PočetnaEsejiProzori"Pet filmova o Nives K. K." - Hipoteze o slici

“Pet filmova o Nives K. K.” – Hipoteze o slici

-

Dokumentarni filmovi posvećeni likovnim umjetnicima uvijek su u opasnosti odlaska na sporedni kolosijek puke ilustracije vizualnih djela slikom u pokretu. Svojim je intrigantnim nizom filmova o likovnjacima s početka i sredine osamdesetih godina prošlog stoljeća Nenad Puhovski pokazao kako film likovnu umjetnost može nadograditi, interpretirati i dijalektički razmotriti ukoliko se osloni na jedinstvene mogućnosti vlastitog medija. Puhovski je realizirao tri antologijska dokumentarca posvećena likovnim umjetnicima i likovnosti: “Pet filmova o Nives K. K.” (Filmoteka 16, 1980.), “U potrazi za Šutejem” (1981) i “Bućan – triptih” (1986). Među njima se odvažnošću i nadahnutošću forme posebno izdvaja prvospomenuti, posvećen slikarici Nives Kavurić Kurtović (Zagreb, 18.1.1938. – Zagreb, 30.10.2016.). Jedan od sugovornika u filmu, profesor Radovan Ivančević ovu je umjetnicu kasnije nazvao najvećom hrvatskom slikaricom 20. stoljeća, a njegovo bi mišljenje lako potpisali i drugi autoriteti iz ovog područja koji slave jedinstvenost i osjetljivost njenog stila.

Puhovski film koncipira kao niz hipoteza o tome kakav film o nekom umjetniku ili umjetnici uopće može i treba biti snimljen, a svaka od njih omogućuje mu uvođenje nove perspektive. Prvi segment naslovljen “Film o filmu” filozofski otvara ovo pitanje, a na njega odgovaraju umjetničini suvremenici poput povjesničara umjetnosti Tonka Maroevića, kiparice Marije Ujević Galetović ili dramaturga i teoretičara Vjerana Zuppe te mnogih drugih. Svi su oni snimljeni u bližim planovima dok stoje među samostojećim radovima Nives Kavurić Kurtović, koji prikazuju naslikane ljude. Radi se o fascinantnom rješenju na razini slike jer se sugovornici poput jeke umnažaju u likovima, plodu umjetničine mašte, dok i sami maštaju o nekom idealnom filmu o Nives K-K. No, nakon utopijskog fantaziranja uvijek slijedi gorka stvarnost – u filmu se potom pojavljuje producent koji sjedi za uredskim stolom, čime se navještava nova sekvenca “Film za producenta”. Dokumentarac tako prelazi u novi žanr namjenskog filma, čija je dužnost ponuditi informacije i faktografiju. Puhovski se i ovdje igra s nametnutim pravilima portretnog dokumentarnog filma, pa pod umjetničine slike stavlja šturi tekst s njenim osnovnim biografskim podacima. Za to vrijeme kamera slobodno polovi imaginarnim krajolicima njenih slika, a u zvuku se čuje avangardna glazba Igora Savina.

