PočetnaRecenzije6. AJB DOC: "Tomorrow's Freedom" - Srčani pledoaje

6. AJB DOC: “Tomorrow’s Freedom” – Srčani pledoaje

-

Izrael je znatno snažnija i moćnija država od Palestine, potonje ktomu podijeljene na pojas Gaze i Zapadnu obalu, između kojih je Izrael, a oba palestinska teritorija dobrim su dijelom pod izraelskim vojnim nadzorom. Palestinci se već desetljećima bore za samostalnost i neovisnost, odnosi dviju država nikad nisu mirni i prijateljski, uvijek su napeti i ključali. Palestinski je narod, usto, podijeljen među sobom, ponajviše glede puta kojim bi se trebali izmaknuti čvrstom stisku Izraela. “Izraelci svijetu govore da su Palestinci teroristi. Ja kažem neka ljudi dođu ovamo i sami vide jesmo li ili nismo”, veli Fadwa Barghouti, supruga palestinskog vođe Marwana Barghoutija koji od 2002. čami u izraelskim zatvorima, osuđen na pet doživotnih zatvorskih kazni i još četrdeset godina.

Od kraja 1980-ih do utamničenja značajan i u domovini iznimno popularan palestinski politički aktivist i vođa, Marwan Barghouti optužen je i osuđen kao terorist, ne kao izravni počinitelj, nego prema zapovjednoj odgovornosti. U suđenju na izraelskom sudu za koje Francuz Simon Foreman, odvjetnik za međunarodno kazneno pravo kojeg je tad angažirala međunarodna organizacija Interparlamentarna unija (Inter Parliamentary Union – IPU) da nadzire zakonsku valjanost postupka, tvrdi da je bilo nepošteno te da je zatočeniku presuđeno unaprijed. Počevši od Barghoutijeva privođenja koje je tobože obavljeno u formi uhićenja, a izraelska ga je vojska, naravno ne na svoju ruku nego po naredbi svojih vlasti, de facto otela iz njegova vlastita doma u Ramalli na Zapadnoj obali.

“Tomorrow’s Freedom” (2022.; kino-inačica filma traje 97 min, na AJB DOC-u prikazana je jednosatna, televizijska) sestara Georgije i Sophije Scott upoznaje nas s Barghoutijem ne hineći objektivnost i ne skrivajući pristranost. Otvoreno zastupa stajalište da je Barghouti političar i vođa kakvog se samo može poželjeti, pošten, iskren i ustrajan borac ne za vlastitu dobrobit nego uistinu za prava i boljitak svoga potlačenoga, poniženoga i potisnutoga naroda, uzorit junak čija je sudbina, iako joj još ne znamo ishod, usporediva s onom južnoafričkog borca protiv apartheida, višedesetljetnog političkog zatvorenika, potom dobitnika Nobelove nagrade za mir, Nelsona Mandele. Bilo tomu tako ili ne, filmašice svoju misiju vrše zdušno i dovoljno uvjerljivo, spretno izbjegavajući niske propagandne smicalice, ostavljajući dojam da bi doista – zašto i ne bi? – moglo biti tako kako je prikazano u njihovu žustro navijačkom, ali dostojanstvenom, pristojnom, nimalo huškačkom pledoajeu.

Unatoč nemalim vrlinama, srčane aktivistice-dokumentaristice Scott cjelinu ne uspijevaju prožeti emocionalnošću niti razviti napetost…

Iza britanskih sestara Scott dva su cjelovečernja dokumentarna filma, oba društveno-politički angažirana djela smještena u ratom razorena područja – “In the Shadow of War” (2014) bavio se poraćem Bosne i Hercegovine, a “Lost in Lebanon” (2017) sniman je u Libanonu, u sjeni građanskog rata u susjednoj Siriji. U “Tomorrow’s Freedom” priču o Marwanu Barghoutiju i razlozima izraelsko-palestinskoga sukoba iznose dvama vodećim linijama. U jednoj retrospektivnim nizanjem arhivskog materijala i intervjuiranjem uglednika raznih relevantnih profesija (političari, politolozi, sociolozi, novinari…) koji, bilo Palestinci, bilo Izraelci – uključujući i bivšeg izraelskog Ministra pravosuđa Yossija Beilina – Barghoutija redom hvale, u drugoj prateći život njegove obitelji (supruga Fadwa i sin Qassam također su politički djelatni, zalažući se ponajprije za Barghoutijevo oslobađanje) i s njima razgovarajući, sve u vrijeme masovnog štrajka glađu koji je Barghouti poveo među palestinskim zatočenicima u izraelskim zatvorima 2017. godine.

