PočetnaVijestiDokumentarna povijest u nastajanju: Potpisan sporazum između DHFR-a i HRT-a

Dokumentarna povijest u nastajanju: Potpisan sporazum između DHFR-a i HRT-a

-

Ono za čim su hrvatski dokumentaristi godinama vapili – a za naš portal verbalizirali Hrvoje Hribar, Nenad Puhovski i Nebojša Slijepčević – napokon je dočekalo svoju službenu ratifikaciju.

Prije nekoliko dana potpisan je, naime, sporazum između Društva hrvatskih filmskih redatelja i HRT-a kojim se definiraju najniži iznosi honorara za autorski rad i minimalni produkcijski uvjeti kod izrade dokumentarnih filmova.

Domaći autori dokumentaraca opravdano su se bunili na prijašnje HRT-ove honorare koje su često nazivali ponižavajućim. Novi sporazum, objavljen 27. studenog na stranicama DHFR-a te potpisan od strane Gorana Radmana (glavni ravnatelj HRT-a) i Danila Šerbedžije (predsjednik DHFR-a), našim dokumentaristima nudi višestruko izdašnije honorare te po prvi puta – komadić financijskog kolača pri prodaji samih autorskih djela i repriznih emitiranja.

Dogovoreni cjenik primjenjivat će se isključivo za scenariste i redatelje-vanjske suradnike, u slučaju kada je producent HRT. Također, ugovorom su obuhvaćeni samo članovi Društva hrvatskih filmskih redatelja.

Nebojša Slijepčević, redatelj i član Upravnog odbora DHFR-a za Dokumentarni.net:

“Sporazum je jako bitan. Kažem to pristrano, kao jedan od članova tima koji je sastavljao sporazum sa strane DHFR-a. No, mislim da on može samo pozitivno djelovati na dokumentarce u produkciji HTV-a.

“Naime, dosad su redatelji koji su kao vanjski suradnici bili zaposleni kao autori dokumentarnih filmova u produkciji HTV-a, bili plaćeni po njihovom cjeniku. A taj cjenik, koji je dostupan i na internetu, propisuje sramotno male honorare.

“Reći ću jedan primjer: maksimalni propisani honorar redatelja dokumentarca do šezdeset minuta je 7500 kuna brutto! Dakle, netto oko šest tisuća kuna. Za jednosatni dokumentarac treba minimalno desetak dana snimanja, dva tjedna montaže i tjedni pripreme. Moram li dalje išta reći?

“To dovodi honorar redatelja ispod minimalca. S ovim smo sporazumom propisali minimalni honorar redatelja dokumentaraca koji je višestruko veći od gore navedenog.

“Naravno, sporazum se odnosi samo na članove DHFR-a i HTV. No, mislim da je ovo prvi korak prema podizanju standarda dokumentarnog filma kod nas, jer s rastom redateljskog honorara moraju rasti i budžeti filmova, a samim time i njihova kvaliteta.”

Sporazum između Društva hrvatskih filmskih redatelja i HRT-a vezan za dokumentarne filmove u HRT-ovoj produkciji

Za dokumentarne filmove do trideset minuta:

 • Režija: 15 tisuća kuna bruto
 • Scenarij: 7,500 kuna bruto
 • Najmanje pet dana priprema, sedam dana snimanja, deset dana montaže, što je ukupno 22 radna dana

Za dokumentarne filmove do šezdeset minuta:

 • Režija: 30 tisuća kuna bruto
 • Scenarij: 15 tisuća kuna bruto
 • Najmanje deset dana priprema, četrnaest dana snimanja, dvadeset dana montaže, što je ukupno 44 radna dana

Za dokumentarne filmove duže od šezdeset minuta:

 • Režija: 45 tisuća kuna bruto
 • Scenarij: 22,500 kuna bruto
 • Najmanje petnaest dana priprema, 21 dan snimanja, trideset dana montaže, što je ukupno 66 radnIh dana

Ostalo:

 • Prava autora nastupaju s počekom od sedam godina, unutar kojih HRT ima pravo emitirati djelo bez dodatne naknade autorima
 • Nakon sedam godina, scenaristi i redatelji ostvaruju pravo od 25 posto honorara po svakom novom prikazivanju
 • U slučaju prodaje djela drugim tv-kućama, kablovskim operaterima ili drugim zainteresiranim korisnicima, scenaristu i redatelju pripada po pet posto od ugovorene cijene


Komentari

Komentirajte

Napišite komentar
Unesite ime

Najnovije