Početna Vijesti "The New Greatness": Manjinska hrvatska koprodukcija na premijernom IDFA Project Spaceu

“The New Greatness”: Manjinska hrvatska koprodukcija na premijernom IDFA Project Spaceu

-

Iz Amsterdama stiže vijest o pokretanju novog projekta od strane najvećeg festivala dokumentarnog filma na svijetu, IDFA-e. Radi se, naime, o programu cjelogodišnje podrške pod nazivom IDFA Project Space, kroz koji će sudionici IDFA-inih natjecateljskih i inih industrijskih programa (natjecateljski program, program za debitantske autore First Talents, fond IDFA Bertha i IDFAcademy) dobiti priliku za daljnje kreativno i profesionalno brušenje svojih budućih projekata.

Odabrani filmaši tako će tijekom cijele godine primati mentorske savjete od poznatih redateljskih i montažerskih imena, pa inauguracijsko izdanje programa obećava dolazak Karima Aïnouza, Signe Byrge Sørensena, Alana Berlinera, Emme Davie, Maite Alberdi, Gladys Joujou, Ollieja Huddlestona i Jespera Osmunda. IDFA Project Space počinje potkraj sljedećeg mjeseca, 29. lipnja.

A među prvih deset odabranih filmaša našla se i Ruskinja Anna Šišova-Bogolubova, koja razvija dokumentarni film “The New Greatness” o dvije tamošnje tinejdžerice optužene za pokušaj rušenja postojećeg državnog sustava, i to zbog svojih stavova na internetu o političkim, ekološkom i društvenim temama u Rusiji.

Za hrvatsku dokumentaristiku vijest iz Amsterdama važna je iz kuta manjinskog koprodukcijskog angažmana Nukleus filma (producent Siniša Juričić). Dokumentarac pak nastaje u produkciji ruskog Ethnofund NPO-a te koprodukciji već spomenutog NF-a, odnosno britanskog Roast Beef Productionsa. Projekt je, podsjetimo, sudjelovao na uglednom Hot Docs Forumu, a nedavno je dobio i novčanu podršku europskog potprograma MEDIA Kreativne Europe.

Ostalih devet projekata u razvoju provjerite na sljedećoj poveznici.

Komentari

Komentirajte

Napišite komentar
Unesite ime

Najnovije

“I’ll Be Gone in the Dark” – Izađi na svjetlo

Mini-serijal "I'll Be Gone in the Dark" (koredatelji Myles Kane, Josh Koury i Elizabeth Wolff; 2020.) jedno je od najboljih TV-iskustava 2020. godine.

Tomislav Radić – Zaboravljeni dokumentarist (X)

Posljednji tekst prve sezone serijala tekstova "Rastrimo zastrto", u kojem se prisjećamo zaboravljenih dokumentaraca Tomislava Radića.

Objavljen program 21. Mediteran Film Festivala

Ovogodišnji, 21. Mediteran Film Festival koji se od 19. do 22. kolovoza tradicionalno trebao održati u Širokom Brijegu, prebačen...

Nastavlja se program 15. SKORO DOKUarta

Predstojećeg vikenda (subota i nedjelja, 8. i 9. kolovoza od 21 sat) u Bjelovaru se nastavlja program 15. SKORO DOKUarta.

Hrvoslava Brkušić: “Nepredviđene situacije mjesta su kreativnih mogućnosti u montaži”

Montažerka Hrvoslava Brkušić zatvara premijernu sezonu "Pogleda iza objektiva", serije intervjua na portalu Dokumentarni.net.

66. TV BAFTA-e: “Leaving Neverland” najbolji doku-serijal, Arthur Cary naj-redatelj

U Londonu su sinoć dodijeljene 66. po redu TV BAFTA-e za najbolja britanska televizijska ostvarenja u 2019. godini.

Pula počinje potkraj kolovoza, Motovun na turneji

Pokreću se koronavirusom odgođena najnovija izdanja Pulskog filmskog festivala, odnosno Motovun Film Festivala.

“Što je film? (ep. 13): Faktografski ili dokumentarni film” – Vrijeme i istina

U posljednjim ovosezonskim "Prozorima" naglasak je stavljen na epizodu serijala "Što je film?" (1987) voditelja Ante Peterlića.

Poznat program natjecateljskog dijela 14. DORF-a

Poznat je program regionalnog, natjecateljskog dijela programa 14. Festivala dokumentarnog rock filma DORF.

Tomislav Radić – Zaboravljeni dokumentarist (IX)

U devetom nastavku "Rastrimo zastrto" Tomislav Radić otkriva detalje oko snimanja filmova "Jama" (1971) i "Izravni prijenos" (1971).