PočetnaVijesti"Muhi: Općenito privremeno" i "Lake lekcije" najbolji filmovi 14. DOKUarta

“Muhi: Općenito privremeno” i “Lake lekcije” najbolji filmovi 14. DOKUarta

|

Nakon sedam dana dokumentarnog druženja (5. – 11.10.) u Bjelovaru je sinoć okončan 14. Festival dokumentarnog filma DOKUart. Bjelovarski festival tradicionalno dodjeljuje dvije nagrade, pa je tako Nagradu publike osvojio izraelski film “Muhi: Općenito privremeno” / “Muhi: Generally Temporary” (2017) redatelja Rine Castelnuovo-Hollander i Tamira Eltermana. Dirljiva i emotivna priča o dječaku Muhiju iz pojasa Gaze, koji već sedam godina živi u izraelskoj bolnici, pokazala se kao jedan od uvjerljivijih pobjednika posljednjih godina. Film snimljen u izraelsko-njemačkoj koprodukciji, zaslužio je jednu od najviših ocjena publike u povijesti festivala – 4,90.

Drugo mjesto pripalo je austrijskom filmu “Moji očevi, moja majka i ja” / “My Fathers, My Mother and Me” / “Meine keine Familie” (2012) Paul-Juliena Roberta u čiju će se kvalitetu već u srijedu, 16. listopada, moći uvjeriti i zagrebačka publika u Kinu Tuškanac. Treće mjesto osvojio je film koji je u subotu, 5. listopada, i otvorio festival – “Lake lekcije” / “Easy Lessons” / “Könnyű leckék” (2018) mađarske autorice Doroztye Zurbó. Baš je potonji film o mladoj Kaifi, djevojci odbjegloj iz rodne Somalije koja se pokušava integrirati u mađarsko društvo, najboljim dokumentarcem festivala proglasio Žiri mladih.

Sedmog i posljednjeg dana festivala, u petak 11. listopada, u kino-dvorani Kulturnog i multimedijskog centra u Bjelovaru na programu su bila dva filma: “Ambasadorova supruga” / “The Ambassador’s Wife” (2018) Šveđanke Therese Traore Dahlberg, odnosno “Playing Men” (Nosorogi / Restart; 2017.) Slovenca Matjaža Ivanišina.

Na DOKUartu je već postala tradicija da se posljednje večeri festivala predstavi i jedan film u nastajanju, a ove je godine u Bjelovar stigla zagrebačka dokumentaristica Vedrana Pribačić sa svojim dokumentarnim projektom “Veće od traume”, koji prati grupu žena civilnih žrtava rata u procesu rada na sebi kroz program vaninstitucionalnih i nekonvencionalnih tretmana psihofizičkog osnaživanja.

Ukupno je u sedam bjelovarskih dana ove godine prikazano jedanaest filmova, od čega tri hrvatske premijere, a osim u kino dvorani Kulturnog i multimedijskog centra, dokumentarni filmovi i ove su se godine gledali u DOKUbusu na bjelovarskom Korzu. Organizirane su također i projekcije filmova za učenike bjelovarskih osnovnih i srednjih škola, a u Bjelovaru se predstavila Rijeka 2020. – Europska prijestolnica kulture sa svojim Art kinom-Croatia. Jedna od posebnosti ovogodišnjeg izdanja festivala bila je i Noć ružnih džempera.

Filmu “Rand & Wassim” Grand Prix 12. Malog DOKUarta

Film “Rand & Wassim” filmske družine ZAG, Osnovne škole Marije Jurić Zagorke dobitnik je Velike nagrade odnosno Grand Prixa 12. izdanja Malog DOKUarta. Odlučio je tako tročlani žiri u sastavu Boris Poljak, Dražen Čučić i Denis Hladiš, a osim priznanja, ovoj je školskoj družini pripala i novčana nagrada od pet tisuća kuna. U svojem su devetominutnom filmu učenici iz Zagreba prikazali izniman portret svojih novih sugrađana, djevojčice Rand i dječaka Wassima, izbjeglica iz Sirije, koji su novi dom pronašli upravo u Zagrebu.

