Početna Intervjui Irena Škorić: "Problem su financije, inače bi se NHF održao u barem...

Irena Škorić: “Problem su financije, inače bi se NHF održao u barem trideset gradova”

-

Pred nama je šesta Noć hrvatskog filma i novih medija – manifestacija posvećena promicanju hrvatskog filma – koja će se ove godine održati u Zagrebu, Sisku, Otočcu, Splitu, Malom Lošinju, Koprivnici, Dubrovniku i Vukovaru, odnosno na inozemnim kino-platnima u Mađarskoj (Budimpešta i Pečuh), Bosni i Hercegovini (Mostar), Srbiji (Subotica) te Italiji (Milano). Od 18 sati poslijepodne do 2 ujutro prikazat će se stotinjak hrvatskih filmskih ostvarenja najrazličitijh rodova, uključujući i dokumentarni.

Svečano otvaranje zakazano je za večeras (petak, 25.10.) u zagrebačkom Kaptol Boutique Cinema. Tako će ovu filmsku manifestaciju u 20 sati otvoriti koncert “Melodije velikog ekrana” u izvedbi mješovitog pjevačkog zbora Capella Odak s dirigenticom Jasenkom Ostojić. Publika će čuti dobro poznate melodije uz kadrove svevremenskih domaćih filmskih klasika (“Vlak u snijegu”, “Servantes iz Malog Mista”, “Tko pjeva zlo ne misli” itd.), dok će program svečanog otvorenja voditi filmski i kazališni glumac Goran Grgić.

Prije samog početka najnovijeg izdanja Noći hrvatskog filma i novih medija, porazgovarali smo s umjetničkom voditeljicom ove filmske manifestacije, Irenom Škorić.

“Pripreme za ovogodišnju Noć hrvatskog filma i novih medija počele su, zapravo, dan nakon završetka prošle Noći. Dakle, pripreme traju godinu dana i to je vrijeme u kojem stalno razmišljam kako manifestaciju učiniti još boljom. Želja mi je napraviti atraktivan i poseban program te povećati broj gradova u kojima će se Noć održati”, govori Škorić kojoj je jedan od ciljeva i veći broj sponzora, s obzirom da se bez odgovarajuće financijske injekcije ne može napraviti dobar festival.

“Financije su razlog ograničenom broju gradova. Za Noć postoji veliki interes i da je dovoljno novaca, NHF bi se održao u barem trideset gradova. I ovogodišnji je projekt zahtjevan, posebno zbog potrebne logistike. Na žalost, u Hrvatskoj nisu sva kina u funkciji, a neki gradovi ih uopće i nemaju. To nam stvara posebne izazove. Ideja je održati Noć u svakom gradu gdje je nekada bilo kino. Možda će to biti poticaj njihovom ponovnom otvaranju”, ističe svoju veliku želju Irena Škorić.

Osim za hrvatsku kulturu uobičajene financijske problematike, Škorić se suočava s dodatnim utezima koji otežavaju pripreme i realizaciju Noći hrvatskog filma i novih medija.

“Najveći problem je, nažalost, onaj tehničke prirode. Svako je kino drugačije i postavlja drugačije izazove. A i filmovi, od kojih su mnogi prilično stari i nisu iste tehničke kvalitete. Tužna sam što i neki klasici hrvatskog filma nisu još digitalizirani i zapravo propadaju”, govori nam umjetnička voditeljica NHF-a. S druge strane, razloga za zadovoljstvo Škorić i njena ekipa imaju zbog povećanja broja gradova u kojima će se ovogodišnja Noć održati. Na sceni, dakle, od 2019. godine debitiraju Mali Lošinj i Koprivnica.

Dokumentarci također neće biti gurnuti po strani, dapače.

