PočetnaVijesti"Gledajući druge" najbolji dokumentarni film 5. STIFF-a

“Gledajući druge” najbolji dokumentarni film 5. STIFF-a

-

Ove nedjelje (21.10.) u Rijeci je nakon četiri dana programa ispunjenog studentskim filmovima iz cijelog svijeta, u Art-kinu Croatia završilo peto izdanje Međunarodnog studentskog filmskog festivala – STIFF-a. Prikazano je na njemu ukupno 44 filma, od čega 19 igranih, 16 animiranih i devet dokumentarnih, koji su se natjecali za nagrade svake od pripadajućih kategorija.

Žiri za dokumentarni film (Zoran Krema, Maximilian Feldmann i Betty Stojnić), Nagradu za najbolji dokumentarni film 5. STIFF-a dodijelio je ostvarenju “Gledajući druge” / “Looking at Others” (2017) Rumunja Dennisa Stormera, za uspjeh pri humanizaciji i deobjektifikaciji svojih likova, kao i za dopuštanje uzvraćanja Pogleda.

“Samosvjestan i taktičan a opet iskren, ‘Gledajući druge’ kanalizira karizmu svojih protagonista u film koji preispituje odnos između promatrača i predmeta promatranja. Romkinje, sestre Klara i Margareta, opiru se objektifikaciji o kojoj govori Susan Sontag (“Fotografije objektiviziraju: pretvaraju događaj ili osobu u nešto što može biti posjedovano”), okrećući dinamiku odnosa moći u drugom smjeru i prisiljavajući gledatelja na samorefleksiju onog što sam očekuje od Drugih. Film ne daje jednostavan odgovor – on radije elaborira blagoslov i prokletstvo potrošačkog kapitalizma koji gradi mostove između različitih kultura, ali i komodificira autentičnost i prodaje iskustvo, bez obzira na to koliko površno ono bilo. Istovremeno, film odolijeva iskušenju demoniziranja bilo kojeg od svojih protagonista, već preferira nijansiran i delikatan pristup temi”, objasnio je žiri svoju odluku.

Nagradu publike osvojio je pak dokumentarni film “Kamo idemo” (Akademija dramske umjetnosti u Zagrebu, 2017.) hrvatske autorice Lidije Špegar, koji donosi osobnu priču zagrebačke taksistice Ljiljane.

Ostatak pobjednika 5. STIFF-a provjerite na službenoj festivalskoj stranici.


Komentari

Komentirajte

Napišite komentar
Unesite ime

Najnovije

“Still: A Michael J. Fox Movie” – U filmskom pokretu

Oskarovac Davis Guggenheim na tržište je izbacio svoj novi dokumentarac, "Still: A Michael J. Fox Movie" (2023).

16. Gledalište Kinokluba Zagrebu u Kinoteci

Od 31 svibnja do 2. lipnja u zagrebačkom Kinu Kinoteka održat će se 16. Gledalište Kinokluba Zagreb.

“Zalagaonica” Łukasza Kowalskog u hrvatskim kinima

U hrvatska kina stiže dokumentarni film "Zalagaonica" (2022) poljskog redatejla Łukasza Kowalskog.

“12:08 Istočno od Bukurešta” u Klubu Pulske filmske tvornice

U Klubu Pulske filmske tvornice danas će biti prikazan dokumentarni film "12:08 Istočno od Bukurešta" (2008) Corneliua Porumboiua.

16. Beldocs: Filmske topologije

Osobitost netom završenog, 16. Beldocsa (Beograd, 10. - 17.5.), možda je upravo inzistiranje na zasebnom srpskom natjecateljskom programu.

16. Subversive Film Festival: “Knit’s Island” – Koliko je ‘stvarna’ virtualna stvarnost

"Knit’s Island" (2023) pored primarne teme granice između stvarnosti i VR-a, istražuje vrlo aktualne teme izolacije i otuđenosti društva.

“Oeconomia” i drugi nastavak “Putinovih svjedoka” na Al Jazeeri Balkans

Na programu Al Jazeere Balkans ovog će se tjedna prikazati prvi dio filma "Oeconomia", odnosno drugi "Putinovih svjedoka".

“Sakupljači bilja” Jumane Manne najbolji dokumentarac 16. Subversive Film Festivala

Dokumentarni film "Sakupljači bilja" (2022) redateljice Jumane Manne proglašen je najboljim dokumentarcem 16. Subversive Film Festivala.

Grand Prix 32. Dana hrvatskog filma dokumentarcu “Horror Vacui” Borisa Poljaka

Grand Prix 32. Dana hrvatskog filma pripao je dokumentarcu "Horror Vacui" (Hrvatski filmski savez, 2023.) Borisa Poljaka.

32. Dani hrvatskog filma: “Punim plućima” – Bez slatkorječivosti

Studentski dokumentarac Leile Elhoweris "Punim plućima" nadilazi "vježbovnost", govori o svekolikosti i budi pozitivne, konstruktivne porive.