PočetnaIntervjuiOliver Sertić: "'Istražitelj' je baziran na knjizi tadašnjeg haaškog istražitelja Vladimira Dzura"

Oliver Sertić: “‘Istražitelj’ je baziran na knjizi tadašnjeg haaškog istražitelja Vladimira Dzura”

-

Ovogodišnji Sarajevo Film Festival ponudio je uobičajeno bogat popratni, industrijski program, poput već etabliranog Docu Talents from The East koji nastaje u suradnji SFF-a i Međunarodnog festivala dokumentarnog filma u Jihlavi. Tamo se, pak, u kolovozu predstavilo osam dugometražnih dokumentaraca u fazi postprodukcije s područja Srednje i Istočne Europe. Među njima i film “Istražitelj” / “The Investigator” češkog redatelja Viktora Portela. Dokumentarac nastaje u produkciji Frame Filmsa iz Češke (producentica Hana Blaha Šilarová) te u koprodukciji hrvatskog Restarta (koproducent Oliver Sertić, pridružena producentica Vanja Jambrović), Češke televizije i organizacije Post Bellum iz Praga. Za pokoju riječ o samom projektu upitali smo upravo koproducenta “Istražitelja”, Olivera Sertića.

“Film je baziran na knjizi glavnog protagonista “The Investigator – Demons of the Balkan Wars” tadašnjeg haaškog istražitelja, Čeha Vladimira Dzura koji danas radi za UN. Knjiga je izdana u Češkoj gdje je postala bestseller i SAD-u, a u pripremi je i hrvatsko izdanje. Dzuro je početkom devedesetih radio na nekoliko slučajeva u bivšoj Jugoslaviji, a najpoznatiji su Vukovar, tj. stratište u Ovčari i masakr kod Sanskog Mosta u Bosni i Hercegovini koji su izvele Arkanove paravojne jedinice. Ovaj film je zamišljen kao neka vrsta road-movieja u kojemu Dzuro trideset godina kasnije posjećuje ta mjesta i razgovara o konceptu pravde sa širokom paletom sugovornika, vezanih za njegove slučajeve – što je njima zapravo sve to značilo tada, a što im znači danas i na kraju krajeva, kako on vidi svoju ulogu tada i tri desetljeća kasnije”, odgovara Sertić na naše prvo pitanje o samoj radnji filma te ukratko predstavlja i njegovog redatelja:

“Viktor Portel je mladi redatelj, završio je FAMU u Pragu i tamo napravio nekoliko kratkih filmova. Ovo mu je prvi dugi dokumentarac. Inače je zaposlen u organizaciji Post Bellum gdje se bavi oblikovanjem videa i umjetničkih projekata koji se bave sjećanjem na važna traumatična događanja u npr. Rusiji, Kubi ili Burmi, a koja vladajuće strukture pokušavaju zatomiti.”

Na fotografiji: Sa snimanja "Istražitelja" / Foto: Aleksandar Čečavac
Na fotografiji: Sa snimanja “Istražitelja” / Foto: Aleksandar Čečavac

A kako je Restart ušao u cijelu istražiteljsku priču?

“Glavna producentica iz češke produkcijske kuće Frame Films, Hana Blaha Šilarová, ponudila mi je suradnju, poslala jako dobro razrađen scenarij i ja sam pristao. Nekako je bilo logično da s obzirom da smo snimali u Vukovaru, Beogradu i Sanskom Mostu u priču uđe i neki balkanski producent, pa se nekako sjetila Restarta. Srećom, HAVC i Grad Zagreb prepoznali su priču i odobrili dio financija, a dobili smo i važnu potporu Vukovarsko-srijemske županije. Razgovaramo i s Hrvatskom televizijom, pa ako oni uđu, imat ćemo dobro zaokružen budžet s hrvatske strane”, govori nam Sertić.

U kojoj je fazi trenutno cijeli projekt?

“Snimanje glavnog vizualnog dijela završeno je u petom i šestom mjesecu 2021., dok je audio svjedočanstva Viktor počeo snimati puno ranije i u nekoliko navrata je boravio na Balkanu. Film je trenutno u montaži s našim montažerom Vladimirom Gojunom, a vjerujemo da bi mogao biti gotov na proljeće 2022.”, nada se koproducent “Istražitelja”.

Kakav je Oliverov osjećaj glede potencijalnog međunarodnog potencijala ovog dokumentarca?

“Mislim da će film biti formom dosta specifičan, ali prije nego vidim prvu verziju rough-cuta, ne usudim se išta prognozirati. Festivali su čudne biljke i nekad sjajni filmovi budu pokopani, a nekad prosječni putuju kao blesavi. Tema je svakako zanimljiva, fotografija izvrsna, sugovornici snažni, ali dok ne sklopimo sve kockice, ne želim ureći bilo što. Glavna producentica ima planove i ona će biti glavni motor daljnje promocije u svijetu. Mi ćemo svakako odraditi ovaj teritorij i vjerujem da mu je tu i glavna publika”, zaključio je naš kratki razgovor Oliver Sertić.


Komentari

Komentirajte

Napišite komentar
Unesite ime

Najnovije