Na početku trećeg segmenta “Film za scenaristu” pojavljuje se scenarist dokumentarca, likovni kritičar Josip Depolo, koji objašnjava svoju viziju filma o ovoj umjetnici. Nakon toga kreće njegova nadahnuta poetska voice-over naracija o umjetnosti Nives Kavurić Kurtović u interpretaciji spikera, dok se u slici nižu u umjetničina slikarska platna nekad prikazana u detalju, a nekad u cjelini. Po završetku ove sekvence slijedi intervju s povjesničarem umjetnosti Radovanom Ivančevićem koji je i sam, nešto ranije, snimio film o Nives Kavurić Kurtović. Sada on gledateljima objašnjava vlastitu verziju filmskog ostvarenja o Nives K-K, nakon čega se pojavljuje natpis iduće sekvence “Film za autora tv filma”. U njoj Puhovski iznalazi još jedno duboko promišljeno rješenje, snimajući samu umjetnicu kako na televiziji gleda film o sebi u režiji Ivančevića. Umjetnica se nalazi u intimnom prostoru svog doma, dok je u filmu što ga gleda snimljena u galeriji. Ovime Puhovski naznačuje postojanje javne i privatne persone, ujedinjujući ih svojim prizorom. Pred kraj film riječ konačno dobiva i sama umjetnica, nakon čega slijedi posljednji segment “Film Za Nives”, vrhunac dokumentarca i svojevrsna zvukovno-vizualna nadogradnja umjetničinog svijeta s posebnim naglaskom na njoj važan motiv ljudske ruke. Naime, dok kamera klizi slikama i crtežima, u offu čujemo ženski glas (Mira Furlan) koji kao da ovim umjetničkim djelima konačno pomaže progovoriti slobodnim zvukom. On do nas dopire iz njihova vlastita imaginarnog prostora koji oživljava i slikovno, jer se crteži uz pomoć animacije počinju kretati, uvlačeći nas nepovratno u čudesno bogat i nepredvidljiv svijet Nives K-K. Svjedočeći tajnu sliku i povezavši nas sa svemirom jedne umjetnice, filmski medij ponovno je na najljepši način iskoristio svoju moć.

“Pet filmova o Nives K. K”

  • Režija: Nenad Puhovski
  • Scenarij: Josip Depolo
  • Direktor fotografije: Enes Midžić
  • Montaža: Maja Rodica-Virag
  • Glazba: Igor Savin
  • Produkcija: Filmoteka 16
  • Godina proizvodnje: 1980.
  • Trajanje: 20 minuta


Komentari

Komentirajte

Napišite komentar
Unesite ime

Najnovije

“Dokukino Eter”: Novi studentski program u Dokukinu KIC

U suradnji s Klubom studenata FPZG-a i Radio Studentom, zagrebačko Dokukino KIC pokreće novi filmsko-diskurzivni program "Dokukino Eter".

Nenad Puhovski: “Uvijek smo se trudili na festivalu imati značajan broj hrvatskih filmova”

Direktor ZagrebDoxa Nenad Puhovski za naš portal najavljuje devetnaesto izdanje najvećeg domaćeg festivala dokumentarnog filma.

“Djeca magle” na Al Jazeeri Balkans

Na programu Al Jazeere Balkans danas i tijekom cijelog tjedna bit će prikazivan dokumentarni film "Djeca magle" (2021) autorice Diễm Hà Lệ.

Sveučilišni Festival rodne ravnopravnosti ROAЯ u riječkom Art-kinu

Od 21. do 23. ožujka Sveučilište u Rijeci u Art-kino donosi Festival rodne ravnopravnosti ROAЯ.

Damir Markovina: “Mostar je iznimno vitalna beštija”

U svom drugom autorskom filmu - "Dezerteri" - Damir Markovina se prisjeća odrastanja u Mostaru i okolnosti odlaska iz grada.

Melita Vrsaljko: “Pruga Knin-Zadar je krik propuštene prilike i izraz besmislenih politika”

Melita Vrsaljko za naš portal govori o svom filmskom prvijencu "Knin-Zadar" (Dinaridi Film, 2023.).

Bogat popratni program 19. ZagrebDoxa

ZagrebDox i ove godine nudi bogat popratni programski sadržaj, koji se sastoji od "masterclassova", panela, posebnih programa itd.

“AHA!”: Nova znanstveno-putopisna dokumentarna serija na HTV-u

Na Prvom programu HTV-a, 27. ožujka u 20.15 sati, s emitiranjem kreće nova znanstveno-putopisna dokumentarna serija "AHA!" Tamare Babun i Une Radić.

“Između revolucija” na 20. CPH:DOX-u

Hrvatska koprodukcija "Između revolucija" (2023) rumunjskog autora Vlada Petrija ušla je u program 20. CPH:DOX-a.

Otvorene prijave za Scenaristički program “Krsto Papić”

Otvorene su prijave za novo izdanje Scenarističkog programa "Krsto Papić" Društva hrvatskih filmskih redatelja.