Početna Recenzije "Čedo" - Vrhunska fotografija "ugušena" konačnim neujednačenim proizvodom

“Čedo” – Vrhunska fotografija “ugušena” konačnim neujednačenim proizvodom

-

S današnje dvije recenzije jedinih srednjemetražnih dokumentarnih ostvarenja (“Čedo” i “Polazište za čekanje”) s pobjedničke matineje (pročitajte naše kratkometražne recenzije) Liburnia Film Festivala, održane prekjučer u Dokukinu Grič, završavamo pregled nagrađenih filmova sa spomenuog festivala.

S tek jednim uberpromašajem (“Terasa”, 2011., Vedran i Sanja Šamanović, produkcija: Mitropa) i nizom solidnih i vrlo dobrih dokumentaraca, Liburnia je uglavnom ispunila naša očekivanja, pa se s razlogom veselimo novom izdanju morskog festivala u Ičićima.

Priča o zagrebačkom beskućniku, pijancu i narkomanu Čedi Šarabi“Čedo” (2012., produkcija: Factum) Nikole Strašeka – također spada u tu iznadprosječnu, iako već viđenu i ne naročito spektakularnu grupu dokumentaraca.

Ono što “Čedu” izdvaja iz mora dokumentaraca slične marginalne osnovice, nesumnjivo je vrhunska fotografija snimatelja Dragana Šiše te briljantni odabir muzike u liku i djelu glazbene skupine Afion koja se specijalizirala za unikatne obrade narodnih pjesama s ovih prostora.

Strašek je u svojem izoštrenom fokusu interesa uhvatio životnu ispovijed čovjeka s margine koji zadnjih petnaestak godina marljivo skuplja blato sa zagrebačkog asfalta. Po vlastitim riječima “propalica, pijanac i lijenčina”, Čedo u odumrlom miksu stoičke ravnodušnosti i neprekinutog kalašnjikovskog rafala negativnosti, govori o svojem nesretnom životu prepunom besperpektivnosti, nesreće i maligne ravodušnosti s druge strane bijele ograde.

Ono što “Čedu” izdvaja iz mora dokumentaraca slične marginalne osnovice, nesumnjivo je vrhunska fotografija snimatelja Dragana Šiše te briljantni odabir muzike u liku i djelu glazbene skupine Afion koja se specijalizirala za unikatne obrade narodnih pjesama s ovih prostora.

Vanserijski i rijetko viđeni – i vjerojatno minuciozno planirani – izbor eksterijera i kuteva snimanja, kombiniran s krupnim kadrovima Čedinog uglavnom bezizražajnog pogleda, zaslužan je za većinu pozitivne dojmologije nakon završetka projekcije “Čede”.

Toliko smo, u stvari, bili impresionirani vizualnim identitetom Strašekovog ostvarenja, da su i nevjerojatno važna priznanja njegovog glavnog junaka (“Kad sam se prihvatio flaše, ništa mi više nije bilo važno. Nisam zaslužio ništa – niti obitelj, niti kućnog ljubimca”) ostala utišana unutarnjim usklikom “J… te, ovo je zakon snimljeno!”.

S druge strane, “Čedin” rascjepkani i neujednačeni narativ bez smjera i koncentracije, te glavni lik čiju sudbinu zbog svoje specifičnosti jednostavno ne možemo zasuti golemim količinama nepodijeljene empatije, glavni su razlozi konačne čardakovske ocjene.

U svim tim vratolomnim vizualnim kerefecima, kutevima i glazbenim delicijama, kao da se na kraju izgubila osnovna misao-vodilja svakog dobrog dokumentarnog filma – stavljanje priče i sudbine vlastitog subjekta u prvi plan.

U “Čedi” su uloge nerijetko zamijenjene pa nas umjesto sugovornikove, nerijetko zapljuskuje i dobar dio redateljske forma prije sadržaja samovažne energije. Ako već ne zbog tematike i konkretne priče, “Čedu” pogledajte zbog spektakularnih vizuala metropole kakvu dosad niste vidjeli. Savski nasip i zagrebački krovovi odavno u jednom dokumentarcu nisu ljepše izgledali…

"Čedo"

O FILMU:

Režija: Nikola Strašek
Godina proizvodnje: 2012.
Zemlja podrijetla: Hrvatska
Produkcija: Factum
Trajanje: 52 minute

Komentari

1 komentar

Komentirajte

Napišite komentar
Unesite ime

Najnovije

“Belushi” – Posrtanje s vrha svijeta

Dokumentarni film "Belushi" (2020) redatelja R.J. Cutlera donosi priču o pokojnom glumcu i komičaru Johnu Belushiju.

Al Jazeera Balkans: Filmovi o koronavirusu i jugoslavenskoj cenzuri

Na ovotjednom programu Al Jazeere Balkans između ostalog su filmovi o koronavirusu i jugoslavenskoj cenzuri.

Diplomirala prva generacija polaznika Nove škole dokumentarnog filma

Riječki Filmaktiv uspješno je završio prvu godinu održavanja pilot-projekta Nova škola dokumentarnog filma.

36. Nagrade za dokumentarni film IDA: “Crip Camp” najbolji dokumentarac, Garrett Bradley naj-redatelj

Na 36. Nagradama za dokumentarni film "Crip Camp" je proglašen najboljim dokumentarcem, Garret Bradley redateljem.

Al Jazeera Balkans: Filmovi o koronavirusu u američkim tvornicama, radikaliziranim mladim Mađarima te posljednji nastavak serijala “Black France”

Al Jazeera Balkans ovog tjedna prikazuje filmove o koronavirusu, radikaliziranim mladim Mađarima te posljednji nastavak serijala "Black France".

Dva hrvatska dokumentarca u natjecateljskom programu 32. Filmskog festivala u Trstu

Dva hrvatska dokumentarca prikazat će se u natjecateljskom programu 32. Filmskog festivala u Trstu.

Top 10: Najbolji hrvatski dokumentarni filmovi 2020. godine

Ovo su najbolji hrvatski dokumentarni filmovi 2020. godine po izboru Hrvoja Krstičevića, glavnog urednika portala Dokumentarni.net.

“Once the Dust Settles” – Selfie na poprištu katastrofe

Johna Appela kroz film "Once the Dust Settles" vode empatija i dobrodušnost, uz razumijevanje nemoći da se promijeni ono što se dogodilo.

Otvorene prijave za 6. Scenaristički program “Krsto Papić”

Otvorene su prijave za 6. Scenaristički program “Krsto Papić”.

Al Jazeera Balkans: Drugi nastavci filmova “Generacija ’68” i “Nedjelja 13.” te dokumentarac o kineskom nadziranju svojih građana

Ovotjedni program AJB-a donosi druge nastavke filmova "Generacija '68" i "Nedjelja 13." te dokumentarac o kineskom nadziranju svojih građana.