PočetnaIntervjuiMarijana Kranjec: "Želimo na velikom kino platnu dočarati svu raskoš dokumentarnog filma"

Marijana Kranjec: “Želimo na velikom kino platnu dočarati svu raskoš dokumentarnog filma”

-

Pred nama je najnovije izdanje Festivala dokumentarnog filma DOKUart. Prošlogodišnje, pandemijsko nosilo je prefiks SKORO, a ne treba posebno naglašavati da se organizatori nadaju povratku u gabarite normalnog funkcioniranja. Naravno, s publikom u kinu i svim popratnim radostima koje nose takva druženja. Korona je donijela i neke pozitivne organizacijske stvari, poput (dodatnih) projekcija na otvorenom koje će posve izgledno postati sastavnim dijelom bjelovarskom festivala. Posjetitelji će od srpnja do rujna moći gledati dokumentarne filmove u tri različite programske cjeline: “DOKUart u parku”, “DOKUart pod zvijezdama” te “DOKUart u kinu”. Potonji se zapravo odnosi na onaj klasični festivalski program, na kakav smo već godinama navikli. Da ne dužimo, opširnije će nam objasniti predsjednica Udruge za promicanje kulture DOKUart, Marijana Kranjec.

“Ovogodišnji, inače već šesnaesti po redu DOKUart počinje 15. srpnja, a svi programi Festivala dokumentarnog filma potrajat će sve do potkraj rujna. Prošlogodišnji ekstremni pandemijski uvjeti natjerali su nas na zbijanje redova i osmišljavanje koncepta na otvorenom, kako bismo u potpunosti mogli provesti sve epidemiološke mjere, a opet publici donijeti ono što voli – odličan autorski dokumentarac. Oni su to toliko dobro prihvatili da su sve naše prošlogodišnje projekcije, koje smo održavali na lokacijama u gradskom parku, u dvorištima stambenih zgrada, u prvom bjelovarskom auto-kinu, te na obližnjem izletištu bile iznimno dobro posjećene. Zbog toga smo dio te koncepcije odlučili zadržati i ove godine i publici darovati filmske večeri u parku pod krošnjama, projekciju pod zvijezdama na obroncima Bilogore, a glavni program ostaviti za rujan u kinu bjelovarskog Kulturnog i multimedijskog centra”, govori nam Marijana i najavljuje “DOKUart u parku” koji kroz dva festivalska vikenda (15. – 17.7.; 23. i 24.7.) donosi osam filmova iz pet zemalja. Bit će tu i jedna hrvatska premijera te gostovanja dvaju hrvatskih festivala sa svojim uspješnicama: vinkovački DORF i Festival mediteranskog filma Split. Program “DOKUart pod zvijezdama” održat će se potkraj kolovoza, a onaj glavni festivalski program od 17. do 24. rujna, pod nazivom “DOKUart u kinu”.

Koja je razlika između ovog programa u srpnju i onog glavnog u rujnu? Radi li se o svojevrsnom nadoknađivanju programa iz prošle godine?

“Sav je program zapravo dio našeg slavljeničkog izdanja. Ako se sjećate, lani smo se nazvali ‘SKORO 15. DOKUart’, budući da filmove nismo mogli prikazivati u idealnim uvjetima kino dvorane. Čvrsto vjerujemo da ćemo to ove godine uspjeti, ali sada taj obljetnički dug vraćamo, pa povećavamo broj festivalskih večeri i predvođeni našom selektoricom Radom Šešić donosimo najbolja dokumentaristička filmska ostvarenja na nekoliko lokacija. Tako primjerice program ‘DOKUart u parku’, zahvaljujući potpori Austrijskog kulturnog foruma, počinjemo hrvatskom premijerom filma ‘Drvo’. Tri autorice iz Rumunjske, Austrije i Njemačke bave se aktualnom temom drvne mafije i prekomjernog iskorištavanja šumskih bogatstava. Posebna gošća projekcije bit će upravo rumunjska redateljica i producentica Monica Lazurean Gorgan. Najbolji slovenski dokumentarac 2019. godine ‘Kći Cammore’, koji govori o pokušaju povratka obiteljskom životu nakon izlaska iz zatvora nekadašnje pripadnice sicilijanske mafije, predstavit će također njegov redatelj Siniša Gačić. Program će zaokružiti šarmantna i duhovita, a istodobno ozbiljna filmska priča o proizvodnji zdrave hrane i iskorištavanju plodne zemlje ‘Kad rajčice susretnu Wagnera’ Marianne Economou“, govori nam predsjednica udruge DOKUart.

Ne možemo, naravno, izbjeći klasično pitanje o organizacijskim posebnostima i teškoćama u ovo korona-doba. Hoće li ovakav višemjesečni program opstati i nakon pandemije?