“Tomorrow’s Freedom” dobro je i razumljivo ispripovijedan, težnja mu i cilj jasno su izraženi, plijeni dinamičnošću, gustoćom arhivske građe, umješan je u nagovaranju te upoznavanju publike s likom, djelom i kontekstom, a ne bježi ni od informiranja o osnovama, bez sustezanja ih, kad ustreba, ispisujući na ekranu, preko slike. Sestre Scott očito drže da temeljne činjenice valja predstaviti bez okolišanja, u samomu dokumentarnomu filmu, a ne se u ime kakve stilsko-umjetničke poetike od toga suzdržavati i očekivati da ih gledateljstvo traži drugdje ili upije kakvom osmotskom čarolijom.

Unatoč tim nemalim vrlinama, srčane aktivistice-dokumentaristice Scott cjelinu ne uspijevaju prožeti emocionalnošću niti razviti napetost, što su po svemu sudeći željele i što bi publiku zacijelo dodatno priklonilo stvari za koju se zalažu, zbog čega “Tomorrow’s Freedom” u konačnici jest ostvarenje koje daje dobar (namjerice pretežno jednostran) uvid u temu kojom se bavi, no ponajprije u obličju marno, znalački, kvalitetno izrađene odulje televizijske reportaže, a bez dosezanja tananijih komunikacijskih mogućnosti slikopisnog izraza.

"Tomorrow's Freedom"
Režija: Georgia Scott i Sophia Scott
Producentica: Sawsan Asfari
Kamera: Georgia Scott i Sophia Scott
Montaža: Simon Barker , Christine Pancott, Georgia Scott i Vera Simmonds
Glazba: Brian Eno, Massive Attack i David Milln
Zemlja podrijetla: Ujedinjeno Kraljevstvo
Godina proizvodnje: 2022.
Trajanje: 59 minuta / 97 minuta

Komentari

Komentirajte

Napišite komentar
Unesite ime

Najnovije

“El Shatt – nacrt za utopiju” Ivana Ramljaka u natjecateljskoj konkurenciji 66. DOK Leipziga

Hrvatski dokumentarac "EL Shatt - nacrt za utopiju" Ivana Ramljaka ušao je u natjecateljsku konkurenciju 66. DOK Leipziga.

Deset godina portala Dokumentarni.net

Vaš i naš Dokumentarni.net danas slavi deset godina postojanja!

6. AJB DOC: Sabiranje priča

Za AJB DOC Film Festival postaje jasno da se upisao na mapu festivala regionalnih festivala, donoseći prepoznatljiv sadržaj.

Dvanaest dokumentaraca u programu punoljetnog DOKUarta

Dvanaest dokumentaraca prikazat će se u programu ovogodišnjeg, punoljetnog DOKUarta (Bjelovar, 6. - 13.10.).

Objavljen program 24. Mediteran Film Festivala

Poznat je program 24. Mediteran Film Festivala, koji će se od 10. do 14. listopada održavati u Širokom Brijegu.

Otvorene prijave za radionicu u okviru programa “Mali DOKUart”

Otvorene su prijave za radionicu u okviru ovogodišnjeg programa "Mali DOKUart", bjelovarskog festivala DOKUart.

“Titicut Follies” – Čiste sobe i tužni varijetei

U trećem eseju treće sezone "Klasika svjetske dokumentaristike" pišemo o dokumentarcu "Titicut Follies" (1967) Fredericka Wisemana.

6. AJB DOC: “Dolazak proljeća u Buču” – Nakon okupacije

"Dolazak proljeća u Buču" / "When Spring Came to Bucha" (2022) Mile Tešajeve i Marcusa Lenza osvojio je glavnu nagradu na 6. AJB DOC-u.

6. AJB DOC: “Flotacija” – Flotiranje silnica svekolikosti

"Flotacija" (2023) Eluned Zoë Aiano i Alesandre Tatić osvojila je Posebno priznanje žirija na 6. AJB DOC-u.

Nagrada publike 6. AJB DOC-a dokumentarcu “Braća Musemić”

Ovogodiošnja Nagrada publike AJB DOC-a pripala je dokumentarnom filmu "Braća Musemić" autora Edina Isanovića i redatelja Nihada Ušanovića.
Režija: Georgia Scott i Sophia Scott<br> Producentica: Sawsan Asfari<br> Kamera: Georgia Scott i Sophia Scott<br> Montaža: Simon Barker , Christine Pancott, Georgia Scott i Vera Simmonds<br> Glazba: Brian Eno, Massive Attack i David Milln<br> Zemlja podrijetla: Ujedinjeno Kraljevstvo<br> Godina proizvodnje: 2022.<br> Trajanje: 59 minuta / 97 minuta6. AJB DOC: "Tomorrow's Freedom" - Srčani pledoaje