PočetnaRecenzije12. ZagrebDox: "Ruski djetlić" - Černobilske teorije zavjere

12. ZagrebDox: “Ruski djetlić” – Černobilske teorije zavjere

|

Je li Fedor genije ili samo prolupali propalica koji ne pere zube i ima crne nokte?

Na žalost ne govorimo o Emilianenku – iako bi bilo dobro da netko konačno snimi pošteni dokumentarac o liku i djelu MMA legende – već o nimalo simpatičnom Fedoru Aleksandroviču, ekscentričnom ukrajinskom umjetniku i nesretniku koji je s četiri godine pobrao radijaciju nakon eksplozije nuklearnog reaktora u Černobilu.

Ali kako stara direktiva kaže – nikada ne dopusti da ti osobne predrasude stanu na put dobrom filmu, “Ruski djetlić” / “The Russian Woodpecker” (2015) američkog autora Chada Gracije srećom ipak nudi i nešto više od guranja svog glavnog lika pod nos.

Kao žrtva černobilske tragedije, lančane reakcije koja ga je dovela do traumatičnog odrastanja u izbjegličkom domu za djecu, Fedor je bijes i znatiželju ujedinio u pogonsko gorivo za opsesivno hrvanje s potragom uzroka i pravih krivaca za eksploziju zbog koje se i u Jugoslaviji 1986. izbjegavala salata.

Uzroci leže – tvrdi ovaj film, na tako-tako uvjerljiv način – u Dugi 3, bivšem sovjetskom radijskom sustavu koji se proslavio ometanjem globalne radijske komunikacije odašiljanjem repetitivnog zvuka nalik na svakodnevnu komunikaciju Pere Djetlića.

Ne, nije djetlić izglodao jezgru reaktora – razlozi su navodno puno jednostavniji, a leže u klasičnom operiranju državne mafije koja rasipanje love prikriva uklanjanjem dvije muhe jednim udarcem, kako likvidacijom nepotrebnog troška, tako i ubijanjem naroda protiv kojeg je Rusija u prošlosti već provela jedan veliki genocid.

Redatelj Chad Gracia dvadeset je godina pekao zanat u njujorškom kazalištu, a “Ruski djetlić” mu je prvi film. Kazališni korijeni vide se u teatralnom pristupu razradi teme, koja je show, koliko i novinarski rad; u osnovi zbirka bizarnih razgovora s ostarjelim vojnim inženjerima propalog sovjetskog golijata, još bizarnijih art performansa, arhivskih snimaka iz osamdesetih, skrivene kamere i animacija.

Tematski je također jednako raspršen i vrluda posvuda – nedavni ukrajinski prosvjedi, ne tako davna černobilska katastrofa i tajanstveni hladnoratni toranj za detekciju lansiranja nuklearnih projektila čine se kao tri filma u jednom, iako su saštrikani u jednu teoriju zavjere. Sundanceu se jako svidio, ali svi znamo da je razlog prije svega politički, a tek onda kvalitativni.

Iako nije redatelj, Fedor, možda baš zato što se iza vanjštine lika iz skeč-intervjua Sache Barona-Cohena krije iskreni intelekt, na kraju nekako ipak funkcionira kao dirigent i kurator mračne ostavštine černobilske radioaktivne postapokalipse, a tko zna, možda je zbilja, kako kaže jedan njegov kolega, on zapravo genije?

Nije, ali ovo je koliko-toliko OK.

"Ruski djetlić" / "The Russian Woodpecker"

O FILMU:

Režija: Chad Gracia
Godina proizvodnje: 2015.
Zemlje podrijetla: Ukrajina / Ujedinjeno Kraljevstvo / SAD
Trajanje: 80 minuta

Komentari

Komentirajte

Napišite komentar
Unesite ime

Najnovije

“To Kill a Tiger” – Poruka nade iz Indije

"To Kill a Tiger" (2022) Nishe Pahuje bavi se osjetljivom, mučnom temom silovanja trinaestogodišnje indijske djevojčice Kiran.

Drugi filmsko-diskurzivni program HDFK-a: Filmska kritika i kustoske prakse u Aziji 

Hrvatsko društvo filmskih kritičara nastavlja sa serijom filmsko-diskurzivnih programa pod nazivom "Kritika i društvo".

17. Gledalište: “Oda” – Crvena avet

Mia Maros Živković je u filmu "Oda" ispisala dimenzijama malu, skromnu, intimističku, no dojmom oveliku odu hrabrim, ustrajnim ženama.

17. Beldocs: “Porodica na određeno vrijeme” – Putovanje onkraj providnog

"Porodica na određeno vrijeme" vizualno je i sadržajno poticajno ostvarenje, koje gledatelja okupira modifikacijama prepoznatljivih tema i motiva.

Dva dokumentarca u glavnom programu 71. Pulskog filmskog festivala

U glavnom programu 71. Pulskog filmskog festivala našla su se i dva hrvatska dokumentarna filma.

“Stop Making Sense” – Veliko djelo, veliko odijelo

Vizuali iz "Stop Making Sense" Jonathana Demmea zauvijek će ostati urezani u kolektivnoj svijesti, kao prva asocijacija na Talking Heads.

“The War Game” – Ogledni primjerak pseudodokumentarnog filma

U prvom eseju "Dokumentiranje fikcije" bavimo se Oscarom nagrađenim filmom "The War Game" (1966) redatelja Petera Watkinsa.

Dodjela Nagrade Dokumetar u Dokukinu KIC

U organizaciji portala Dokumentarni.net, u zagrebačkom Dokukinu KIC će u utorak, 18. lipnja u 19 sati, po peti put biti dodijeljena Nagrada Dokumetar.

17. Beldocs: Razbijanje utopije o dominantne poretke

Na ovogodišnjem Beldocsu svjedočili smo još jednom presjeku produkcije srpskog dokumentarnog filma.

“Posljednji valcer” – Film koji se pušta glasno

"Posljednji valcer" / "The Last Waltz" (1978) Martina Scorsesea publika i kritika nazivaju jednim od najboljih rock filmova svih vremena.
Režija: Chad Gracia<br> Godina proizvodnje: 2015.<br> Zemlje podrijetla: Ukrajina / Ujedinjeno Kraljevstvo / SAD<br> Trajanje: 80 minuta12. ZagrebDox: "Ruski djetlić" - Černobilske teorije zavjere