PočetnaIntervjuiVanja Jambrović: "Mira Furlan se jako identificirala s Mayom"

Vanja Jambrović: “Mira Furlan se jako identificirala s Mayom”

-

Nakon svečane premijere filma “Gangster te voli” (2013), uhvatili smo na trenutak producenticu spomenutog dokumentarca, Vanju Jambrović, i uspjeli je upitati o višegodišnjoj produkcijsko-logističkoj ludnici oko remek-djela redatelja Nebojše Slijepčevića.

Buduća ljestvica medijske promocije nekog jakog dokumentarnog naslova zasigurno je podignuta žestokim ritmom Restartove ekipe. Slaže se s tim i Vanja Jambrović, napominjući kako svaki film ima svoju nišu, ali i kako bi “Gangster” mogao prodrijeti i do široke publike koja inače ne gleda nefikcijsku umjetnost.

“Mi smo napravili neke stvari koje su inače rezervirane za igrani film – poput “Gangsterovih” majica, spotova na televiziji, alternativnog happy enda – i jednostavno prošili cijelu priču. Ukratko, stvorili smo jednu dodanu vrijednost”, rekla je Vanja Jambrović i skrenula pažnju na kino-turneju bez presedana, pogotovo za dokumentarni film.

“Gangstera” će, naime, publika moći vidjeti u 29 gradova diljem zemlje, a tijekom ljeta će zahvaljujući Alenu Munitiću i njegovom splitskom Festivalu mediteranskog filma, zgode Nedjeljka, Maye i ostale ekipe biti rasvijetljene i otočkoj publici u petnaest dodatnih gradova.

O načinu na koji će široka publika percipirati Restartov dokumentarac, vjerojatno najbolje svjedoči jedna Vanjina anegdota iz Bjelovara, za vrijeme održavanja projekcije na tamošnjem festivalu Dokuart.

Vanja Jambrović
Foto: Damir Zovko

“Nebojša i ja smo sjedili u prvom redu, a iza nas je bio čovjek koji je svojem kolegi potiho rekao: ‘E, ovo je bolje od pravog filma!’ S tim da je on, naravno, pod terminom pravi mislio na igrani film. Isto tako, u Imotskom sam od tamošnjih ljudi dobila etiketu asistentice. Tako da sam im morala objašnjavati kako ja nisam nikakva asistentica, već producentica ovog filma.”

“U ono vrijeme ja sam za njih bila filmska tajnica. Bilo je smiješno objašnjavati koje su zadaće producenata, a kamoli još ulogu žene na cjelokupnom projektu”, rekla nam je Vanja, usput školski objašnjavajući producentske zadaće u dokumentarnim filmovima.

“U dokumentarnom filmu producent je najbliži suradnik redatelju. U igranom filmu to je scenarist, direktor fotografije ili montažer. Kod nas su, pogotovo u autorskom dokumentarcu, ekipe užasno male i onda je producent glavni suradnik i komunikator redatelju za sve faze projekta i za sve što se s njim događa.”

“Zato ja volim dokumentarce jer je producentska involviranost maksimalna”, kratko i jasno je otklonila producentsku misteriju Vanja Jambrović.

Vanja Jambrović
Foto: Damir Zovko

Pitanje o gledanosti bilo kojeg domaćeg filma u hrvatskim kinima, bilo igranog a pogotovo dokumentarnog, oduvijek je spadalo u nezahvalnu sugovrorničku tematiku. No, producentica “Gangstera” ima spreman odgovor i na taj delikatan upit.

“Baš smo moj suradnik i partner Oliver Sertić, Nebojša Slijepčević i ja provjeravali gledanost hrvatskih filmova u 2013. godini i vidjeli smo zanimljive podatke. Nakon “Sonje i bika”, “Svećenikove djece” i, recimo, “Kauboja”, sljedeći naš najgledaniji film ostvario je brojku od 2500 gledatelja.”

