PočetnaVijestiDokumentarna povijest u nastajanju: Potpisan sporazum između DHFR-a i HRT-a

Dokumentarna povijest u nastajanju: Potpisan sporazum između DHFR-a i HRT-a

|

Ono za čim su hrvatski dokumentaristi godinama vapili – a za naš portal verbalizirali Hrvoje Hribar, Nenad Puhovski i Nebojša Slijepčević – napokon je dočekalo svoju službenu ratifikaciju.

Prije nekoliko dana potpisan je, naime, sporazum između Društva hrvatskih filmskih redatelja i HRT-a kojim se definiraju najniži iznosi honorara za autorski rad i minimalni produkcijski uvjeti kod izrade dokumentarnih filmova.

Domaći autori dokumentaraca opravdano su se bunili na prijašnje HRT-ove honorare koje su često nazivali ponižavajućim. Novi sporazum, objavljen 27. studenog na stranicama DHFR-a te potpisan od strane Gorana Radmana (glavni ravnatelj HRT-a) i Danila Šerbedžije (predsjednik DHFR-a), našim dokumentaristima nudi višestruko izdašnije honorare te po prvi puta – komadić financijskog kolača pri prodaji samih autorskih djela i repriznih emitiranja.

Dogovoreni cjenik primjenjivat će se isključivo za scenariste i redatelje-vanjske suradnike, u slučaju kada je producent HRT. Također, ugovorom su obuhvaćeni samo članovi Društva hrvatskih filmskih redatelja.

Nebojša Slijepčević, redatelj i član Upravnog odbora DHFR-a za Dokumentarni.net:

“Sporazum je jako bitan. Kažem to pristrano, kao jedan od članova tima koji je sastavljao sporazum sa strane DHFR-a. No, mislim da on može samo pozitivno djelovati na dokumentarce u produkciji HTV-a.

“Naime, dosad su redatelji koji su kao vanjski suradnici bili zaposleni kao autori dokumentarnih filmova u produkciji HTV-a, bili plaćeni po njihovom cjeniku. A taj cjenik, koji je dostupan i na internetu, propisuje sramotno male honorare.

“Reći ću jedan primjer: maksimalni propisani honorar redatelja dokumentarca do šezdeset minuta je 7500 kuna brutto! Dakle, netto oko šest tisuća kuna. Za jednosatni dokumentarac treba minimalno desetak dana snimanja, dva tjedna montaže i tjedni pripreme. Moram li dalje išta reći?

“To dovodi honorar redatelja ispod minimalca. S ovim smo sporazumom propisali minimalni honorar redatelja dokumentaraca koji je višestruko veći od gore navedenog.

“Naravno, sporazum se odnosi samo na članove DHFR-a i HTV. No, mislim da je ovo prvi korak prema podizanju standarda dokumentarnog filma kod nas, jer s rastom redateljskog honorara moraju rasti i budžeti filmova, a samim time i njihova kvaliteta.”

Sporazum između Društva hrvatskih filmskih redatelja i HRT-a vezan za dokumentarne filmove u HRT-ovoj produkciji

Za dokumentarne filmove do trideset minuta:

 • Režija: 15 tisuća kuna bruto
 • Scenarij: 7,500 kuna bruto
 • Najmanje pet dana priprema, sedam dana snimanja, deset dana montaže, što je ukupno 22 radna dana

Za dokumentarne filmove do šezdeset minuta:

 • Režija: 30 tisuća kuna bruto
 • Scenarij: 15 tisuća kuna bruto
 • Najmanje deset dana priprema, četrnaest dana snimanja, dvadeset dana montaže, što je ukupno 44 radna dana

Za dokumentarne filmove duže od šezdeset minuta:

 • Režija: 45 tisuća kuna bruto
 • Scenarij: 22,500 kuna bruto
 • Najmanje petnaest dana priprema, 21 dan snimanja, trideset dana montaže, što je ukupno 66 radnIh dana

Ostalo:

 • Prava autora nastupaju s počekom od sedam godina, unutar kojih HRT ima pravo emitirati djelo bez dodatne naknade autorima
 • Nakon sedam godina, scenaristi i redatelji ostvaruju pravo od 25 posto honorara po svakom novom prikazivanju
 • U slučaju prodaje djela drugim tv-kućama, kablovskim operaterima ili drugim zainteresiranim korisnicima, scenaristu i redatelju pripada po pet posto od ugovorene cijene


Komentari

Komentirajte

Napišite komentar
Unesite ime

Najnovije

“Burden of Dreams” – Film važniji od života

Četvrtu sezonu "Klasika svjetske dokumentaristike" otvaramo tekstom o dokumentarcu "Burden of Dreams" (1982) Lesa Blanka.

Otvorene prijave za 33. Dane hrvatskog filma

Dani hrvatskog filma pozivaju na prijavu filmova za 33. izdanje, koje će se održati od 17. do 20. listopada 2024. u karlovačkom Kinu Edison.

Fotopokret i kinostazis Abbasa Kiarostamija

U drugom tekstu esejističkog serijala "Mineur/majeur" bavimo se manje poznatim filmovima iranskog redatelja Abbasa Kiarostamija.

“The History of Time Travel” – Pseudodokumentarac u slobodnoj formi

"The History of Time Travel" Rickyja Kennedyja iz 2014. godine u narativ uvodi fiktivno znanstveno otkriće, točnije motiv vremenskog stroja.

U srijedu u Bjelovaru počinje nova sezona Filmodroma

Već sedmu godinu sastavni dio Bjelovarskog kulturnog ljeta je program "Filmodrom ljetno kino" Udruge DOKUart.

Riječka premijera “Galeba” u Ljetnom Art-kinu

U Ljetnom Art-kinu 3. srpnja održat će se riječka premijera dokumentarnog filma "Galeb" (Greta Creative Network, 2024.) Davida Lušičića.

Parakartografija Luca Moulleta

U ovom esejističkom serijalu "Mineur/majeur" zavirujemo u opskurne - najčešće kratkometražne i srednjemetražne – ćoškove opusa kanonizovanih reditelja.

“Na Adamantu: Nitko nije savršen”: Prva projekcija ovosezonskog “Slučajnog kina” na Molo longu

Na prvoj projekciji ovosezonskog ciklusa "Slučajnog kina" prikazat će se dokumentarni film "Na Adamantu: Nitko nije savršen" (2023).

7. AJB DOC propituje pojam pravde i pravednosti

Sedmi festival dokumentarnog filma Al Jazeere Balkans (AJB DOC) održat će se od 13. do 17. rujna 2024. godine u Sarajevu.

“C.S.A.: The Confederate States of America” – Ropstvo kao izvor humora

"C.S.A.: The Confederate States of America" Kevin Willmotta, poseban je po tome što pseudodokumentarni film spaja sa spekulativnim žanrom alternativne povijesti.