PočetnaVijestiNagrada portala Dokumentarni.net: "Oni samo dolaze i odlaze" najbolji HR-dokumentarac 2017. godine

Nagrada portala Dokumentarni.net: “Oni samo dolaze i odlaze” najbolji HR-dokumentarac 2017. godine

-

Zagrebački MM centar sinoć je ugostio drugu živu svečanu dodjelu nagrade najboljem hrvatskom dokumentarnom filmu po izboru portala Dokumentarni.net. Podsjetimo, prošle godine najboljim HR-dokumentarcem proglasili smo debitantsko ostvarenje Pere Kvesića, “Dum spiro spero” (Factum, 2016.). Kao malu nagradnu novost 2018. godine, uz tradicionalni online izbor glavnog urednika portala Hrvoja Krstičevića, odlučili smo se za još sveobuhvatniji nagradni doseg, dodavši i nagradu uredništva koje je ove godine vijećalo u sastavu: Višnja Vukašinović, Iva Rosandić i Hrvoje Krstičević.

U konačnici, dojmovna kazaljka zaustavila se na istom filmu. Tako je nagradu uredništva portala Dokumentarni.net, kao i onu glavnouredničku, za najbolji hrvatski dokumentarni film 2017. godine, osvojio film “Oni samo dolaze i odlaze” (Hrvatski filmski savez, 2016.) Borisa Poljaka, koji na svoj karakteristično upečatljiv opservacijski način prati događaje na popularnoj splitskoj plaži Bačvice.

Nagrade je uredništvo obrazložilo riječima: “Za dosljedno provedenu autorsku poetiku jedinstvenu po radikalnom fiksiranju stvarnosti. Specifičnim senzibilitetom i originalnošću Boris Poljak profilira se kao jedan od samosvjesnijih autora naše dokumentarističke scene, pridajući jednaku pažnju temi kojom se zaokuplja, kao i razvoju vlastitog filmskog izraza.”

“Ne snimam filmove da bih se svidio publici. Ovaj sam snimio ponajviše za sebe. Ne osjećam se kao tipični dokumentartist, više me zanima spoj eksperimetalnog i dokumentarnog. Drago mi je ipak da se film svidio ljudima, naravno da je lijepo dobiti priznanje ili nagradu za svoj rad”, rekao je između ostaloga Poljak nakon primanja nagrade, hvaleći usput hrvatsku dokumentarističku scenu te dometnuvši na kraju u šali kako mu je već dosta voajerske etikete, pa će njegov sljedeći film izgledati potpuno drugačije od trenutno zaključene Mediteranske trilogije koju će publika moći vidjeti na ovogodišnjem ZagrebDoxu u sklopu Autorske večeri Borisa Poljaka.

Prije samog čina uručenja nagradne statue koju je ove godine dizajnirala i izradila Hristina Rizzitelli, Višnja Vukašinović je ukratko rekapitulirala prošlogodišnje vrhunce domaće doku-industrije. Nakon projekcije nagrađenog filma, u opuštenom i neformalnom tonu malog okruglog stola, naša filmska kritičarka i sinoćnja moderatorica također je porazgovarala s redateljima čiji su filmovi obilježili prošlogodišnju dokumentarno-filmsku scenu u Hrvata: Goranom Devićem, Jadrankom Cicvarić Šiftar, Lidijom Špegar, Robertom Tomićem Zuberom, Viktorom Zahtilom i Borisom Poljakom.

Bilo je lijepo, veselimo se sljedećoj dodjeli!


Komentari

Komentirajte

Napišite komentar
Unesite ime

Najnovije

“Kako spasiti mrtvog prijatelja” u kinima od 14. veljače

Film Marusje Siroječovskaje, "Kako spasiti mrtvog prijatelja" / "How to Save a Dead Friend" (2022) od 14. veljače dolazi u hrvatska kina.

Otvorene prijave za 32. Dane hrvatskog filma

Otvorene su prijave za 32. Dane hrvatskog filma, koji će se održati od 15. do 20. svibnja 2023. u Studentskom centru Sveučilišta u Zagrebu.

“All the Beauty and the Bloodshed” – Glas kroz fotoaparat

Najnoviji film Laure Poitras, "All the Beauty and the Bloodshed" rastvara život Nan Goldin, poznate američke fotografkinje i aktivistice.

Otvorene prijave za 6. CIRCLE Women Doc Accelerator

Otvorene su prijave za 6. CIRCLE Women Doc Accelerator.

Hrvatska koprodukcija u programu 73. Berlinalea

U sklopu ovogodišnjeg Berlinalea, hrvatska će dokumentaristika biti zastupljena s jednim filmom, "Između revolucija" (2023) Vlada Petrija.

“38 at the Garden” – Osjetilo se i u Zagrebu

"38 at the Garden" (2022) debitantskog redatelja Franka Chija bavi se poznatim fenomenom košarkaškog "Linsanityja".

“All That Breathes” – Do neba i nazad

Za Oscara nominirani "All That Breathes" (2022) indijskog filmaša Shaunaka Sena, jedan je od najboljih dokumentaraca 2022. godine.

39. Sundance Film Festival: Velike nagrade doku-žirija filmovima “Going to Mars” i “The Eternal Memory”

Na 39. Sundance Film Festivalu Velike nagrade doku-žirija pripale su filmovima "Going to Mars" i "The Eternal Memory".

Nagrade za hrvatske projekte na industrijskom ogranku 34. Filmskog festivala u Trstu

Na trinaestom izdanju industrijskog programa "When East Meets West" 34. Filmskog festivala u Trstu nagrađena su i dva hrvatska projekta.

Tko će osvojiti ovogodišnjeg kratkometražnog doku-Oscara?

Pogledali smo svih pet ovogodišnjih kandidata za nagradu Oscar u kratkometražnoj konkurenciji dokumentarnog filma.