PočetnaNajave15. ZagrebDox, Majstori doxa: Manski, Kosakovski, Geyrhalter...

15. ZagrebDox, Majstori doxa: Manski, Kosakovski, Geyrhalter…

|

Službeni program Majstori doxa 15. ZagrebDoxa i ove godine okuplja neke od najznačajnijih dokumentarista današnjice: Vitalija Manskog, Viktora Kosakovskog, Nikolausa Geyrhaltera i Ivarsa Seleckisa. Nizu poznatih imena sa Starog kontinenta u ovom se programu pridružuje i slavni novozelandski filmaš Peter Jackson.

“Putinovi svjedoci” / “Putin’s Witnesses” / “Svideteli Putina” (2018) novi je film ruskog dokumentarista Vitalija Manskog, nagrađen na festivalima u Stockholmu, Camdenu i Karlovim Varima. Kad je 31. prosinca 1999. godine Boris Jeljcin kao prvi demokratski odabran predsjednik Rusije predao svoju vlast Vladimiru Putinu, Manski je radio kao urednik dokumentarnog programa ruske državne televizije te imao pristup ruskom predsjedniku i njegovu političkom usponu. Malotko je tada pretpostavljao da će Putin vladati sve do danas. Manski se s odmakom od gotovo dvadeset godina vraća svom arhivskom materijalu propitujući vlastitu ulogu u trenutku povijesne prekretnice. Vitalij Manski jedan je od najcjenjenijih ruskih dokumentarista čiji rad ZagrebDox od samih početaka sustavno prati (“Cjevovod”, “Divlja divlja plaža”, “Ispod sunca”, “Rodbina”). Godine 2014. njegov film “Cjevovod” osvojio je nagradu Movies That Matter, a 2017. održao je na ZagrebDoxu masterclass.

“Aquarela” (2018) u režiji Rusa Viktora Kosakovskog iznimno je vizualno putovanje u kojem do izražaja dolazi promjenjiva ljepota i sirova moć vode. Sniman brzinom od 96 sličica u sekundi, film je dramatično svjedočanstvo nemjerljive, gole snage i hirovite prirode vode, najdragocjenijeg resursa na Zemlji. Od varljivog leda na Bajkalskom jezeru u Rusiji preko Miamija i uragana Irme pa sve do velebnih Angelovih slapova u Venezueli, voda je protagonist “Aquarele”, a redatelj uspijeva s nevjerojatnom vizualnom preciznošću prikazati sva njezina lica. Glazbu za film potpisuje finski autor Eicca Toppinen, a izvedbe finski cello-metal bend Apocalyptica. Viktor Kosakovski čuveni je ruski redatelj i majstor opservacijskog dokumentarca kojeg je publika ZagrebDoxa imala priliku pobliže upoznati 2013. godine kad je, uz majstorsko predavanje, prikazana i retrospektiva njegovih filmova. “Aquarela” je, među ostalim, prikazana u programu Venecijanskog filmskog festivala i na IDFA-i.

“Bodljikava žica” / “Border Fence”“Die bauliche Maßnahme” (2018) novi film poznatog austrijskog dokumentarista Nikolausa Geyrhaltera, važna je priča o stanju Europe danas, kao i o apsurdnosti njezinih granica. Geyrhalter budnim okom istražuje nekoliko kvadratnih kilometara oko prijevoja Brenner. Godine 2016. taj granični prijelaz između Austrije i Italije odjednom je postao poprište nove politike Europske unije prema izbjegličkoj krizi. Nakon zatvaranja balkanske rute Austrija se bojala da će izbjeglice nahrupiti kroz prijevoj Brenner pa je tako u proljeće 2016. godine najavila poduzimanje konstruktivnih mjera, odnosno podizanje ograde. Geyrhalter je obavio detaljne razgovore s lokalnim policajcima, planinarima, farmerima, zaposlenicima u naplatnim kućicama, vlasnicima kafića i snimio ih u precizno osmišljenim kadrovima.

Latvijski dokumentarist i jedan od osnivača legendarne škole poetskog dokumentarnog filma u Rigi, Ivars Seleckis, u filmu “Nastavit će se” / “To Be Continued” / “Turpinājums” (2018) prati petoro prvašića iz različitih obitelji kroz cijelu školsku godinu. Redatelja posebno zanima kako se odluke koje donose roditelji odražavaju na razmišljanja djece. Film je prikazan na festivalima Message to Man, Visions du Réel i IDFA-i, a redatelj Seleckis dobio je Nagradu za životno djelo na festivalu Black Nights u Talinu.

Spajajući najnovija tehnološka dostignuća s prepoznatljivom posvećenošću detaljima, nagrađivani novozelandski redatelj Peter Jackson u filmu “Nisu imali kada odrasti” / “They Shall Not Grow Old” (2018) daje nevjerojatan prikaz vojnika i događaja iz Prvog svjetskog rata. Uz restaurirane materijale, koloriranu arhivsku građu, originalne, uglavnom neviđene snimke iz opsežnog arhiva Carskog ratnog muzeja i intervjue za BBC, vojnici koji su se borili u Velikom ratu prikazani su u potpuno novom svjetlu. Film donosi iznimno dojmljivo, autentično i dramatično iskustvo ispričano glasovima britanskih vojnika koji su ga proživjeli.


Komentari

Komentirajte

Napišite komentar
Unesite ime

Najnovije

Elvis Lenić: “Poslovanje Uljanika godinama je funkcioniralo po piramidalnoj shemi”

Na 20. ZagrebDoxu bit će prikazan i "Brod" (Kinematograf, 2023.), najnoviji dokumentarac redatelja Elvisa Lenića.

Hrvoje Pukšec: “Inzistirati na rastu i količini, neminovno vodi u probleme”

Još nekoliko dana preostalo je do otvaranja jubilarnog, 20....

Vladimira Spindler: “Umjetnost jako često nalazi inspiraciju iz muke umjetnika”

Vladimira Spindler donosi priču o ženama iz svoje obitelji u dokumentarcu "Geni moje djece" (Zagreb film, 2024.).

Katarina Lukec: “‘Đe je kruva nema gladi’ vidim kao poetiziranje ideje doma”

Katarina Lukec za Dokumentarni.net govori o svom novom filmu "Đe je kruva nema gladi" (Akademija dramske umjetnosti u Zagrebu, 2023.).

“Manifest” – Iz Rusije, uživo

"Manifest" / "Manifesto" (2022) Angie Vinchito je u svakom slučaju nesumnjiva kritika suvremene putinovske Rusije.

Predavanje o Chrisu Markeru u Kino klubu Split

U Kino klubu Split (Ulica Slobode 28), u okviru...

“Bol” Ivana Faktora u programu 70. Oberhausena

Dokumentarno-eksperimentalni film "Bol" (Sve gore i gore, 2024.) Ivana Faktora ušao je u natjecateljski program 70. Oberhausena.

Dokumentarni Oktavijani filmovima “Dezerteri” i “El Shatt – nacrt za utopiju”

HDFK u zagrebačkom kinu Kinoteka po trideset i drugi put dodjeljuje svoju godišnju nagradu za najbolje filmove, Oktavijan.

“Titicut Follies” Fredericka Wisemana otvara travanjski program Dokukina KIC

"Ludilo u Titicutu" / "Titicut Follies" (1967) Fredericka Wisemana otvara travanjski program Dokukina KIC.

Rekordan broj hrvatskih dokumentaraca na 20. ZagrebDoxu

U zagrebačkom WOW baru danas je predstavljen program jubilarnog, 20. ZagrebDoxa.