Prva nagrada i tri tisuće kuna pripali su filmu “Smilja” filmske družine OŠ Dinka Šimunovića iz Hrvaca, druga nagrada i dvije tisuće kuna osvojio je film “Najgore je to što nemaš nikog” medijske grupe OŠ dr. Ivana Novaka iz Macineca, a treća nagrada i tisuću kuna pripali su filmu “Voli, ne voli, voli…” filmske grupe OŠ Bartola Kašića iz Zagreba. U ispunjenoj kino dvorani Kulturnog i multimedijskog centra u Bjelovaru prikazani su i ostali nagrađeni filmovi učeničkih družina, a ukupno je na natječaj 12. Malog DOKUarta pristiglo 42 filma medijskih grupa i filmskih družina osnovnih škola iz cijele Hrvatske.

Uz vrijedne nagrade, ukupno petnaest učenika iz nagrađenih filmskih družina i iz bjelovarskih osnovnih škola, sedam dana su bili polaznici filmske radionice koju su i ove godine vodili poznati hrvatski dokumentaristi Damir Čučić i Boris Poljak. Dvojcu koji je uz Mali DOKUart od samih početaka pridružio se i Marinko Marinkić, mladi snimatelj i montažer, a na velikom kino-platnu prikazan je i film koji su proteklih dana snimali polaznici radionice Malog DOKUarta.


Komentari

Komentirajte

Napišite komentar
Unesite ime

Najnovije

“Sretni kamperi” – Posljednje ljeto

"Sretni kamperi" film je koji može dojmiti dijelom svojih vizuala, ali i umoriti činjenicom dominantno nepoticajnog variranja više-manje istog.

17. Gledalište Kinokluba Zagreb – Oblačići s trotočjem

17. Gledalište Kinokluba Zagreb, održano je u zagrebačkoj Kinoteci od 29. svibnja do 1. lipnja.

“Bez sunca” – Jedini primjer svoje vrste

"Bez sunca" i Sandor Krasna ne mogu se postavljati u hijerarhiju, niti podvrći ozbiljnoj kritici, jer ostaju jedini primjeri svoje vrste.

“To Kill a Tiger” – Poruka nade iz Indije

"To Kill a Tiger" (2022) Nishe Pahuje bavi se osjetljivom, mučnom temom silovanja trinaestogodišnje indijske djevojčice Kiran.

Drugi filmsko-diskurzivni program HDFK-a: Filmska kritika i kustoske prakse u Aziji 

Hrvatsko društvo filmskih kritičara nastavlja sa serijom filmsko-diskurzivnih programa pod nazivom "Kritika i društvo".

17. Gledalište: “Oda” – Crvena avet

Mia Maros Živković je u filmu "Oda" ispisala dimenzijama malu, skromnu, intimističku, no dojmom oveliku odu hrabrim, ustrajnim ženama.

17. Beldocs: “Porodica na određeno vrijeme” – Putovanje onkraj providnog

"Porodica na određeno vrijeme" vizualno je i sadržajno poticajno ostvarenje, koje gledatelja okupira modifikacijama prepoznatljivih tema i motiva.

Dva dokumentarca u glavnom programu 71. Pulskog filmskog festivala

U glavnom programu 71. Pulskog filmskog festivala našla su se i dva hrvatska dokumentarna filma.

“Stop Making Sense” – Veliko djelo, veliko odijelo

Vizuali iz "Stop Making Sense" Jonathana Demmea zauvijek će ostati urezani u kolektivnoj svijesti, kao prva asocijacija na Talking Heads.

“The War Game” – Ogledni primjerak pseudodokumentarnog filma

U prvom eseju "Dokumentiranje fikcije" bavimo se Oscarom nagrađenim filmom "The War Game" (1966) redatelja Petera Watkinsa.