PočetnaRecenzije "Bijeg" - Razočaravajući Kečin prikaz romskih sudbina

[HRFF] “Bijeg” – Razočaravajući Kečin prikaz romskih sudbina

|

11. Human Rights Film Festival sinoć je službeno otvoren kratkim dokumentarcem Srđana Keče, “Bijeg” (2013), usmjerenim na prikaz teških i gotovo nepremostivih životnih prilika triju Romkinja (Danijela, Elvira i Galiba) u Srbiji.

Redatelj “Bijega” uglavnom je zanatski korektno, ali i pomalo šablonski apostrofirao već izlizanu romsku paradigmu, stilski se ne izdižući iznad bezbrojnih filmova slične tematike. U središtu Kečinog, na trenutke potresnog ali definitivno za opseg cjelokupne priče prekratkog dokumentarca, našle su se tri po svemu povezane sudbine romskih djevojaka, čiji je središnji zajednički nazivnik izvlačenje iz nemilosrdne stvarnosti uvjetovane istim obilježavajućim genskim koktelom.

“Nemamo doma. Svaki dan nama je borba za opstanak”, tužno na početku zaključuje Galiba, vjerojatno najzanimljivija između tri romske djevojke, koja spas od propisane sudbine traži u dodatnoj edukaciji i potrazi za poslom. “Sve što želim je imati malu kuhinju i sobu koja će biti samo moja”, kao da ni sama u izrečeno ne vjeruje ova srčana djevojka.

Sudbine ostale dvije djevojke, Danijele i Elvire, u “Bijegu” se uglavnom pojavljuju kao dokumentarne fusnote, pa tako kroz natuknice doznajemo kako je prva napustila školu i stupila u brak bez roditeljskog pristanka, dok se drugoj – Elviri – povratkom muža ipak otvorio tračak nade u sretniji budući obiteljski život. Ostatak priče, nažalost, zbog kratkoće dokumentarca nismo saznali.

"Bijeg"
Režija: Srđan Keča
Godina proizvodnje: 2013.
Zemlja podrijetla: Srbija
Trajanje: 23 minute

Komentari

Komentirajte

Napišite komentar
Unesite ime

Najnovije

5. Nagrada Dokumetar: “Valerija” Sare Jurinčić najbolji hrvatski dokumentarac 2023. godine

"Valerija" Sare Jurinčić osvojila je Dokumetar za najbolji hrvatski dokumentarni film 2023. godine.

“Buena Vista Social Club” – Druga prilika za vječnost

U četvrtom nastavku "Rockdocsa" pišemo o dokumentarcu "Buena Vista Social Club" (1999) Wima Wendersa.

“Sretni kamperi” – Posljednje ljeto

"Sretni kamperi" film je koji može dojmiti dijelom svojih vizuala, ali i umoriti činjenicom dominantno nepoticajnog variranja više-manje istog.

17. Gledalište Kinokluba Zagreb – Oblačići s trotočjem

17. Gledalište Kinokluba Zagreb, održano je u zagrebačkoj Kinoteci od 29. svibnja do 1. lipnja.

“Bez sunca” – Jedini primjer svoje vrste

"Bez sunca" i Sandor Krasna ne mogu se postavljati u hijerarhiju, niti podvrći ozbiljnoj kritici, jer ostaju jedini primjeri svoje vrste.

“To Kill a Tiger” – Poruka nade iz Indije

"To Kill a Tiger" (2022) Nishe Pahuje bavi se osjetljivom, mučnom temom silovanja trinaestogodišnje indijske djevojčice Kiran.

Drugi filmsko-diskurzivni program HDFK-a: Filmska kritika i kustoske prakse u Aziji 

Hrvatsko društvo filmskih kritičara nastavlja sa serijom filmsko-diskurzivnih programa pod nazivom "Kritika i društvo".

17. Gledalište: “Oda” – Crvena avet

Mia Maros Živković je u filmu "Oda" ispisala dimenzijama malu, skromnu, intimističku, no dojmom oveliku odu hrabrim, ustrajnim ženama.

17. Beldocs: “Porodica na određeno vrijeme” – Putovanje onkraj providnog

"Porodica na određeno vrijeme" vizualno je i sadržajno poticajno ostvarenje, koje gledatelja okupira modifikacijama prepoznatljivih tema i motiva.

Dva dokumentarca u glavnom programu 71. Pulskog filmskog festivala

U glavnom programu 71. Pulskog filmskog festivala našla su se i dva hrvatska dokumentarna filma.
Režija: Srđan Keča<br> Godina proizvodnje: 2013.<br> Zemlja podrijetla: Srbija<br> Trajanje: 23 minute[HRFF] "Bijeg" - Razočaravajući Kečin prikaz romskih sudbina