PočetnaVijesti"Muhi: Općenito privremeno" i "Lake lekcije" najbolji filmovi 14. DOKUarta

“Muhi: Općenito privremeno” i “Lake lekcije” najbolji filmovi 14. DOKUarta

-

Nakon sedam dana dokumentarnog druženja (5. – 11.10.) u Bjelovaru je sinoć okončan 14. Festival dokumentarnog filma DOKUart. Bjelovarski festival tradicionalno dodjeljuje dvije nagrade, pa je tako Nagradu publike osvojio izraelski film “Muhi: Općenito privremeno” / “Muhi: Generally Temporary” (2017) redatelja Rine Castelnuovo-Hollander i Tamira Eltermana. Dirljiva i emotivna priča o dječaku Muhiju iz pojasa Gaze, koji već sedam godina živi u izraelskoj bolnici, pokazala se kao jedan od uvjerljivijih pobjednika posljednjih godina. Film snimljen u izraelsko-njemačkoj koprodukciji, zaslužio je jednu od najviših ocjena publike u povijesti festivala – 4,90.

Drugo mjesto pripalo je austrijskom filmu “Moji očevi, moja majka i ja” / “My Fathers, My Mother and Me” / “Meine keine Familie” (2012) Paul-Juliena Roberta u čiju će se kvalitetu već u srijedu, 16. listopada, moći uvjeriti i zagrebačka publika u Kinu Tuškanac. Treće mjesto osvojio je film koji je u subotu, 5. listopada, i otvorio festival – “Lake lekcije” / “Easy Lessons” / “Könnyű leckék” (2018) mađarske autorice Doroztye Zurbó. Baš je potonji film o mladoj Kaifi, djevojci odbjegloj iz rodne Somalije koja se pokušava integrirati u mađarsko društvo, najboljim dokumentarcem festivala proglasio Žiri mladih.

Sedmog i posljednjeg dana festivala, u petak 11. listopada, u kino-dvorani Kulturnog i multimedijskog centra u Bjelovaru na programu su bila dva filma: “Ambasadorova supruga” / “The Ambassador’s Wife” (2018) Šveđanke Therese Traore Dahlberg, odnosno “Playing Men” (Nosorogi / Restart; 2017.) Slovenca Matjaža Ivanišina.

Na DOKUartu je već postala tradicija da se posljednje večeri festivala predstavi i jedan film u nastajanju, a ove je godine u Bjelovar stigla zagrebačka dokumentaristica Vedrana Pribačić sa svojim dokumentarnim projektom “Veće od traume”, koji prati grupu žena civilnih žrtava rata u procesu rada na sebi kroz program vaninstitucionalnih i nekonvencionalnih tretmana psihofizičkog osnaživanja.

Ukupno je u sedam bjelovarskih dana ove godine prikazano jedanaest filmova, od čega tri hrvatske premijere, a osim u kino dvorani Kulturnog i multimedijskog centra, dokumentarni filmovi i ove su se godine gledali u DOKUbusu na bjelovarskom Korzu. Organizirane su također i projekcije filmova za učenike bjelovarskih osnovnih i srednjih škola, a u Bjelovaru se predstavila Rijeka 2020. – Europska prijestolnica kulture sa svojim Art kinom-Croatia. Jedna od posebnosti ovogodišnjeg izdanja festivala bila je i Noć ružnih džempera.

Filmu “Rand & Wassim” Grand Prix 12. Malog DOKUarta

Film “Rand & Wassim” filmske družine ZAG, Osnovne škole Marije Jurić Zagorke dobitnik je Velike nagrade odnosno Grand Prixa 12. izdanja Malog DOKUarta. Odlučio je tako tročlani žiri u sastavu Boris Poljak, Dražen Čučić i Denis Hladiš, a osim priznanja, ovoj je školskoj družini pripala i novčana nagrada od pet tisuća kuna. U svojem su devetominutnom filmu učenici iz Zagreba prikazali izniman portret svojih novih sugrađana, djevojčice Rand i dječaka Wassima, izbjeglica iz Sirije, koji su novi dom pronašli upravo u Zagrebu.