“Ako mi napravimo veću gledanost od spomenute brojke, onda smatram da možemo biti jako zadovoljni u odnosu na omjer uloženih i vraćenih sredstava. Takvi igrani filmovi od HAVC-a u prosjeku dobivaju oko pet milijuna kuna”, optimistično je zaokružila priču oko buduće gledanosti producentica dokumentarnog filma “Gangster te voli”.

VJ-4
Foto: Damir Zovko

Za kraj smo otkrili jedan dobro čuvani dragulj. Nakon kratkog nećkanja, Vanja nam je otkrila savim zgodan detalj o emotivnom dosegu njezinog dokumentarnog filma. Na površini se pojavilo ime koje ne biste odmah povezali s Imotskim, bikovima i tamošnjim simpatičnim provodadžijama

“Jako puno žena se identificira s Mayom, našim glavnim likom iz filma. Recimo, Miri Furlan se užasno svidio dokumentarac, pošto je i ona sama bila neprihvaćena i etiketirana kao autsajder i nedovoljno dobra individua.”

“Sreli smo se s njom na jednom festivalu i ona nam je u prvi plan istaknula svoju potpunu identifikaciju s Mayom, baš zato jer je drugačija”, zaključila je razgovor Vanja Jambrović.


Komentari

Komentirajte

Napišite komentar
Unesite ime

Najnovije

“Sjeveroistočni vjetrovi” – Staljin, još uvijek među Gruzijcima

"Sjeveroistočni vjetrovi" su film istančana ritma, smjene kadrova koja jednako zadržava pozornost na detaljima, kao što ih kontekstualizira.

[VIDEO] Domenico Centrone: “Moramo ‘vratiti’ film mjestu na kojem je snimljen”

Od 19. do 23. veljače u Zagrebu se održavala napredna radionica snimanja za mlade, koju je vodio talijanski edukator Domenico Centrone.

“Dolazak proljeća u Buču” i “Sarajevo Safari” na programu Al Jazeere Balkans

Na ovotjedni program Al Jazeere Balkans stižu dokumentarni filmovi "Dolazak proljeća u Buču" i "Sarajevo Safari".

“Beyond Utopia” – Vibrantno svjedočanstvo

"Beyond Utopia" uvjerljivo i potresno iznosi upečatljive sudbine, pripovijesti i prisjećanja nekolicine izbjeglih Sjevernokorejaca.

[VIDEO] Nikoloz Bežanišvili: “Staljin nije popularan u Gruziji jer naša zemlja ide prema EU i NATO-u”

Gruzijski redatelj Nikoloz Bežanišvili za naš portal govori o svom filmu "Sjeveroistični vjetrovi" (2022).

Ivan Efendić: “Moj glavni protagonist Mate Lasić ima potpuno drugačiji pristup umjetnosti i životu”

Debitantski redatelj Ivan Efendić za Dokumentarni.net govori o svom dokumentarcu "Mate" (Samostalna produkcija, 2023.).

Otvorene prijave za KKZ-ovu radionicu “U dijalogu sa Agnès”

Otvorene su prijave za naprednu KKZ-ovu filmsku radionicu "U dijalogu sa Agnès" voditeljice Ive Gavrilović.

Otvorene prijave za 11. STIFF

STIFF – Međunarodni studentski filmski festival poziva autore da prijave svoje filmove na jedanaesto izdanje festivala.

Hrvatska koprodukcija u industrijskom dijelu 26. Međunarodnog festivala dokumentarnog filma u Solunu

Hrvatska koprodukcija "Sakupljač snova" ušla je u industrijski dio 26. Međunarodnog festivala dokumentarnog filma u Solunu.

U KIC-u ciklus filmova posvećen Martinu Semenčiću

U zagrebačkom Kulturno informativnom centru (KIC) bit će prikazan kratki ciklus "Sjećanje na Martina Semenčića".