PočetnaVijesti"Gledajući druge" najbolji dokumentarni film 5. STIFF-a

“Gledajući druge” najbolji dokumentarni film 5. STIFF-a

|

Ove nedjelje (21.10.) u Rijeci je nakon četiri dana programa ispunjenog studentskim filmovima iz cijelog svijeta, u Art-kinu Croatia završilo peto izdanje Međunarodnog studentskog filmskog festivala – STIFF-a. Prikazano je na njemu ukupno 44 filma, od čega 19 igranih, 16 animiranih i devet dokumentarnih, koji su se natjecali za nagrade svake od pripadajućih kategorija.

Žiri za dokumentarni film (Zoran Krema, Maximilian Feldmann i Betty Stojnić), Nagradu za najbolji dokumentarni film 5. STIFF-a dodijelio je ostvarenju “Gledajući druge” / “Looking at Others” (2017) Rumunja Dennisa Stormera, za uspjeh pri humanizaciji i deobjektifikaciji svojih likova, kao i za dopuštanje uzvraćanja Pogleda.

“Samosvjestan i taktičan a opet iskren, ‘Gledajući druge’ kanalizira karizmu svojih protagonista u film koji preispituje odnos između promatrača i predmeta promatranja. Romkinje, sestre Klara i Margareta, opiru se objektifikaciji o kojoj govori Susan Sontag (“Fotografije objektiviziraju: pretvaraju događaj ili osobu u nešto što može biti posjedovano”), okrećući dinamiku odnosa moći u drugom smjeru i prisiljavajući gledatelja na samorefleksiju onog što sam očekuje od Drugih. Film ne daje jednostavan odgovor – on radije elaborira blagoslov i prokletstvo potrošačkog kapitalizma koji gradi mostove između različitih kultura, ali i komodificira autentičnost i prodaje iskustvo, bez obzira na to koliko površno ono bilo. Istovremeno, film odolijeva iskušenju demoniziranja bilo kojeg od svojih protagonista, već preferira nijansiran i delikatan pristup temi”, objasnio je žiri svoju odluku.

Nagradu publike osvojio je pak dokumentarni film “Kamo idemo” (Akademija dramske umjetnosti u Zagrebu, 2017.) hrvatske autorice Lidije Špegar, koji donosi osobnu priču zagrebačke taksistice Ljiljane.

Ostatak pobjednika 5. STIFF-a provjerite na službenoj festivalskoj stranici.


Komentari

Komentirajte

Napišite komentar
Unesite ime

Najnovije

5. Nagrada Dokumetar: “Valerija” Sare Jurinčić najbolji hrvatski dokumentarac 2023. godine

"Valerija" Sare Jurinčić osvojila je Dokumetar za najbolji hrvatski dokumentarni film 2023. godine.

“Buena Vista Social Club” – Druga prilika za vječnost

U četvrtom nastavku "Rockdocsa" pišemo o dokumentarcu "Buena Vista Social Club" (1999) Wima Wendersa.

“Sretni kamperi” – Posljednje ljeto

"Sretni kamperi" film je koji može dojmiti dijelom svojih vizuala, ali i umoriti činjenicom dominantno nepoticajnog variranja više-manje istog.

17. Gledalište Kinokluba Zagreb – Oblačići s trotočjem

17. Gledalište Kinokluba Zagreb, održano je u zagrebačkoj Kinoteci od 29. svibnja do 1. lipnja.

“Bez sunca” – Jedini primjer svoje vrste

"Bez sunca" i Sandor Krasna ne mogu se postavljati u hijerarhiju, niti podvrći ozbiljnoj kritici, jer ostaju jedini primjeri svoje vrste.

“To Kill a Tiger” – Poruka nade iz Indije

"To Kill a Tiger" (2022) Nishe Pahuje bavi se osjetljivom, mučnom temom silovanja trinaestogodišnje indijske djevojčice Kiran.

Drugi filmsko-diskurzivni program HDFK-a: Filmska kritika i kustoske prakse u Aziji 

Hrvatsko društvo filmskih kritičara nastavlja sa serijom filmsko-diskurzivnih programa pod nazivom "Kritika i društvo".

17. Gledalište: “Oda” – Crvena avet

Mia Maros Živković je u filmu "Oda" ispisala dimenzijama malu, skromnu, intimističku, no dojmom oveliku odu hrabrim, ustrajnim ženama.

17. Beldocs: “Porodica na određeno vrijeme” – Putovanje onkraj providnog

"Porodica na određeno vrijeme" vizualno je i sadržajno poticajno ostvarenje, koje gledatelja okupira modifikacijama prepoznatljivih tema i motiva.

Dva dokumentarca u glavnom programu 71. Pulskog filmskog festivala

U glavnom programu 71. Pulskog filmskog festivala našla su se i dva hrvatska dokumentarna filma.