Foto: Kadar iz filma "Generacija 0"

Iskustvo grada nosi sa sobom prisilnu interakciju između posve različitih, često i suprotstavljenih sfera i svjetonazora. Kroz četiri hrvatska kratkometražna filma, danas, 8. lipnja u 18 sati u MM centru, u sklopu programa Kratke slike, istražujemo susret raznorodnih aktera i fenomena gradske stvarnosti kao i posljedice njihovog prisilnog suživota. Prostor grada u njima je shvaćen kao koloplet disparatnih elemenata koji se međusobno dovode u pitanje, a njihovim strukturiranim suprotstavljanjem u domeni umjetničkog. Odabrani autori ovdje ujedno postavljaju niz pitanja o tome što je čovjek u gradu i što grad može biti čovjeku.

U eksperimentalcu “Novembar” (2008) Borisa Greinera dvadesetak poznatih umjetnika u prostoru ulice izvode kratke performanse, pa uobičajene ulične scene postaje poetičan prizor grada. Mlada zvijezda hrvatskog filma, Nikica Zdunić, u igrano-dokumentarnom filmu “Generacija 0” (2014) prati dva adolescenta koji besciljno provode dane priželjkujući bijeg iz sive urbane sredine. Dokumentarna “Druga obala” (1972) legendarnog redatelja i scenarista Miroslava Mikuljana satkana je, pak, od stvarnih i stiliziranih vizura zagrebačkih prosjaka koje presijeca serija indiferentnih forplanova prolaznika, hladnih, objektivnih, neumoljivih, normalnih. Zlatko Sudović u svojem dokumentarcu “Most” (1965) portretira odgovornog i moralnog građanina Matu Čepu koji nadležnim gradskim organima upućuje molbu za podizanje nathodnika na Borongaju.

Filmovi će biti popraćeni diskusijom o konstruktivnom potencijalu interakcije različitih slojeva urbanog prostora odnosno o uzbudljivim i neizvjesnim susretima starog i novog, povlaštenog i poniženog, istog i drugačijeg što se svakodnevno odvijaju u kompleksnoj stvarnosti grada. O dinamičnom braku privatnog i javnog iskustva grada razgovarat će se s umjetnikom Borisom Greinerom i filmskom kritičarkom Višnjom Vukašinović.

Kratke slike su projekt Kulture promjene SC pokrenut 2015. godine s ciljem prezentacije inovativnog i nezavisnog filma. Održavaju se svakog četvrtka u MM centru, a projekcija 8. lipnja ujedno je i dio međunarodnog projekta Actopolis koji se bavi gradskim prostorima i načinom na koji se mogu izgraditi i održati kao zajednički prostori društva, te koju ulogu pritom igraju umjetnost, kultura, arhitektura, samoorganizirano djelovanje i aktivizam.

Ulaz na program je besplatan. Više informacija potražite na službenoj web-stranici MM centra.

Komentiraj

Please enter your comment!
Please enter your name here