Početna Prozori "Mediteranski prozori" - S ponistre

“Mediteranski prozori” – S ponistre

-

S trinaestom epizodom naših “Prozora” polako i sigurno stigosmo do filma po kojem je ovaj projekt dobio ime – u slavu i čast autoru “Mediteranskih prozora” (1960), Branku Belanu (1912. – 1986.), čija je redateljska karijera nažalost ostala pod nesretnim znakom trinaestice. Autor prvog igranog modernističkog remek-djela naše kinematografije – klasika “Koncert” (1954), doživio je da mu se idući cjelovečernji film “Pod sumnjom” (1956) iskasapi od strane tadašnjih cenzora, nakon čega se više nikad nije vratio igranofilmskoj formi već je s njom neko vrijeme ljubovao u svojim dokumentarcima, od kojih posljednji predstavlja vrhunac tih istraživanja, ali i Belanov oproštaj s dokumentarnom režijom. “Mediteranski prozori” (1960) ilustriraju kakvog smo autora izgubili, a mjesto njega, Bogu hvala, dobili sjajnog pisca – filmske teorije, umjetnički ambiciozne proze, ali i znanstvene fantastike te koji nas je među ostalim zadužio filmološkim klasicima kao što su “Sintaksa i poetika filma (teorija montaže)” iz 1980. i prvom ikada nagradom SFERA za roman “Utov dnevnik” (1982).

Od svog dokumentranog prvijenca “Elekrifikacija” (1948) do završnih “Mediteranskih prozora”, Belan je snimio ukupno deset dokumentaraca među kojima ovaj potonji zauzima posebno mjesto svojim manifestnim spajanjem igranog i dokumentarnog. Desetominutni film, čiji je rod objektivno nemoguće jednoznačno odrediti, otvara se doslovno otvaranjem prozora, a završava njegovim zatvaranjem. Između je smještena priča o promjenama što ih prozori doživljavaju tijekom jutra, poslijepodneva i večeri; riječ je, dakle, o raritetnom primjeru autorskog dokumentarnog filma posvećenom neživoj stvari, i to ne jednoj određenoj, već njenoj univerzalnoj pojavnosti.

Mediteranski prozori

Belanov je koncept jednostavan – bogatstvom filmskih izražajnih sredstava dočarati ljepotu i metafiziku mijena što ih nudi odabrani motiv prozora kao mjesta s kojeg se gleda i u koje se upućuje pogled. Stoga je osnovni narativni element filma onaj konstrukcije spektakla promatranja kao esencije filmskog medija utjelovljenog u simbolu prozora s kojeg će, ovisno o trenutnom autorovom fokusu, starica promatrati djevojku, djevojka mladića ili, apstraktnije, kamera krajolik.

Zahvaljujući briljantnoj fotografiji legendarnog Oktavijana Miletića, kretanje kamere nalikuje valceru – elegantno je i potentno, nikada nametljivo, a konstantno efektno. Miletić znalački izvodi brojne vertikalne i horizontalne vožnje te bilježi upečatljive promjene prirodnog svjetla, a sve kako bi ostvario autorovu intenciju davanja portreta dalmatinskih ponistri kao utjelovljenja mediteranskog habitusa.

Mediteranski prozori

Do ovog cilja Belan stiže virtuoznom upotrebom izražajnih mogućnosti kadra: suprotstavlja donje i gornje rakurse, očuđuje upotrebu plana i kontraplana, u statične prizore unosi dinamiku događaja, a u one dinamičke promjenu plana i istraživanje njegove dubine. “Mediteranski prozori” funkcioniraju kao svojevrsna enciklopedija filmskih izražajnih sredstava na kojem bi redatelj početnik lako mogao naučiti o svim mogućnostima filmske slike, odnosno predočavanju teme isključivo jezikom samog medija.

Jer, Belanov film je nešto poput dokumentarnog “Građanina Kanea”, filma u kojem je svaka sekunda oblikovana i promišljena kako bi služila fascinantnoj autorskoj viziji. Pomalo je to neobično polazište s obzirom da se službeno radi o dokumentarnom filmu kojim se navodno bilježi stvarnost. U ovom slučaju prvenstveno je zabilježena majstorska ruka autora kojem je ono pred njim tek glina koju oblikuje u skladu s vlastitom intencijom. A Belanova živo dopire do nas i danas, pola stoljeća kasnije. S njegovih Prozora sveudilj puca pogled na onaj arhetipski Mediteran, istovremeno melankoličan i drzak, neuhvatljiv i dopadljiv, fantastičan i istinit.

“Mediteranski prozori”

  • Scenarij i režija: Branko Belan
  • Direktor fotografije: Oktavijan Miletić
  • Produkcija: Zagreb film
  • Godina proizvodnje: 1960.
  • Trajanje: 10 minuta

Projekt “Prozori” sufinanciran je sredstvima Agencije za elektroničke medije (Fond za poticanje pluralizma i raznovrsnosti elektroničkih medija).


Komentari

Komentirajte

Napišite komentar
Unesite ime

Najnovije

5. Dok’n’Ritam: “Indexi” – Konfuzija sarajevske rock religije

Na 5. Dok'n'Ritmu svjetsku premijeru doživio je dokumentarni film "Indexi" (2020) bh. redatelja Bojana Hadžiabdića i Zorana Kubure.

31. Nordisk Panorama: “Umjetnica i lopov” najbolji nordijski dokumentarac 2020. godine

Završena je 31. Nordisk Panorama, godišnja smotra najboljih nordijskih kratkometražnih i dokumentarnih filmova.

Dina Pokrajac: “Namjera Arterije je približiti život i stvaranje umjetnika koji su obilježili svoje vrijeme”

Selektorica programa Dina Pokrajac za naš portal najavljuje ovogodišnje, četvrto izdanje festivala Arteria - tjedan filma o umjetnicima.

Hrvatski dokumentarci na posebnom izdanju ZagrebDoxa

U sklopu ovogodišnjeg posebnog izdanja ZagrebDoxa (4. - 11.10.) bit će prikazano dvanaest hrvatskih filmova.

Otvorene prijave za 52. Reviju hrvatskog filmskog stvaralaštva

Otvorene su prijave za 52. Reviju hrvatskog filmskog stvaralaštva, koja će se održati u Buzetu.

Dodijeljeni 72. Kreativni Emmyji i 41. Emmyji za najbolje vijesti i dokumentarne filmove

Doznali smo pobjednike 72. Kreativnih Emmyja i 41. Emmyja za najbolje vijesti i dokumentarne filmove.

U utorak počinje 4. Arteria – tjedan filma o umjetnicima

Ovog utorka u Zagrebu počinje četvrta Arteria - tjedan filma o umjetnicima u organizaciji Kulturno informativnog centra (KIC).

“Inconvenient Indian” do glavne doku-nagrade 45. Međunarodnog filmskog festivala u Torontu

Prije nekoliko dana dodjelom nagrada i priznanja završio je 45. Međunarodni filmski festival u Torontu (10. - 19.9.).

U petak se ponovno otvaraju vrata Dokukina KIC

U petak, 25. rujna ponovno se otvaraju vrata Dokukina KIC, jedinstvenog kina specijaliziranog za dokumentarce u centru Zagreba.

Poziv hrvatskim autorima za prijavu na DOK Film Market

U suradnji s HAVC-om, DOK Leipzig je otvorio poziv hrvatskim autorima za prijavu na ovogodišnje izdanje DOK Film Marketa.