PočetnaVijesti"Gledajući druge" najbolji dokumentarni film 5. STIFF-a

“Gledajući druge” najbolji dokumentarni film 5. STIFF-a

-

Ove nedjelje (21.10.) u Rijeci je nakon četiri dana programa ispunjenog studentskim filmovima iz cijelog svijeta, u Art-kinu Croatia završilo peto izdanje Međunarodnog studentskog filmskog festivala – STIFF-a. Prikazano je na njemu ukupno 44 filma, od čega 19 igranih, 16 animiranih i devet dokumentarnih, koji su se natjecali za nagrade svake od pripadajućih kategorija.

Žiri za dokumentarni film (Zoran Krema, Maximilian Feldmann i Betty Stojnić), Nagradu za najbolji dokumentarni film 5. STIFF-a dodijelio je ostvarenju “Gledajući druge” / “Looking at Others” (2017) Rumunja Dennisa Stormera, za uspjeh pri humanizaciji i deobjektifikaciji svojih likova, kao i za dopuštanje uzvraćanja Pogleda.

“Samosvjestan i taktičan a opet iskren, ‘Gledajući druge’ kanalizira karizmu svojih protagonista u film koji preispituje odnos između promatrača i predmeta promatranja. Romkinje, sestre Klara i Margareta, opiru se objektifikaciji o kojoj govori Susan Sontag (“Fotografije objektiviziraju: pretvaraju događaj ili osobu u nešto što može biti posjedovano”), okrećući dinamiku odnosa moći u drugom smjeru i prisiljavajući gledatelja na samorefleksiju onog što sam očekuje od Drugih. Film ne daje jednostavan odgovor – on radije elaborira blagoslov i prokletstvo potrošačkog kapitalizma koji gradi mostove između različitih kultura, ali i komodificira autentičnost i prodaje iskustvo, bez obzira na to koliko površno ono bilo. Istovremeno, film odolijeva iskušenju demoniziranja bilo kojeg od svojih protagonista, već preferira nijansiran i delikatan pristup temi”, objasnio je žiri svoju odluku.

Nagradu publike osvojio je pak dokumentarni film “Kamo idemo” (Akademija dramske umjetnosti u Zagrebu, 2017.) hrvatske autorice Lidije Špegar, koji donosi osobnu priču zagrebačke taksistice Ljiljane.

Ostatak pobjednika 5. STIFF-a provjerite na službenoj festivalskoj stranici.


Komentari

Komentirajte

Napišite komentar
Unesite ime

Najnovije

AI i virtualni svjetovi u Dokukinu KIC

U zagrebačko Dokukino KIC dolazi novi ciklus dokumentaraca "AI i virtualni svjetovi", koji istražuje snage, slabosti i ograničenja umjetne inteligencije.

Večeras u Sinju dokumentarac o ratnoj fotografkinji Lee Miller

Večeras na platno sinjske Palacine dolazi dokumentarac "Uhvatiti Lee Miller" / "Capturing Lee Miller" (2020) redateljice Terese Griffiths.

Tri nagrade za hrvatske dokumentarce na 20. Međunarodnom festivalu dokumentarnog filma o ljudskim pravima Verzió

Tri nagrade osvojili su hrvatski dokumentarci na 20. Međunarodnom festivalu dokumentarnog filma o ljudskim pravima Verzió.

55. Revija hrvatskog filmskog stvaralaštva: Prva nagrada dokumentarcu “Korijen” Dore Fodor

U Zagrebu se od 24. do 26. studenog održavala 55. Revija hrvatskog filmskog stvaralaštva.

“Nakon svadbe” Mateja Kľúčika najbolji dokumentarni film 10. STIFF-a

"Nakon svadbe" (2022) slovačkog redatelja Mateja Kľúčika proglašen je najboljim dokumentarnim filmom 10. STIFF-a.

Klasici svjetske dokumentaristike, 3. sezona

“Darwinova noćna mora” – Predatorske ribe i oružje u kolijevci čovječanstva

Posljednji esej treće sezone "Klasika" rezerviran je za dokumentarni film "Darwinova noćna mora" (2004) Huberta Saupera.

“Mali Dieter želi letjeti” – Ekstatično do neba

"Mali Dieter želi letjeti" (1997) spada među najpoznatija dokumentaristička djela velikog njemačkog redatelja Wernera Herzoga.

“Titicut Follies” – Čiste sobe i tužni varijetei

U trećem eseju treće sezone "Klasika svjetske dokumentaristike" pišemo o dokumentarcu "Titicut Follies" (1967) Fredericka Wisemana.

“Crumb” – Umjetnost kao jedini izbor

Dokumentarac "Crumb" (1994) Terryja Zwigoffa o strip-umjetniku Robertu Crumbu, spada među najistaknutije primjerke doku-biografskog žanra.

“Shermanov marš” – Generali i ljubavnici

Treću sezonu "Klasika svjetske dokumentaristike" otvaramo s dokumentarcem "Shermanov marš" / "Sherman's March" (1985) Rossa McElweeja.

Dokultura, 3. sezona

Snaga je u detalju

Posljednji esej treće sezone "Dokulture" donosi tekst o hrvatskim filmskim vaninstitucionalnim programima.

Fiksiranje na margini

Shvatimo li film kao neizostavni dio kulture i umjetničkog stvaralaštva, obrazovni je sustav prva točka stjecanja šireg filmskog znanja.

Steći filmsku kulturu – od apstrakcije prema konzumerizmu

Prvi esej treće sezone "Dokulture" bavi se (ne)dostupnošću filmova široj publici, naročito iz kuta dokumentarnog roda.