Početna Najave Kratke slike: Druga strana grada

Kratke slike: Druga strana grada

-

Iskustvo grada nosi sa sobom prisilnu interakciju između posve različitih, često i suprotstavljenih sfera i svjetonazora. Kroz četiri hrvatska kratkometražna filma, danas, 8. lipnja u 18 sati u MM centru, u sklopu programa Kratke slike, istražujemo susret raznorodnih aktera i fenomena gradske stvarnosti kao i posljedice njihovog prisilnog suživota. Prostor grada u njima je shvaćen kao koloplet disparatnih elemenata koji se međusobno dovode u pitanje, a njihovim strukturiranim suprotstavljanjem u domeni umjetničkog. Odabrani autori ovdje ujedno postavljaju niz pitanja o tome što je čovjek u gradu i što grad može biti čovjeku.

U eksperimentalcu “Novembar” (2008) Borisa Greinera dvadesetak poznatih umjetnika u prostoru ulice izvode kratke performanse, pa uobičajene ulične scene postaje poetičan prizor grada. Mlada zvijezda hrvatskog filma, Nikica Zdunić, u igrano-dokumentarnom filmu “Generacija 0” (2014) prati dva adolescenta koji besciljno provode dane priželjkujući bijeg iz sive urbane sredine. Dokumentarna “Druga obala” (1972) legendarnog redatelja i scenarista Miroslava Mikuljana satkana je, pak, od stvarnih i stiliziranih vizura zagrebačkih prosjaka koje presijeca serija indiferentnih forplanova prolaznika, hladnih, objektivnih, neumoljivih, normalnih. Zlatko Sudović u svojem dokumentarcu “Most” (1965) portretira odgovornog i moralnog građanina Matu Čepu koji nadležnim gradskim organima upućuje molbu za podizanje nathodnika na Borongaju.

Filmovi će biti popraćeni diskusijom o konstruktivnom potencijalu interakcije različitih slojeva urbanog prostora odnosno o uzbudljivim i neizvjesnim susretima starog i novog, povlaštenog i poniženog, istog i drugačijeg što se svakodnevno odvijaju u kompleksnoj stvarnosti grada. O dinamičnom braku privatnog i javnog iskustva grada razgovarat će se s umjetnikom Borisom Greinerom i filmskom kritičarkom Višnjom Vukašinović.

Kratke slike su projekt Kulture promjene SC pokrenut 2015. godine s ciljem prezentacije inovativnog i nezavisnog filma. Održavaju se svakog četvrtka u MM centru, a projekcija 8. lipnja ujedno je i dio međunarodnog projekta Actopolis koji se bavi gradskim prostorima i načinom na koji se mogu izgraditi i održati kao zajednički prostori društva, te koju ulogu pritom igraju umjetnost, kultura, arhitektura, samoorganizirano djelovanje i aktivizam.

Ulaz na program je besplatan. Više informacija potražite na službenoj web-stranici MM centra.

Komentari

Komentirajte

Napišite komentar
Unesite ime

Najnovije

Šesnaest filmova u Međunarodnoj konkurenciji 16. ZagrebDoxa

Na ovogodišnjem ZagrebDoxu u natjecateljskoj konkurenciji prikazat će se i šesnaest filmova iz međunarodnog programa.

29. Dani hrvatskog filma: “O jednoj mladosti” – Balada o prolaznosti

"O jednoj mladosti" Ivana Ramljaka univerzalno je prepoznatljiva priča, filozofična balada o prolaznosti, mijenama, iznevjerenim nadama.

Održane premijerne Nagrade Dokumetar: “Mačka je uvijek ženska” najbolji film, tri nagrade za “Na vodi”

U Dokukinu KIC sinoć su održane premijerne Nagrade Dokumetar, posvećene valorizaciji godišnje produkcije hrvatskog dokumentarnog filma.

Dodjelom nagrada i priznanja završen 3. AJB DOC

Dodjelom nagrada i priznanja sinoć je završen 3. AJB DOC.

Završen SKORO 15. DOKUart

Prvim bjelovarskim auto–kinom u nedjelju, 13. rujna, završen je SKORO 15. DOKUart, bjelovarski festival dokumentarnog filma.

3. AJB DOC: “Uhvaćeni u mreži” – Vjera u ljudski rod

"Caught in the Net" (2020) ostvario je svoju plemenitu edukacijsku, društveno korisnu namjenu, što zaslužuje nemalu pohvalu.

Posebno izdanje ZagrebDoxa od 4. do 11. listopada

Ovogodišnje posebno izdanje ZagrebDoxa održat će se od 4. do 11. listopada u Kinu SC i Teatru &TD Studentskog centra u Zagrebu

3. AJB DOC: “Galeb” – Mudrac imperijalnog ega

Izgrađen 1937. u Italiji, brod Galeb je poslije Drugog svjetskog rata preuređen u školski brod Jugoslavenske ratne mornarice i ploveću rezidenciju maršala Tita.

Objavljena selekcija 29. Dana hrvatskog filma

Jučer (petak, 11.9.) je službeno objavljena selekcija 29. izdanja Dana hrvatskog filma, koje će se od 16. do 19. rujna 2020 godine održati u kinu Tuškanac.