PočetnaIntervjuiMarina Kožul: "I dalje su rijetke prilike za susrete s nenarativnim filmom"

Marina Kožul: “I dalje su rijetke prilike za susrete s nenarativnim filmom”

|

Sutra u zagrebačkom kinu Kinoteka počinje 19. Festival eksperimentalnog filma i videa 25 FPS (27. – 30.9.), koji će zainteresiranoj publici predstaviti 27 eksperimentalnih filmova u službenom natjecateljskom programu. Nekoliko dana kasnije, točnije 4. i 5. listopada, festival dolazi u riječko Art-kino. Natjecateljski pak program 25 FPS-a otvara film kojeg smo popratili i na našem portalu – “Iz pozadine” / “Hardly Working” (2022) austrijskog umjetničkog kolektiva Total Refusal, koji promatra svakodnevicu NPC-jeva, odnosno neigrivih likova unutar igre “Red Dead Redemption 2”. Od hrvatskih filmova s dokumentarističkom poveznicom na festivalu ćemo u natjecateljskoj konkurenciji gledati “Valeriju” (Nomad Studio / Restart; 2023.) Sare Jurinčić. Ovogodišnji žiri sačinjavaju umjetnik Marko Tadić, umjetnica i redateljica Mary Helena Clark i nezavisni filmaš, arhivist i esejist Ross Lipman. Uz Grand Prix, filmovi iz konkurencije natječu se i za Nagradu publike, a jedan će domaći film osvojiti Nagradu “Green DCP”, koju dodjeljuje Udruga za audiovizualna istraživanja 25 FPS. Da ne dužimo, puno više i elokventnije će o programu 19. Festivala 25 FPS reći jedna od selektorica, Marina Kožul.

“25 FPS brodi na koordinatama koje si je zadao na samom početku – oblikovati program kojim će jednako otvarati prostor etabliranim filmašima i početnicima, suvremenim hibridima i filmovima iz povijesti avangarde, konzervativnim eksperimentima i nekim novim formama audiovizija. Ta nam se matrica i dalje čini uspješna jer, iako ih ima više nego prije, i dalje su rijetke prilike za susrete s nenarativnim filmom pa vam ne mogu dosaditi. Naravno, ovo je jedna vrlo subjektivna misao i ako pripadate onoj vrsti gledatelja koji se daju izazivati, lako ćete se složiti. Festival je živi organizam i svako je izdanje izazovno na svoj način – infrastrukturno, financijski, pa se onda i ambicije u to moraju ukalupiti, jer se u protivnom roje samo frustracije i ništa dobro”, govori nam selektorica Marina Kožul.

Najavili smo već natjecateljske filmove “Iz pozadine” i “Valerija”; postoji li još koji film koji koketira s dokumentaristikom?

“Primjerice, jedna izuzetna animacija belgijskog diplomanta Brechta De Cocka ‘oblici tebe, oblici mene’, u kojoj se koristi fotogrametrijom, snimkama, 3D modelima da zabilježi svoj roditeljski dom i rekonstruira sjećanja na oca. Rezultat je hibrid proširene animacije, dokumentarca i apstraktnog filma. Ili najnoviji film američko-austrijske filmašice Eve Heller, ‘Pjev iz zaborava’ kojim portretira nekoć zapušteno bečko židovsko groblje u pozitivnoj i negativnoj fotokemijskoj obradi. Oba se dotiču prolaznosti, načina na koji se uspijevamo s njome nositi i predaka koji su nestali, ali ne da tugujemo što ih nema, nego da oslikamo njihovu prisutnost”, izdvojila je Kožul još par filmova.

Kao i svake godine, Festival 25 u svom dobro poznatom programu “Refleksi” donosi presjek aktualne hrvatske produkcije eksperimentalnog filma. Ovdje se smjestio i čitateljima poznati naslov “Dohvatiti sunce: El Shatt” Ane Bilankov, a bit će prikazan i “Zamišljene budućnosti: Turizam” Darka Fritza o utopističkoj ideji jednog turističkog naselja koje se nikad nije ostvarilo.

“Film Ane Bilankov vrlo je lijep spoj njezina dalmatinskog obiteljskog nasljeđa, osobnog migrantskog iskustva kao umjetnice koja živi između mjesta i suvremenih mediteranskih migracija koje intenzivno traju gotovo cijelo zadnje desetljeće. Puno je istraživanja u tome radu – od arhiva Ujedinjenih naroda do Pomorskog muzeja u Splitu i Hrvatskog povijesnog muzeja. Što se tiče filma Darka Fritza, svakako je interesantan u kontekstu turistifikacije, razvojnih planova i urbanizama naših obalnih gradova. Polazište mu je neostvareni projekt turističkog naselja koji su na idejni plan kubanskog arhitekta Riccarda Porra osmišljavali urbanisti, umjetnici, teoretičari i arhitekti na drugim Međunarodnim susretima umjetnika u Veloj Luci 1970. godine. Fritz tom antropomorfnom zdanju u svojemu radu izdaje građevinsku dozvolu i kombinacijom snimki, 3D-animacije i osciloskopa omogućuje nam posjet zamišljenoj budućnosti – kako se osjećamo u tome što vidimo?”, najavljuje dokumentarni dio “Refleksa” naša sugovornica.

