PočetnaIntervjuiEdhem Fočo: "Pripreme AJB DOC-a ozbiljne su i temeljite"

Edhem Fočo: “Pripreme AJB DOC-a ozbiljne su i temeljite”

-

Ako je suditi prema prošlogodišnjim reakcijama publike i zaraznom entuzijazmu produkcijske ekipe AJB DOC-a (Festival dokumentarnog filma Al Jazeere Balkans), u Sarajevu se rađa nova doku-festivalska snaga koja bi mogla pomutiti račune regionalnim teškašima poput ZagrebDoxa, DokuFesta ili Beldocsa. Naravno, prostora za kvalitetne i programski profilirane regionalne festivale dokumentarnog filma uvijek će biti, stoga ovo izranjanje tek propupale konkurencije ne bi trebalo zabrinuti čelnike spomenutih festivala, nego dapače – potaknuti ih na još predaniji angažman.

Zanimljivost AJB DOC Film Festivala leži u samom trajanju prijavljenih filmova, koji zbog televizijskog formata moraju zadovoljati strogo ograničenje minutaže: od 22 do 27 minuta trajanja, odnosno od 44 do 55 minute. Jedan od organizatora uz Al Jazeera Media Network i Al Jazeera Media Institute iz Dohe, televizijska je kuća Al Jazeera Balkans, koja često emitira kvalitetne dokumentarce takvog raspona, stoga ni ne čudi traženi, sažetiji format prilagođen užim TV-slotovima.

Na festivalu će ove godine od 20. do 24. rujna biti prikazano ukupno 23 dokumentarna filma, dvanaest u natjecateljskoj konkurenciji. Ostatak filmskog društva čini pet dokumentaraca u nenatjecateljskom dijelu Last Minute Cinema, odnosno šest u pratećem programu AJB Prikazuje. Autori će se u Sarajevu natjecati za tri nagrade, dok će kvailtetu filmova ocjenjivati žiri u sastavu: Ademir Kenović (BiH), Thierry Detaille (Belgija), Victoria Bruce (SAD), Ivana Pauerova (Češka) i Adel Ksiksi (Katar).

Od hrvatskih filmova, u programu Last Minute Cinema prikazat će se “Srbenka” (Restart, 2018.) Nebojše Slijepčevića. Program AJB Prikazuje rezerviran je za “Pitaj slobodno” (TOROlab, 2019.) Roberta Tomića Zubera te “Kuću Male Zvijezde” (Wolfgang & Dolly, 2019.) Slađane Lučić.

Više o svemu ipak zna direktor AJB DOC-a, Edhem Fočo, koji se i ove godine ljubazno odazvao na kratki najavni razgovor za naš portal.

“Ambicija nam je postati jednim od vodećih festivala u regiji, pa su pripreme ozbiljnije i temeljitije. Radimo sve da cjelokupan festival bude bolji. Većina uvedenih promjena je behind the scene, mada će brending prostora izgledati nešto drugačije. Filmovi su pravljeni po Al Jazeerinim tehničkim i uređivačkim standardima i vjerujem da će publika uživati. Imamo i sedam filmova iz regionalne produkcije/koprodukcije, kao i odličan trening za mlade autore i novinare iz regije. Predavač je Phil Rees, jedan od najozbiljnijih novinara Al Jazeere i prije toga BBC-ja, čija je knjiga ‘Dining With Terrorists’ bila hit kod kritičara i struke”, odgovorio nam je Fočo na prvo pitanje o pripremama ovogodišnjeg izdanja festivala.

Baš je to premijerno ukazanje AJB DOC-a prošlo iznad očekivanja organizatora, no pojavu klasičnih dječjih bolesti kod takvih zahtjevnih projekata nije bilo moguće u potpunosti izbjeći.

“Neki gledatelji su nam zamjerili premalo vremena između dva emitiranja, pa oni koji su htjeli nazočiti sesiji pitanja i odgovora nakon jednog filma, nisu stizali pogledati idući. Prošle godine te su sesije bile odlično posjećene i bilo ih je mnogo, kao što će ih biti i ove. Gotovo svaki film u programu ove će godine imati svoje predstavnike na festivalu – autore, protagoniste ili producente. Očekujemo opet odlične Q&A sesije, stoga smo ovaj put napravili malo veće pauze između projekcija”, govori nam direktor sarajevskog festivala, čiji će motiv ove godine biti Change, odnosno Promjena.

“Skoro svi filmovi ovogodišnje selekcije pričaju o promjenama: pojedincima koji mijenjaju svoje živote, poput filmova ‘For Sama’ i ‘Kuća Male Zvijezde’ ili oni koji dovode do promjene u društvu poput dokumentaraca ‘Rodeo’ i ‘Vote for Kibera’. Promjene se događaju stalno i brzo; prirodno je da svi mi težimo ka promjenama, nabolje naravno. A dokumentarni film je vjerojatno najlakši način njihovog prikazivanja”, objasnio je Fočo razloge promjena 2. AJB DOC-a.

