PočetnaRecenzije "Manakamana" - Kozlići, metalci i masovni egzodus publike iz kina Europa

[HRFF] “Manakamana” – Kozlići, metalci i masovni egzodus publike iz kina Europa

-

Postoji li negdje neslužbena lista negativnih hrvatskih rekorda, ili barem jedan njezin dio koji prati izlaske publike za vrijeme kino-projekcija? Ukoliko postoji, nakon jučerašnjeg prikazivanja dokumentarca “Manakamana” (2013) na 11. HRFF-u, redatelja Stephanie Spray i Pacha Veleza, takav popis zasigurno je postao bogatiji za upravo spomenuti naslov.

Zagrebačka publika, vjerojatno opravdano nenaviknuta na pretencioznu dokumentarnu eksperimentalu “Manakamane”, najprije je sporadično, a ubrzo i u valovima napuštala sinoćnju projekciju 11. HRFF-a, koju je do kraja prikazivanja napustila trećina ukupnog auditorija.

“Manakamanu”, uostalom kao i nedavno recenzirani “Leviathan”, potpisuje ista producentska kuća – Harvard’s Etnography Laboratory – kojoj je jedna od zadaća proširiti definiciju etnografskog i avangardnog dokumentarca. I opet, baš kao i u “Leviathanu”, naglasak u “Manakamani” stavljen je na meditativni, neosuđujući i strogo opservarcijski unutarnji svijet pojedinca.

Vjerojatno i nije teško proniknuti u osnovnu autorsku misao-vodilju iza “Manakamane”, koja je ponovno trebala apostrofirati pojedinca i njegovu krucijalnu važnost u današnjem sve zatvorenijem i nemilosrdnijem društvu.

Snimljen unutar žičare koja vodi do poznatog nepalskog hrama Manakamana, “Manakamanina” fiksirana kamera prati jedanaest različitih sudbina – od skupine simpatičnih gospođa do nepalskih metalaca i skromnih bračnih parova – u neprekidnom 10-minutnom usponu i silasku s tog svetišta.

Vjerojatno i nije teško proniknuti u osnovnu autorsku misao-vodilju iza “Manakamane”, koja je ponovno trebala apostrofirati pojedinca i njegovu krucijalnu važnost u današnjem sve zatvorenijem i nemilosrdnijem društvu.

No baš kao i u sličnim kvazi-intelektualnim onaniranjima, poput “Sans Soleila” i “Leviathana”, i “Manakamana” se – grandiozno koncepirana, ali hermetički izolirana – čita poput zbirke zadataka iz matematike za odabrani doktorsko-plemićki stalež sa sveučilišta MIT. Volite li nepomične desetominutne kadrove kozlića u kavezu? Ovo je dokumentarac za vas. U suprotnom, zaobiđite ovaj eksperimentalni kaos.

"Manakamana"

O FILMU:

Režija: Stephanie Spray, Pacho Velez
Godina proizvodnje: 2013.
Zemlje podrijetla: Nepal / SAD
Trajanje: 118 minuta

Komentari

Komentirajte

Napišite komentar
Unesite ime

Najnovije