PočetnaIntervjuiToni Šarić: "Pregurali smo najgoru godinu"

Toni Šarić: “Pregurali smo najgoru godinu”

-

Još petnaestak dana preostalo je do početka petnaestog izdanja Festivala dokumentarnog rock filma DORF. Klasična vinkovačka baza od 19. do 21. kolovoza ugostit će recentne glazbene dokumentarce, dok će ovogodišnju natjecateljsku konkurenciju popuniti ukupno osam regionalnih filmova. O spomenutim tehnikalijama, odnosno bogatom popratnom programu već smo pisali na našim stranicama. Recimo samo da će ovogodišnji DORF biti bogatiji za jednu svjetsku premijeru, dokumentarac Borisa Hrepića Hrepe “Daleka obala u Americi” (Samostalna produkcija, 2021.); te četiri hrvatske: “Indexi” (2020) bh. redatelja Zorana KubureBojana Hadžiabdića o poznatom bendu iz naslova, “Odlazak” / “Odpotovanje” (2020) slovenske redateljice Petre Seliškar o kantautoru Tomažu Pengovu, “Rock bozon” (Istra Film, 2021.) Bernardina Modrića koji propituje sadašnjost i budućnost rock glazbe, odnosno “Don’t Go Gentle: A Film About IDLES” (2020) britanskog autora Marka Archera o bendu Idles. Naravno, kao i svake godine prije početka festivala, popričali smo s direktorom DORF-a, Tonijem Šarićem.

“Nakon prošlogodišnjeg uspjeha, kao jedini održani slavonski offline festival, pregurali smo valjda najgoru godinu. Ove smo imali uobičajene probleme s recentnom produkcijom i izborom, a tu su smanjivanje zanimanja i strah od izlazaka, značajno promijenjena struktura publike itd.”, govori nam Toni i nastavlja: “S druge strane, čvrsta OFF stanica popratnog programa u sjajnom Hang Loose baru kao nekoj prirodnoj oazi, dobra suradnja s Gradskim muzejom Vinkovci i već devet filmskih ljeta u njihovom lapidariju, potvrdilo je da smo taj location scouting dio riješili. Raduju, dakako, i povjerenje partnera (od institucija, medija, pa sve do običnih followera) i činjenica o već petnaestom izdanju festivala, kao jedine platforme za autore glazbenih dokumentaraca. Otvorena je i zagrebačka fronta, od rujna nastavljamo s programima u KC Mesnička, plus neke dodatne suradnje. Surađujemo i s platformom europskih festivala glazbenih dokumentaraca, a to znači da ćemo opet prijavljivati projekte i otvarati ta vrata. Iskreno, i ne znam na koji način više gledati na situaciju, čaša je polupuna, tako bi trebalo biti.”

Hrvatsku premijeru na DORFU doživjet će dokumentarac “Don’t Go Gentle: A Film About IDLES” britanskog redatelja Marka Archera o bendu Idles, slobodno možemo reći headlinera 15. DORF-a.

“Osvrnuo bih se najprije na činjenicu da ove godine nemamo film iz Srbije, valjda prvi put u povijesti festivala. Film o nevjerojatnom bendu Idles svakako je poslastica. S obzirom na dizanje letvice iz kuta inozemne produkcije, prilično aktivno sudjelovanje streaming servisa i zanimanje za glazbene dokumentarce koje se – čini mi se – povećalo, nekako sam to očekivao… Da, jedva čekam vidjeti u dobrom društvu na velikom platnu (vrlo fanovski) film koji je na tom valu emocija, zajednice, osobnoga. Uvijek sam i forsirao tu dimenziju, u namjeri da potaknem nekoga. Meni osobno u svemu ovome fale kuratori, osobe kojima ću vjerovati i čije ću preporuke koristiti u prevelikoj ponudi. Od prvog DORF-a, pa tako i sad, siguran sam da je neko vinkovačko žedno uho, dobilo taj podražaj. Drago mi je vidjeti aktivnost Bernardina Modrića. U iščekivanju filma za koji smo još davno s Klasik TV-om podržali nastanak, prikazujemo dokumentarac mlade Andrijane Mirne Marin o ženskoj sceni itd. Želim vjerovati da je tranzicija počela, a mlađa ekipa isporučivati neke svoje generacijske priče”, priča nam direktor DORF-a, napominjući da će ovogodišnju DORF-ovu Nagradu za životno djelo dobiti Radislav Jovanov Gonzo, kao mala zahvala za sve njegove odlične spotove. DORF-ova je to, govori, posveta video-formatu koji je toliko toga učinio boljim i zanimljivijim.

A zanimljiv je podatak i o DORF-ovom dokumentarcu nastalom u produkciji HDS-ZAMP-a, “Zauvijek skladatelj: Rajko Dujmić” Tonija Volarića. Možda ne bismo na prvu očekivali doku-produkciju spomenute ustanove s obzirom na njihovu primarnu djelatnost…

