PočetnaRecenzije12. ZagrebDox: "Pjesnik na poslovnom putu" - Putopisi u stihovima

12. ZagrebDox: “Pjesnik na poslovnom putu” – Putopisi u stihovima

-

Ideja je u osnovi briljantna – pjesnik se uputio na službeni put Kinom, tražeći inspiraciju. Službeni put, get it?

Putem (službenim), obavio je posao pa napisao šesnaest pjesama, koje odvajaju šesnaest dijelova dokumentarca koncipiranog kao prikaz inspiracije za pojedina lirska djela.

Pjesme su manje-više sjajne, a film?

“Pjesnik na poslovnom putu” / “Poet on a Business Trip” / “Shi Ren Chu Chai Le” (2015) je putopisno-pjesnički esej u režiji Jua Anqija, umjetnika, koliko i filmaša, čiji su radovi izlagani u uglednim galerijama svijeta. Jedan od onih dokumentaraca koji je dokumentaran onoliko koliko može biti s glumcem.

On je pjesnik na putovanju, stavljen u navodno stvarne, neglumljene situacije, što rezultira eksperimentom na nekoliko razina – konačan proizvod može razljutiti puritance, ali ruku na srce, mutna dokumentarna nečistoća uopće se ne primijeti, sve dok na kraju ne pročitate što ste zapravo vidjeli.

A osim susreta glume i stvarnosti, vidjeli ste fascinantan, visceralni, emocionalno ogoljeli trip kroz nekoliko segmenata mikrosvemira suvremene kineske tranzicije.

Snimljen 2002. godine, iz trenutno nepoznatih (kažu raznih) razloga montiran tek 2014., “Pjesnik na poslovnom putu” je fino odstajali dnevnik, koliko i dokudrama; zbirka poezije, koliko i vremenska kapsula, kao i veliko otvaranje malih vrata u skrivene komadiće golemih kineskih prostranstava.

Egzistencijalističku lamentaciju prepunu dosade, očaja, alkohola, smijeha, dlakavih mikro-penisa i seksa s prostitutkama, predvodi mladi pjesnik Shu, promatrajući ljude i prirodu, snimajući svijet oko sebe, usisavajući ga kao inspiraciju i vraćajući ga vlasniku kao materijalizaciju svog unutrašnjeg svemira.

Slojeviti, crno-bijeli road trip nemilosrdne lo fi produkcije, ali pun života, strasti, humora i melankolije. Poezija, drugim riječima.

"Pjesnik na poslovnom putu" / "Poet on a Business Trip" / "Shi Ren Chu Chai Le"

O FILMU:

Režija: Ju Anqi
Godina proizvodnje: 2015.
Zemlja podrijetla: Kina
Trajanje: 103 minute

Komentari

Komentirajte

Napišite komentar
Unesite ime

Najnovije

“El Shatt – nacrt za utopiju” Ivana Ramljaka u natjecateljskoj konkurenciji 66. DOK Leipziga

Hrvatski dokumentarac "EL Shatt - nacrt za utopiju" Ivana Ramljaka ušao je u natjecateljsku konkurenciju 66. DOK Leipziga.

Deset godina portala Dokumentarni.net

Vaš i naš Dokumentarni.net danas slavi deset godina postojanja!

6. AJB DOC: Sabiranje priča

Za AJB DOC Film Festival postaje jasno da se upisao na mapu festivala regionalnih festivala, donoseći prepoznatljiv sadržaj.

Dvanaest dokumentaraca u programu punoljetnog DOKUarta

Dvanaest dokumentaraca prikazat će se u programu ovogodišnjeg, punoljetnog DOKUarta (Bjelovar, 6. - 13.10.).

Objavljen program 24. Mediteran Film Festivala

Poznat je program 24. Mediteran Film Festivala, koji će se od 10. do 14. listopada održavati u Širokom Brijegu.

Otvorene prijave za radionicu u okviru programa “Mali DOKUart”

Otvorene su prijave za radionicu u okviru ovogodišnjeg programa "Mali DOKUart", bjelovarskog festivala DOKUart.

“Titicut Follies” – Čiste sobe i tužni varijetei

U trećem eseju treće sezone "Klasika svjetske dokumentaristike" pišemo o dokumentarcu "Titicut Follies" (1967) Fredericka Wisemana.

6. AJB DOC: “Dolazak proljeća u Buču” – Nakon okupacije

"Dolazak proljeća u Buču" / "When Spring Came to Bucha" (2022) Mile Tešajeve i Marcusa Lenza osvojio je glavnu nagradu na 6. AJB DOC-u.

6. AJB DOC: “Flotacija” – Flotiranje silnica svekolikosti

"Flotacija" (2023) Eluned Zoë Aiano i Alesandre Tatić osvojila je Posebno priznanje žirija na 6. AJB DOC-u.

Nagrada publike 6. AJB DOC-a dokumentarcu “Braća Musemić”

Ovogodiošnja Nagrada publike AJB DOC-a pripala je dokumentarnom filmu "Braća Musemić" autora Edina Isanovića i redatelja Nihada Ušanovića.
Režija: Ju Anqi<br> Godina proizvodnje: 2015.<br> Zemlja podrijetla: Kina<br> Trajanje: 103 minute12. ZagrebDox: "Pjesnik na poslovnom putu" - Putopisi u stihovima