PočetnaIntervjuiAgron Lešdedaj: "Ukoliko ne voliš svoj posao, ne upuštaš se u organizaciju...

Agron Lešdedaj: “Ukoliko ne voliš svoj posao, ne upuštaš se u organizaciju festivala”

-

Ovogodišnji festival etnografskog dokumentarnog filma, ETNOFILm, po šesti put će otvoriti svoja vrata u Rovinju, i to od 24. do 26. travnja. U odnosu na prošlu godinu, ovaj festival organiziran pod pokrivetljstvom Etnografskog muzeja Istre doživio je određene preinake, koje nam je u kratkom razgovoru pribiližio voditelj vizualnih komunikacija ETNOFILma Agron Lešdedaj.

“Ove godine smo od otprilike 120 pristiglih filmova izabrali 22 naslova koji će biti prikazani u službenoj konkurenciji. U žiriju koji je izabrao natjecateljske dokumentarce sjede Tamara Nikšić-Đerić i Bojan Mucko, a jedan od osnovnih ciljeva bio nam je smanjivanje ukupnog broja filmova na festivalu. Htjeli smo ga produžiti, organizirati predavanja i jednostavno s autorima razviti priču i nakon završetka projekcija”, objašnjava djelomičnu promjenu festivalskog kursa Lešdedaj.

Na spomen riječi “etno” većina ljudi lakonski odmahuje rukom, zamišljajući starije gospođe u nošnjama ili pripadajuće zborove. Svjestan je navedenih predrasuda i Agron Lešdedaj, pokušavajući dati što koncizniji odgovor o vrsti filmova koje nas ove godine čekaju u Rovinju.

“To su dokumentarni etnografski filmovi koji spadaju u domenu vizualne antropologije. Takva filmska djela, između ostalog, općenito pokrivaju različite svjetske kulture te urbane i aktualne teme. Nemamo ništa protiv, uvjetno rečeno, seoske strane priče, ali dokumentarci na ovakvim festivalima mogu govoriti i o skejterima, pravima manjina, okolišu…”, jasan je Lešdedaj oko početne dojmovne problematike istarskog festivala.

Na festivalu će i ove godine biti predstavljene razne radionice, poput one o fotografiji, dok se kao glavna tema ETNOFILma iskristalizirala arhitektura u turizmu. Uz Davida Kendalla, koji će svojim gostovanjem uveličati festivalsku foto-radionicu, Lešdedaj je istaknuo i ponos zbog povećeg broja volontera iz cijele Europe.

“Veći dio posla obavljamo volonterski, iako za naš trud dobijamo i honorare koji nisu preveliki. No, ukoliko ne voliš svoj posao, ne upuštaš se u organizaciju festivala. Naravno da se mučimo, ali i dalje pokušavamo zadržati nivo koji smo izgradili tijekom godina. Naši pravi problemi tiču se tehničke strane priče, poput projektora kojeg moramo stalno dovlačiti iz Zagreba”, završio je Agron Lešdedaj.

Uz već predstavljenog voditelja vizualnih komunikacija, užu direkciju festivala čine Tamara Nikolić Đerić (voditeljica projekta), Lea Vene (koordinatorica međunarodne radionice vizualne antropologije), Monika Marušić (odnosi s javnošću), Andrea Jakopović (marketing), Bojan Mucko (selektor natjecateljskog programa) i Ljiljana Pantović (koordinatorica volontera). Svi oni, kako ističe naš sugovornik, uglavnom volonterski obavljaju tešku zadaću održavanja masivnog festivalskog aparata.

Opširnije informacije oko 6. ETNOFILma uskoro pročitajte na stranicama portala Dokumentarni.net, službenog medijskog pokrovitelja rovinjskog festivala.


Komentari

Komentirajte

Napišite komentar
Unesite ime

Najnovije