PočetnaRecenzije6. AJB DOC: "Tomorrow's Freedom" - Srčani pledoaje

6. AJB DOC: “Tomorrow’s Freedom” – Srčani pledoaje

|

Izrael je znatno snažnija i moćnija država od Palestine, potonje ktomu podijeljene na pojas Gaze i Zapadnu obalu, između kojih je Izrael, a oba palestinska teritorija dobrim su dijelom pod izraelskim vojnim nadzorom. Palestinci se već desetljećima bore za samostalnost i neovisnost, odnosi dviju država nikad nisu mirni i prijateljski, uvijek su napeti i ključali. Palestinski je narod, usto, podijeljen među sobom, ponajviše glede puta kojim bi se trebali izmaknuti čvrstom stisku Izraela. “Izraelci svijetu govore da su Palestinci teroristi. Ja kažem neka ljudi dođu ovamo i sami vide jesmo li ili nismo”, veli Fadwa Barghouti, supruga palestinskog vođe Marwana Barghoutija koji od 2002. čami u izraelskim zatvorima, osuđen na pet doživotnih zatvorskih kazni i još četrdeset godina.

Od kraja 1980-ih do utamničenja značajan i u domovini iznimno popularan palestinski politički aktivist i vođa, Marwan Barghouti optužen je i osuđen kao terorist, ne kao izravni počinitelj, nego prema zapovjednoj odgovornosti. U suđenju na izraelskom sudu za koje Francuz Simon Foreman, odvjetnik za međunarodno kazneno pravo kojeg je tad angažirala međunarodna organizacija Interparlamentarna unija (Inter Parliamentary Union – IPU) da nadzire zakonsku valjanost postupka, tvrdi da je bilo nepošteno te da je zatočeniku presuđeno unaprijed. Počevši od Barghoutijeva privođenja koje je tobože obavljeno u formi uhićenja, a izraelska ga je vojska, naravno ne na svoju ruku nego po naredbi svojih vlasti, de facto otela iz njegova vlastita doma u Ramalli na Zapadnoj obali.

“Tomorrow’s Freedom” (2022.; kino-inačica filma traje 97 min, na AJB DOC-u prikazana je jednosatna, televizijska) sestara Georgije i Sophije Scott upoznaje nas s Barghoutijem ne hineći objektivnost i ne skrivajući pristranost. Otvoreno zastupa stajalište da je Barghouti političar i vođa kakvog se samo može poželjeti, pošten, iskren i ustrajan borac ne za vlastitu dobrobit nego uistinu za prava i boljitak svoga potlačenoga, poniženoga i potisnutoga naroda, uzorit junak čija je sudbina, iako joj još ne znamo ishod, usporediva s onom južnoafričkog borca protiv apartheida, višedesetljetnog političkog zatvorenika, potom dobitnika Nobelove nagrade za mir, Nelsona Mandele. Bilo tomu tako ili ne, filmašice svoju misiju vrše zdušno i dovoljno uvjerljivo, spretno izbjegavajući niske propagandne smicalice, ostavljajući dojam da bi doista – zašto i ne bi? – moglo biti tako kako je prikazano u njihovu žustro navijačkom, ali dostojanstvenom, pristojnom, nimalo huškačkom pledoajeu.

Unatoč nemalim vrlinama, srčane aktivistice-dokumentaristice Scott cjelinu ne uspijevaju prožeti emocionalnošću niti razviti napetost…

Iza britanskih sestara Scott dva su cjelovečernja dokumentarna filma, oba društveno-politički angažirana djela smještena u ratom razorena područja – “In the Shadow of War” (2014) bavio se poraćem Bosne i Hercegovine, a “Lost in Lebanon” (2017) sniman je u Libanonu, u sjeni građanskog rata u susjednoj Siriji. U “Tomorrow’s Freedom” priču o Marwanu Barghoutiju i razlozima izraelsko-palestinskoga sukoba iznose dvama vodećim linijama. U jednoj retrospektivnim nizanjem arhivskog materijala i intervjuiranjem uglednika raznih relevantnih profesija (političari, politolozi, sociolozi, novinari…) koji, bilo Palestinci, bilo Izraelci – uključujući i bivšeg izraelskog Ministra pravosuđa Yossija Beilina – Barghoutija redom hvale, u drugoj prateći život njegove obitelji (supruga Fadwa i sin Qassam također su politički djelatni, zalažući se ponajprije za Barghoutijevo oslobađanje) i s njima razgovarajući, sve u vrijeme masovnog štrajka glađu koji je Barghouti poveo među palestinskim zatočenicima u izraelskim zatvorima 2017. godine.

