Početna Recenzije 12. ZagrebDox: "Ruski djetlić" - Černobilske teorije zavjere

12. ZagrebDox: “Ruski djetlić” – Černobilske teorije zavjere

-

Je li Fedor genije ili samo prolupali propalica koji ne pere zube i ima crne nokte?

Na žalost ne govorimo o Emilianenku – iako bi bilo dobro da netko konačno snimi pošteni dokumentarac o liku i djelu MMA legende – već o nimalo simpatičnom Fedoru Aleksandroviču, ekscentričnom ukrajinskom umjetniku i nesretniku koji je s četiri godine pobrao radijaciju nakon eksplozije nuklearnog reaktora u Černobilu.

Ali kako stara direktiva kaže – nikada ne dopusti da ti osobne predrasude stanu na put dobrom filmu, “Ruski djetlić” / “The Russian Woodpecker” (2015) američkog autora Chada Gracije srećom ipak nudi i nešto više od guranja svog glavnog lika pod nos.

Kao žrtva černobilske tragedije, lančane reakcije koja ga je dovela do traumatičnog odrastanja u izbjegličkom domu za djecu, Fedor je bijes i znatiželju ujedinio u pogonsko gorivo za opsesivno hrvanje s potragom uzroka i pravih krivaca za eksploziju zbog koje se i u Jugoslaviji 1986. izbjegavala salata.

Uzroci leže – tvrdi ovaj film, na tako-tako uvjerljiv način – u Dugi 3, bivšem sovjetskom radijskom sustavu koji se proslavio ometanjem globalne radijske komunikacije odašiljanjem repetitivnog zvuka nalik na svakodnevnu komunikaciju Pere Djetlića.

Ne, nije djetlić izglodao jezgru reaktora – razlozi su navodno puno jednostavniji, a leže u klasičnom operiranju državne mafije koja rasipanje love prikriva uklanjanjem dvije muhe jednim udarcem, kako likvidacijom nepotrebnog troška, tako i ubijanjem naroda protiv kojeg je Rusija u prošlosti već provela jedan veliki genocid.

Redatelj Chad Gracia dvadeset je godina pekao zanat u njujorškom kazalištu, a “Ruski djetlić” mu je prvi film. Kazališni korijeni vide se u teatralnom pristupu razradi teme, koja je show, koliko i novinarski rad; u osnovi zbirka bizarnih razgovora s ostarjelim vojnim inženjerima propalog sovjetskog golijata, još bizarnijih art performansa, arhivskih snimaka iz osamdesetih, skrivene kamere i animacija.

Tematski je također jednako raspršen i vrluda posvuda – nedavni ukrajinski prosvjedi, ne tako davna černobilska katastrofa i tajanstveni hladnoratni toranj za detekciju lansiranja nuklearnih projektila čine se kao tri filma u jednom, iako su saštrikani u jednu teoriju zavjere. Sundanceu se jako svidio, ali svi znamo da je razlog prije svega politički, a tek onda kvalitativni.

Iako nije redatelj, Fedor, možda baš zato što se iza vanjštine lika iz skeč-intervjua Sache Barona-Cohena krije iskreni intelekt, na kraju nekako ipak funkcionira kao dirigent i kurator mračne ostavštine černobilske radioaktivne postapokalipse, a tko zna, možda je zbilja, kako kaže jedan njegov kolega, on zapravo genije?

Nije, ali ovo je koliko-toliko OK.

"Ruski djetlić" / "The Russian Woodpecker"

O FILMU:

Režija: Chad Gracia
Godina proizvodnje: 2015.
Zemlje podrijetla: Ukrajina / Ujedinjeno Kraljevstvo / SAD
Trajanje: 80 minuta

Komentari

Komentirajte

Napišite komentar
Unesite ime

Najnovije

11. DOC NYC: Viewfinders konkurencija dokumentarcu “Landfall”, režijska nagrada Garretu Bradleyju za “Time”

Od 11. do 19. studenoga održavalo se jedanaesto izdanje DOC NYC-a, najvećeg američkog festivala dokumentarnog filma

Al Jazeera Balkans: Dokumentarci o modernom ropstvu, Donaldu Trumpu i Đorđu Balaševiću

Na programu Al Jazeera Balkans ovog će se tjedna između ostalih prikazati dokumentarci o modernom ropstvu, Donaldu Trumpu i Đorđu Balaševiću.

Niz recentnih zapaženih dokumentaraca na 13. Subversive Film Festivalu

Trinaesto izdanje Subversive Festivala održat će se od 28. studenog do 15. prosinca na nekoliko zagrebačkih lokacija te "online".

Objavljen program 18. Human Rights Film Festivala

Osamnaesto izdanje Human Rights Film Festivala (HRFF) održat će se u potpunosti "online" od 6. do 13. prosinca ove godine.

52. Revija hrvatskog filmskog stvaralaštva: Prva nagrada dokumentarcu “Bez lica” Davida Lušičića

Proglašenjem pobjednika jučer (nedjelja, 22.11.) je službeno završila 52. Revija hrvatskog filmskog stvaralaštva.

“I Am Greta” – Mladi glas u zadnji čas

"I Am Greta" (2020) redatelja Nathana Grossmana prati aktivistički put mlade Šveđanke Grete Thunberg.

“Distribuiraj to!”: Otvorene prijave za besplatnu radionicu o promociji i distribuciji dokumentarnog filma

Otvorene su prijave za "Distribuiraj to!", besplatnu radionicu o promociji i distrubuciji dokumentarnog filma.

“Ponoćna obitelj” Lukea Lorentzena u hrvatskim kinima

U hrvatska kina dolazi dokumentarni film "Ponoćna obitelj" / "Midnight Family" (2019) američkog redatelja Lukea Lorentzena.

Dvije doku-nagrade Udruženja filmskih kritičara za “Dick Johnson is Dead” Kirsten Johnson

Dvije najprestižnije nagrade Udruženja filmskih kritičara pripale su filmu "Dick Johnson is Dead" (2020) američke autorice Kirsten Johnson.

Besplatna projekcija “Jedne od nas” Đure Gavrana na službenoj stranici filma

Povodom Međunarodnog dana djeteta, dokumentarni film "Jedna od nas" Đure Gavrana moći će se pogledati besplatno na službenoj stranici filma.