PočetnaNaj-listeDokumentarni.net: Preporuke iz programa 18. Liburnia Film Festivala

Dokumentarni.net: Preporuke iz programa 18. Liburnia Film Festivala

-

U Opatiji danas (ponedjeljak, 24.8.) svim korona-nevoljama unatoč, počinje punoljetno, osamnaesto izdanje Liburnia Film Festivala (24.-28.8.). Slavlje domaće dokumentaristike starta svjetskom premijerom filma “Starac i roda, priča o Malenoj i Klepetanu” (Antitalent / Tramal Film / Transmedia Production / HRT / RTV Slovenija; 2020.) Tomislava Jelinčića. Ukupno će na ovogodišnjem LFF-u biti prikazana 33 dokumentarna ostvarenja, od kojih 21 u službenoj natjecateljskoj konkurenciji za nagrade publike i žirija. Petnaest filmskih ostvarenja u Opatiji će imati svjetsku, hrvatsku ili festivalsku premijeru.

Na Liburniji će ove godine u pogon biti pušten program “Stanje pripravnosti” – dio programa “Rijeka 2020 – Europska prijestolnica kulture” – koje se pak bavi političkim ekstremizmima današnjice. Svi filmovi prikazivat će se na dvije lokacije, maloj Ljetnoj pozornici te Vili Antonio.

Što se tiče žirija, o ovogodišnjim nagradama odlučivat će onaj u sastavu: Andrej Korovljev (redatelj), Dina Pokrajac (filmska kritičarka), Hrvoje Franjić (direktor fotografije), Miljenka Čogelja (producentica) te Vuk Perović (umjetnički direktor UnderhillFesta). Oni će, dakle, vijećati o vlasnicima šest nagrada (za najbolji film, regionalni film, režiju, fotografiju, montažu i dizajn zvuka), dok će svoj sud kroz Nagradu publike moći dati i posjetitelji Liburnia Film Festivala.

Situacija s koronavirusom uzrokovala je poprilične rošade u odgodi početka dobrog dijela domaćih festivala, stoga nešto mršaviji lineup 18. Liburnia Film Festivala treba gledati uglavnom iz spomenutog rakursa. ZagrebDox je ipak najveći domaći festival dokumentarnog filma, pa će hrvatske premijere nekih od najboljih ovogodišnjih dokumentaraca Lijepe naše poput “Jedna od nas” (Pipser, 2020.) Đure Gavrana i “Povuci-potegni” (Jaka produkcija, 2020.) Nevena Hitreca biti održane upravo na Doxu, dok je nedavno na DokuFestu nagrađeni “O jednoj mladosti” (Akademija dramske umjetnosti u Zagrebu, 2020.) Ivana Ramljaka preusmjeren prema Danima hrvatskog filma. Dva također zanimljiva filma koja bi vjerojatno našla mjesta na 18. LFF-u, “Kisik dušik” (Gate film, 2020.) Damira Čučića i “Nun of Your Business” (Marinis Media / Set Sail Films; 2020.) Ivane Marinić Kragić, zakazala su svjetsku premijeru na ZagrebDoxu u sklopu Regionalnog programa.

O popratnom razgovornom i edukacijskom, odnosno off programu već smo opširno pisali na našem portalu. Tako će, primjerice, posjetitelji svakoga dana nakon projekcije filma moći proćakulati s redateljima na “Piću s autorom” u Caffe baru Eugenian, u programu “Stanje pripravnosti” niz je zanimljivih filmova uključujući i “Stieg Larsson: Čovjek koji se igrao vatrom” / “Stieg Larsson: The Man Who Played With Fire” / “Mannen som lekte med elden” (2018) Henrika Georgssona, a u Opatiju dolazi i Dana Budisavljević sa svojim case studyjem vezanim za “Dnevnik Diane Budisavljević” (Hulahop / December / This and That Productions; 2019.).

Dokumentarni.net: Glavne preporuke iz programa 18. Liburnia Film Festivala:

“Doktorice, pem v’ grobeka” (2020)

Foto: Kadar iz dokumentarnog filma ""Doktorice, pem v' grobeka"

 • Režija: Nikolina Barić
 • Produkcija: Samostalna produkcija
 • Trajanje: 41 minutu
 • Datum i vrijeme održavanja: 27.8. | 20.15 sati

Sve što ste oduvijek znali o hrvatskom zdravstvenom sustavu, na dokumentarno platno donosi Nikolina Barić u svojem dokumentarcu “Doktorice, pem v’grobeka”. Redateljica preuzima ulogu muhe na zidu ordinacije svoje majke Ljiljane, koja se kao doktorica jedne zagorske ordinacije svakodnevno susreće s nepreglednim valovima konstantno nadirućih pacijenata. Bez obzira na žilavost glavne protagonistice, nesrazmjerno velik broj pacijenata polako počinje uzimati svoj danak, dok gledatelj iz prve ruke jedino s nevjericom može gledati živi prijenos urušavanja ionako devastiranog domaćeg zdravstvenog aparata. Pa opet, baš kao i u pravom životu, na vriću suza dolazi i pokoja šaka smija, kroz galeriju zanimljivih likova-pacijenata na koje se ni doktorica Ljiljana ne može dugo ljutiti.

