PočetnaVijestiRusija bi uskoro mogla besplatno prikazivati filmove iz sovjetske ere

Rusija bi uskoro mogla besplatno prikazivati filmove iz sovjetske ere

-

(Na slici: Dziga Vertov, 1896. – 1954.)

Ruski parlament uskoro bi trebao donijeti zakon kojim će nesumnjivo uzdrmati tamošnje filmsko tržište. Po novom prijedlogu zakona, svi filmovi – uključujući i dokumentarne, igrane te animirane – i TV serije iz ere Sovjetskog saveza, trebali bi bez naknade biti dostupni svjetskoj filmofilskoj javnosti.

“Smatramo kako bi svi filmovi iz doba SSSR-a – a koji su financirani iz državnog proračuna – trebali biti besplatno dostupni na internetu”, izjavio je Aleksej Kazakov, šef podkomiteta za elektronsku demokraciju pri ruskoj Dumi. Izvrsna je to vijest za ljubitelje tamošnje kinematografije, naročito za poklonike stvaralaštva Dzige Vertova i ostatka stare sovjetske dokumentarističke garde.

Za konačni rasplet cijele obećavajuće situacije ipak ćemo morati pričekati službenu odluku ruskog parlamenta, a dotad posjetite stranicu Mosfilm na kojoj već možete besplatno pogledati više od 500 filmskih ostvarenja iz sovjetske povijesti.


Komentari

Komentirajte

Napišite komentar
Unesite ime

Najnovije

19. Festival 25 FPS: “Zamišljene budućnosti: Turizam” – Utopijske slike

Darko Fritz u svojem filmu "Zamišljene budućnosti: Turizam" studiozno pristupa stvarnom prostoru i onome u što ga se moglo pretvoriti.

Rada Šešić: “Možemo bez skromnosti reći da je hrvatski dokumentarac vodeći u regiji”

Selektorica programa Filmskog festivala DOKUart za naš portal najavljuje osamnaesto izdanje ove bjelovarske filmske manifestacije.

Deset filmova u programu “Domaći autori” 24. Mediteran Film Festivala

Deset filmova bit će prikazano u ovogodišnjem programu "Domaći autori" 24. Mediteran Film Festivala.

“Djeca magle” ponovno na programu Al Jazeere Balkans

"Djeca magle" / "Children of the Mist" (2021) vijetnamske autorice Diễm Hà Lệ ponovno se prikazuje na programu Al Jazeere Balkans.

“Mali Dieter želi letjeti” – Ekstatično do neba

"Mali Dieter želi letjeti" (1997) spada među najpoznatija dokumentaristička djela velikog njemačkog redatelja Wernera Herzoga.

19. Festival 25 FPS: Jedan od Grand Prixa i “Valeriji” Sare Jurinčić

Film "Valerija" (Nomad Studio / Restart; 2023.) Sare Jurinčić osvojio je jedan od Grand Prixa na sinoć završenom, 19. Festivalu 25 FPS.

Devet kratkih dokumentaraca “U fokusu” 24. Mediteran Film Festivala

Devet kratkih dokumentaraca smješteno je u "off" program "U fokusu" 24. Mediteran Film Festivala.

“Dum spiro spero” Pere Kvesića u Rijeci

U sklopu programa "Filo playlista dokumentarista" danas će se u Rijeci prikazati film "Dum spiro spero" (2016) Pere Kvesića.

Sinoć otvoren 19. Festival 25 FPS

Devetnaesto izdanje Međunarodnog festivala eksperimentalnog filma i videa 25 FPS sinoć je otvoreno u zagrebačkom kinu Kinoteka.

U Bjelovaru predstavljen program 18. DOKUarta

U Bjelovaru je jučer predstavljen program 18. DOKUarta, koji će se održavati od petka 6. listopada pa do petka 13. listopada.