PočetnaVijestiNagrada portala Dokumentarni.net: "Oni samo dolaze i odlaze" najbolji HR-dokumentarac 2017. godine

Nagrada portala Dokumentarni.net: “Oni samo dolaze i odlaze” najbolji HR-dokumentarac 2017. godine

-

Zagrebački MM centar sinoć je ugostio drugu živu svečanu dodjelu nagrade najboljem hrvatskom dokumentarnom filmu po izboru portala Dokumentarni.net. Podsjetimo, prošle godine najboljim HR-dokumentarcem proglasili smo debitantsko ostvarenje Pere Kvesića, “Dum spiro spero” (Factum, 2016.). Kao malu nagradnu novost 2018. godine, uz tradicionalni online izbor glavnog urednika portala Hrvoja Krstičevića, odlučili smo se za još sveobuhvatniji nagradni doseg, dodavši i nagradu uredništva koje je ove godine vijećalo u sastavu: Višnja Vukašinović, Iva Rosandić i Hrvoje Krstičević.

U konačnici, dojmovna kazaljka zaustavila se na istom filmu. Tako je nagradu uredništva portala Dokumentarni.net, kao i onu glavnouredničku, za najbolji hrvatski dokumentarni film 2017. godine, osvojio film “Oni samo dolaze i odlaze” (Hrvatski filmski savez, 2016.) Borisa Poljaka, koji na svoj karakteristično upečatljiv opservacijski način prati događaje na popularnoj splitskoj plaži Bačvice.

Nagrade je uredništvo obrazložilo riječima: “Za dosljedno provedenu autorsku poetiku jedinstvenu po radikalnom fiksiranju stvarnosti. Specifičnim senzibilitetom i originalnošću Boris Poljak profilira se kao jedan od samosvjesnijih autora naše dokumentarističke scene, pridajući jednaku pažnju temi kojom se zaokuplja, kao i razvoju vlastitog filmskog izraza.”

“Ne snimam filmove da bih se svidio publici. Ovaj sam snimio ponajviše za sebe. Ne osjećam se kao tipični dokumentartist, više me zanima spoj eksperimetalnog i dokumentarnog. Drago mi je ipak da se film svidio ljudima, naravno da je lijepo dobiti priznanje ili nagradu za svoj rad”, rekao je između ostaloga Poljak nakon primanja nagrade, hvaleći usput hrvatsku dokumentarističku scenu te dometnuvši na kraju u šali kako mu je već dosta voajerske etikete, pa će njegov sljedeći film izgledati potpuno drugačije od trenutno zaključene Mediteranske trilogije koju će publika moći vidjeti na ovogodišnjem ZagrebDoxu u sklopu Autorske večeri Borisa Poljaka.

Prije samog čina uručenja nagradne statue koju je ove godine dizajnirala i izradila Hristina Rizzitelli, Višnja Vukašinović je ukratko rekapitulirala prošlogodišnje vrhunce domaće doku-industrije. Nakon projekcije nagrađenog filma, u opuštenom i neformalnom tonu malog okruglog stola, naša filmska kritičarka i sinoćnja moderatorica također je porazgovarala s redateljima čiji su filmovi obilježili prošlogodišnju dokumentarno-filmsku scenu u Hrvata: Goranom Devićem, Jadrankom Cicvarić Šiftar, Lidijom Špegar, Robertom Tomićem Zuberom, Viktorom Zahtilom i Borisom Poljakom.

Bilo je lijepo, veselimo se sljedećoj dodjeli!


Komentari

Komentirajte

Napišite komentar
Unesite ime

Najnovije