PočetnaIntervjuiNikola Dubović: "Cilj Revije studentskog filma je prikazati publici filmove studenata iz...

Nikola Dubović: “Cilj Revije studentskog filma je prikazati publici filmove studenata iz regije”

-

U MM centru Studentskog centra u Zagrebu uskoro počinje 5. Revija studentskog filma. Ista će kroz dva dana trajanja, 16. i 17. listopada, ponuditi ukupno 46 filmova kratkog i srednjeg metra studenata Hrvatske, Slovenije, Srbije i Bosne i Hercegovine. Program će pak biti dostupan i online, a ulaz na sve projekcije je besplatan. Natjecateljski dio Akademskog programa sačinjava 28 filmova s umjetničkih i filmskih akademija (Zagreb, Split, Ljubljana, Nova Gorica, Banja Luka, Novi Sad i Beograd). Glavnu nagradu – Veliki lonac za najbolji akademski film dodijelit će žiri u sastavu: Marija KovačinaMario Kovač i Ivan Turković Krnjak. Mali lonac za najbolji studentski film – Studentski program koji sadrži filmove studenata ostalih visokih učilišta iz Hrvatske, Slovenije, Srbije, Bosne i Hercegovine i Crne Gore; ove godine s osamnaest filmova – birat će Sunčica Ana VeldićIvor Glavaš i Mark Modrić.

Prije početka petog izdanja Revije, par riječi za naš portal rekao je jedan od selektora programa Nikola Dubović. Najprije o ciljevima i samim počecima ove filmske manifestacije koja promovira studentsku filmsku umjetnost.

“Cilj Revije je prikazati publici filmove studenata iz regije i dati joj priliku vidjeti prva ostvarenja mladih filmaša, među kojima su vjerojatno i neki od budućih značajnih autora u regiji, a možda i šire. Prvotno je zamišljena kao revija filmskog stvaralaštva hrvatskih studenata. Tako je u početku i funkcionirala, međutim na trećem izdanju Revije izvan konkurencije smo prikazali filmove studenata Fakulteta dramskih umjetnosti u Beogradu. Neki od autora su došli i u Zagreb i tada smo vidjeli postojanje obostrane želje za širenjem Revije na regiju. Sljedeće godine to smo po prvi puta i napravili. Osim toga, primijetili smo i značajnu razliku u kvaliteti produkcije filmova s filmskih i umjetničkih akademija te onih studenata s ostalih fakulteta. Naime, autori s filmskih akademija na raspolaganju imaju i opremu akademije, odnosno surađuju s kolegama koji studiraju snimanje, montažu itd. Uglavnom, imaju mogućnost osloniti se na njihovu stručnost. Iz tog razloga odlučili smo da bi se filmovi s filmskih i umjetničkih akademija trebali natjecati u zasebnoj konkurenciji. Tako su i podijeljeni u dva programa koje Revija ima i danas”, govori nam Nikola Dubović.

I Revija studentskog filma imala je – ne moramo više ni objašnjavati dobro poznate razloge – organizacijske prepreke koje je morala preskočiti. Ipak, prijavljen je lijep broj filmova – njih 123, od kojih je u program ušlo 46.

“Revija se trebala održati u svibnju, međutim morali smo ju odgoditi zbog pandemije. Neko je vrijeme bilo upitno i njeno ovogodišnje održavanje. Razmišljali smo i da cijeli program prikažemo isključivo online. Međutim, kako su protupandemijske mjere počele popuštati, tako smo ipak odlučili imati i offline i online izdanje”, govori nam selektor programa Revije studentskog filma i posebno napominje molbu prema posjetiteljima, koji će se morati držati sada već standardnih mjera protiv širenja virusa. Svi filmovi, pak, bit će osim žive projekcije u MM centru, dostupni i na YouTubeu, i to isključivo taj dan.

Dokumentarni dio programa dogurao je do dvoznamenkastog broja filmova.

