Početna Vijesti "The New Greatness": Manjinska hrvatska koprodukcija na premijernom IDFA Project Spaceu

“The New Greatness”: Manjinska hrvatska koprodukcija na premijernom IDFA Project Spaceu

-

Iz Amsterdama stiže vijest o pokretanju novog projekta od strane najvećeg festivala dokumentarnog filma na svijetu, IDFA-e. Radi se, naime, o programu cjelogodišnje podrške pod nazivom IDFA Project Space, kroz koji će sudionici IDFA-inih natjecateljskih i inih industrijskih programa (natjecateljski program, program za debitantske autore First Talents, fond IDFA Bertha i IDFAcademy) dobiti priliku za daljnje kreativno i profesionalno brušenje svojih budućih projekata.

Odabrani filmaši tako će tijekom cijele godine primati mentorske savjete od poznatih redateljskih i montažerskih imena, pa inauguracijsko izdanje programa obećava dolazak Karima Aïnouza, Signe Byrge Sørensena, Alana Berlinera, Emme Davie, Maite Alberdi, Gladys Joujou, Ollieja Huddlestona i Jespera Osmunda. IDFA Project Space počinje potkraj sljedećeg mjeseca, 29. lipnja.

A među prvih deset odabranih filmaša našla se i Ruskinja Anna Šišova-Bogolubova, koja razvija dokumentarni film “The New Greatness” o dvije tamošnje tinejdžerice optužene za pokušaj rušenja postojećeg državnog sustava, i to zbog svojih stavova na internetu o političkim, ekološkom i društvenim temama u Rusiji.

Za hrvatsku dokumentaristiku vijest iz Amsterdama važna je iz kuta manjinskog koprodukcijskog angažmana Nukleus filma (producent Siniša Juričić). Dokumentarac pak nastaje u produkciji ruskog Ethnofund NPO-a te koprodukciji već spomenutog NF-a, odnosno britanskog Roast Beef Productionsa. Projekt je, podsjetimo, sudjelovao na uglednom Hot Docs Forumu, a nedavno je dobio i novčanu podršku europskog potprograma MEDIA Kreativne Europe.

Ostalih devet projekata u razvoju provjerite na sljedećoj poveznici.


Komentari

Komentirajte

Napišite komentar
Unesite ime

Najnovije

“Once the Dust Settles” – Selfie na poprištu katastrofe

Johna Appela kroz film "Once the Dust Settles" vode empatija i dobrodušnost, uz razumijevanje nemoći da se promijeni ono što se dogodilo.

Otvorene prijave za 6. Scenaristički program “Krsto Papić”

Otvorene su prijave za 6. Scenaristički program “Krsto Papić”.

Al Jazeera Balkans: Drugi nastavci filmova “Generacija ’68” i “Nedjelja 13.” te dokumentarac o kineskom nadziranju svojih građana

Ovotjedni program AJB-a donosi druge nastavke filmova "Generacija '68" i "Nedjelja 13." te dokumentarac o kineskom nadziranju svojih građana.

Top 10: Najbolji dokumentarni filmovi 2020. godine

Marko Stojiljković donosi svoju listu najboljih dokumentarnih filmova 2020. godine.

Preminuo Michael Apted, redatelj serijala “Up”

Poznati britanski dokumentarist Michael Apted, najpoznatiji po kultnom serijalu "Up", preminuo je u četvrtak u svom losanđeleškom domu.

Otvorene prijave za 68. Martovski festival

Otvorene su prijave za 68. Beogradski festival dokumentarnog i kratkometražnog filma - Martovski festival.

“I Walk” – Odsebljeno putovanje u srce tame

Jørgen Leth u novom filmu "I Walk" / "Jeg går" (2019) dočarava neveselu stranu svoga psihofizičkoga stanja posljednjih desetak godina.

Al Jazeera Balkans: “Generacija ’68” i “Bugarski san”

Na programu AJB-a ovog će se tjedna između ostalih prikazati i dokumentarci "Generacija '68" Nenada Puhovskog "Bugarski san" Srđana Šarenca.

“Family Romance, LLC” – Samozavaravanje, plaćeno i neplaćeno

U dosadašnjim osvrtima "Family Romance, LLC" ocijenjen je u rasponu od "slabiji Herzogov film" do "jedan od najintrigantnijih u autorovu opusu".

Pomoć za Kino klub Sisak

Razorni potresi koji su ovih dana pogodili Sisak i Sisačko-moslavačku županiju uništili su i Kino klub Sisak, ali i domove kinoklubaša, njihovih prijatelja i obitelji.