Početna Vijesti Dokumentarna povijest u nastajanju: Potpisan sporazum između DHFR-a i HRT-a

Dokumentarna povijest u nastajanju: Potpisan sporazum između DHFR-a i HRT-a

-

Ono za čim su hrvatski dokumentaristi godinama vapili – a za naš portal verbalizirali Hrvoje Hribar, Nenad Puhovski i Nebojša Slijepčević – napokon je dočekalo svoju službenu ratifikaciju.

Prije nekoliko dana potpisan je, naime, sporazum između Društva hrvatskih filmskih redatelja i HRT-a kojim se definiraju najniži iznosi honorara za autorski rad i minimalni produkcijski uvjeti kod izrade dokumentarnih filmova.

Domaći autori dokumentaraca opravdano su se bunili na prijašnje HRT-ove honorare koje su često nazivali ponižavajućim. Novi sporazum, objavljen 27. studenog na stranicama DHFR-a te potpisan od strane Gorana Radmana (glavni ravnatelj HRT-a) i Danila Šerbedžije (predsjednik DHFR-a), našim dokumentaristima nudi višestruko izdašnije honorare te po prvi puta – komadić financijskog kolača pri prodaji samih autorskih djela i repriznih emitiranja.

Dogovoreni cjenik primjenjivat će se isključivo za scenariste i redatelje-vanjske suradnike, u slučaju kada je producent HRT. Također, ugovorom su obuhvaćeni samo članovi Društva hrvatskih filmskih redatelja.

Nebojša Slijepčević, redatelj i član Upravnog odbora DHFR-a za Dokumentarni.net:

“Sporazum je jako bitan. Kažem to pristrano, kao jedan od članova tima koji je sastavljao sporazum sa strane DHFR-a. No, mislim da on može samo pozitivno djelovati na dokumentarce u produkciji HTV-a.

“Naime, dosad su redatelji koji su kao vanjski suradnici bili zaposleni kao autori dokumentarnih filmova u produkciji HTV-a, bili plaćeni po njihovom cjeniku. A taj cjenik, koji je dostupan i na internetu, propisuje sramotno male honorare.

“Reći ću jedan primjer: maksimalni propisani honorar redatelja dokumentarca do šezdeset minuta je 7500 kuna brutto! Dakle, netto oko šest tisuća kuna. Za jednosatni dokumentarac treba minimalno desetak dana snimanja, dva tjedna montaže i tjedni pripreme. Moram li dalje išta reći?

“To dovodi honorar redatelja ispod minimalca. S ovim smo sporazumom propisali minimalni honorar redatelja dokumentaraca koji je višestruko veći od gore navedenog.

“Naravno, sporazum se odnosi samo na članove DHFR-a i HTV. No, mislim da je ovo prvi korak prema podizanju standarda dokumentarnog filma kod nas, jer s rastom redateljskog honorara moraju rasti i budžeti filmova, a samim time i njihova kvaliteta.”

Sporazum između Društva hrvatskih filmskih redatelja i HRT-a vezan za dokumentarne filmove u HRT-ovoj produkciji

Za dokumentarne filmove do trideset minuta:

 • Režija: 15 tisuća kuna bruto
 • Scenarij: 7,500 kuna bruto
 • Najmanje pet dana priprema, sedam dana snimanja, deset dana montaže, što je ukupno 22 radna dana

Za dokumentarne filmove do šezdeset minuta:

 • Režija: 30 tisuća kuna bruto
 • Scenarij: 15 tisuća kuna bruto
 • Najmanje deset dana priprema, četrnaest dana snimanja, dvadeset dana montaže, što je ukupno 44 radna dana

Za dokumentarne filmove duže od šezdeset minuta:

 • Režija: 45 tisuća kuna bruto
 • Scenarij: 22,500 kuna bruto
 • Najmanje petnaest dana priprema, 21 dan snimanja, trideset dana montaže, što je ukupno 66 radnIh dana

Ostalo:

 • Prava autora nastupaju s počekom od sedam godina, unutar kojih HRT ima pravo emitirati djelo bez dodatne naknade autorima
 • Nakon sedam godina, scenaristi i redatelji ostvaruju pravo od 25 posto honorara po svakom novom prikazivanju
 • U slučaju prodaje djela drugim tv-kućama, kablovskim operaterima ili drugim zainteresiranim korisnicima, scenaristu i redatelju pripada po pet posto od ugovorene cijene


Komentari

Komentirajte

Napišite komentar
Unesite ime

Najnovije

“Once the Dust Settles” – Selfie na poprištu katastrofe

Johna Appela kroz film "Once the Dust Settles" vode empatija i dobrodušnost, uz razumijevanje nemoći da se promijeni ono što se dogodilo.

Otvorene prijave za 6. Scenaristički program “Krsto Papić”

Otvorene su prijave za 6. Scenaristički program “Krsto Papić”.

Al Jazeera Balkans: Drugi nastavci filmova “Generacija ’68” i “Nedjelja 13.” te dokumentarac o kineskom nadziranju svojih građana

Ovotjedni program AJB-a donosi druge nastavke filmova "Generacija '68" i "Nedjelja 13." te dokumentarac o kineskom nadziranju svojih građana.

Top 10: Najbolji dokumentarni filmovi 2020. godine

Marko Stojiljković donosi svoju listu najboljih dokumentarnih filmova 2020. godine.

Preminuo Michael Apted, redatelj serijala “Up”

Poznati britanski dokumentarist Michael Apted, najpoznatiji po kultnom serijalu "Up", preminuo je u četvrtak u svom losanđeleškom domu.

Otvorene prijave za 68. Martovski festival

Otvorene su prijave za 68. Beogradski festival dokumentarnog i kratkometražnog filma - Martovski festival.

“I Walk” – Odsebljeno putovanje u srce tame

Jørgen Leth u novom filmu "I Walk" / "Jeg går" (2019) dočarava neveselu stranu svoga psihofizičkoga stanja posljednjih desetak godina.

Al Jazeera Balkans: “Generacija ’68” i “Bugarski san”

Na programu AJB-a ovog će se tjedna između ostalih prikazati i dokumentarci "Generacija '68" Nenada Puhovskog "Bugarski san" Srđana Šarenca.

“Family Romance, LLC” – Samozavaravanje, plaćeno i neplaćeno

U dosadašnjim osvrtima "Family Romance, LLC" ocijenjen je u rasponu od "slabiji Herzogov film" do "jedan od najintrigantnijih u autorovu opusu".

Pomoć za Kino klub Sisak

Razorni potresi koji su ovih dana pogodili Sisak i Sisačko-moslavačku županiju uništili su i Kino klub Sisak, ali i domove kinoklubaša, njihovih prijatelja i obitelji.