“Organizacija je, kao i lani itekako uvjetovana okolnostima korona krize i provođenjem svih epidemioloških mjera, no odustajanje nikad nije bilo naša opcija. Kako naš pokrovitelj, grad Bjelovar već nekoliko godina u središnjem gradskom parku organizira Bjelovarsko kulturno ljeto, logično je da smo i mi u njemu našli svoj prostor. Već četiri godine ondje organiziramo i poseban program ‘Filmodrom ljetno kino’ – desetak filmskih večeri s aktualnim, uglavnom nagrađenim europskim igranim filmskim ostvarenjima, pa je ‘DOKUart u parku’ našoj publici dobrodošao dodatak s dokumentarnom filmskom produkcijom. Zahvaljujući projekcijama na otvorenom prošle godine smo uspjeli održati sva planirana festivalska zbivanja, a kako su ove godine mjere relaksirane tako smo se i mi odlučili na kombinaciju – dio projekcija na otvorenom, dio u kinu. No, moram reći da se publici itekako sviđaju naši izleti na takozvane alternativne lokacije, pa je primjerice projekcija ‘DOKUart pod zvijezdama’ već zauzela kultno mjesto među našim posjetiteljima. Oproštaj od ljeta potkraj kolovoza, s gledalištem na balama slame i zalaskom sunca uoči projekcije, poseban je doživljaj i od njega sigurno nećemo odustati. No, kako uvijek želimo donijeti nešto novo, pa nam nisu strane ni projekcije u primjerice zatvoru ili na dnu bazena, nije isključeno da u sljedećim godinama uvedemo i neku novu lokaciju”, zaključuje Kranjec.

U rujnu dolazi uvjetno rečeno – glavno jelo, pravi festival u pravom kinu. 

“Kao što sam već spomenula, 16. DOKUart za nas je zapravo obljetnički, jer na SKORO 15. nismo mogli učiniti ono nama najvažnije – prikazati autorski profesionalni dokumentarac u idealnim uvjetima kino dvorane, dokazati da je trud suvremenih dokumentarista jednako vrijedan onome iz igrane produkcije, na velikom kino platnu dočarati svu njegovu raskoš, svo bogatstvo vizualne i audio produkcije. Baš to želimo ove godine, donoseći u kino bjelovarskog Kulturnog i multimedijskog centra trinaest aktualnih filmskih naslova. Ovaj put izbor naše selektorice Rade Šešić obuhvatio je i aktualnu produkciju kratke dokumentarističke forme pa će biti zanimljivo pogledati švicarske uspješnice ‘Igra’, ‘Šator 113’ i ‘Bashkimi United’. Bit će tu i prošlogodišnji dobitnik Srca Sarajeva za najbolji dokumentarni film Sarajevo Film Festivalu, Mladen Kovačević sa svojim filmom ‘Sretan Božić Yiwu’. Od hrvatskih predstavnika imat ćemo ovogodišnjeg dobitnika Nagrade publike ZagrebDoxa, ‘Ljubav oko svijeta’ Davora i Anđele Rostuhar“, završava najavu Marijana Kranjec. No, to nije sve, jer kako i sama napominje, bit će tu i čitav niz popratnih zbivanja – izložba povodom petnaeste obljetnice filmskog festivala u Bjelovaru, okrugli stolovi koji se bave medijskom pismenošću, posebne projekcije za učenike srednjih i osnovnih škola, zanimljivi koncerti i gostovanja… Ukratko – počinje još jedna fešta dokumentarnog filma u Bjelovaru.


Komentari

Komentirajte

Napišite komentar
Unesite ime

Najnovije

“Still: A Michael J. Fox Movie” – U filmskom pokretu

Oskarovac Davis Guggenheim na tržište je izbacio svoj novi dokumentarac, "Still: A Michael J. Fox Movie" (2023).

16. Gledalište Kinokluba Zagrebu u Kinoteci

Od 31 svibnja do 2. lipnja u zagrebačkom Kinu Kinoteka održat će se 16. Gledalište Kinokluba Zagreb.

“Zalagaonica” Łukasza Kowalskog u hrvatskim kinima

U hrvatska kina stiže dokumentarni film "Zalagaonica" (2022) poljskog redatejla Łukasza Kowalskog.

“12:08 Istočno od Bukurešta” u Klubu Pulske filmske tvornice

U Klubu Pulske filmske tvornice danas će biti prikazan dokumentarni film "12:08 Istočno od Bukurešta" (2008) Corneliua Porumboiua.

16. Beldocs: Filmske topologije

Osobitost netom završenog, 16. Beldocsa (Beograd, 10. - 17.5.), možda je upravo inzistiranje na zasebnom srpskom natjecateljskom programu.

16. Subversive Film Festival: “Knit’s Island” – Koliko je ‘stvarna’ virtualna stvarnost

"Knit’s Island" (2023) pored primarne teme granice između stvarnosti i VR-a, istražuje vrlo aktualne teme izolacije i otuđenosti društva.

“Oeconomia” i drugi nastavak “Putinovih svjedoka” na Al Jazeeri Balkans

Na programu Al Jazeere Balkans ovog će se tjedna prikazati prvi dio filma "Oeconomia", odnosno drugi "Putinovih svjedoka".

“Sakupljači bilja” Jumane Manne najbolji dokumentarac 16. Subversive Film Festivala

Dokumentarni film "Sakupljači bilja" (2022) redateljice Jumane Manne proglašen je najboljim dokumentarcem 16. Subversive Film Festivala.

Grand Prix 32. Dana hrvatskog filma dokumentarcu “Horror Vacui” Borisa Poljaka

Grand Prix 32. Dana hrvatskog filma pripao je dokumentarcu "Horror Vacui" (Hrvatski filmski savez, 2023.) Borisa Poljaka.

32. Dani hrvatskog filma: “Punim plućima” – Bez slatkorječivosti

Studentski dokumentarac Leile Elhoweris "Punim plućima" nadilazi "vježbovnost", govori o svekolikosti i budi pozitivne, konstruktivne porive.