Prva nagrada i tri tisuće kuna pripali su filmu “Smilja” filmske družine OŠ Dinka Šimunovića iz Hrvaca, druga nagrada i dvije tisuće kuna osvojio je film “Najgore je to što nemaš nikog” medijske grupe OŠ dr. Ivana Novaka iz Macineca, a treća nagrada i tisuću kuna pripali su filmu “Voli, ne voli, voli…” filmske grupe OŠ Bartola Kašića iz Zagreba. U ispunjenoj kino dvorani Kulturnog i multimedijskog centra u Bjelovaru prikazani su i ostali nagrađeni filmovi učeničkih družina, a ukupno je na natječaj 12. Malog DOKUarta pristiglo 42 filma medijskih grupa i filmskih družina osnovnih škola iz cijele Hrvatske.

Uz vrijedne nagrade, ukupno petnaest učenika iz nagrađenih filmskih družina i iz bjelovarskih osnovnih škola, sedam dana su bili polaznici filmske radionice koju su i ove godine vodili poznati hrvatski dokumentaristi Damir Čučić i Boris Poljak. Dvojcu koji je uz Mali DOKUart od samih početaka pridružio se i Marinko Marinkić, mladi snimatelj i montažer, a na velikom kino-platnu prikazan je i film koji su proteklih dana snimali polaznici radionice Malog DOKUarta.


Komentari

Komentirajte

Napišite komentar
Unesite ime

Najnovije

21. Human Rights Film Festival: “Čovjek u crnom” – Čujna crnina

Wang Xilinov život kroz film "Čovjek u crnom" (2023) Wang Binga izražen je kao još jedan stavak u životu ovog kompozitora.

21. Human Rights Film Festival: “Projekt” – Odmatanje slojeva zbilje

"Projekt" (2023) Dane Komljena jezgru ima u prenamijenjenom trgovačkom kompleksu u nigerijskom Lagosu.

21. Human Rights Film Festival: “Draga Fiona” – U potrazi za idealnim gledateljem

Film "Draga Fiona" / "Dearest Fiona" (2023) redateljice Fione Tan mogao bi poslužiti kao eskperiment potrage za idealnim gledateljem.

Znanstveni skup “Filmologija, kritika, umjetnost” povodom osamdesetog rođendana Hrvoja Turkovića

Povodom osamdesetog rođendana Hrvoja Turkovića, u Zagrebu će se od 9. do 10. prosinca održavati znanstveni skup "Filmologija, kritika, umjetnost".

21. Human Rights Film Festival: “Gdje su nestali svi osmijesi?” – Izvana gladac, iznutra jadac

Na ovogodišnjem HRFF-u prikazat će se i film "Gdje su nestali svi osmijesi?" / "Where Have All the Smiles Gone" (2023) Anje Strelec.

Klasici svjetske dokumentaristike, 3. sezona

“Darwinova noćna mora” – Predatorske ribe i oružje u kolijevci čovječanstva

Posljednji esej treće sezone "Klasika" rezerviran je za dokumentarni film "Darwinova noćna mora" (2004) Huberta Saupera.

“Mali Dieter želi letjeti” – Ekstatično do neba

"Mali Dieter želi letjeti" (1997) spada među najpoznatija dokumentaristička djela velikog njemačkog redatelja Wernera Herzoga.

“Titicut Follies” – Čiste sobe i tužni varijetei

U trećem eseju treće sezone "Klasika svjetske dokumentaristike" pišemo o dokumentarcu "Titicut Follies" (1967) Fredericka Wisemana.

“Crumb” – Umjetnost kao jedini izbor

Dokumentarac "Crumb" (1994) Terryja Zwigoffa o strip-umjetniku Robertu Crumbu, spada među najistaknutije primjerke doku-biografskog žanra.

“Shermanov marš” – Generali i ljubavnici

Treću sezonu "Klasika svjetske dokumentaristike" otvaramo s dokumentarcem "Shermanov marš" / "Sherman's March" (1985) Rossa McElweeja.

Dokultura, 3. sezona

Snaga je u detalju

Posljednji esej treće sezone "Dokulture" donosi tekst o hrvatskim filmskim vaninstitucionalnim programima.

Fiksiranje na margini

Shvatimo li film kao neizostavni dio kulture i umjetničkog stvaralaštva, obrazovni je sustav prva točka stjecanja šireg filmskog znanja.

Steći filmsku kulturu – od apstrakcije prema konzumerizmu

Prvi esej treće sezone "Dokulture" bavi se (ne)dostupnošću filmova široj publici, naročito iz kuta dokumentarnog roda.