PočetnaVijesti"Tusta" i "Dnevnik Diane Budisavljević" na europskim festivalima

“Tusta” i “Dnevnik Diane Budisavljević” na europskim festivalima

-

Nema odmora za hrvatske dokumentarne filmove i pripadajuće autore – show must go on i u siječnju, koji će biti zaposlen za dva domaća dokumentarca itekako poznata našoj publici, pa i preko godišnje Top 10 liste portala Dokumentarni.net.

Tako će prvi na megdan s publikom “Tusta” (Factum / Wake Up Films / Award Film & Video / Zagreb film; 2019.) Andreja Korovljeva, i to na 31. Filmskom festivalu u Trstu (17. – 23.1.). Dokumentarac o kultnom lideru KUD Idijota, Branku Črncu Tusti, bit će prikazan u sklopu programa Art&Sound za filmove na razmeđi filma i umjetničkog ostvarenja. Tršćanski festival jedan je od najbitnijih filmskih manifestacija u Italiji, koji svoj fokus zadržava na kinematografiji Srednje i Istočne Europe. Uz glavni, ističe se i bogat industrijski program poput koprodukcijskog foruma When East Meets West.

Dan nakon završetka filmskih uzbuđenja u Trstu, započinje 43. Filmski festival u Göteborgu (24.1. – 3.2.) na kojem će, pak, biti prikazan igrano-dokumentarni film “Dnevnik Diane Budisavljević” (Hulahop / December / This and That Productions; 2019.) redateljice Dane Budisavljević. Ovo višestruko nagrađivano filmsko djelo donosi priču o Diani Budisavljević koja je za vrijeme Drugog svjetskog rata spasila tisuće djece od užasa NDH logora. “Dnevnik” je ušao u program Five Continents, rezerviran za najbolja svjetska filmska djela. Da nije riječ o bezveznom festivalu, svjedoči podatak o više od 160 tisuća godišnjih posjetitelja i čak 357 filmova na njegovom 43. izdanju. Brojke impresivne i za puno šire područje od skandinavskog, na kojem se Filmski festival u Göteborgu isprofilirao kao najveća filmska manifestacija takve vrste.


Komentari

Komentirajte

Napišite komentar
Unesite ime

Najnovije