PočetnaIntervjuiAgron Lešdedaj: "Ukoliko ne voliš svoj posao, ne upuštaš se u organizaciju...

Agron Lešdedaj: “Ukoliko ne voliš svoj posao, ne upuštaš se u organizaciju festivala”

-

Ovogodišnji festival etnografskog dokumentarnog filma, ETNOFILm, po šesti put će otvoriti svoja vrata u Rovinju, i to od 24. do 26. travnja. U odnosu na prošlu godinu, ovaj festival organiziran pod pokrivetljstvom Etnografskog muzeja Istre doživio je određene preinake, koje nam je u kratkom razgovoru pribiližio voditelj vizualnih komunikacija ETNOFILma Agron Lešdedaj.

“Ove godine smo od otprilike 120 pristiglih filmova izabrali 22 naslova koji će biti prikazani u službenoj konkurenciji. U žiriju koji je izabrao natjecateljske dokumentarce sjede Tamara Nikšić-Đerić i Bojan Mucko, a jedan od osnovnih ciljeva bio nam je smanjivanje ukupnog broja filmova na festivalu. Htjeli smo ga produžiti, organizirati predavanja i jednostavno s autorima razviti priču i nakon završetka projekcija”, objašnjava djelomičnu promjenu festivalskog kursa Lešdedaj.

Na spomen riječi “etno” većina ljudi lakonski odmahuje rukom, zamišljajući starije gospođe u nošnjama ili pripadajuće zborove. Svjestan je navedenih predrasuda i Agron Lešdedaj, pokušavajući dati što koncizniji odgovor o vrsti filmova koje nas ove godine čekaju u Rovinju.

“To su dokumentarni etnografski filmovi koji spadaju u domenu vizualne antropologije. Takva filmska djela, između ostalog, općenito pokrivaju različite svjetske kulture te urbane i aktualne teme. Nemamo ništa protiv, uvjetno rečeno, seoske strane priče, ali dokumentarci na ovakvim festivalima mogu govoriti i o skejterima, pravima manjina, okolišu…”, jasan je Lešdedaj oko početne dojmovne problematike istarskog festivala.

Na festivalu će i ove godine biti predstavljene razne radionice, poput one o fotografiji, dok se kao glavna tema ETNOFILma iskristalizirala arhitektura u turizmu. Uz Davida Kendalla, koji će svojim gostovanjem uveličati festivalsku foto-radionicu, Lešdedaj je istaknuo i ponos zbog povećeg broja volontera iz cijele Europe.

“Veći dio posla obavljamo volonterski, iako za naš trud dobijamo i honorare koji nisu preveliki. No, ukoliko ne voliš svoj posao, ne upuštaš se u organizaciju festivala. Naravno da se mučimo, ali i dalje pokušavamo zadržati nivo koji smo izgradili tijekom godina. Naši pravi problemi tiču se tehničke strane priče, poput projektora kojeg moramo stalno dovlačiti iz Zagreba”, završio je Agron Lešdedaj.

Uz već predstavljenog voditelja vizualnih komunikacija, užu direkciju festivala čine Tamara Nikolić Đerić (voditeljica projekta), Lea Vene (koordinatorica međunarodne radionice vizualne antropologije), Monika Marušić (odnosi s javnošću), Andrea Jakopović (marketing), Bojan Mucko (selektor natjecateljskog programa) i Ljiljana Pantović (koordinatorica volontera). Svi oni, kako ističe naš sugovornik, uglavnom volonterski obavljaju tešku zadaću održavanja masivnog festivalskog aparata.

Opširnije informacije oko 6. ETNOFILma uskoro pročitajte na stranicama portala Dokumentarni.net, službenog medijskog pokrovitelja rovinjskog festivala.


Komentari

Komentirajte

Napišite komentar
Unesite ime

Najnovije

Tko će osvojiti ovogodišnjeg kratkometražnog doku-Oscara?

Pogledali smo svih pet ovogodišnjih kandidata za nagradu Oscar u kratkometražnoj konkurenciji dokumentarnog filma.

Poznate (dokumentarne) nominacije 95. Oscara

Poznate su nominacije za 95. nagrade Oscar, čija će se svečanost održati 12. ožujka u losanđeleškom Dolby Theatreu.

“Fire of Love” – U vulkanskom grotlu

"Fire of Love" (2022) američke redateljice Sare Dose prati putešesvije francuskih vulkanologa i bračnog para Krafft.

“Only the Devil Lives Without Hope” Magnusa Gerttena na programu Al Jazeere Balkans

Al Jazeera Balkans ovog tjedna prikazuje i dokumentarac "Only the Devil Lives Without Hope" (2020) švedskog autora Magnusa Gerttena.

Novi kulturni projekt o kulturnoj kartografiji grada Subversive Festivala i KIC-a

Siječanj se u zagrebačkom Dokukinu KIC nastavlja u znaku...

Svjetske premijere novih filmova Borisa Poljaka i Damira Čučića u Rotterdamu

Na 52. Međunarodnom filmskom festivalu u Rotterdamu svjetsku će premijeru doživjeti dva nova filma Borisa Poljaka i Damira Čučića.

“Factumov Mediteran” u Dokukinu KIC

U Dokukinu KIC sutra (20.1. u 19 sati) će se održati "Factumov Mediteran", projekcija od tri dokumentarna naslova koje potpisuju čak četiri redatelja.

Top 10: Najbolji hrvatski dokumentarni filmovi 2022. godine

Što nam je donijela dokumentarna 2022.? Godinu je otvorila...

“Čekaj me” Damira Markovine ponovno na programu Al Jazeere Balkans

Na programu Al Jazeere Balkans danas i tijekom cijelog tjedna ponovno će se prikazivati dokumentarac "Čekaj me" Damira Markovine.

“Futura” na programu Dokukina KIC

"Futura" će prije početka kinodistribucije po hrvatskim nezavisnim kinima, najprije biti premijerno prikazana u četvrtak, 19. siječnja, u zagrebačkom Dokukinu KIC.