PočetnaEsejiProzori"A B" - Iluzija izbora

“A B” – Iluzija izbora

-

Neke teme toliko su kompleksne da je nemoguće naći pravi ulaz u njih. No, pristupi li im se iz pozicije empatičnog svjedoka koji dokumentiranjem ništa ne pokušava dokazati, rezultat će obično biti impresivan. U svom diplomskom kratkom dokumentarnom filmu “A B” (Zagreb film, 1977.), koji je na Festivalu dokumentarnog i kratkometražnog filma u Beogradu 1978. godine osvojio srebrnu medalju, Ljubica Janković nevjerojatno se zrelo ulovila u koštac s i danas kontroverznom temom pobačaja i ženskog ustavnog prava da njime ciljano prekine trudnoću. Koristeći isključivo opservacijsku metodu bez naracije, autorica portretira neimenovanu mladu ženu koja se odlučuje pobaciti. U tadašnjoj Jugoslaviji spomenuti čin bilo je moguće legalno napraviti unutar sustava javnog zdravstva, ali uz dodatno plaćanje. Upravo ta činjenica služi redateljici da u prvom dijelu filma prikaže obiteljske prilike svoje protagonistice, koju prati od trenutka odluke o prekidu trudnoće pa do završetka procedure i samotnog odlaska kući. Pri početku filma u kratkom razgovoru smještenom u dnevnu sobu obiteljskog stana, saznajemo kako majka djevojci za zahvat prekida trudnoće daje posuđeni novac te ju pritom još opterećuje žaleći se na vlastitu tešku životnu situaciju. Kamera se na kraju prizora približava pognutoj glavi mlade protagonistice s čijeg lica nečujno kapaju suze, a potom pri njenom izlasku iz stana znalački lovi i oca alkoholičara. Ovaj tupo sjedi u susjednoj sobi, posvema nezainteresiran za dramu u kojoj se upravo odlučilo o sudbini njegove kćerke.

Slijede fantastično moćni opservacijski prizori zabilježeni u zagrebačkoj bolnici u Petrovoj ulici – najprije vidimo grupu djevojaka koje pognute glave na šalteru skupo plaćaju zahvat prekida neželjene trudnoće, da bi im već u sljedećem medicinska sestra strogo i nadmeno objašnjavala mogućnosti kontracepcije i proces dolaska do začeća. Prizor je to koji svojom tragikomičnošću ovaj film uzdiže iznad svakog moraliziranja, dajući uvid u složenosti ljudskog iskustva bez zauzimanja jednodimenzionalne pozicije oko ljudskog prava koje ne prestaje ideološki polarizirati društvo. “A B” nije toliko film o pravu na pobačaj, koliko o onom društveno-ekonomskom sloju žena koje su ga prisiljene napraviti, odrastajući u sredini koja im nije bila u stanju pružiti ni osnovnu emotivno-materijalnu podršku, pravo svakog djeteta. Mlade žene koje kamera u duboko potresnom filmu Ljubice Janković promatra s rijetko viđenom količinom nježnosti i empatije, nisu svoju odluku donijele s mišlju mogućnosti izbora, već iz razloga pripadanja klasi koja tek prividno može birati – radničkoj. Bez sigurne sadašnjosti i s vrlo neizvjesnom budućnošću, ove mlade žene mogu samo sanjati o životu u kojem bi neki uzvišeniji faktori poput slobode izbora bili uključeni u donošenje najvećih životnih odluka. U takve zasigurno spada i ona o prekidu trudnoće.

Kada protagonistica u jednom od prizora liječnici objašnjava svoje razloge za ovaj čin, upoznajemo se ne samo sa svom surovošću njene obiteljske situacije, već i sa sistemskim šovinizmom u kojoj obećano joj zaposlenje neće biti moguće ukoliko se sazna za njenu trudnoću. Riječ je o mladoj ženi koja u životu općenito ima malo ili nimalo izbora, a njena trenutna situacija to podcrtava na najokrutniji način. Kada je u idućim prizorima promatramo kako se slama i plače posvema emotivno nespremna otići do kraja sa svojim takozvanim izborom, znamo da je ovo tek još jedna postaja na životnom putu u kojem dostojanstvo i sloboda predstavljaju nikada dosanjani san, a ekonomska sigurnost tek neizvjesnu mogućnost. “A B” Ljubice Janković antologijsko je ostvarenje hrvatskog feminističkog i aktivističkog filma. Ovo nije samo dokument egzistencije poniženih i potlačenih žena u najranjivijoj od svih situacija, već i svjedočanstvo empatije same autorice koja im nježnim i istinitim svjedočenjem njihove boli, pruža toliko potrebnu ruku razumijevanja.

“A B”

  • Scenarij i režija: Ljubica Janković
  • Kamera: Želimir Guberović
  • Montaža: Vesna Kreber
  • Glazba: Ozren Depolo
  • Produkcija: Zagreb film
  • Godina proizvodnje: 1977.
  • Trajanje: 18 minuta


Komentari

Komentirajte

Napišite komentar
Unesite ime

Najnovije

U Art-kinu predstavljanje filmova polaznika 3. Nove škole dokumentarnog filma

U riječkom Art-kinu u utorak će biti organizirano predstavljanje filmova polaznika 3. Nove škole dokumentarnog filma.

Dokukino KIC: Novi ciklus “Hall of Famea” i “20 dana u Mariupolju”

U zagrebačko Dokukino KIC između ostalog dolazi novi ciklus programa "Hall of Fame - vodič kroz povijest dokumentarnog filma".

Fantomske niti

U zagrebačkom Dokukinu KIC nedavno je održan program "Čile: Filmom protiv zaborava".

Hrvatski dokumentarci u Sloveniji i Rumunjskoj

Predstojećih dana i tjedana šest hrvatskih dokumentarnih filmova bit će prikazano na festivalima u Sloveniji i Rumunjskoj.

“Na Adamantu: Nitko nije savršen” Nicolasa Philiberta od 21. ožujka u hrvatskim kinima

U hrvatska kina od 21. ožujka dolazi dokumentarac "Na Adamantu: Nitko nije savršen" (2023) Nicolasa Philiberta.

“The Barber of Little Rock” – Banking while black

"The Barber of Little Rock" američkog redateljskog dvojca John Hoffman - Christine Turner, osvojio je ovogodišnjeg kratkometražnog doku-Oscara.

96. Oscari: Očekivani Zlatni kipić za “20 dana u Mariupolju” Mstislava Černova

U losanđeleskom Dolby Theatreu sinoć je održana 96. po redu svečana dodjela nagrade Oscar.

Otvorene prijave za treći “AJD Industry Days @ AJB DOC”

Otvorene su prijave za treći "AJD Industry Days @ AJB DOC", koji se održava u sklopu Festivala dokumentarnog filma Al Jazeere Balkans.

Ususret Oscarima u Dokukinu KIC

Vikend u zagrebačkom Dokukinu KIC posvećen je programu "Ususret Oscarima".

[VIDEO] Tamara Babun: “Crowdfunding ne može biti redoviti način financiranja filmova”

Producentica Tamara Babun za naš portal govori o svojoj producentskoj kući Wolfgang&Dolly te između ostalog i novom projektu 'Sakupljač snova'.