PočetnaVijestiOtvorene prijave novog dokumentarnog festivala posvećenog kulturnoj opoziciji i neslaganju

Otvorene prijave novog dokumentarnog festivala posvećenog kulturnoj opoziciji i neslaganju

|

EU projekt “COURAGE-Kulturna opozicija: razumijevanje kulturne baštine neslaganja” u okviru programa Obzor 2020 bavi se povezivanjem zbirki koje sadrže građu vezanu za teme kulturne opozicije u doba socijalizma. Zbirke se povezuju na digitalnoj platformi s raznim mogućnostima pretraživanja. U suradnji s Međunarodnim festivalom dokumentarnog filma PAREVO, projektni tim organizira natjecateljski, Međunarodni festival dokumentarnog filma COURAGE – PAREVO, s filmovima iz Srednje i Istočne Europe, posvećen temi kulturne opozicije i neslaganja u bivšim socijalističkim državama, za koji se traže dokumentarci visoke kvalitete, navode na razmišljanje te mogu izazvati zanimanje kod šire publike.

Redatelja(ima) najboljeg filma festival nagrađuje novčanom nagradom u vrijednosti od tisuću eura, a istu će dodijeliti Zaklada dunavske regije (The Danube Region Foundation – Dunatáj Alapítvány). Filmovi, koje će međunarodni žiri odabrati za festivalski program, bit će prikazani u četiri europske metropole (Budimpešti, Bukureštu, Pragu i Varšavi) između svibnja i prosinca 2018. godine, kao i u nekim drugim gradovima u Velikoj Britaniji i Njemačkoj u obliku putujućeg filmskog festivala.

Festival je otvoren za sve prijave koje su relevantne za opću temu kulturne opozicije i neslaganja, no posebno je usmjeren na sljedeće podteme: svijet nekonformističke umjetnosti u vrijeme socijalizma; omladinske subkulture, underground glazba (rokeri, hipiji, pankeri); eksperimentalno kazalište; alternativni film, predstave i ples; neformalni oblici obrazovanja i izdavačke djelatnosti; ljudska prava i ekološki (zeleni) pokreti; emigrantske i disidentske grupe; pokreti alternativnog životnog stila; novi vjerski pokreti i tajne vjerske zajednice.

Misija festivala sastoji se u otkrivanju i promoviranju dokumentarnih filmova iz regije Srednje i Istočne Europe, u želji da se najbolja ostvarenja prikažu međunarodnoj publici. Festival dokumentarnog filma COURAGE – PAREVO predstavit će najinovativnije i najzanimljivije dokumentarce iz spomenutih dijelova Europe, bilo iz vremena socijalizma (tzv. bunkerirane filmove koji su iz nekog razloga bili osporavani i sada su pohranjeni u arhivima), bilo one suvremenije, od kratkih dokumentaraca do dugometražnih nagrađivanih filmova. Podršku će dobiti i filmski početnici koji žele prikazati svoj rad.

Prvi krug prijava istječe 29. rujna 2017. godine, a više informacija možete dobiti na stranicama cultural-opposition.eu i parevo.eu.


Komentari

Komentirajte

Napišite komentar
Unesite ime

Najnovije

17. Subversive Film Festival: “Zemlja za nas” – Bez motike nema kruha

"Zemlja za nas", cjelovečernji prvenac Karle Crnčević, otpočinje razmjerno tajanstveno, sugerirajući ulazak u kakav svijet misterija...

“Crna kutija: Dnevnici” Shiori Ito najbolji dokumentarni film 17. Subversive Film Festivala

Svečanom dodjelom nagrada "Wild Dreamer Dragan Rubeša", u subotu je završeno sedamnaesto izdanje Subversive Film Festivala.

17. Subversive Film Festival: “Soundtrack za državni udar” – (De)džezifikacija Konga

"Soundtrack za državni udar" (2024) je impresivan film koji se može uvrstiti među najviša dostignuća svetske dokumentaristike tekuće dekade.

Zlatna palma za film “Čovjek koji nije mogao šutjeti” Nebojše Slijepčevića!

Igrani film "Čovjek koji nije mogao šutjeti" Nebojše Slijepčevića osvojio je Zlatnu palmu za najbolji kratkometražni film 77. Cannesa!

17. Subversive Film Festival: “Moj ukradeni planet” – Nakon revolucije

"Moj ukradeni planet" sjetan je film, natopljen s mnogo gorčine, jer je autorica u svojoj domovini Iranu provela više od četrdeset godina.

17. Subversive Film Festival: “Stanari” – Tri sprovoda i dva štrajka glađu

"Stanari" / "The Flats" (2024) Alessandre Celesije, usmjereni su na posljedice Nevolja (The Troubles / Na Trioblóidi), kako ih zovu u Irskoj.

Renata Poljak: “Imamo dokumentarna svjedočenja o ženama strašne snage”

Renata Poljak je na 20. ZagrebDoxu, u sklopu Regionalne konkurencije, predstavila svoj najnoviji film, "Šume šume" (2024).

Tri dana dokumentaraca na 18. Vox Feminae Festivalu

Tri dana filmskog programa 18. Vox Feminae Festivala donosi raznoliku selekciju filmova koji se bave temama rodne ravnopravnosti, seksualnosti i ženskog nasljeđa.

Niz hrvatskih dokumentaraca i projekata na 17. Beldocsu

Na ovogodišnjem, 17. Beldocsu (22. - 29. svibnja), bit će prikazan cijeli niz hrvatskih dokumentarnih filmova.

17. Subversive Film Festival: “Favoriten” – Gospođa Idiskut i njeno odeljenje

"Favoriten" (2024) austrijske autorke Ruth Beckermann, prati jedno odeljenje najveće osnovne škole u bečkoj četvrti Favoriten.