PočetnaNajaveSluškinjina priča s Bliskog Istoka u Dokukinu KIC

Sluškinjina priča s Bliskog Istoka u Dokukinu KIC

-

Ciklus dokumentaraca o problematici ropstva u suvremenom dobu, “WHY SLAVERY?”, nastavlja se danas (srijedu, 27. listopada u 19 sati) u zagrebačkom Dokukinu KIC, projekcijom filma danskog redatelja i producenta Sørena Klovborga, “Sluškinja u paklu” / “Maid in Hell” (2018). Već otprije poznat po svojem neustrašivom pristupu istraživačkog novinara, baveći se važnim temama poput trgovine ljudskih organa, industrije surogat-majčinstva ili piratstva u Somaliji, Klovborg sada oko kamere usmjerava na problematični položaj radnica-imigrantica na Bliskom Istoku, kao zarobljenice svojih poslodavaca.

U filmu upoznajemo Mary Kibwanu, jednu među tisućama radnica-imigrantica koje rade kao kućne pomoćnice u Jordanu. Nakon incidenta na posjedu svoga poslodavca, ona se vraća kući u Keniju u invalidskim kolicima. Dva mjeseca kasnije i umire. Njezina sudbina oprimjeruje nemilosrdnu svakodnevicu žena koje odlaze na Bliski Istok kako bi zaradile za život, pritom ostajući bez putovnice i bilo kakvih (ljudskih) prava. Zastrašujuća sluškinjina priča pokazuje nam brutalni svijet suvremenog ropstva u tzv. sustavu kafala koji je namijenjen izrabljivanju migrantskih radnika.

Ulaz na program je besplatan, a nakon projekcije održat će se razgovor u kojem će sudjelovati politički analitičar Karlo Jurak i novinarka Ivana Perić.

Dokukino KIC ciklus donosi u suradnji s njihovim partnerima iz THE WHY FOUNDATION. U pitanju je svjetska mreža prikazivača, filmaša i novinara koja distribuira i producira dokumentarce o ljudskim pravima i okolišnim pitanjima u više od 200 zemalja te u suradnji s više od 70 televizijskih operatera, lokalnih neprofitnih organizacija, kina i škola.


Komentari

Komentirajte

Napišite komentar
Unesite ime

Najnovije