PočetnaIntervjuiMarijana Kranjec: "Želimo na velikom kino platnu dočarati svu raskoš dokumentarnog filma"

Marijana Kranjec: “Želimo na velikom kino platnu dočarati svu raskoš dokumentarnog filma”

|

Pred nama je najnovije izdanje Festivala dokumentarnog filma DOKUart. Prošlogodišnje, pandemijsko nosilo je prefiks SKORO, a ne treba posebno naglašavati da se organizatori nadaju povratku u gabarite normalnog funkcioniranja. Naravno, s publikom u kinu i svim popratnim radostima koje nose takva druženja. Korona je donijela i neke pozitivne organizacijske stvari, poput (dodatnih) projekcija na otvorenom koje će posve izgledno postati sastavnim dijelom bjelovarskom festivala. Posjetitelji će od srpnja do rujna moći gledati dokumentarne filmove u tri različite programske cjeline: “DOKUart u parku”, “DOKUart pod zvijezdama” te “DOKUart u kinu”. Potonji se zapravo odnosi na onaj klasični festivalski program, na kakav smo već godinama navikli. Da ne dužimo, opširnije će nam objasniti predsjednica Udruge za promicanje kulture DOKUart, Marijana Kranjec.

“Ovogodišnji, inače već šesnaesti po redu DOKUart počinje 15. srpnja, a svi programi Festivala dokumentarnog filma potrajat će sve do potkraj rujna. Prošlogodišnji ekstremni pandemijski uvjeti natjerali su nas na zbijanje redova i osmišljavanje koncepta na otvorenom, kako bismo u potpunosti mogli provesti sve epidemiološke mjere, a opet publici donijeti ono što voli – odličan autorski dokumentarac. Oni su to toliko dobro prihvatili da su sve naše prošlogodišnje projekcije, koje smo održavali na lokacijama u gradskom parku, u dvorištima stambenih zgrada, u prvom bjelovarskom auto-kinu, te na obližnjem izletištu bile iznimno dobro posjećene. Zbog toga smo dio te koncepcije odlučili zadržati i ove godine i publici darovati filmske večeri u parku pod krošnjama, projekciju pod zvijezdama na obroncima Bilogore, a glavni program ostaviti za rujan u kinu bjelovarskog Kulturnog i multimedijskog centra”, govori nam Marijana i najavljuje “DOKUart u parku” koji kroz dva festivalska vikenda (15. – 17.7.; 23. i 24.7.) donosi osam filmova iz pet zemalja. Bit će tu i jedna hrvatska premijera te gostovanja dvaju hrvatskih festivala sa svojim uspješnicama: vinkovački DORF i Festival mediteranskog filma Split. Program “DOKUart pod zvijezdama” održat će se potkraj kolovoza, a onaj glavni festivalski program od 17. do 24. rujna, pod nazivom “DOKUart u kinu”.

Koja je razlika između ovog programa u srpnju i onog glavnog u rujnu? Radi li se o svojevrsnom nadoknađivanju programa iz prošle godine?

“Sav je program zapravo dio našeg slavljeničkog izdanja. Ako se sjećate, lani smo se nazvali ‘SKORO 15. DOKUart’, budući da filmove nismo mogli prikazivati u idealnim uvjetima kino dvorane. Čvrsto vjerujemo da ćemo to ove godine uspjeti, ali sada taj obljetnički dug vraćamo, pa povećavamo broj festivalskih večeri i predvođeni našom selektoricom Radom Šešić donosimo najbolja dokumentaristička filmska ostvarenja na nekoliko lokacija. Tako primjerice program ‘DOKUart u parku’, zahvaljujući potpori Austrijskog kulturnog foruma, počinjemo hrvatskom premijerom filma ‘Drvo’. Tri autorice iz Rumunjske, Austrije i Njemačke bave se aktualnom temom drvne mafije i prekomjernog iskorištavanja šumskih bogatstava. Posebna gošća projekcije bit će upravo rumunjska redateljica i producentica Monica Lazurean Gorgan. Najbolji slovenski dokumentarac 2019. godine ‘Kći Cammore’, koji govori o pokušaju povratka obiteljskom životu nakon izlaska iz zatvora nekadašnje pripadnice sicilijanske mafije, predstavit će također njegov redatelj Siniša Gačić. Program će zaokružiti šarmantna i duhovita, a istodobno ozbiljna filmska priča o proizvodnji zdrave hrane i iskorištavanju plodne zemlje ‘Kad rajčice susretnu Wagnera’ Marianne Economou“, govori nam predsjednica udruge DOKUart.

Ne možemo, naravno, izbjeći klasično pitanje o organizacijskim posebnostima i teškoćama u ovo korona-doba. Hoće li ovakav višemjesečni program opstati i nakon pandemije?

