PočetnaRecenzije"Who Killed Malcolm X?" - Kako uperiti prst i postići rezultate

“Who Killed Malcolm X?” – Kako uperiti prst i postići rezultate

-

El-Hajj Malik El-Shabazz (1925. – 1965.), rođen kao Malcolm Little, najpoznatiji kao Malcolm X, uz Martina Luthera Kinga mlađeg vjerojatno najpoznatiji crni aktivist za građanska prava, osoba je koja je za svoga života generirala kontroverze svojim ponekad radikalnim stavovima i govorima. Čak i 55 godina nakon smrti u njujorškom Audubon Ballroomu, Malcolm X ljude ne ostavlja ravnodušnima, a njegovo ubojstvo čiju obljetnicu obilježavamo upravo ovih dana, još uvijek podiže mnogo prašine. Za to je zaslužan i novi šestodijelni Netflixov mini-serijal “Who Killed Malcolm X?” (2020) američkih autora Rachel Dretzin i Phila Bertelsena, čija se premisa vrti oko teorije kako prave ubojice poznatog aktivista nikad nisu privedene licu pravde.

Sam naslov na prvu sugerira još jedan Netflixov true crime proizvod kakve ova streaming platforma neumorno štanca u velikim količinama. Slične nazive nosile su, primjerice, epizode serijala “ReMastered” zaduženog za razmatranje nerazriješenih slučajeva iz povijesti svijeta popularne glazbe, no iz tog materijala rijetko bismo izvukli više od podgrijanih teorija zavjere. Premda “Who Killed Malcolm X?” ponekad koračajući takvim puteljcima doista djelomično pripada žanru true crimea, Dretzin i Bertelsen napravili su ozbiljan istraživački posao u pokušaju pronalaska osoba odgovornih za atentat, odnosno preokrenuti uvriježeni – pokazat će se, uvelike lažan – povijesni narativ vezan za ubojstvo Malcolma X-a.

Nakon dolaska “Who Killed Malcolm X?” na streaming platformu početkom veljače, stvari su se počele odvijati u tom smjeru. Okružni tužitelj na Manhattanu najavio je novo razmatranje slučaja u svjetlu novih dokaza – u seriji je prilično uvjerljivo zastupljena teza da su Norman 3X Butler (kasnije Muhammad Abdul Aziz) i Thomas 15X Johnson (Khalil Islam) nevini odslužili zatvorske kazne za ubojstvo, dok je čovjek za kojeg postoje dokazi da je doista povukao obarač sačmarice koja je presudila Malcolmu, kasnije čak postao uvaženim članom zajednice, uključujući veze s donedavnim predsjedničkim kandidatom Coryjem Bookerom. U ono vrijeme policija i moćni pojedinci iz vlasti željeli su brzo razrješenje slučaja, čak i po cijenu istine i mogućeg zatvaranja nevinih u slučaju dvojice spomenutih muškaraca.

Autori Rachel Dretzin i Phil Bertelsen potvrđuju da i ono što gledamo na televiziji, čak i zapakirano u Netflixovu true crime foliju, svejedno može imati dalekosežne posljedice.

Sama mini-serija podijeljena je u dva narativna rukavca. U prvom dijelu riječ je o povijesnom dokumentarcu koji nas pomalo naglavačke bace u posljednje dane Malcolma X-a, netom prije neizbježne i nažalost očekivane nasilne smrti od ruke fanatičnih neistomišljenika. Ovdje saznajemo o njegovom razilaženju s pokretom Nation of Islam i karizmatskim vođom Elijahom Muhammadom, kojemu je služio kao glasnogovornik sve do trenutka dok nije postao popularnijim od svog nadređenog. Drugi dio serije odvija se u sadašnjosti, a riječ je o spomenutom true crime elementu posvećenom predanoj istrazi koju predvodi aktivist Abdur-Rahman Muhammad. Čovjek je to posvećen iznalaženju odgovora postavljenog u naslovu serijala, a Muhammad će u svojim nastojanjima pronaći mnogo pojedinaca odgovornih za atentat, od konkretnih ubojica, Islamske nacije, policije pa sve do FBI-ja. Mnoge od njih suočit će s istinom i pokušati izvući reakciju na činjenicu da su nevini ljudi odrobijali kaznu, dok su ovi istovremeno skrivali identitet pravoga ubojice.

