PočetnaIntervjui"Srbenka" Nebojše Slijepčevića u njemačkim kinima

“Srbenka” Nebojše Slijepčevića u njemačkim kinima

|

Od svoje svjetske premijere na Visions du Réelu u travnju 2018. godine, dugometražni dokumentarni film “Srbenka” (Restart, 2018.) Nebojše Slijepčevića – koji kroz pripreme predstave “Aleksandra Zec” (HKD TeatarOlivera Frljića govori o temama nacionalizma i ksenofobije – imao je uistinu impresivan festivalski put uz dvadesetak pripadajućih nagrada. Festivalske stanice poput Jihlave, DOK Leipziga, IDFA-e, Trsta i mnogih drugih, katapultiralo je Slijepčevićev film među najuspješnije domaće dokumentarce u posljednjih nekoliko godina, pogotovo ako govorimo o međunarodnoj sceni.

A tu priči nije kraj, s obzirom da “Srbenka” od 29. listopada ove godine stiže u redovnu njemačku kino distribuciju. Za hrvatske dokumentarne filmove doista rijedak razvoj događaja, ali u slučaju Slijepčevićevog ostvarenja informacija koja ne bi trebala previše iznenađivati. Tako će njemačka publika film moći vidjeti u Aachenu, Berlinu (tri kina), Bochumu, Essenu, Frankfurtu, Hamburgu, Leipzigu (dva kina), Mannheimu, Memmingenu, Münchenu (dva kina), Münsteru (dva kina), Neufahrnu, Neustadtu, Oldenburgu, Ulmu i Wiesbadenu. Popis kina još uvijek nije konačan, pa bi u međuvremenu ova poprilično duga lista mogla biti dodatno obogaćena.

Za pojedina kina predviđene su i dodatne rasprave o filmu, odnosno razgovori s redateljem Nebojšom Slijepčevićem i protagonistom te kazališnim redateljem Oliverom Frljićem. Film će nakon turneje biti dostupan i na nekoliko njemačkih video on demand platformi. Producent “Srbenke” je Restart, a distributer za Njemačku tvrtka Rise and Shine Cinema. Njemačku kino distribuciju financijski je pomogao Hrvatski audiovizualni centar.

S koje god strane gledali prodor jednog hrvatskog dokumentarnog filma na strano kino tržište, ne možete poreći da se radi o poprilično velikom dosegu; i za samog autora te pripadajuću filmsku ekipu, ali i cjelokupnu domaću filmsku industriju. Kako je to izgledalo iz najizloženijih rovova, reći će nam sam autor “Srbenke”, Nebojša Slijepčević.

Foto: Kadar iz dokumentarnog filma “Srbenka”

“Film je imao premijeru prije dvije godine, a u njemačkim kinima je tek sad. Sve dovoljno govori koliko je to zahtjevan zadatak. A onda, kad je sve bilo spremno, dogodila se pandemija. Iskreno, mislio sam da je sve propalo, no srećom – bio sam u krivu”, govori nam Nebojša i nastavlja: “Danas sigurno nije jednostavno s filmom ući u bilo koju kino mrežu. Snima se puno filmova, pogotovo dokumentarnih i mnogo toga se mora poklopiti da bi se film probio. ‘Srbenki’ je bilo još i teže, jer je to stopostotni hrvatski film. Bilo bi lakše da je imala njemačkog koproducenta. Kad vidite film iz male kinematografije u međunarodnoj distribuciji, u pravilu je to zato jer imaju lokalnog koproducenta.”

Kako je došlo do realizacije ovog posla?

“Za uspješnu distribuciju ‘Srbenke’ bilo je presudno nekoliko faktora: prvo, izniman međunarodni uspjeh filma; zatim odlučnost i vrijedan rad distributera Olivera Sertića; pomogao je i HAVC. Njemački distributer filma Rise and Shine koproducirao je i distribuirao moj prethodni film ‘Gangster te voli’, tako da smo i tu već imali otvorena vrata. Ali sve se ovo ne bi dogodilo bez interesa njemačke publike”, kaže nam autor.

Iskren odgovor Nebojša Slijepčević nudi i na sljedeće pitanje.

“Koliko sve to znači za hrvatski film? I malo i puno. Radi se o malom kamenčiću u dugotrajnom procesu građenja prepoznatljivosti jedne male kinematografije. Američka je prvenstveno žanrovska, a u europskoj se filmovi prepoznaju po zemlji porijekla. Kad gledatelji vide npr. dva-tri dobra rumunjska filma, rado će pogledati i četvrti. Tako je i svaki međunarodni uspjeh bilo kojeg našeg filma dobar za cijelu kinematografiju. I sigurno je lijepo da u berlinskom programu kina kraj jednog filma piše Kroatien, no ako nakon ‘Srbenke’ ne uslijedi drugi, pa treći, četvrti film u distribuciji, to neće značiti ništa”, zaključio je redatelj “Srbenke” naš kratki razgovor.

Kratko, jasno i informativno. Detalje “Srbenkine” njemačke kino turneje provjerite na službenoj Facebook stranici filma.


Komentari

Komentirajte

Napišite komentar
Unesite ime

Najnovije

Što je nama kino danas? Nacrt za istraživanje djelovanja Art-kina Croatia u Rijeci

Čak i površno poznavanje riječke kulturno-filmske scene prepoznaje Art-kino Croatia kao središnje mjesto kojem ostale inicijative graviraju.

Mia Maros Živković: “‘Oda’ je pjesma, hvalospjev ženama”

Naša najnovija sugovornica je Mia Maros Živković, redateljica dokumentarca "Oda" (2024), koji je na Gledalištu osvojio Posebno priznanje.

Julien Temple u riječkom Art-kinu

U sklopu programa "Cinehill hoće ići na more", u Art-kino stiže višestruko nagrađivani britanski autor Julien Temple.

Rani padovi Stanleya Kubricka

Četvrti tekst esejističkog serijala "Mineur/majeur" donosi pogled na manje poznate dokumentarce Stanleya Kubricka.

Kino na pruzi

Objavljujemo tekst nastao povodom programa "Kino na pruzi", koji je Dina Pokrajac selektirala za projekt "Kino Trešnja".

Dvije Zlatne Arene za “Našu djecu” Silvestra Kolbasa

"Naša djeca" (Factum, 2024.) Silvestra Kolbasa osvojila su dvije Zlatne Arene na netom završenom, 71. Pulskom filmskom festivalu.

“Hearts of Darkness: A Filmmaker’s Apocalypse” – “Kako ću odustati od sebe?”

U drugom eseju ovogodišnjih "Klasika" bavimo se dokumentarnim filmom "Hearts of Darkness: A Filmmaker's Apocalypse" (1992).

“U Rijeci se osjeća nedostatak vizije i strateškog promišljanja kulture”

Marin Lukanović i Borko Novitović za naš portal govore o svom dugogodišnjem djelovanju unutar riječke udruge Filmaktiv, koja je ove godine napunila 20 godina postojanja.

Preminuo filmski i kazališni kritičar Tomislav Kurelec

U Zagrebu je, u 83. godini, preminuo filmski i kazališni kritičar te redatelj Tomislav Kurelec.

13. Škola dokumentarnog filma: Bez šminke

U zagrebačkom Dokukinu KIC 18. su lipnja premijerno prikazani završni radovi 13. Škole dokumentarnog filma.