“Mila” (2020)

Foto: Kadar iz dokumentarnog filma "Mila"

 • Režija: Karlo Vorih
 • Produkcija: ADU / Blank
 • Trajanje: 32 minute
 • Datum i vrijeme održavanja: 24.8. | 22.30 sati

Još jedan zapaženi dokumentarac iz ADU-ovih studentskih klupa djelo je mladog Karla Voriha, koji s “Milom” i istoimenom glavnom junakinjom otvoreno priča o tabu-temi nasilja u vezi. Simpatična Mila svojim britkim jezikom bez iti jedne dlake, šetajući Stuttgartom rafalno odgovara na svako Vorihovo pitanje, lahornom prirodnošću kakvu samo propupala mladost može isprogramirati. “Mila” ne pretendira ući u školski kurikulum kao film koji daje sve odgovore o nasilju, ali samim svojim postojanjem nudi dio jednadžbe važan barem za uspostavljanje početnog dijaloga.

Dodatne preporuke:

 • “Dnevnik Diane Budisavljević” (Dana Budisavljević, 2019.)
 • “Stieg Larsson: Čovjek koji se igrao vatrom” (Henrik Georgsson, 2018.)
 • “Ivanova igra” (Tomislav Žaja, 2019.)


Komentari

Komentirajte

Napišite komentar
Unesite ime

Najnovije

“Mate” – Antikapitalistički manifest iz Dalmatinske zagore

"Mate" (Samostalna produkcija, 2023.) splitskog autora Ivana Efendića jedan je od najdojmljivijih domaćih doku-kratkiša u recentnom razdoblju.

“Sjeveroistočni vjetrovi” – Staljin, još uvijek među Gruzijcima

"Sjeveroistočni vjetrovi" su film istančana ritma, smjene kadrova koja jednako zadržava pozornost na detaljima, kao što ih kontekstualizira.

[VIDEO] Domenico Centrone: “Moramo ‘vratiti’ film mjestu na kojem je snimljen”

Od 19. do 23. veljače u Zagrebu se održavala napredna radionica snimanja za mlade, koju je vodio talijanski edukator Domenico Centrone.

“Dolazak proljeća u Buču” i “Sarajevo Safari” na programu Al Jazeere Balkans

Na ovotjedni program Al Jazeere Balkans stižu dokumentarni filmovi "Dolazak proljeća u Buču" i "Sarajevo Safari".

“Beyond Utopia” – Vibrantno svjedočanstvo

"Beyond Utopia" uvjerljivo i potresno iznosi upečatljive sudbine, pripovijesti i prisjećanja nekolicine izbjeglih Sjevernokorejaca.

[VIDEO] Nikoloz Bežanišvili: “Staljin nije popularan u Gruziji jer naša zemlja ide prema EU i NATO-u”

Gruzijski redatelj Nikoloz Bežanišvili za naš portal govori o svom filmu "Sjeveroistični vjetrovi" (2022).

Ivan Efendić: “Moj glavni protagonist Mate Lasić ima potpuno drugačiji pristup umjetnosti i životu”

Debitantski redatelj Ivan Efendić za Dokumentarni.net govori o svom dokumentarcu "Mate" (Samostalna produkcija, 2023.).

Otvorene prijave za KKZ-ovu radionicu “U dijalogu sa Agnès”

Otvorene su prijave za naprednu KKZ-ovu filmsku radionicu "U dijalogu sa Agnès" voditeljice Ive Gavrilović.

Otvorene prijave za 11. STIFF

STIFF – Međunarodni studentski filmski festival poziva autore da prijave svoje filmove na jedanaesto izdanje festivala.

Hrvatska koprodukcija u industrijskom dijelu 26. Međunarodnog festivala dokumentarnog filma u Solunu

Hrvatska koprodukcija "Sakupljač snova" ušla je u industrijski dio 26. Međunarodnog festivala dokumentarnog filma u Solunu.