Klasični novinarski upit o programskim preporukama nismo mogli izbjeći. Što direktor festivala preporučuje slučajnim i manje slučajnim putnicima namjernicima u Sarajevo?

“Svakako treba istaknuti dokumentarnim film ‘For Sama’. Radi se o ratnom dnevniku mlade autorice, samo ovaj put pisan kamerom. Rat i uništavanje Alepa su užasni, ali uz sav horor prolazi topla i ljudska ljubavna priča. Film je oduševio publiku na svim kontinentima i dobio nagrade na mnogim festivalima, uključujući i Cannes. Tu je i odličan film Roberta Zubera rađen u njegovom stilu, ‘Pitaj slobodno’. Zuber profesionalno pristupa problematici cijepljenja i imunizacije u Hrvatskoj, gdje pokušava otvoriti temu prava pacijenata na odgovore. Izvanredan film. Izdvojit ću i ‘Rodeo’, iznenađujući film o nastanku nove države, Estonije. Priča je to koju većina nas ne zna, a trebala bi jer se radi o lekciji za mnoge novonastajuće demokracije. Brz i dinamičan dokumentarac s odličnom glazbom. Glazba je genijalna i u filmu Slađane Lučić, ‘Kuća Male Zvijezde’, nastalog u produkciji nove hrvatske produkcijske kuće Wolfgang & Dolly Ltd. Smatram ovaj film dobrom premisom za bolje razumijevanje i toleranciju; ovo je dramatična i odlično posložena priči o djevojci iz Bosne i Hercegovine koja pomiče granice, mijenjajući svoj i živote ljudi oko nje”, završio je s kratkim preporukama Edhem Fočo.

Direktor AJB DOC-a za kraj je skrenuo pažnju na dio popratnog programa kojeg će popuniti posebna projekcija za slabovidne osobe. Dokumentarac u pitanju je “The Coach” (2019) Bjeloruskinje Olge Abramčik, čija se radnja fokusira na tamošnjeg trenera raznih sportova koji mijenja državne zakone u korist slabovidnih osoba. Filmu će, dakle, moći prisustvovati upravo takve osobe uz pomoć posebno pripremljenog audio-opisnog materijala.


Komentari

Komentirajte

Napišite komentar
Unesite ime

Najnovije

19. Festival 25 FPS: “Zamišljene budućnosti: Turizam” – Utopijske slike

Darko Fritz u svojem filmu "Zamišljene budućnosti: Turizam" studiozno pristupa stvarnom prostoru i onome u što ga se moglo pretvoriti.

Rada Šešić: “Možemo bez skromnosti reći da je hrvatski dokumentarac vodeći u regiji”

Selektorica programa Filmskog festivala DOKUart za naš portal najavljuje osamnaesto izdanje ove bjelovarske filmske manifestacije.

Deset filmova u programu “Domaći autori” 24. Mediteran Film Festivala

Deset filmova bit će prikazano u ovogodišnjem programu "Domaći autori" 24. Mediteran Film Festivala.

“Djeca magle” ponovno na programu Al Jazeere Balkans

"Djeca magle" / "Children of the Mist" (2021) vijetnamske autorice Diễm Hà Lệ ponovno se prikazuje na programu Al Jazeere Balkans.

“Mali Dieter želi letjeti” – Ekstatično do neba

"Mali Dieter želi letjeti" (1997) spada među najpoznatija dokumentaristička djela velikog njemačkog redatelja Wernera Herzoga.

19. Festival 25 FPS: Jedan od Grand Prixa i “Valeriji” Sare Jurinčić

Film "Valerija" (Nomad Studio / Restart; 2023.) Sare Jurinčić osvojio je jedan od Grand Prixa na sinoć završenom, 19. Festivalu 25 FPS.

Devet kratkih dokumentaraca “U fokusu” 24. Mediteran Film Festivala

Devet kratkih dokumentaraca smješteno je u "off" program "U fokusu" 24. Mediteran Film Festivala.

“Dum spiro spero” Pere Kvesića u Rijeci

U sklopu programa "Filo playlista dokumentarista" danas će se u Rijeci prikazati film "Dum spiro spero" (2016) Pere Kvesića.

Sinoć otvoren 19. Festival 25 FPS

Devetnaesto izdanje Međunarodnog festivala eksperimentalnog filma i videa 25 FPS sinoć je otvoreno u zagrebačkom kinu Kinoteka.

U Bjelovaru predstavljen program 18. DOKUarta

U Bjelovaru je jučer predstavljen program 18. DOKUarta, koji će se održavati od petka 6. listopada pa do petka 13. listopada.