PočetnaNajave18. ZagrebDox, Biografski dox: Filmski portreti inspirativnih pojedinaca

18. ZagrebDox, Biografski dox: Filmski portreti inspirativnih pojedinaca

-

Filmski portreti dobitnika Nobelove nagrade za mir, mlade znanstvenice koja se neočekivano našla pred velikom etičkom dilemom, redateljice koja se koristi likovnom umjetnošću kako bi se oporavila od bolesti i filmaša koji je svojim beskompromisno angažiranim ostvarenjima obilježio filmsku povijest Europe dio su programa Biografski dox ovogodišnjeg ZagrebDoxa, koji će se održati od 3. do 10. travnja u kinu Kaptol Boutique Cinema.

Inspirativno i optimističnim porukama ispunjeno ostvarenje “Misija: Pronaći sreću u teškim vremenima” / “Mission: Joy — Finding Happiness in Troubled Times” (2021), koje je oskarovac Louie Psihoyos korežirao s Peggy Callahan, pruža uvid u prijateljstvo dvojice karizmatičnih duhovnih lidera i boraca za pravdu, mir i slobodu – tibetanskog vođe Dalaj Lame i južnoafričkog nadbiskupa i aktivista Desmonda Tutua. U živahnom razgovoru, razmjenjujući razmišljanja, stavove i mudre životne lekcije, dvojica nobelovaca raspravljaju o ideji sreće, uz međusobno poštovanje i zdravu dozu zadirkivanja. Ovaj zabavni film, koji je nakon premijere na Filmskom festivalu Tribeca osvojio posebno priznanje na Međunarodnom filmskom festivalu u Palm Springsu, podsjeća na stalnu potrebu za očuvanjem istinski univerzalnih vrijednosti.

Ambiciozna finska meteorologinja, suočena s pravim faustovskim izazovom, središnja je figura filma “Kako ubiti oblak” / “How to Kill a Cloud” / “Näin pilvet kuolevat” (2021) redateljice Tuije Halttunen. Nakon što prihvati poziv da sudjeluje u istraživanju o stvaranju umjetne kiše u pustinjskoj klimi Ujedinjenih Arapskih Emirata, mlada znanstvenica shvaća da projekt nosi i brojne moralne dileme. Ovaj opservacijski, ambijentalni dokumentarac o oblacima, ekološkom inženjeringu i odlukama koje mogu imati dalekosežne posljedice premijerno je prikazan na festivalu CPH:DOX, a na Filmskom festivalu u Jihlavi osvojio je nagradu za najbolji film o prirodi.

Na posve originalan način u filmu “Brave, ključevi, voda, drveće” / “Locks & Keys, Water, Trees” (2021) britanska umjetnica i filmska autorica Penny Andrea suočava se s vlastitom bolešću, i to uz pomoć umjetnosti. Koristeći se samo vlastitim crtežima i glasom, redateljica se upušta u fascinantnu potragu za odgovorima, prihvaćanjem i utjehom te pritom stvara film koji slavi snagu kreativnosti i moć umjetnosti da liječi duh i pruža nadu. Hrabar, izravan i duboko dirljiv film osvojio je posebno priznanje na Kasseler Dokfestu.

Dokumentarni film “ŽŽŽ (Žurnal o Želimiru Žilniku)” (2021) Janka Baljka posveta je velikom redatelju Želimiru Žilniku i njegovu više od pola stoljeća dugom filmskom djelovanju. Filmaša specifičnog stila dokudrame s dosljednim i iskrenim zanimanjem za probleme radničke klase, pratimo dok nastoji dovršiti svoje desetljećima zagubljeno rano ostvarenje “Sloboda ili strip”, cenzurirano prije pedesetak godina. No u formi svojevrsnog filma ceste “ŽŽŽ” odvodi nas na putovanje kroz vrijeme i prostor, uz posjete lokacijama na kojima su snimana Žilnikova prethodna ostvarenja, među kojima su i berlinskim Zlatnim medvjedom nagrađeni “Rani radovi” (1969).

Na predstojećem ZagrebDoxu bit će prikazano i pet kratkometražnih filmova Želimira Žilnika, snimljenih sredinom 1970-ih u Münchenu (“Inventar”, “Javno pogubljenje”, “Kućni red”, “Pod zaštitom države” i “Rastanak”). Objedinjeni temom nesigurnih uvjeta života za marginalne društvene skupine poput gastarbajtera, ovi su filmovi zorni primjeri autorove angažirane prakse i beskompromisnog uvjerenja da filmski medij treba biti u službi onih kojima prijeti istiskivanje prema rubovima društva. Želimir Žilnik na festivalu gostuje i kao jedan od mentora ovogodišnjeg programa ZagrebDox Pro namijenjenog studentima i mladim filmašima.


Komentari

Komentirajte

Napišite komentar
Unesite ime

Najnovije