“Da, oni rade isto zanimljivu stvar. Moglo bi se o tome razgovarati, ali činjenica da i anglosaksonske kolege dosta vremena već pretražuju i izvlače iz arhive – iz raznoraznih razloga, ne ulazim u taj industrijski dio. Kao fan u vječitoj potrazi za još naježivanja tražim u svemu tome dobre strane. Recimo, tu je Toni Volarić kao jedan od rijetkih jako produktivnih pojedinaca s ove glazbeno-dokumentarne strane. Jako mi je drago da ćemo ga predstaviti i zahvaliti za posao koji, bojim se, neće tako skoro imati neke nove zainteresirane. Također i Croatia Records – ne ulazim u poslovnu stranu, ne znam trebamo li više i komentirati Novi val. Ali napravili su super reizdanja vinila i popratili ih, dali im prostora i ja to gledam kao dobru stvar. Žao mi je što se još nismo zabavili glazbenim devedesetima, kao jako loše dokumentiranom dekadom. Nadam se da će i to doći na red. Ivan Ramljak je napravio – ne s tom namjerom, ali generacijski film – izvrstan dokumentarac ‘O jednoj mladosti’ i mi ga također premijerno prikazujemo u Vinkovcima. Ponovo, ne znam ima li smisla previše analizirati sve navedeno s tehničke strane, ali mi ćemo dati svoj doprinos. Pružamo priliku svima da to barem pogledaju, jer teško je skupiti stotinjak ljudi na ovakve projekcije. I ovo je tema za ozbiljnu raspravu, iz više kuteva”, poentira Šarić.

Već duže vremena pričamo o želji povećanja domaće doku-glazbene produkcije, no čini se da je glazbenih dokumentaraca svake godine sve manje. Gdje leži rješenje ovog problema – možda zasebni HAVC/DHFR/HDS-ZAMP natječaji ili nešto treće? Iz trenutnog kuta, takav scenarij zvuči nam poprilično naivno, utopistički čak. 

“Ne znam, nisam siguran koji je to novac, odnosno očekivanja potencijalnih naručitelja. Mi smo s Klasik TV-om imali solidno iskustvo, stizale su prijave, uvijek ima nekih ideja. Opet se vraćam na HRT i njihove nedjeljne projekcije – postoji publika za glazbene dokumentarce, čim to toliko dugo furaju; vjerujem da je prosjek godina 40+. S druge strane, s kćerkom sam oduševljeno pogledao film o Billie Eilish. Ona nije disala, a ja sam joj zavidio. Zamisli da je meni neko omogućio u njenim godinama pogledati film o Pixiesima ili Sonic Youthu u naponu snage; ili, recimo, animiranu seriju o funku. Cijeli taj revival odnosno podražaj koji njena generacija dobiva preko serija i soundtracka, možda ima neku logiku. Prilagođeno trenutku i tehnologiji, oni će se inficirati glazbom. Svakako je zanimljivo vrijeme pred nama, neki novi načini gledanja i konzumiranja sadržaja, trendovi koje pratimo… Gurat ću dalje, naravno. Suradnje i razmjene uvijek su bile put za ovakve male prozore u svijet, vjerojatno ćemo još neko vrijeme pratiti, u iščekivanju novih pokoljenja, sa svojim platformama, kako je i red”, rekao je za kraj direktor Festivala dokumentarnog rock filma DORF, Toni Šarić. Vrijeme i mjesto koje svi ljubitelji glazbenog dokumentarnog filma već odavno znaju – Filmski tjedan u Vinkovcima, od 17. do 21. kolovoza.


Komentari

Komentirajte

Napišite komentar
Unesite ime

Najnovije

“El Shatt – nacrt za utopiju” Ivana Ramljaka u natjecateljskoj konkurenciji 66. DOK Leipziga

Hrvatski dokumentarac "EL Shatt - nacrt za utopiju" Ivana Ramljaka ušao je u natjecateljsku konkurenciju 66. DOK Leipziga.

Deset godina portala Dokumentarni.net

Vaš i naš Dokumentarni.net danas slavi deset godina postojanja!

6. AJB DOC: Sabiranje priča

Za AJB DOC Film Festival postaje jasno da se upisao na mapu festivala regionalnih festivala, donoseći prepoznatljiv sadržaj.

Dvanaest dokumentaraca u programu punoljetnog DOKUarta

Dvanaest dokumentaraca prikazat će se u programu ovogodišnjeg, punoljetnog DOKUarta (Bjelovar, 6. - 13.10.).

Objavljen program 24. Mediteran Film Festivala

Poznat je program 24. Mediteran Film Festivala, koji će se od 10. do 14. listopada održavati u Širokom Brijegu.

Otvorene prijave za radionicu u okviru programa “Mali DOKUart”

Otvorene su prijave za radionicu u okviru ovogodišnjeg programa "Mali DOKUart", bjelovarskog festivala DOKUart.

“Titicut Follies” – Čiste sobe i tužni varijetei

U trećem eseju treće sezone "Klasika svjetske dokumentaristike" pišemo o dokumentarcu "Titicut Follies" (1967) Fredericka Wisemana.

6. AJB DOC: “Dolazak proljeća u Buču” – Nakon okupacije

"Dolazak proljeća u Buču" / "When Spring Came to Bucha" (2022) Mile Tešajeve i Marcusa Lenza osvojio je glavnu nagradu na 6. AJB DOC-u.

6. AJB DOC: “Flotacija” – Flotiranje silnica svekolikosti

"Flotacija" (2023) Eluned Zoë Aiano i Alesandre Tatić osvojila je Posebno priznanje žirija na 6. AJB DOC-u.

Nagrada publike 6. AJB DOC-a dokumentarcu “Braća Musemić”

Ovogodiošnja Nagrada publike AJB DOC-a pripala je dokumentarnom filmu "Braća Musemić" autora Edina Isanovića i redatelja Nihada Ušanovića.