“U programu imamo deset dokumentaraca, a među njima su filmovi raznih pristupa: od standardnih intervjua do onih malo neuobičajenijih. Tematika je raznovrsna i uključuje smrt, etnologiju, neobične interese i životne stilove te bolesti poput šizofrenije, mišićne distrofije i slabovidnosti. Čitateljima bih posebno obratio pozornost na srpski film ‘Život kao izazov’ Branislava Kostića, po mojem osobnom mišljenju jedan od najboljih filmova u programu općenito. Dokumentarac kroz formu intervjua priča vrlo zanimljivu životnu priču žene s mišićnom distrofijom. Snaga filma je u njegovom subjektu, tj. u duhu glavne protagonistice, optimizmu i humoru s kojim se odnosi prema teškoj bolesti. Spomenuo bih još i bosanskohercegovački film ‘Korijeni’ Stefana Tomića koji kroz vrlo neobičnu i zanimljivu formu – kombinacija montažnih sekvenci i nejasne glasovne naracije – donosi priču o obiteljskoj tragediji koja kroz film postaje sve jasnija, a uključuje i neočekivani obrat”, izdvaja neke od doku-highlighta Nikola Dubović.

Dakle, sve je poznato – petak i subota, 16. i 17. listopada, na rasporedu je 5. Revija studentskog filma. Lijepa prilika za uživanje u odabranim filmskim ostvarenjima hrvatskih i regionalnih studentskih autora. Detaljnu satnicu i više informacija potražite na službenoj stranici ovog filmskog događaja.


Komentari

Komentirajte

Napišite komentar
Unesite ime

Najnovije

“El Shatt – nacrt za utopiju” Ivana Ramljaka u natjecateljskoj konkurenciji 66. DOK Leipziga

Hrvatski dokumentarac "EL Shatt - nacrt za utopiju" Ivana Ramljaka ušao je u natjecateljsku konkurenciju 66. DOK Leipziga.

Deset godina portala Dokumentarni.net

Vaš i naš Dokumentarni.net danas slavi deset godina postojanja!

6. AJB DOC: Sabiranje priča

Za AJB DOC Film Festival postaje jasno da se upisao na mapu festivala regionalnih festivala, donoseći prepoznatljiv sadržaj.

Dvanaest dokumentaraca u programu punoljetnog DOKUarta

Dvanaest dokumentaraca prikazat će se u programu ovogodišnjeg, punoljetnog DOKUarta (Bjelovar, 6. - 13.10.).

Objavljen program 24. Mediteran Film Festivala

Poznat je program 24. Mediteran Film Festivala, koji će se od 10. do 14. listopada održavati u Širokom Brijegu.

Otvorene prijave za radionicu u okviru programa “Mali DOKUart”

Otvorene su prijave za radionicu u okviru ovogodišnjeg programa "Mali DOKUart", bjelovarskog festivala DOKUart.

“Titicut Follies” – Čiste sobe i tužni varijetei

U trećem eseju treće sezone "Klasika svjetske dokumentaristike" pišemo o dokumentarcu "Titicut Follies" (1967) Fredericka Wisemana.

6. AJB DOC: “Dolazak proljeća u Buču” – Nakon okupacije

"Dolazak proljeća u Buču" / "When Spring Came to Bucha" (2022) Mile Tešajeve i Marcusa Lenza osvojio je glavnu nagradu na 6. AJB DOC-u.

6. AJB DOC: “Flotacija” – Flotiranje silnica svekolikosti

"Flotacija" (2023) Eluned Zoë Aiano i Alesandre Tatić osvojila je Posebno priznanje žirija na 6. AJB DOC-u.

Nagrada publike 6. AJB DOC-a dokumentarcu “Braća Musemić”

Ovogodiošnja Nagrada publike AJB DOC-a pripala je dokumentarnom filmu "Braća Musemić" autora Edina Isanovića i redatelja Nihada Ušanovića.