Početna Najave 15. ZagrebDox, Majstori doxa: Manski, Kosakovski, Geyrhalter...

15. ZagrebDox, Majstori doxa: Manski, Kosakovski, Geyrhalter…

-

Službeni program Majstori doxa 15. ZagrebDoxa i ove godine okuplja neke od najznačajnijih dokumentarista današnjice: Vitalija Manskog, Viktora Kosakovskog, Nikolausa Geyrhaltera i Ivarsa Seleckisa. Nizu poznatih imena sa Starog kontinenta u ovom se programu pridružuje i slavni novozelandski filmaš Peter Jackson.

“Putinovi svjedoci” / “Putin’s Witnesses” / “Svideteli Putina” (2018) novi je film ruskog dokumentarista Vitalija Manskog, nagrađen na festivalima u Stockholmu, Camdenu i Karlovim Varima. Kad je 31. prosinca 1999. godine Boris Jeljcin kao prvi demokratski odabran predsjednik Rusije predao svoju vlast Vladimiru Putinu, Manski je radio kao urednik dokumentarnog programa ruske državne televizije te imao pristup ruskom predsjedniku i njegovu političkom usponu. Malotko je tada pretpostavljao da će Putin vladati sve do danas. Manski se s odmakom od gotovo dvadeset godina vraća svom arhivskom materijalu propitujući vlastitu ulogu u trenutku povijesne prekretnice. Vitalij Manski jedan je od najcjenjenijih ruskih dokumentarista čiji rad ZagrebDox od samih početaka sustavno prati (“Cjevovod”, “Divlja divlja plaža”, “Ispod sunca”, “Rodbina”). Godine 2014. njegov film “Cjevovod” osvojio je nagradu Movies That Matter, a 2017. održao je na ZagrebDoxu masterclass.

“Aquarela” (2018) u režiji Rusa Viktora Kosakovskog iznimno je vizualno putovanje u kojem do izražaja dolazi promjenjiva ljepota i sirova moć vode. Sniman brzinom od 96 sličica u sekundi, film je dramatično svjedočanstvo nemjerljive, gole snage i hirovite prirode vode, najdragocjenijeg resursa na Zemlji. Od varljivog leda na Bajkalskom jezeru u Rusiji preko Miamija i uragana Irme pa sve do velebnih Angelovih slapova u Venezueli, voda je protagonist “Aquarele”, a redatelj uspijeva s nevjerojatnom vizualnom preciznošću prikazati sva njezina lica. Glazbu za film potpisuje finski autor Eicca Toppinen, a izvedbe finski cello-metal bend Apocalyptica. Viktor Kosakovski čuveni je ruski redatelj i majstor opservacijskog dokumentarca kojeg je publika ZagrebDoxa imala priliku pobliže upoznati 2013. godine kad je, uz majstorsko predavanje, prikazana i retrospektiva njegovih filmova. “Aquarela” je, među ostalim, prikazana u programu Venecijanskog filmskog festivala i na IDFA-i.

“Bodljikava žica” / “Border Fence”“Die bauliche Maßnahme” (2018) novi film poznatog austrijskog dokumentarista Nikolausa Geyrhaltera, važna je priča o stanju Europe danas, kao i o apsurdnosti njezinih granica. Geyrhalter budnim okom istražuje nekoliko kvadratnih kilometara oko prijevoja Brenner. Godine 2016. taj granični prijelaz između Austrije i Italije odjednom je postao poprište nove politike Europske unije prema izbjegličkoj krizi. Nakon zatvaranja balkanske rute Austrija se bojala da će izbjeglice nahrupiti kroz prijevoj Brenner pa je tako u proljeće 2016. godine najavila poduzimanje konstruktivnih mjera, odnosno podizanje ograde. Geyrhalter je obavio detaljne razgovore s lokalnim policajcima, planinarima, farmerima, zaposlenicima u naplatnim kućicama, vlasnicima kafića i snimio ih u precizno osmišljenim kadrovima.

