PočetnaNajave13. DORF: Nagrade Slobodanu Šijanu, Rambu Amadeusu i Goranu Deviću

13. DORF: Nagrade Slobodanu Šijanu, Rambu Amadeusu i Goranu Deviću

|

Od 19. do 24. kolovoza u Vinkovcima će povezanim snagama biti održane 7. Antičke filmske večeri te 13. Festival dokumentarnog filma – DORF, kojeg će otvoriti premijerna regionalna projekcija filma o bendu The Sonics iz Seattlea, “BOOM! A Film About the Sonics” (2018) američkog autora Jordana Albertsena

Poznato je da će ovogodišnju DORF-ovu Nagradu za životno djelo primiti Slobodan Šijan, srpski filmski redatelj, vizualni umjetnik, publicist i pisac, čiji su kultni filmovi (“Ko to tamo peva”, “Maratonci trče počasni krug”, “Davitelj protiv davitelja”…) obilježili živote (i tulume) nekoliko generacija. Šijan je u Beogradu diplomirao slikarstvo na Akademiji likovnih umjetnosti i filmsku režiju na Fakultetu dramskih umjetnosti. Njegovi umjetnički radovi dio su kolekcija Muzeja moderne umjetnosti u New Yorku, Sveučilišta Stanford u Kaliforniji, Moderne galerije u Ljubljani, Muzeja Suvremene umjetnosti u Beogradu i Muzeja suvremene umjetnosti Vojvodine u Novom Sadu. Kao redatelj, bavio se eksperimentalnim filmom, radio je televizijske emisije i filmove, da bi se početkom 1980-tih uključio i u profesionalnu kinematografiju. Od 1990. do 1991. godine bio je direktor Jugoslavenske kinoteke u Beogradu. Objavljivao je filmske tekstove u domaćim i stranim filmskim časopisima, a priredio je i napisao niz knjiga i publikacija o filmskoj umjetnosti. Šijan je bio i redovni profesor filmske režije na Fakultetu dramskih umjetnosti u Beogradu, kao i višegodišnji profesor na filmskoj školi sveučilišta Loyola Marymount u Los Angelesu.

Posebno priznanje DORF-a za doprinos undergroundu ove će godine primiti Antonije Pušić, poznatiji kao Rambo Amadeus. Glazbenik, pjesnik i medijski manipulator jedinstvenu glazbenu karijeru započeo je u rodnom Herceg Novom 1979. godine u jazz-punk bendu Radioaktivni otpad. Debi albumom “O tugo jesenja” 1988. počinje jedinstvena glazbena avantura pod pseudonimom Rambo Amadeus, u koju je stalo petnaest izvrsnih albuma, brojni koncerti i kolaboracije, uvijek iznova originalno i uzbudljivo. Impresivan popis genijalnih rješenja i visoka kvaliteta najraznovrsnijih formi u kojima se okušava sve ove godine, mnogima služe kao svjetionik i putokaz. 

Novost na ovogodišnjim, 7. Antičkim filmskim večerima nagrada je nazvana po pokojnom vinkovačkom intelektualcu i arheologu prof. dr. Stojanu Dimitrijeviću, inače velikom filmofilu. Prvi dobitnik Nagrade za doprinos filmu i arheologiji “Stojan Dimitrijević” je hrvatski autor dokumentarnih filmova i rođeni Siščanin, Goran Dević. Poznati domaći dokumentarist studirao je arheologiju i pravo, a 2008. godine diplomirao je filmsku i TV režiju na Akademiji dramske umjetnosti u Zagrebu, gdje danas radi kao docent na Diplomskom studiju režije dokumentarnog filma. Autor je brojnih nagrađivanih dokumentarnih filmova (“Uvozne vrane”, “Nemam ti šta reć’ lijepo”, “Sretna zemlja”, “Poplava“, “Dvije peći za udarnika Josipa Trojka”, “Buffet Željezara”, “U ime Republike Hrvatske”, “Na vodi”…), a njegov debitantski dugometražni igrani film “Crnci” (2009) kojeg je surežirao sa Zvonimirom Jurićem, u Puli je nagrađen Zlatnom Arenom za režiju.


Komentari

Komentirajte

Napišite komentar
Unesite ime

Najnovije

[FOTOGALERIJA] Dodjela 5. Nagrade Dokumetar

Fotogalerija s dodjele 5. Nagrade Dokumetar, održane 18. lipnja 2024. godine u zagrebačkom Dokukinu KIC.

“The Last Dragon” – Pseudodokumentarnost za široke mase

U novom tekstu "Dokumentiranja fikcije" provjerit ćemo kako pseudodokumentarni film funkcionira kada mu se da komercijalna svrha.

Preminuo filmski kritičar Tomislav Čegir

Filmski kritičar Tomislav Čegir preminuo je 18. lipnja, u 55. godini života.

5. Nagrada Dokumetar: “Valerija” Sare Jurinčić najbolji hrvatski dokumentarac 2023. godine

"Valerija" Sare Jurinčić osvojila je Dokumetar za najbolji hrvatski dokumentarni film 2023. godine.

“Buena Vista Social Club” – Druga prilika za vječnost

U četvrtom nastavku "Rockdocsa" pišemo o dokumentarcu "Buena Vista Social Club" (1999) Wima Wendersa.

“Sretni kamperi” – Posljednje ljeto

"Sretni kamperi" film je koji može dojmiti dijelom svojih vizuala, ali i umoriti činjenicom dominantno nepoticajnog variranja više-manje istog.

17. Gledalište Kinokluba Zagreb – Oblačići s trotočjem

17. Gledalište Kinokluba Zagreb, održano je u zagrebačkoj Kinoteci od 29. svibnja do 1. lipnja.

“Bez sunca” – Jedini primjer svoje vrste

"Bez sunca" i Sandor Krasna ne mogu se postavljati u hijerarhiju, niti podvrći ozbiljnoj kritici, jer ostaju jedini primjeri svoje vrste.

“To Kill a Tiger” – Poruka nade iz Indije

"To Kill a Tiger" (2022) Nishe Pahuje bavi se osjetljivom, mučnom temom silovanja trinaestogodišnje indijske djevojčice Kiran.

Drugi filmsko-diskurzivni program HDFK-a: Filmska kritika i kustoske prakse u Aziji 

Hrvatsko društvo filmskih kritičara nastavlja sa serijom filmsko-diskurzivnih programa pod nazivom "Kritika i društvo".