PočetnaVijesti"Tusta" i "Dnevnik Diane Budisavljević" na europskim festivalima

“Tusta” i “Dnevnik Diane Budisavljević” na europskim festivalima

|

Nema odmora za hrvatske dokumentarne filmove i pripadajuće autore – show must go on i u siječnju, koji će biti zaposlen za dva domaća dokumentarca itekako poznata našoj publici, pa i preko godišnje Top 10 liste portala Dokumentarni.net.

Tako će prvi na megdan s publikom “Tusta” (Factum / Wake Up Films / Award Film & Video / Zagreb film; 2019.) Andreja Korovljeva, i to na 31. Filmskom festivalu u Trstu (17. – 23.1.). Dokumentarac o kultnom lideru KUD Idijota, Branku Črncu Tusti, bit će prikazan u sklopu programa Art&Sound za filmove na razmeđi filma i umjetničkog ostvarenja. Tršćanski festival jedan je od najbitnijih filmskih manifestacija u Italiji, koji svoj fokus zadržava na kinematografiji Srednje i Istočne Europe. Uz glavni, ističe se i bogat industrijski program poput koprodukcijskog foruma When East Meets West.

Dan nakon završetka filmskih uzbuđenja u Trstu, započinje 43. Filmski festival u Göteborgu (24.1. – 3.2.) na kojem će, pak, biti prikazan igrano-dokumentarni film “Dnevnik Diane Budisavljević” (Hulahop / December / This and That Productions; 2019.) redateljice Dane Budisavljević. Ovo višestruko nagrađivano filmsko djelo donosi priču o Diani Budisavljević koja je za vrijeme Drugog svjetskog rata spasila tisuće djece od užasa NDH logora. “Dnevnik” je ušao u program Five Continents, rezerviran za najbolja svjetska filmska djela. Da nije riječ o bezveznom festivalu, svjedoči podatak o više od 160 tisuća godišnjih posjetitelja i čak 357 filmova na njegovom 43. izdanju. Brojke impresivne i za puno šire područje od skandinavskog, na kojem se Filmski festival u Göteborgu isprofilirao kao najveća filmska manifestacija takve vrste.


Komentari

Komentirajte

Napišite komentar
Unesite ime

Najnovije

17. Subversive Film Festival: “Zemlja za nas” – Bez motike nema kruha

"Zemlja za nas", cjelovečernji prvenac Karle Crnčević, otpočinje razmjerno tajanstveno, sugerirajući ulazak u kakav svijet misterija...

“Crna kutija: Dnevnici” Shiori Ito najbolji dokumentarni film 17. Subversive Film Festivala

Svečanom dodjelom nagrada "Wild Dreamer Dragan Rubeša", u subotu je završeno sedamnaesto izdanje Subversive Film Festivala.

17. Subversive Film Festival: “Soundtrack za državni udar” – (De)džezifikacija Konga

"Soundtrack za državni udar" (2024) je impresivan film koji se može uvrstiti među najviša dostignuća svetske dokumentaristike tekuće dekade.

Zlatna palma za film “Čovjek koji nije mogao šutjeti” Nebojše Slijepčevića!

Igrani film "Čovjek koji nije mogao šutjeti" Nebojše Slijepčevića osvojio je Zlatnu palmu za najbolji kratkometražni film 77. Cannesa!

17. Subversive Film Festival: “Moj ukradeni planet” – Nakon revolucije

"Moj ukradeni planet" sjetan je film, natopljen s mnogo gorčine, jer je autorica u svojoj domovini Iranu provela više od četrdeset godina.

17. Subversive Film Festival: “Stanari” – Tri sprovoda i dva štrajka glađu

"Stanari" / "The Flats" (2024) Alessandre Celesije, usmjereni su na posljedice Nevolja (The Troubles / Na Trioblóidi), kako ih zovu u Irskoj.

Renata Poljak: “Imamo dokumentarna svjedočenja o ženama strašne snage”

Renata Poljak je na 20. ZagrebDoxu, u sklopu Regionalne konkurencije, predstavila svoj najnoviji film, "Šume šume" (2024).

Tri dana dokumentaraca na 18. Vox Feminae Festivalu

Tri dana filmskog programa 18. Vox Feminae Festivala donosi raznoliku selekciju filmova koji se bave temama rodne ravnopravnosti, seksualnosti i ženskog nasljeđa.

Niz hrvatskih dokumentaraca i projekata na 17. Beldocsu

Na ovogodišnjem, 17. Beldocsu (22. - 29. svibnja), bit će prikazan cijeli niz hrvatskih dokumentarnih filmova.

17. Subversive Film Festival: “Favoriten” – Gospođa Idiskut i njeno odeljenje

"Favoriten" (2024) austrijske autorke Ruth Beckermann, prati jedno odeljenje najveće osnovne škole u bečkoj četvrti Favoriten.