“Organizacija je, kao i lani itekako uvjetovana okolnostima korona krize i provođenjem svih epidemioloških mjera, no odustajanje nikad nije bilo naša opcija. Kako naš pokrovitelj, grad Bjelovar već nekoliko godina u središnjem gradskom parku organizira Bjelovarsko kulturno ljeto, logično je da smo i mi u njemu našli svoj prostor. Već četiri godine ondje organiziramo i poseban program ‘Filmodrom ljetno kino’ – desetak filmskih večeri s aktualnim, uglavnom nagrađenim europskim igranim filmskim ostvarenjima, pa je ‘DOKUart u parku’ našoj publici dobrodošao dodatak s dokumentarnom filmskom produkcijom. Zahvaljujući projekcijama na otvorenom prošle godine smo uspjeli održati sva planirana festivalska zbivanja, a kako su ove godine mjere relaksirane tako smo se i mi odlučili na kombinaciju – dio projekcija na otvorenom, dio u kinu. No, moram reći da se publici itekako sviđaju naši izleti na takozvane alternativne lokacije, pa je primjerice projekcija ‘DOKUart pod zvijezdama’ već zauzela kultno mjesto među našim posjetiteljima. Oproštaj od ljeta potkraj kolovoza, s gledalištem na balama slame i zalaskom sunca uoči projekcije, poseban je doživljaj i od njega sigurno nećemo odustati. No, kako uvijek želimo donijeti nešto novo, pa nam nisu strane ni projekcije u primjerice zatvoru ili na dnu bazena, nije isključeno da u sljedećim godinama uvedemo i neku novu lokaciju”, zaključuje Kranjec.

U rujnu dolazi uvjetno rečeno – glavno jelo, pravi festival u pravom kinu. 

“Kao što sam već spomenula, 16. DOKUart za nas je zapravo obljetnički, jer na SKORO 15. nismo mogli učiniti ono nama najvažnije – prikazati autorski profesionalni dokumentarac u idealnim uvjetima kino dvorane, dokazati da je trud suvremenih dokumentarista jednako vrijedan onome iz igrane produkcije, na velikom kino platnu dočarati svu njegovu raskoš, svo bogatstvo vizualne i audio produkcije. Baš to želimo ove godine, donoseći u kino bjelovarskog Kulturnog i multimedijskog centra trinaest aktualnih filmskih naslova. Ovaj put izbor naše selektorice Rade Šešić obuhvatio je i aktualnu produkciju kratke dokumentarističke forme pa će biti zanimljivo pogledati švicarske uspješnice ‘Igra’, ‘Šator 113’ i ‘Bashkimi United’. Bit će tu i prošlogodišnji dobitnik Srca Sarajeva za najbolji dokumentarni film Sarajevo Film Festivalu, Mladen Kovačević sa svojim filmom ‘Sretan Božić Yiwu’. Od hrvatskih predstavnika imat ćemo ovogodišnjeg dobitnika Nagrade publike ZagrebDoxa, ‘Ljubav oko svijeta’ Davora i Anđele Rostuhar“, završava najavu Marijana Kranjec. No, to nije sve, jer kako i sama napominje, bit će tu i čitav niz popratnih zbivanja – izložba povodom petnaeste obljetnice filmskog festivala u Bjelovaru, okrugli stolovi koji se bave medijskom pismenošću, posebne projekcije za učenike srednjih i osnovnih škola, zanimljivi koncerti i gostovanja… Ukratko – počinje još jedna fešta dokumentarnog filma u Bjelovaru.


Komentari

Komentirajte

Napišite komentar
Unesite ime

Najnovije

Sinoć otvoren jubilarni, 20. ZagrebDox

U zagrebačkom Kaptol Boutiqe Cinema sinoć je svečano otvoren jubilarni, 20. ZagrebDox.

Elvis Lenić: “Poslovanje Uljanika godinama je funkcioniralo po piramidalnoj shemi”

Na 20. ZagrebDoxu bit će prikazan i "Brod" (Kinematograf, 2023.), najnoviji dokumentarac redatelja Elvisa Lenića.

Hrvoje Pukšec: “Inzistirati na rastu i količini, neminovno vodi u probleme”

Još nekoliko dana preostalo je do otvaranja jubilarnog, 20....

Vladimira Spindler: “Umjetnost jako često nalazi inspiraciju iz muke umjetnika”

Vladimira Spindler donosi priču o ženama iz svoje obitelji u dokumentarcu "Geni moje djece" (Zagreb film, 2024.).

Katarina Lukec: “‘Đe je kruva nema gladi’ vidim kao poetiziranje ideje doma”

Katarina Lukec za Dokumentarni.net govori o svom novom filmu "Đe je kruva nema gladi" (Akademija dramske umjetnosti u Zagrebu, 2023.).

“Manifest” – Iz Rusije, uživo

"Manifest" / "Manifesto" (2022) Angie Vinchito je u svakom slučaju nesumnjiva kritika suvremene putinovske Rusije.

Predavanje o Chrisu Markeru u Kino klubu Split

U Kino klubu Split (Ulica Slobode 28), u okviru...

“Bol” Ivana Faktora u programu 70. Oberhausena

Dokumentarno-eksperimentalni film "Bol" (Sve gore i gore, 2024.) Ivana Faktora ušao je u natjecateljski program 70. Oberhausena.

Dokumentarni Oktavijani filmovima “Dezerteri” i “El Shatt – nacrt za utopiju”

HDFK u zagrebačkom kinu Kinoteka po trideset i drugi put dodjeljuje svoju godišnju nagradu za najbolje filmove, Oktavijan.

“Titicut Follies” Fredericka Wisemana otvara travanjski program Dokukina KIC

"Ludilo u Titicutu" / "Titicut Follies" (1967) Fredericka Wisemana otvara travanjski program Dokukina KIC.