Osim odvažnosti i poticanja opipljivog rezultata u vidu spomenute reakcije državnog odvjetnika, šest epizoda serije donosi veliku količinu izrazito kvalitetnog arhivskog materijala iz doba atentata i prethodećeg mu razdoblja. Građa snimljena u sadašnjosti otkriva kako se, uz značajnu dozu predanosti, i uvjetno rečeno obični mali čovjek poput Muhammada, može dokopati povjerljivih dokumenata iz doba Hooverovog FBI-ja. Jedina zamjerka koju se realno može uputiti “Who Killed Malcolm X?” jest ta da se više ponosi svojom aktivističkom nego historijskom komponentom, koja kao da pretpostavlja dovoljnu upućenost gledatelja u razvoj Malcolmove političke osobe, pa ne drži potrebnim u priču ući s konkretnijim uvodom prije samog atentata. U svakom slučaju, Rachel Dretzin i Phil Bertelsen potvrđuju da i ono što gledamo na televiziji, čak i zapakirano u Netflixovu true crime foliju, svejedno može imati dalekosežne posljedice. Naravno, u slučaju da sud u konačnici i potvrdi hrabro izrečene optužbe u mini-seriji.

"Who Killed Malcolm X?"
Režija: Rachel Dretzin i Phil Bertelsen
Producent: Phil Bertelsen
Montaža: Brian Funck i Kimberly Miille
Glazba: Prince Paul i Don Newkirk
Zemlja podrijetla: SAD
Godina proizvodnje: 2020.
Broj epizoda i trajanje: 6 / cca 270 minuta

Komentari

Komentirajte

Napišite komentar
Unesite ime

Najnovije

AI i virtualni svjetovi u Dokukinu KIC

U zagrebačko Dokukino KIC dolazi novi ciklus dokumentaraca "AI i virtualni svjetovi", koji istražuje snage, slabosti i ograničenja umjetne inteligencije.

Večeras u Sinju dokumentarac o ratnoj fotografkinji Lee Miller

Večeras na platno sinjske Palacine dolazi dokumentarac "Uhvatiti Lee Miller" / "Capturing Lee Miller" (2020) redateljice Terese Griffiths.

Tri nagrade za hrvatske dokumentarce na 20. Međunarodnom festivalu dokumentarnog filma o ljudskim pravima Verzió

Tri nagrade osvojili su hrvatski dokumentarci na 20. Međunarodnom festivalu dokumentarnog filma o ljudskim pravima Verzió.

55. Revija hrvatskog filmskog stvaralaštva: Prva nagrada dokumentarcu “Korijen” Dore Fodor

U Zagrebu se od 24. do 26. studenog održavala 55. Revija hrvatskog filmskog stvaralaštva.

“Nakon svadbe” Mateja Kľúčika najbolji dokumentarni film 10. STIFF-a

"Nakon svadbe" (2022) slovačkog redatelja Mateja Kľúčika proglašen je najboljim dokumentarnim filmom 10. STIFF-a.

Klasici svjetske dokumentaristike, 3. sezona

“Darwinova noćna mora” – Predatorske ribe i oružje u kolijevci čovječanstva

Posljednji esej treće sezone "Klasika" rezerviran je za dokumentarni film "Darwinova noćna mora" (2004) Huberta Saupera.

“Mali Dieter želi letjeti” – Ekstatično do neba

"Mali Dieter želi letjeti" (1997) spada među najpoznatija dokumentaristička djela velikog njemačkog redatelja Wernera Herzoga.

“Titicut Follies” – Čiste sobe i tužni varijetei

U trećem eseju treće sezone "Klasika svjetske dokumentaristike" pišemo o dokumentarcu "Titicut Follies" (1967) Fredericka Wisemana.

“Crumb” – Umjetnost kao jedini izbor

Dokumentarac "Crumb" (1994) Terryja Zwigoffa o strip-umjetniku Robertu Crumbu, spada među najistaknutije primjerke doku-biografskog žanra.

“Shermanov marš” – Generali i ljubavnici

Treću sezonu "Klasika svjetske dokumentaristike" otvaramo s dokumentarcem "Shermanov marš" / "Sherman's March" (1985) Rossa McElweeja.

Dokultura, 3. sezona

Snaga je u detalju

Posljednji esej treće sezone "Dokulture" donosi tekst o hrvatskim filmskim vaninstitucionalnim programima.

Fiksiranje na margini

Shvatimo li film kao neizostavni dio kulture i umjetničkog stvaralaštva, obrazovni je sustav prva točka stjecanja šireg filmskog znanja.

Steći filmsku kulturu – od apstrakcije prema konzumerizmu

Prvi esej treće sezone "Dokulture" bavi se (ne)dostupnošću filmova široj publici, naročito iz kuta dokumentarnog roda.
Režija: Rachel Dretzin i Phil Bertelsen<br> Producent: Phil Bertelsen<br> Montaža: Brian Funck i Kimberly Miille<br> Glazba: Prince Paul i Don Newkirk<br> Zemlja podrijetla: SAD<br> Godina proizvodnje: 2020.<br> Broj epizoda i trajanje: 6 / cca 270 minuta"Who Killed Malcolm X?" - Kako uperiti prst i postići rezultate