“Dio festivala koji se odnosi na dokumentarna filmska ostvarenje, ove je godine posvećen većinom teškim ljudskim sudbinama. Tako ćemo, recimo, prikazati ‘Na kraju tame’ Ranka Paukovića o jednoj od posljednjih brezovačkih rudarki; ‘Susjedi’ Tomislava Žaje bave se osobama s mentalnim poteškoćama koji napuštaju osječku zdravstvenu instituciju, susrećući se s problemima obične svakodnevnice; u Dubrovnik putuje jedan od mojih osobnih favorita, film ‘Kad te moja čakija ubode’, remek djelo Krste Papića o tragičnim ubojstvima počinjenim noževima, čakijama i sjekirama, često s beznačajnim povodom; gledatelji u Subotici moći će vidjeti program posvećen filmovima o umjetnicama, među njima i ‘Mačka je uvijek ženska’ Martine Meštrović i Tanje Vujasinović, hommage hrvatskoj kiparici Mariji Ujević-Galetović; preko mađarske granice – u Pečuh, putuje film ‘Jedan rabin u Zagrebu’ redatelja Silvija Petranovića, koji prati zagrebačku svakodnevnicu obitelji ortodoksnog rabina iz židovske zajednice Chabad”, nabraja Irena Škorić samo djelić programa kojim obitavaju dokumentarci. Tamo se smjestio i prošlogodišnji doku-hit Josipa Lukića, “Majči” (Akademija dramskih umjetnosti u Zagrebu, 2018.), najbolji hrvatski dokumentarni film 2018. godine po izboru našeg portala.

Šesta Noć hrvatskog filma i novih medija počinje danas uz pregršt zanimljivih i pomno biranih (Boško Pcula i Tomislav Gregl) hrvatskih filmskih ostvarenja. Opširnije informacije i raspored projekcija provjerite na službenoj stranici NHF-a.


Komentari

Komentirajte

Napišite komentar
Unesite ime

Najnovije

“Once the Dust Settles” – Selfie na poprištu katastrofe

Johna Appela kroz film "Once the Dust Settles" vode empatija i dobrodušnost, uz razumijevanje nemoći da se promijeni ono što se dogodilo.

Otvorene prijave za 6. Scenaristički program “Krsto Papić”

Otvorene su prijave za 6. Scenaristički program “Krsto Papić”.

Al Jazeera Balkans: Drugi nastavci filmova “Generacija ’68” i “Nedjelja 13.” te dokumentarac o kineskom nadziranju svojih građana

Ovotjedni program AJB-a donosi druge nastavke filmova "Generacija '68" i "Nedjelja 13." te dokumentarac o kineskom nadziranju svojih građana.

Top 10: Najbolji dokumentarni filmovi 2020. godine

Marko Stojiljković donosi svoju listu najboljih dokumentarnih filmova 2020. godine.

Preminuo Michael Apted, redatelj serijala “Up”

Poznati britanski dokumentarist Michael Apted, najpoznatiji po kultnom serijalu "Up", preminuo je u četvrtak u svom losanđeleškom domu.

Otvorene prijave za 68. Martovski festival

Otvorene su prijave za 68. Beogradski festival dokumentarnog i kratkometražnog filma - Martovski festival.

“I Walk” – Odsebljeno putovanje u srce tame

Jørgen Leth u novom filmu "I Walk" / "Jeg går" (2019) dočarava neveselu stranu svoga psihofizičkoga stanja posljednjih desetak godina.

Al Jazeera Balkans: “Generacija ’68” i “Bugarski san”

Na programu AJB-a ovog će se tjedna između ostalih prikazati i dokumentarci "Generacija '68" Nenada Puhovskog "Bugarski san" Srđana Šarenca.

“Family Romance, LLC” – Samozavaravanje, plaćeno i neplaćeno

U dosadašnjim osvrtima "Family Romance, LLC" ocijenjen je u rasponu od "slabiji Herzogov film" do "jedan od najintrigantnijih u autorovu opusu".

Pomoć za Kino klub Sisak

Razorni potresi koji su ovih dana pogodili Sisak i Sisačko-moslavačku županiju uništili su i Kino klub Sisak, ali i domove kinoklubaša, njihovih prijatelja i obitelji.