PočetnaVijesti"Gledajući druge" najbolji dokumentarni film 5. STIFF-a

“Gledajući druge” najbolji dokumentarni film 5. STIFF-a

-

Ove nedjelje (21.10.) u Rijeci je nakon četiri dana programa ispunjenog studentskim filmovima iz cijelog svijeta, u Art-kinu Croatia završilo peto izdanje Međunarodnog studentskog filmskog festivala – STIFF-a. Prikazano je na njemu ukupno 44 filma, od čega 19 igranih, 16 animiranih i devet dokumentarnih, koji su se natjecali za nagrade svake od pripadajućih kategorija. 

Žiri za dokumentarni film (Zoran Krema, Maximilian Feldmann i Betty Stojnić), Nagradu za najbolji dokumentarni film 5. STIFF-a dodijelio je ostvarenju “Gledajući druge” / “Looking at Others” (2017) Rumunja Dennisa Stormera, za uspjeh pri humanizaciji i deobjektifikaciji svojih likova, kao i za dopuštanje uzvraćanja Pogleda.

“Samosvjestan i taktičan a opet iskren, ‘Gledajući druge’ kanalizira karizmu svojih protagonista u film koji preispituje odnos između promatrača i predmeta promatranja. Romkinje, sestre Klara i Margareta, opiru se objektifikaciji o kojoj govori Susan Sontag (“Fotografije objektiviziraju: pretvaraju događaj ili osobu u nešto što može biti posjedovano”), okrećući dinamiku odnosa moći u drugom smjeru i prisiljavajući gledatelja na samorefleksiju onog što sam očekuje od Drugih. Film ne daje jednostavan odgovor – on radije elaborira blagoslov i prokletstvo potrošačkog kapitalizma koji gradi mostove između različitih kultura, ali i komodificira autentičnost i prodaje iskustvo, bez obzira na to koliko površno ono bilo. Istovremeno, film odolijeva iskušenju demoniziranja bilo kojeg od svojih protagonista, već preferira nijansiran i delikatan pristup temi”, objasnio je žiri svoju odluku.

Nagradu publike osvojio je pak dokumentarni film “Kamo idemo” (Akademija dramske umjetnosti u Zagrebu, 2017.) hrvatske autorice Lidije Špegar, koji donosi osobnu priču zagrebačke taksistice Ljiljane.

Ostatak pobjednika 5. STIFF-a provjerite na službenoj festivalskoj stranici.


Komentari

Komentirajte

Napišite komentar
Unesite ime

Najnovije