PočetnaVijestiOtvorene prijave novog dokumentarnog festivala posvećenog kulturnoj opoziciji i neslaganju

Otvorene prijave novog dokumentarnog festivala posvećenog kulturnoj opoziciji i neslaganju

-

EU projekt “COURAGE-Kulturna opozicija: razumijevanje kulturne baštine neslaganja” u okviru programa Obzor 2020 bavi se povezivanjem zbirki koje sadrže građu vezanu za teme kulturne opozicije u doba socijalizma. Zbirke se povezuju na digitalnoj platformi s raznim mogućnostima pretraživanja. U suradnji s Međunarodnim festivalom dokumentarnog filma PAREVO, projektni tim organizira natjecateljski, Međunarodni festival dokumentarnog filma COURAGE – PAREVO, s filmovima iz Srednje i Istočne Europe, posvećen temi kulturne opozicije i neslaganja u bivšim socijalističkim državama, za koji se traže dokumentarci visoke kvalitete, navode na razmišljanje te mogu izazvati zanimanje kod šire publike.

Redatelja(ima) najboljeg filma festival nagrađuje novčanom nagradom u vrijednosti od tisuću eura, a istu će dodijeliti Zaklada dunavske regije (The Danube Region Foundation – Dunatáj Alapítvány). Filmovi, koje će međunarodni žiri odabrati za festivalski program, bit će prikazani u četiri europske metropole (Budimpešti, Bukureštu, Pragu i Varšavi) između svibnja i prosinca 2018. godine, kao i u nekim drugim gradovima u Velikoj Britaniji i Njemačkoj u obliku putujućeg filmskog festivala.

Festival je otvoren za sve prijave koje su relevantne za opću temu kulturne opozicije i neslaganja, no posebno je usmjeren na sljedeće podteme: svijet nekonformističke umjetnosti u vrijeme socijalizma; omladinske subkulture, underground glazba (rokeri, hipiji, pankeri); eksperimentalno kazalište; alternativni film, predstave i ples; neformalni oblici obrazovanja i izdavačke djelatnosti; ljudska prava i ekološki (zeleni) pokreti; emigrantske i disidentske grupe; pokreti alternativnog životnog stila; novi vjerski pokreti i tajne vjerske zajednice.

Misija festivala sastoji se u otkrivanju i promoviranju dokumentarnih filmova iz regije Srednje i Istočne Europe, u želji da se najbolja ostvarenja prikažu međunarodnoj publici. Festival dokumentarnog filma COURAGE – PAREVO predstavit će najinovativnije i najzanimljivije dokumentarce iz spomenutih dijelova Europe, bilo iz vremena socijalizma (tzv. bunkerirane filmove koji su iz nekog razloga bili osporavani i sada su pohranjeni u arhivima), bilo one suvremenije, od kratkih dokumentaraca do dugometražnih nagrađivanih filmova. Podršku će dobiti i filmski početnici koji žele prikazati svoj rad.

Prvi krug prijava istječe 29. rujna 2017. godine, a više informacija možete dobiti na stranicama cultural-opposition.eu i parevo.eu.


Komentari

Komentirajte

Napišite komentar
Unesite ime

Najnovije

“El Shatt – nacrt za utopiju” Ivana Ramljaka u natjecateljskoj konkurenciji 66. DOK Leipziga

Hrvatski dokumentarac "EL Shatt - nacrt za utopiju" Ivana Ramljaka ušao je u natjecateljsku konkurenciju 66. DOK Leipziga.

Deset godina portala Dokumentarni.net

Vaš i naš Dokumentarni.net danas slavi deset godina postojanja!

6. AJB DOC: Sabiranje priča

Za AJB DOC Film Festival postaje jasno da se upisao na mapu festivala regionalnih festivala, donoseći prepoznatljiv sadržaj.

Dvanaest dokumentaraca u programu punoljetnog DOKUarta

Dvanaest dokumentaraca prikazat će se u programu ovogodišnjeg, punoljetnog DOKUarta (Bjelovar, 6. - 13.10.).

Objavljen program 24. Mediteran Film Festivala

Poznat je program 24. Mediteran Film Festivala, koji će se od 10. do 14. listopada održavati u Širokom Brijegu.

Otvorene prijave za radionicu u okviru programa “Mali DOKUart”

Otvorene su prijave za radionicu u okviru ovogodišnjeg programa "Mali DOKUart", bjelovarskog festivala DOKUart.

“Titicut Follies” – Čiste sobe i tužni varijetei

U trećem eseju treće sezone "Klasika svjetske dokumentaristike" pišemo o dokumentarcu "Titicut Follies" (1967) Fredericka Wisemana.

6. AJB DOC: “Dolazak proljeća u Buču” – Nakon okupacije

"Dolazak proljeća u Buču" / "When Spring Came to Bucha" (2022) Mile Tešajeve i Marcusa Lenza osvojio je glavnu nagradu na 6. AJB DOC-u.

6. AJB DOC: “Flotacija” – Flotiranje silnica svekolikosti

"Flotacija" (2023) Eluned Zoë Aiano i Alesandre Tatić osvojila je Posebno priznanje žirija na 6. AJB DOC-u.

Nagrada publike 6. AJB DOC-a dokumentarcu “Braća Musemić”

Ovogodiošnja Nagrada publike AJB DOC-a pripala je dokumentarnom filmu "Braća Musemić" autora Edina Isanovića i redatelja Nihada Ušanovića.