PočetnaVijesti"Tusta" i "Dnevnik Diane Budisavljević" na europskim festivalima

“Tusta” i “Dnevnik Diane Budisavljević” na europskim festivalima

-

Nema odmora za hrvatske dokumentarne filmove i pripadajuće autore – show must go on i u siječnju, koji će biti zaposlen za dva domaća dokumentarca itekako poznata našoj publici, pa i preko godišnje Top 10 liste portala Dokumentarni.net.

Tako će prvi na megdan s publikom “Tusta” (Factum / Wake Up Films / Award Film & Video / Zagreb film; 2019.) Andreja Korovljeva, i to na 31. Filmskom festivalu u Trstu (17. – 23.1.). Dokumentarac o kultnom lideru KUD Idijota, Branku Črncu Tusti, bit će prikazan u sklopu programa Art&Sound za filmove na razmeđi filma i umjetničkog ostvarenja. Tršćanski festival jedan je od najbitnijih filmskih manifestacija u Italiji, koji svoj fokus zadržava na kinematografiji Srednje i Istočne Europe. Uz glavni, ističe se i bogat industrijski program poput koprodukcijskog foruma When East Meets West.

Dan nakon završetka filmskih uzbuđenja u Trstu, započinje 43. Filmski festival u Göteborgu (24.1. – 3.2.) na kojem će, pak, biti prikazan igrano-dokumentarni film “Dnevnik Diane Budisavljević” (Hulahop / December / This and That Productions; 2019.) redateljice Dane Budisavljević. Ovo višestruko nagrađivano filmsko djelo donosi priču o Diani Budisavljević koja je za vrijeme Drugog svjetskog rata spasila tisuće djece od užasa NDH logora. “Dnevnik” je ušao u program Five Continents, rezerviran za najbolja svjetska filmska djela. Da nije riječ o bezveznom festivalu, svjedoči podatak o više od 160 tisuća godišnjih posjetitelja i čak 357 filmova na njegovom 43. izdanju. Brojke impresivne i za puno šire područje od skandinavskog, na kojem se Filmski festival u Göteborgu isprofilirao kao najveća filmska manifestacija takve vrste.


Komentari

Komentirajte

Napišite komentar
Unesite ime

Najnovije

19. Festival 25 FPS: “Zamišljene budućnosti: Turizam” – Utopijske slike

Darko Fritz u svojem filmu "Zamišljene budućnosti: Turizam" studiozno pristupa stvarnom prostoru i onome u što ga se moglo pretvoriti.

Rada Šešić: “Možemo bez skromnosti reći da je hrvatski dokumentarac vodeći u regiji”

Selektorica programa Filmskog festivala DOKUart za naš portal najavljuje osamnaesto izdanje ove bjelovarske filmske manifestacije.

Deset filmova u programu “Domaći autori” 24. Mediteran Film Festivala

Deset filmova bit će prikazano u ovogodišnjem programu "Domaći autori" 24. Mediteran Film Festivala.

“Djeca magle” ponovno na programu Al Jazeere Balkans

"Djeca magle" / "Children of the Mist" (2021) vijetnamske autorice Diễm Hà Lệ ponovno se prikazuje na programu Al Jazeere Balkans.

“Mali Dieter želi letjeti” – Ekstatično do neba

"Mali Dieter želi letjeti" (1997) spada među najpoznatija dokumentaristička djela velikog njemačkog redatelja Wernera Herzoga.

19. Festival 25 FPS: Jedan od Grand Prixa i “Valeriji” Sare Jurinčić

Film "Valerija" (Nomad Studio / Restart; 2023.) Sare Jurinčić osvojio je jedan od Grand Prixa na sinoć završenom, 19. Festivalu 25 FPS.

Devet kratkih dokumentaraca “U fokusu” 24. Mediteran Film Festivala

Devet kratkih dokumentaraca smješteno je u "off" program "U fokusu" 24. Mediteran Film Festivala.

“Dum spiro spero” Pere Kvesića u Rijeci

U sklopu programa "Filo playlista dokumentarista" danas će se u Rijeci prikazati film "Dum spiro spero" (2016) Pere Kvesića.

Sinoć otvoren 19. Festival 25 FPS

Devetnaesto izdanje Međunarodnog festivala eksperimentalnog filma i videa 25 FPS sinoć je otvoreno u zagrebačkom kinu Kinoteka.

U Bjelovaru predstavljen program 18. DOKUarta

U Bjelovaru je jučer predstavljen program 18. DOKUarta, koji će se održavati od petka 6. listopada pa do petka 13. listopada.