“Tomorrow’s Freedom” dobro je i razumljivo ispripovijedan, težnja mu i cilj jasno su izraženi, plijeni dinamičnošću, gustoćom arhivske građe, umješan je u nagovaranju te upoznavanju publike s likom, djelom i kontekstom, a ne bježi ni od informiranja o osnovama, bez sustezanja ih, kad ustreba, ispisujući na ekranu, preko slike. Sestre Scott očito drže da temeljne činjenice valja predstaviti bez okolišanja, u samomu dokumentarnomu filmu, a ne se u ime kakve stilsko-umjetničke poetike od toga suzdržavati i očekivati da ih gledateljstvo traži drugdje ili upije kakvom osmotskom čarolijom.

Unatoč tim nemalim vrlinama, srčane aktivistice-dokumentaristice Scott cjelinu ne uspijevaju prožeti emocionalnošću niti razviti napetost, što su po svemu sudeći željele i što bi publiku zacijelo dodatno priklonilo stvari za koju se zalažu, zbog čega “Tomorrow’s Freedom” u konačnici jest ostvarenje koje daje dobar (namjerice pretežno jednostran) uvid u temu kojom se bavi, no ponajprije u obličju marno, znalački, kvalitetno izrađene odulje televizijske reportaže, a bez dosezanja tananijih komunikacijskih mogućnosti slikopisnog izraza.

"Tomorrow's Freedom"
Režija: Georgia Scott i Sophia Scott
Producentica: Sawsan Asfari
Kamera: Georgia Scott i Sophia Scott
Montaža: Simon Barker , Christine Pancott, Georgia Scott i Vera Simmonds
Glazba: Brian Eno, Massive Attack i David Milln
Zemlja podrijetla: Ujedinjeno Kraljevstvo
Godina proizvodnje: 2022.
Trajanje: 59 minuta / 97 minuta

Komentari

Komentirajte

Napišite komentar
Unesite ime

Najnovije

5. Nagrada Dokumetar: “Valerija” Sare Jurinčić najbolji hrvatski dokumentarac 2023. godine

"Valerija" Sare Jurinčić osvojila je Dokumetar za najbolji hrvatski dokumentarni film 2023. godine.

“Buena Vista Social Club” – Druga prilika za vječnost

U četvrtom nastavku "Rockdocsa" pišemo o dokumentarcu "Buena Vista Social Club" (1999) Wima Wendersa.

“Sretni kamperi” – Posljednje ljeto

"Sretni kamperi" film je koji može dojmiti dijelom svojih vizuala, ali i umoriti činjenicom dominantno nepoticajnog variranja više-manje istog.

17. Gledalište Kinokluba Zagreb – Oblačići s trotočjem

17. Gledalište Kinokluba Zagreb, održano je u zagrebačkoj Kinoteci od 29. svibnja do 1. lipnja.

“Bez sunca” – Jedini primjer svoje vrste

"Bez sunca" i Sandor Krasna ne mogu se postavljati u hijerarhiju, niti podvrći ozbiljnoj kritici, jer ostaju jedini primjeri svoje vrste.

“To Kill a Tiger” – Poruka nade iz Indije

"To Kill a Tiger" (2022) Nishe Pahuje bavi se osjetljivom, mučnom temom silovanja trinaestogodišnje indijske djevojčice Kiran.

Drugi filmsko-diskurzivni program HDFK-a: Filmska kritika i kustoske prakse u Aziji 

Hrvatsko društvo filmskih kritičara nastavlja sa serijom filmsko-diskurzivnih programa pod nazivom "Kritika i društvo".

17. Gledalište: “Oda” – Crvena avet

Mia Maros Živković je u filmu "Oda" ispisala dimenzijama malu, skromnu, intimističku, no dojmom oveliku odu hrabrim, ustrajnim ženama.

17. Beldocs: “Porodica na određeno vrijeme” – Putovanje onkraj providnog

"Porodica na određeno vrijeme" vizualno je i sadržajno poticajno ostvarenje, koje gledatelja okupira modifikacijama prepoznatljivih tema i motiva.

Dva dokumentarca u glavnom programu 71. Pulskog filmskog festivala

U glavnom programu 71. Pulskog filmskog festivala našla su se i dva hrvatska dokumentarna filma.
Režija: Georgia Scott i Sophia Scott<br> Producentica: Sawsan Asfari<br> Kamera: Georgia Scott i Sophia Scott<br> Montaža: Simon Barker , Christine Pancott, Georgia Scott i Vera Simmonds<br> Glazba: Brian Eno, Massive Attack i David Milln<br> Zemlja podrijetla: Ujedinjeno Kraljevstvo<br> Godina proizvodnje: 2022.<br> Trajanje: 59 minuta / 97 minuta6. AJB DOC: "Tomorrow's Freedom" - Srčani pledoaje