Početna Vijesti "Tusta" i "Dnevnik Diane Budisavljević" na europskim festivalima

“Tusta” i “Dnevnik Diane Budisavljević” na europskim festivalima

-

Nema odmora za hrvatske dokumentarne filmove i pripadajuće autore – show must go on i u siječnju, koji će biti zaposlen za dva domaća dokumentarca itekako poznata našoj publici, pa i preko godišnje Top 10 liste portala Dokumentarni.net.

Tako će prvi na megdan s publikom “Tusta” (Factum / Wake Up Films / Award Film & Video / Zagreb film; 2019.) Andreja Korovljeva, i to na 31. Filmskom festivalu u Trstu (17. – 23.1.). Dokumentarac o kultnom lideru KUD Idijota, Branku Črncu Tusti, bit će prikazan u sklopu programa Art&Sound za filmove na razmeđi filma i umjetničkog ostvarenja. Tršćanski festival jedan je od najbitnijih filmskih manifestacija u Italiji, koji svoj fokus zadržava na kinematografiji Srednje i Istočne Europe. Uz glavni, ističe se i bogat industrijski program poput koprodukcijskog foruma When East Meets West.

Dan nakon završetka filmskih uzbuđenja u Trstu, započinje 43. Filmski festival u Göteborgu (24.1. – 3.2.) na kojem će, pak, biti prikazan igrano-dokumentarni film “Dnevnik Diane Budisavljević” (Hulahop / December / This and That Productions; 2019.) redateljice Dane Budisavljević. Ovo višestruko nagrađivano filmsko djelo donosi priču o Diani Budisavljević koja je za vrijeme Drugog svjetskog rata spasila tisuće djece od užasa NDH logora. “Dnevnik” je ušao u program Five Continents, rezerviran za najbolja svjetska filmska djela. Da nije riječ o bezveznom festivalu, svjedoči podatak o više od 160 tisuća godišnjih posjetitelja i čak 357 filmova na njegovom 43. izdanju. Brojke impresivne i za puno šire područje od skandinavskog, na kojem se Filmski festival u Göteborgu isprofilirao kao najveća filmska manifestacija takve vrste.


Komentari

Komentirajte

Napišite komentar
Unesite ime

Najnovije

“Belushi” – Posrtanje s vrha svijeta

Dokumentarni film "Belushi" (2020) redatelja R.J. Cutlera donosi priču o pokojnom glumcu i komičaru Johnu Belushiju.

Al Jazeera Balkans: Filmovi o koronavirusu i jugoslavenskoj cenzuri

Na ovotjednom programu Al Jazeere Balkans između ostalog su filmovi o koronavirusu i jugoslavenskoj cenzuri.

Diplomirala prva generacija polaznika Nove škole dokumentarnog filma

Riječki Filmaktiv uspješno je završio prvu godinu održavanja pilot-projekta Nova škola dokumentarnog filma.

36. Nagrade za dokumentarni film IDA: “Crip Camp” najbolji dokumentarac, Garrett Bradley naj-redatelj

Na 36. Nagradama za dokumentarni film "Crip Camp" je proglašen najboljim dokumentarcem, Garret Bradley redateljem.

Al Jazeera Balkans: Filmovi o koronavirusu u američkim tvornicama, radikaliziranim mladim Mađarima te posljednji nastavak serijala “Black France”

Al Jazeera Balkans ovog tjedna prikazuje filmove o koronavirusu, radikaliziranim mladim Mađarima te posljednji nastavak serijala "Black France".

Dva hrvatska dokumentarca u natjecateljskom programu 32. Filmskog festivala u Trstu

Dva hrvatska dokumentarca prikazat će se u natjecateljskom programu 32. Filmskog festivala u Trstu.

Top 10: Najbolji hrvatski dokumentarni filmovi 2020. godine

Ovo su najbolji hrvatski dokumentarni filmovi 2020. godine po izboru Hrvoja Krstičevića, glavnog urednika portala Dokumentarni.net.

“Once the Dust Settles” – Selfie na poprištu katastrofe

Johna Appela kroz film "Once the Dust Settles" vode empatija i dobrodušnost, uz razumijevanje nemoći da se promijeni ono što se dogodilo.

Otvorene prijave za 6. Scenaristički program “Krsto Papić”

Otvorene su prijave za 6. Scenaristički program “Krsto Papić”.

Al Jazeera Balkans: Drugi nastavci filmova “Generacija ’68” i “Nedjelja 13.” te dokumentarac o kineskom nadziranju svojih građana

Ovotjedni program AJB-a donosi druge nastavke filmova "Generacija '68" i "Nedjelja 13." te dokumentarac o kineskom nadziranju svojih građana.