PočetnaVijesti13. DokuFest: Sedam hrvatskih filmova na kosovskom dokumentarnom spektaklu

13. DokuFest: Sedam hrvatskih filmova na kosovskom dokumentarnom spektaklu

-

Čak 237 filmova iz 56 zemalja bit će prikazano na 13. DokuFestu koji će se od 16. do 24. kolovoza održati u kosovskom Prizrenu. Organizatori ističu brojku od rekordnih 2400 prijava za ovogodišnje izdanje trenutno možda i najvećeg dokumentarnog festivala na Balkanu, čiji će se lineup sastojati od šest natjecateljskih te četrnaest popratnih programa.

U fokusu 13. DokuFesta su Sjedinjene Američke Države pa će iz te najmoćnije države svijeta ove godine na kosovski festivalski repertoar stići čak trideset filmova, poput legendarnih “Harlan Countyja” (1976), “Hoop Dreamsa” (1994) te možda i najznačajnijeg dokumentarca o Vijetnamskom ratu, Oscarom nagrađenog “Hearts and Minds” (1974). Dolazak na Kosovo najavili su direktor fotografije Richard Pearce i montažerka Lynzee Klingman, članovi ekipe upravo spomenutog filma Petera Davisa.

Posebna pozornost posvetit će se i nedavno preminulom austrijskom dokumentarnom genijalcu, Michaelu Glawoggeru, pa će kosovska publika moći prisustvovati njegovoj odličnoj Globalizacijskoj trilogiji.

Teško je u jednom tekstu navesti cijeli niz dokumentarnih poslastica koje gledatelje čekaju u Prizrenu, od glazbenog “Mistaken For Strangers” (2013) Toma Beringera do već sad opjevane dokumentarne biografije preminulog filmskog kritičara Rogerta Eberta, “Life Itself” (2014., Steve James). Ukratko – raj za ljubitelje nefikcijske umjetnosti i događaj, ukoliko ste naravno u mogućnosti, koji nikako ne biste smjeli propustiti.

Cijeli uistinu nevjerojatni program DokuFesta pogledajte na njihovim službenim stranicama.

*ISPRAVAK (29.8.2014.): DokuFest će pohoditi još jedan hrvatski film, i to koprodukcija “Kismet” (2014) Grkinje Nine Marije Paschalidou.

HRVATSKA NA 13. DOKUFESTU

Hrvatska će na ovogodišnjem DokuFestu biti zastupljena sa osam filmova, od kojih će čak sedam osvanuti u jednoj od službenih konkurencija. Dobro poznati “Autofocus” (2013., Boris Poljak; Milva film i video) i “Mitch – dnevnik jednog šizofreničara” (2014., Damir Čučić; Nukleus film) upali su u službeni Balkan Dox program, gdje će im se pridružiti i film “Goli” (2014.; Factum, HRT, Zagreb film) Tihe Klare Gudac, koji otkriva neistraženo razdoblje života autoričinog djeda te “Kismet” (manjinska koprodukcija Nukleus filma), film o fenomenu uspjehu turskih sapunica.

U Međunarodnoj konkurenciji predstavljat će nas Nukleus filmova koprodukcija, “Baršunasti teroristi” / “Zamatovi teroristi” (2013., Peter Kerekes, Pavol Pekarčík, Ivan Ostrochovský), a u Međunarodnoj kratkometražnoj igrani filmovi “Pragovi” (2013., Dijana Mlađenović; Kinematograf) te “Kokoška” (2014) Une Gunjak, još jedna (manjinska) koprodukcija Nukleus filma.

Na rasporedu popratnog programa pod imenom Believe it or Not: Faith on Film / Vjerovali ili ne: Vjera na filmu, svoje mjesto pronašao je i film “Zimsko čudo” (2012) Gustava Becka i Željke Sukove, u produkciji Udruge UKUS, koji alegorijskim jezikom povezuje Rijeku i Rio de Janeiro u doba Uskrsa, odnosno razdoblju karnevala.


Komentari

Komentirajte

Napišite komentar
Unesite ime

Najnovije