U programu “Found Footage” selektorice Ejle Kovačević vidjet ćemo filmove japansko-njemačke umjetnice Sylvije Schedelbauer te izbor filmova Jurija Medena, kustosa Austrijskog filmskog muzeja u Beču. 

“Ti programi dio su Ejlinih kustoskih preokupacija u kojima se bavi statusom analognog filma – njegovom produkcijom, distribucijom, prezentacijom i čuvanjem. Fotokemijski, analogni film čine specifična znanja i vještine koje se napuštaju u procesu sveopće digitalizacije koja će dovesti do pojednostavnjivanja i pojeftinjenja cjelokupnog procesa rada. Zanima nas u kojoj se mjeri sve zaista i dogodilo i želimo to kritički promatrati. Jurij Meden, naš član žirija kritike 2009. godine, pripremio je za festival program recikliranog filma, kojemu su bečki Viennale, Austrijski filmski muzej – Meden mu je programski na čelu – i distributer sixpackfilm posvetili opsežnu retrospektivu. Sylvia Schedelbauer cijeli svoj umjetnički rad posvećuje upravo filmovanju s pronađenim materijalima iz vlastite i kolektivne povijesti”, govori Marina Kožul, za kraj najavljujući i popratni dio ovogodišnjeg izdanja 25 FPS-a, točnije okrugli stol “Izazovi filmske arhivistike i estetika recikliranog filma”:

“Okrugli stol dio je programa o analognom filmu i trebao bi opisati čime se bavi filmska arhivistika u suvremenom dobu, te na koji način baština i koliko može stajati na raspolaganju umjetnicima za kreiranje novih radova i biti dostupna javnosti. Ima li u tom kontekstu razlike između eksperimentalnog filma i drugih rodova, mogu razjasniti već spomenuta Sylvia Schedelbauer, američki restaurator i nezavisni filmski umjetnik Ross Lipman te Lucija Zore, filmska arhivistica iz Hrvatskog državnog arhiva.”

Kao što već u uvodu rekosmo, 19. Festival eksperimentalnog filma i videa 25 FPS održavat će se od 27. do 30. rujna u zagrebačkom kinu Kinoteka, a 4. i 5. listopada u riječkom Art-kinu. Ulaz na sve projekcije i programe je besplatan, ali će ulaznice biti potrebno preuzeti na blagajni kina Kinoteka. Opširnije na službenoj stranici festivala.


Komentari

Komentirajte

Napišite komentar
Unesite ime

Najnovije

5. Nagrada Dokumetar: “Valerija” Sare Jurinčić najbolji hrvatski dokumentarac 2023. godine

"Valerija" Sare Jurinčić osvojila je Dokumetar za najbolji hrvatski dokumentarni film 2023. godine.

“Buena Vista Social Club” – Druga prilika za vječnost

U četvrtom nastavku "Rockdocsa" pišemo o dokumentarcu "Buena Vista Social Club" (1999) Wima Wendersa.

“Sretni kamperi” – Posljednje ljeto

"Sretni kamperi" film je koji može dojmiti dijelom svojih vizuala, ali i umoriti činjenicom dominantno nepoticajnog variranja više-manje istog.

17. Gledalište Kinokluba Zagreb – Oblačići s trotočjem

17. Gledalište Kinokluba Zagreb, održano je u zagrebačkoj Kinoteci od 29. svibnja do 1. lipnja.

“Bez sunca” – Jedini primjer svoje vrste

"Bez sunca" i Sandor Krasna ne mogu se postavljati u hijerarhiju, niti podvrći ozbiljnoj kritici, jer ostaju jedini primjeri svoje vrste.

“To Kill a Tiger” – Poruka nade iz Indije

"To Kill a Tiger" (2022) Nishe Pahuje bavi se osjetljivom, mučnom temom silovanja trinaestogodišnje indijske djevojčice Kiran.

Drugi filmsko-diskurzivni program HDFK-a: Filmska kritika i kustoske prakse u Aziji 

Hrvatsko društvo filmskih kritičara nastavlja sa serijom filmsko-diskurzivnih programa pod nazivom "Kritika i društvo".

17. Gledalište: “Oda” – Crvena avet

Mia Maros Živković je u filmu "Oda" ispisala dimenzijama malu, skromnu, intimističku, no dojmom oveliku odu hrabrim, ustrajnim ženama.

17. Beldocs: “Porodica na određeno vrijeme” – Putovanje onkraj providnog

"Porodica na određeno vrijeme" vizualno je i sadržajno poticajno ostvarenje, koje gledatelja okupira modifikacijama prepoznatljivih tema i motiva.

Dva dokumentarca u glavnom programu 71. Pulskog filmskog festivala

U glavnom programu 71. Pulskog filmskog festivala našla su se i dva hrvatska dokumentarna filma.