Početna Human Rights Film Festival HRFF 2013. "Bijeg" - Razočaravajući Kečin prikaz romskih sudbina

[HRFF] “Bijeg” – Razočaravajući Kečin prikaz romskih sudbina

-

11. Human Rights Film Festival sinoć je službeno otvoren kratkim dokumentarcem Srđana Keče, “Bijeg” (2013), usmjerenim na prikaz teških i gotovo nepremostivih životnih prilika triju Romkinja (Danijela, Elvira i Galiba) u Srbiji.

Redatelj “Bijega” uglavnom je zanatski korektno, ali i pomalo šablonski apostrofirao već izlizanu romsku paradigmu, stilski se ne izdižući iznad bezbrojnih filmova slične tematike. U središtu Kečinog, na trenutke potresnog ali definitivno za opseg cjelokupne priče prekratkog dokumentarca, našle su se tri po svemu povezane sudbine romskih djevojaka, čiji je središnji zajednički nazivnik izvlačenje iz nemilosrdne stvarnosti uvjetovane istim obilježavajućim genskim koktelom.

“Nemamo doma. Svaki dan nama je borba za opstanak”, tužno na početku zaključuje Galiba, vjerojatno najzanimljivija između tri romske djevojke, koja spas od propisane sudbine traži u dodatnoj edukaciji i potrazi za poslom. “Sve što želim je imati malu kuhinju i sobu koja će biti samo moja”, kao da ni sama u izrečeno ne vjeruje ova srčana djevojka.

Sudbine ostale dvije djevojke, Danijele i Elvire, u “Bijegu” se uglavnom pojavljuju kao dokumentarne fusnote, pa tako kroz natuknice doznajemo kako je prva napustila školu i stupila u brak bez roditeljskog pristanka, dok se drugoj – Elviri – povratkom muža ipak otvorio tračak nade u sretniji budući obiteljski život. Ostatak priče, nažalost, zbog kratkoće dokumentarca nismo saznali.

"Bijeg"

O FILMU:

Režija: Srđan Keča
Godina proizvodnje: 2013.
Zemlja podrijetla: Srbija
Trajanje: 23 minute

Komentari

Komentirajte

Napišite komentar
Unesite ime

Najnovije

Otvorene prijave za radionice 7. Star Film Festa

Otvorene su prijave za radionice 7. Star Film Festa, koji će se od 3. do 5. rujna održati u Sisku.

Liburnia uplovljava u Gomirje

Najnovije projekcije programa "Liburnia uplovljava" održat će se u mjestu Gomirje pokraj Ogulina, 8. i 13. kolovoza.

“I’ll Be Gone in the Dark” – Izađi na svjetlo

Mini-serijal "I'll Be Gone in the Dark" (koredatelji Myles Kane, Josh Koury i Elizabeth Wolff; 2020.) jedno je od najboljih TV-iskustava 2020. godine.

Tomislav Radić – Zaboravljeni dokumentarist (X)

Posljednji tekst prve sezone serijala tekstova "Rastrimo zastrto", u kojem se prisjećamo zaboravljenih dokumentaraca Tomislava Radića.

Objavljen program 21. Mediteran Film Festivala

Ovogodišnji, 21. Mediteran Film Festival koji se od 19. do 22. kolovoza tradicionalno trebao održati u Širokom Brijegu, prebačen...

Nastavlja se program 15. SKORO DOKUarta

Predstojećeg vikenda (subota i nedjelja, 8. i 9. kolovoza od 21 sat) u Bjelovaru se nastavlja program 15. SKORO DOKUarta.

Hrvoslava Brkušić: “Nepredviđene situacije mjesta su kreativnih mogućnosti u montaži”

Montažerka Hrvoslava Brkušić zatvara premijernu sezonu "Pogleda iza objektiva", serije intervjua na portalu Dokumentarni.net.

66. TV BAFTA-e: “Leaving Neverland” najbolji doku-serijal, Arthur Cary naj-redatelj

U Londonu su sinoć dodijeljene 66. po redu TV BAFTA-e za najbolja britanska televizijska ostvarenja u 2019. godini.

Pula počinje potkraj kolovoza, Motovun na turneji

Pokreću se koronavirusom odgođena najnovija izdanja Pulskog filmskog festivala, odnosno Motovun Film Festivala.

“Što je film? (ep. 13): Faktografski ili dokumentarni film” – Vrijeme i istina

U posljednjim ovosezonskim "Prozorima" naglasak je stavljen na epizodu serijala "Što je film?" (1987) voditelja Ante Peterlića.