Početna Najave Kratke slike: Druga strana grada

Kratke slike: Druga strana grada

-

Iskustvo grada nosi sa sobom prisilnu interakciju između posve različitih, često i suprotstavljenih sfera i svjetonazora. Kroz četiri hrvatska kratkometražna filma, danas, 8. lipnja u 18 sati u MM centru, u sklopu programa Kratke slike, istražujemo susret raznorodnih aktera i fenomena gradske stvarnosti kao i posljedice njihovog prisilnog suživota. Prostor grada u njima je shvaćen kao koloplet disparatnih elemenata koji se međusobno dovode u pitanje, a njihovim strukturiranim suprotstavljanjem u domeni umjetničkog. Odabrani autori ovdje ujedno postavljaju niz pitanja o tome što je čovjek u gradu i što grad može biti čovjeku.

U eksperimentalcu “Novembar” (2008) Borisa Greinera dvadesetak poznatih umjetnika u prostoru ulice izvode kratke performanse, pa uobičajene ulične scene postaje poetičan prizor grada. Mlada zvijezda hrvatskog filma, Nikica Zdunić, u igrano-dokumentarnom filmu “Generacija 0” (2014) prati dva adolescenta koji besciljno provode dane priželjkujući bijeg iz sive urbane sredine. Dokumentarna “Druga obala” (1972) legendarnog redatelja i scenarista Miroslava Mikuljana satkana je, pak, od stvarnih i stiliziranih vizura zagrebačkih prosjaka koje presijeca serija indiferentnih forplanova prolaznika, hladnih, objektivnih, neumoljivih, normalnih. Zlatko Sudović u svojem dokumentarcu “Most” (1965) portretira odgovornog i moralnog građanina Matu Čepu koji nadležnim gradskim organima upućuje molbu za podizanje nathodnika na Borongaju.

Filmovi će biti popraćeni diskusijom o konstruktivnom potencijalu interakcije različitih slojeva urbanog prostora odnosno o uzbudljivim i neizvjesnim susretima starog i novog, povlaštenog i poniženog, istog i drugačijeg što se svakodnevno odvijaju u kompleksnoj stvarnosti grada. O dinamičnom braku privatnog i javnog iskustva grada razgovarat će se s umjetnikom Borisom Greinerom i filmskom kritičarkom Višnjom Vukašinović.

Kratke slike su projekt Kulture promjene SC pokrenut 2015. godine s ciljem prezentacije inovativnog i nezavisnog filma. Održavaju se svakog četvrtka u MM centru, a projekcija 8. lipnja ujedno je i dio međunarodnog projekta Actopolis koji se bavi gradskim prostorima i načinom na koji se mogu izgraditi i održati kao zajednički prostori društva, te koju ulogu pritom igraju umjetnost, kultura, arhitektura, samoorganizirano djelovanje i aktivizam.

Ulaz na program je besplatan. Više informacija potražite na službenoj web-stranici MM centra.


Komentari

Komentirajte

Napišite komentar
Unesite ime

Najnovije

Popratni program 18. Human Rights Film Festivala

Unatoč pandemiji koronavirusa, 18. Human Rights Film Festival ponovno nudi bogat popratni program.

13. Subversive Film Festival: “Epicentar” – Pisanje u pokretu

Uokviren snimkama prskavog srazivanja velebnih valova s lukobranima Havane, "Epicentar" se uvelike nadaje pisanjem u pokretu.

Al Jazeera Balkans: “Bellingcat”, “Tell the World” i “Ideal 68”

Prvi tjedan mjeseca prosinca program Al Jazeere Balkans obilježit će nekoliko vrlo zanimljivih dokumentaraca, među kojima i "Bellingcat", "Tell the World: The Silent Plight of China’s Uighurs" te "Ideal 68".

“Online masterclass” snimatelja Igora Martinovića

Ovog petka (4.12. od 18 do 20 sati) u organizaciji Restarta održat će se "online masterclass" hrvatskog snimatelja Igora Martinovića,

Petar Milat: “Human Rights Film Festival i ove će godine biti mjesto predaha i drugog pogleda”

Direktor Human Rights Film Festivala Petar Milat za Dokumentarni.net najavljuje osamnaesto izdanje ovog festivala o ljudskim pravima.

Tamara Babun: “Projekte, priče i suradnike biram intuitivno”

Tamara Babun za Dokumentarni.net govori o svojem producentsko-poduzetničkom putu, koji će predstaviti na radionici "Distribuiraj to!".

33. IDFA: “Radiograph of a Family” najbolji dugometražni dokumentarac, Vitalij Manski naj-redatelj

Obznanjeni su pobjednici najveće svjetskog doku-festivala, 33. IDFA-e, a najboljim dugometražnim dokumentarcem proglašen je "Radiograph of a Family".

Dina Pokrajac: “Navikli smo Subversive organizirati u prekarnim uvjetima”

Direktorica i jedna od selektorica programa Dina Pokrajac, za naš portal najavljuje 13. Subversive Film Festival.

Morana Ikić Komljenović: “Većina hrvatskih dokumentarnih filmova ostaje nevidljiva široj publici”

Morana Ikić Komljenović za Dokumentarni.net najavljuje drugu po redu radionicu "Distribuiraj to!" koja će se održati od 14. do 18. prosinca.

U Sisku ovog vikenda započinje 15. Revija dokumentarnog filma Fibula

U Sisku ovog vikenda započinje 15. Revija dokumentarnog filma Fibula (27. - 28.11.).