PočetnaEsejiProzori"Monolog o Splitu" – Kardiogram grada

“Monolog o Splitu” – Kardiogram grada

-

Sedam minuta, 21 sekundu i dva fotograma dug “Monolog o Splitu” (1961.-1962.) veliki mistik hrvatskog filma Ivan Martinac (1938. – 2005.) snimio je kada su mu bile tek dvadeset i tri godine. Na crno-bijeloj šesnaestici kamerom iz ruke zabilježio je prizore svog rodnog grada loveći pri tom na sebi svojstven način njegove unutrašnje strukture. Martinac je snimajući stvarnost tražio njen dublji sloj jer sam čin snimanja, vjerovao je redatelj, iz prikazanog izvlači na površinu njegove transcendentne karakteristike. Vjerovao je, i svakim svojim kadrom majstorski dokazivao, kako nam upravo film omogućuje da vidimo i osjetimo auru svijeta, predmeta i ljudi koji nas okružuju.

Monolog iz naslova filma naznačuje nam kako je riječ o osobnom doživljaju grada kojim se ne pokušava dokumentirati njegova objektivna realnost, već donijeti sliku prostora onako kako se ona gradi u svijesti autora. Martinac je tvrdio kako ne radi filmove, već kardiograme, dakle slike ljudskog srca, vatrenog mišića koji simbolizira sferu osjećajnosti, a ne uma i racionalnosti. Iz iste želje da film oblikuje kao subjektivni dokument grada, otvara ga i zatvara gornjim rakursom svojih koraka koji gaze po tisućljetnom kamenu Dioklecijanove palače dok u glazbenoj podlozi čujemo izrazito ritmičan i asocijativno potentan Ravelov “Bolero”.

Monolog o Splitu 3

U impresivnom vizualnom kolažu koji slijedi Martinac varira tri pomno odabrana vizualna elementa, odnosno tri gradske lokacije koje ujedno utjelovljuju njegove tri umjetničke i životne fiksacije: Mediteran, prolaznost i smrt. Riječ je o kadrovima splitskog kupališta Bačvice, gradskog groblja Lovrinac i središnjeg trga poznatog i kao Pijaca. Prizori odabranih lokacija detaljistički su uklopljeni u filmsku cjelinu koja je strukturirana na način da joj se ništa ne može dodati ili oduzeti. Svaki idući kadar dovodi u pitanje onaj prethodni, baš kao što prolaznost stalno izaziva život, i obrnuto. Savršeno ritmički preciznom izmjenom odabranih lokacija reflektiraju se njihova značenja i istovremeno gradi kompleksna cjelina sastavljena od naizgled nespojivih motiva.

Na Bačvicama Martinac snima gola tijela, ljude koji se izležavaju na pijesku, more, igru picigina na ljetnom suncu… To je prostor života, svjetlosti, erosa i slobode. Ovi kadrovi ispresijecani su drukčijim iskustvom stvarnosti – onim radnim i monotonim. Tako na Pijaci Martinac iz ekstremnog gornjeg rakursa snima slučajne prolaznike koji nezaustavljivo promiču u žurbi za svojim svakodnevnim zadaćama. To je prostor rada, obaveza, svakodnevnice i stoga je za razliku od plaže prikazan iz jednog jedinog rakursa, jer je njegova osnovna odlika monotonija i uhodanost – vječno ponavljanje istog.

Monolog o Splitu

Treći element jest groblje, mjesto koje pripada smrti, a koje je paralelno s ostalim prisutno u stvarnosti grada kojeg gledamo. Njega Martinac tretira kao i plažu – bogatstvo izmjene planova, dominacija detalja i kratki kadrovi koji značenjski stoje u direktnoj opoziciji onima s plaže. Križevi, nadgrobni spomenici i slike mrtvaca na njima suprotstavljeni su golim tijelima koja bezbrižno uživaju u suncu i moru. A između svega toga kolotečina svakodevnice života koja kao da negira i eros plaže i thanatos groblja. Martinčeve tri gracije – Mediteran, prolaznost i smrt – i danas živo pulsiraju u ovom impresivnom kardiogramu grada onako kako ga je snimio jedan od njegovih najsenzibilnijih šetača.

“Monolog o Splitu” 

  • Scenarij, režija, kamera i montaža: Ivan Martinac
  • Produkcija: Kino klub Split
  • Godina proizvodnje: 1961. – 1962.
  • Trajanje: 7 minuta

Serija mikro-eseja i intervjua na portalu Dokumentarni.net, pod zajedničkim projektnim nazivom “Prozori”, zamišljena je kao pregled najvažnijih estetika i tema u hrvatskoj dokumentaristici prije osamostaljenja.

Kroz ponuđeni presjek pokušat ćemo pružiti uvid u ključne teme hrvatske stvarnosti u zadnjih pola stoljeća (emigracija, siromaštvo, komunistička vladavina, socijalne nepravde…) te propitati način njihovog oblikovanja u domeni umjetničko-filmskog.
 
Također, u fokusu “Prozora” bit će i autori koji su stvarali na rubu dokumentarnog tipa izlaganja spajajući ga s drugim filmskim rodovima – posebice onim eksperimentalnim (Gotovac, Kursar, Martinac…).

Projekt “Prozori” sufinanciran je sredstvima Agencije za elektroničke medije (Fond za poticanje pluralizma i raznovrsnosti elektroničkih medija).


Komentari

Komentirajte

Napišite komentar
Unesite ime

Najnovije

20. ZagrebDox: Pobjednici Sundancea, IDFA-e, Berlinalea, Sarajeva…

Na ovogodišnji, 20. ZagrebDox (14.4. - 21.4.) dolaze pobjednici Sundancea, IDFA-e, Berlinalea, Sarajeva...

U Art-kinu predstavljanje filmova polaznika 3. Nove škole dokumentarnog filma

U riječkom Art-kinu u utorak će biti organizirano predstavljanje filmova polaznika 3. Nove škole dokumentarnog filma.

Dokukino KIC: Novi ciklus “Hall of Famea” i “20 dana u Mariupolju”

U zagrebačko Dokukino KIC između ostalog dolazi novi ciklus programa "Hall of Fame - vodič kroz povijest dokumentarnog filma".

Fantomske niti

U zagrebačkom Dokukinu KIC nedavno je održan program "Čile: Filmom protiv zaborava".

Hrvatski dokumentarci u Sloveniji i Rumunjskoj

Predstojećih dana i tjedana šest hrvatskih dokumentarnih filmova bit će prikazano na festivalima u Sloveniji i Rumunjskoj.

“Na Adamantu: Nitko nije savršen” Nicolasa Philiberta od 21. ožujka u hrvatskim kinima

U hrvatska kina od 21. ožujka dolazi dokumentarac "Na Adamantu: Nitko nije savršen" (2023) Nicolasa Philiberta.

“The Barber of Little Rock” – Banking while black

"The Barber of Little Rock" američkog redateljskog dvojca John Hoffman - Christine Turner, osvojio je ovogodišnjeg kratkometražnog doku-Oscara.

96. Oscari: Očekivani Zlatni kipić za “20 dana u Mariupolju” Mstislava Černova

U losanđeleskom Dolby Theatreu sinoć je održana 96. po redu svečana dodjela nagrade Oscar.

Otvorene prijave za treći “AJD Industry Days @ AJB DOC”

Otvorene su prijave za treći "AJD Industry Days @ AJB DOC", koji se održava u sklopu Festivala dokumentarnog filma Al Jazeere Balkans.

Ususret Oscarima u Dokukinu KIC

Vikend u zagrebačkom Dokukinu KIC posvećen je programu "Ususret Oscarima".