom kratkometražnom eksperimentalno-dokumentarnom filmu “Zamišljene budućnosti: Turizam” (Kreativni sindikat / Siva zona; 2023.), prikazanom u programu “Refleksi” ovogodišnjeg Festivala 25 FPS.

Fritz je važno ime domaće umjetničke scene još od kasnih 1980-ih, a u međuvremenu i međunarodne. Otpočetka preokupiran odnosom između tehnologije i kulture, pitanjem praktičnih implikacija mišljenja utopije bavi se bar od 2015. godine, kad započinje multimedijalni projekt “Zamišljene budućnosti”. Filmom “Zamišljene budućnosti: Turizam” stoga nastavlja gdje je stao, okrećući se analizi nikad izgrađenog turističkog naselja u velolučkoj uvali Plitvine. Riječ je o antropomorfnom kompleksu zamišljenom u području terasastih maslinika i borovika, koji se trebao sastojati od niza manjih objekata za cjelogodišnji boravak i tvoriti jedinstven umjetničko-funkcionalni eksperiment. Generalni plan načinio je kubanski arhitekt Ricardo Porro, a osim timova arhitekata, u projekt se aktivno uključilo i više desetaka različitih stranih i domaćih umjetnika, likovnih kritičara i teoretičara.

Fritz u filmu stvarnom prostoru i onome u što ga se moglo pretvoriti, pristupa vrlo studiozno, no usredotočujući se na površinu, na obećanje koje nikada nije ispunjeno u materijalnom smislu. Ovdje nema pripovijedanja u offu ili iscrpnih intervjua svjedoka vremena, a kratki inserti arhivskih snimki ne govore – oni pokazuju. Ono svjetonazorsko ili vrijednosno takvom pristupu neizbježno izmiče, pa je zbog toga važno sagledati Fritzovu cjelokupnu kreativno-istraživačku djelatnost kao čin sinteze koliko i analize. Dok drugdje valja čitati o velolučkoj utopiji, “Zamišljene budućnosti: Turizam” medijski je neprevodivo, vizualno iskustvo.

Ako osciloskopski valovi mogu otkriti neuspjehe u prijenosu informacija putem električnoga signala, što mogu metaforički otkriti o utopijskim projekcijama koje su se povijesno izjalovile?

Smisleno uzevši u obzir organske forme prisutne u projektu i njegovu ovisnost o prirodi reljefa, Fritz svoj film otvara statičnim, kontemplativnim prizorima krajolika. Total planove raslinja, morske obale i korčulanskih stijena dopunjavaju kadrovi kamenih mozaika u urbaniziranim dijelovima Vele Luke. Taj ambijentalni dekor nastao je u sklopu Međunarodnih likovnih susreta još 1968. te kao da sugerira da je od njega, ipak, barem nešto ostalo – s druge strane, kompleks u Plitvini ostao je u potpunosti na razini teorije. Osim dokumentarnim snimkama, Fritz se koristi i digitalnim modeliranjem te uvodi perspektivu osciloskopa, uređaja koji valovima na fluorescentnom zaslonu nudi vizualnu reprezentaciju izmjena napona u jedinici vremena. Dok modeliranje interpolira nerealizirane arhitektonske cjeline u suvremene snimke krajolika, igra linija na osciloskopskim slikama Ivana Marušića Klifa omogućuje još finiju predodžbu volumena zaboravljenog turističkog kompleksa. Pristup se pokazuje vrlo dosjetljivim jer takva prividna manipulacija rasterom filmske slike, stvara učinak Rutt/Etra videosintisajzera, uređaja koji se u animaciji koristio 1960-ih i 1970-ih.

Izrazito zanimljiv detalj vezan uz Fritzov izbor vizualnih rješenja jest činjenica da se osciloskop, čije slike čine najdojmljivije dijelove ovoga filma, uobičajeno koristi za utvrđivanje grešaka u električnim strujnim krugovima. Ako osciloskopski valovi mogu otkriti neuspjehe u prijenosu informacija putem električnoga signala, što mogu metaforički otkriti o utopijskim projekcijama koje su se povijesno izjalovile? Šezdesetosmaški planovi za budućnost time doslovno postaju slika koja nam se rastvara pred očima i otkriva svijet kakvoga nema, nikada ga nije bilo, niti je izgledno da mu se ikada više možemo nadati – no negdje smo ga nekad ipak uspjeli zamisliti.

"Zamišljene budućnosti: Turizam"
Režija: Darko Fritz
Producentica: Marijana Veljović
Direktor fotografije: Boris Poljak
Montaža: Hrvoslava Brkušić
Glazba: Francisco López
Produkcija: Kreativni sindikat / Siva zona
Zemlja podrijetla: Hrvatska
Godina proizvodnje: 2023.
Trajanje: 19 minuta

Komentari

Komentirajte

Napišite komentar
Unesite ime

Najnovije

[FOTOGALERIJA] Dodjela 5. Nagrade Dokumetar

Fotogalerija s dodjele 5. Nagrade Dokumetar, održane 18. lipnja 2024. godine u zagrebačkom Dokukinu KIC.

“The Last Dragon” – Pseudodokumentarnost za široke mase

U novom tekstu "Dokumentiranja fikcije" provjerit ćemo kako pseudodokumentarni film funkcionira kada mu se da komercijalna svrha.

Preminuo filmski kritičar Tomislav Čegir

Filmski kritičar Tomislav Čegir preminuo je 18. lipnja, u 55. godini života.

5. Nagrada Dokumetar: “Valerija” Sare Jurinčić najbolji hrvatski dokumentarac 2023. godine

"Valerija" Sare Jurinčić osvojila je Dokumetar za najbolji hrvatski dokumentarni film 2023. godine.

“Buena Vista Social Club” – Druga prilika za vječnost

U četvrtom nastavku "Rockdocsa" pišemo o dokumentarcu "Buena Vista Social Club" (1999) Wima Wendersa.

“Sretni kamperi” – Posljednje ljeto

"Sretni kamperi" film je koji može dojmiti dijelom svojih vizuala, ali i umoriti činjenicom dominantno nepoticajnog variranja više-manje istog.

17. Gledalište Kinokluba Zagreb – Oblačići s trotočjem

17. Gledalište Kinokluba Zagreb, održano je u zagrebačkoj Kinoteci od 29. svibnja do 1. lipnja.

“Bez sunca” – Jedini primjer svoje vrste

"Bez sunca" i Sandor Krasna ne mogu se postavljati u hijerarhiju, niti podvrći ozbiljnoj kritici, jer ostaju jedini primjeri svoje vrste.

“To Kill a Tiger” – Poruka nade iz Indije

"To Kill a Tiger" (2022) Nishe Pahuje bavi se osjetljivom, mučnom temom silovanja trinaestogodišnje indijske djevojčice Kiran.

Drugi filmsko-diskurzivni program HDFK-a: Filmska kritika i kustoske prakse u Aziji 

Hrvatsko društvo filmskih kritičara nastavlja sa serijom filmsko-diskurzivnih programa pod nazivom "Kritika i društvo".
Režija: Darko Fritz<br> Producentica: Marijana Veljović<br> Direktor fotografije: Boris Poljak<br> Montaža: Hrvoslava Brkušić<br> Glazba: Francisco López<br> Produkcija: Kreativni sindikat / Siva zona<br> Zemlja podrijetla: Hrvatska<br> Godina proizvodnje: 2023.<br> Trajanje: 19 minuta19. Festival 25 FPS: "Zamišljene budućnosti: Turizam" - Utopijske slike