PočetnaNajave13. DORF: Nagrade Slobodanu Šijanu, Rambu Amadeusu i Goranu Deviću

13. DORF: Nagrade Slobodanu Šijanu, Rambu Amadeusu i Goranu Deviću

-

Od 19. do 24. kolovoza u Vinkovcima će povezanim snagama biti održane 7. Antičke filmske večeri te 13. Festival dokumentarnog filma – DORF, kojeg će otvoriti premijerna regionalna projekcija filma o bendu The Sonics iz Seattlea, “BOOM! A Film About the Sonics” (2018) američkog autora Jordana Albertsena

Poznato je da će ovogodišnju DORF-ovu Nagradu za životno djelo primiti Slobodan Šijan, srpski filmski redatelj, vizualni umjetnik, publicist i pisac, čiji su kultni filmovi (“Ko to tamo peva”, “Maratonci trče počasni krug”, “Davitelj protiv davitelja”…) obilježili živote (i tulume) nekoliko generacija. Šijan je u Beogradu diplomirao slikarstvo na Akademiji likovnih umjetnosti i filmsku režiju na Fakultetu dramskih umjetnosti. Njegovi umjetnički radovi dio su kolekcija Muzeja moderne umjetnosti u New Yorku, Sveučilišta Stanford u Kaliforniji, Moderne galerije u Ljubljani, Muzeja Suvremene umjetnosti u Beogradu i Muzeja suvremene umjetnosti Vojvodine u Novom Sadu. Kao redatelj, bavio se eksperimentalnim filmom, radio je televizijske emisije i filmove, da bi se početkom 1980-tih uključio i u profesionalnu kinematografiju. Od 1990. do 1991. godine bio je direktor Jugoslavenske kinoteke u Beogradu. Objavljivao je filmske tekstove u domaćim i stranim filmskim časopisima, a priredio je i napisao niz knjiga i publikacija o filmskoj umjetnosti. Šijan je bio i redovni profesor filmske režije na Fakultetu dramskih umjetnosti u Beogradu, kao i višegodišnji profesor na filmskoj školi sveučilišta Loyola Marymount u Los Angelesu.

Posebno priznanje DORF-a za doprinos undergroundu ove će godine primiti Antonije Pušić, poznatiji kao Rambo Amadeus. Glazbenik, pjesnik i medijski manipulator jedinstvenu glazbenu karijeru započeo je u rodnom Herceg Novom 1979. godine u jazz-punk bendu Radioaktivni otpad. Debi albumom “O tugo jesenja” 1988. počinje jedinstvena glazbena avantura pod pseudonimom Rambo Amadeus, u koju je stalo petnaest izvrsnih albuma, brojni koncerti i kolaboracije, uvijek iznova originalno i uzbudljivo. Impresivan popis genijalnih rješenja i visoka kvaliteta najraznovrsnijih formi u kojima se okušava sve ove godine, mnogima služe kao svjetionik i putokaz. 

Novost na ovogodišnjim, 7. Antičkim filmskim večerima nagrada je nazvana po pokojnom vinkovačkom intelektualcu i arheologu prof. dr. Stojanu Dimitrijeviću, inače velikom filmofilu. Prvi dobitnik Nagrade za doprinos filmu i arheologiji “Stojan Dimitrijević” je hrvatski autor dokumentarnih filmova i rođeni Siščanin, Goran Dević. Poznati domaći dokumentarist studirao je arheologiju i pravo, a 2008. godine diplomirao je filmsku i TV režiju na Akademiji dramske umjetnosti u Zagrebu, gdje danas radi kao docent na Diplomskom studiju režije dokumentarnog filma. Autor je brojnih nagrađivanih dokumentarnih filmova (“Uvozne vrane”, “Nemam ti šta reć’ lijepo”, “Sretna zemlja”, “Poplava“, “Dvije peći za udarnika Josipa Trojka”, “Buffet Željezara”, “U ime Republike Hrvatske”, “Na vodi”…), a njegov debitantski dugometražni igrani film “Crnci” (2009) kojeg je surežirao sa Zvonimirom Jurićem, u Puli je nagrađen Zlatnom Arenom za režiju.


Komentari

Komentirajte

Napišite komentar
Unesite ime

Najnovije

AI i virtualni svjetovi u Dokukinu KIC

U zagrebačko Dokukino KIC dolazi novi ciklus dokumentaraca "AI i virtualni svjetovi", koji istražuje snage, slabosti i ograničenja umjetne inteligencije.

Večeras u Sinju dokumentarac o ratnoj fotografkinji Lee Miller

Večeras na platno sinjske Palacine dolazi dokumentarac "Uhvatiti Lee Miller" / "Capturing Lee Miller" (2020) redateljice Terese Griffiths.

Tri nagrade za hrvatske dokumentarce na 20. Međunarodnom festivalu dokumentarnog filma o ljudskim pravima Verzió

Tri nagrade osvojili su hrvatski dokumentarci na 20. Međunarodnom festivalu dokumentarnog filma o ljudskim pravima Verzió.

55. Revija hrvatskog filmskog stvaralaštva: Prva nagrada dokumentarcu “Korijen” Dore Fodor

U Zagrebu se od 24. do 26. studenog održavala 55. Revija hrvatskog filmskog stvaralaštva.

“Nakon svadbe” Mateja Kľúčika najbolji dokumentarni film 10. STIFF-a

"Nakon svadbe" (2022) slovačkog redatelja Mateja Kľúčika proglašen je najboljim dokumentarnim filmom 10. STIFF-a.

Klasici svjetske dokumentaristike, 3. sezona

“Darwinova noćna mora” – Predatorske ribe i oružje u kolijevci čovječanstva

Posljednji esej treće sezone "Klasika" rezerviran je za dokumentarni film "Darwinova noćna mora" (2004) Huberta Saupera.

“Mali Dieter želi letjeti” – Ekstatično do neba

"Mali Dieter želi letjeti" (1997) spada među najpoznatija dokumentaristička djela velikog njemačkog redatelja Wernera Herzoga.

“Titicut Follies” – Čiste sobe i tužni varijetei

U trećem eseju treće sezone "Klasika svjetske dokumentaristike" pišemo o dokumentarcu "Titicut Follies" (1967) Fredericka Wisemana.

“Crumb” – Umjetnost kao jedini izbor

Dokumentarac "Crumb" (1994) Terryja Zwigoffa o strip-umjetniku Robertu Crumbu, spada među najistaknutije primjerke doku-biografskog žanra.

“Shermanov marš” – Generali i ljubavnici

Treću sezonu "Klasika svjetske dokumentaristike" otvaramo s dokumentarcem "Shermanov marš" / "Sherman's March" (1985) Rossa McElweeja.

Dokultura, 3. sezona

Snaga je u detalju

Posljednji esej treće sezone "Dokulture" donosi tekst o hrvatskim filmskim vaninstitucionalnim programima.

Fiksiranje na margini

Shvatimo li film kao neizostavni dio kulture i umjetničkog stvaralaštva, obrazovni je sustav prva točka stjecanja šireg filmskog znanja.

Steći filmsku kulturu – od apstrakcije prema konzumerizmu

Prvi esej treće sezone "Dokulture" bavi se (ne)dostupnošću filmova široj publici, naročito iz kuta dokumentarnog roda.