Latvijski dokumentarist i jedan od osnivača legendarne škole poetskog dokumentarnog filma u Rigi, Ivars Seleckis, u filmu “Nastavit će se” / “To Be Continued” / “Turpinājums” (2018) prati petoro prvašića iz različitih obitelji kroz cijelu školsku godinu. Redatelja posebno zanima kako se odluke koje donose roditelji odražavaju na razmišljanja djece. Film je prikazan na festivalima Message to Man, Visions du Réel i IDFA-i, a redatelj Seleckis dobio je Nagradu za životno djelo na festivalu Black Nights u Talinu.

Spajajući najnovija tehnološka dostignuća s prepoznatljivom posvećenošću detaljima, nagrađivani novozelandski redatelj Peter Jackson u filmu “Nisu imali kada odrasti” / “They Shall Not Grow Old” (2018) daje nevjerojatan prikaz vojnika i događaja iz Prvog svjetskog rata. Uz restaurirane materijale, koloriranu arhivsku građu, originalne, uglavnom neviđene snimke iz opsežnog arhiva Carskog ratnog muzeja i intervjue za BBC, vojnici koji su se borili u Velikom ratu prikazani su u potpuno novom svjetlu. Film donosi iznimno dojmljivo, autentično i dramatično iskustvo ispričano glasovima britanskih vojnika koji su ga proživjeli.


Komentari

Komentirajte

Napišite komentar
Unesite ime

Najnovije

Danas počinje 24. Međunarodni festival dokumentarnog filma u Jihlavi

U Češkoj danas počinje 24. Međunarodni festival dokumentarnog filma u Jihlavi, koji će potrajati od 27. listopada do 8. studenog.

Al Jazeera Balkans: “Ponoćni putnik” i “Ivanova igra”

Al Jazeera Balkans na svom će programu ovog tjedna prikazati "Ponoćnog putnika" Hassana Fazilija te "Ivanovu igru" Tomislava Žaje.

Danas počinje 63. DOK Leipzig, niz hrvatskih projekata u industrijskom programu

Danas (ponedjeljak, 26.10.) počinje 63. Međunarodni festival dokumentarnog i animiranog filma u Leipzigu - DOK Leipzig.

“Hall of Fame”: Chantal Akerman

Filmsko-diskurzivni program "Hall of Fame - vodič kroz povijest dokumentarnog filma", donosi dvije projekcije posvećene Chantal Akerman.

18. Liburnia Film Festival: “Zašto mama vazda plače?” – Sjećanja iz Pustograda

"Zašto mama vazda plače?" (2019) Karmen Obrdalj, prati glavnu protagonisticu Enu na putovanju u grad iz djetinjstva.

“Push” – Kupi jeftino, prodaj skupo pa sve opet ponovi

Fredrik Gertten u dokumentarcu "Push" (2019) ispituje širi kontekst stanovanja kao jednog od osnovnih ljudskih prava.

“Totally Under Control” – Tragična farsa virusa i Trumpa

Autori "Totally Under Control" film koriste kao ozbiljnu optužnicu protiv američke vlade, čiji je iskonski grijeh ignoriranje znanosti u korist političke (i vjerojatno financijske) dobiti.

Case study “Jedne od nas”: Zahvatiti šire od filmske slike

Na ovogodišnjem ZagrebDoxu održan je i case study dokumentarnog filma "Jedne od nas" (2020) hrvatskog redatelja Đure Gavrana.

Hrvatski filmovi na Doclisboi, Jihlavi i Viennaleu

U razmaku od nekoliko dana počinju 18. Međunarodni festival dokumentarnog filma Doclisboa te 24. Međunarodni festival dokumentarnog filma u Jihlavi.

16. ZagrebDox: Hrvatski filmovi – Svijetao ogranak tmurne godine

Dokumentarni.net donosi detaljan osvrt na hrvatske dokumentarne filmove sa 16, odnosno posebnog izdanja ZagrebDoxa.